• MaNcs 30. évf. 2. sz. (2018. 01. 11.)
  Interjú

  „Andriskám, maga nem tud énekelni”

  Kern András színész-rendező

  Ünnepi koncertre készül, bár csak véletlenül kezdett poplemezeket készíteni. A Kossuth-díjas művésszel a jeles eseményről beszélgettünk, de szóba került a pályakezdés és a Vígszínház is.

  2018 / 2
 • Tamás Gáspár Miklós

  Még nyolc év?

  Föltételezzük, hogy a soron következő országgyűlési választásokat 2018 tavaszán a jelenlegi esélyes, Orbán Viktor miniszterelnök (államvezető) és apparátusa (a szociológiai­lag tévesen „pártnak” nevezett, ún.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Gazdasági „ellenreform”

  Ötven éve, 1968. január 1-jén lépett működésbe a szocialista gazdaságirányítás megreformált modellje, az Új Gazdasági Mechanizmus.

 • A szerk.

  Kéz a kézben Prágában

  Megjelenésünk napján már csak egyet kell aludni, s Csehországban elindul a mindközönségesen elnökválasztásnak nevezett kétnapos folyamat, amelynek egyik lehetséges, sőt nagyon is valószínűsíthető kimenetele az, hogy további öt esztendeig marad a Hradzsinban a méltatlanságát elmúlt hivatali idejében napi rendszerességgel bebizonyító Miloš Zeman.

 • A szerk.

  Mi az ára itt kinek?

  Az ÁSZ hétfőn felszólította a Jobbikot, hogy fizesse be az Államkincstárnak azt a 331 millió forintot meg az aprót, amennyivel a múlt hónapban kiadott s azóta véglegesített jelentése szerint a párt kevesebbet fizetett bizonyos plakáthelyekért bizonyos valakiknek a 2017-es év folyamának a során.

 • Üzleti sikerek a NER-ben: Matolcsy Ádám két barátja

  Az új generáció

  Az ifjú pár tagjai alig múltak 30 évesek, de már komoly vállalatbirodalom felett diszponálnak. Sörgyár, agrárvállalkozás, energetikai cég, menő belvárosi éttermek, ingatlanprojektek – valamint uniós támogatás, milliárdos hitelek.

 • A nyugati sajtó válsága

  Mínuszos hírek

  A minőségi sajtó a demokratikus Nyugaton is a túlélésért küzd. A reklámbevételek évek óta csökkennek, apad a vásárlóképes olvasótábor is, miközben az online lapok sem találják a jövedelmezőség vagy legalább a nullszaldó Szent Grálját.

 • Interjú

  „Orbán és Kaczyński antidemokratikus ellenforradalmár”

  Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője

  Az 1989 előtti közép-európai demokratikus ellenzék egyik legismertebb alakját Orbán és Kaczyński régi barátságáról és egyéb lengyel–magyar párhuzamokról kérdeztük, meg arról is, hogy mik lennének az ellenállás perspektívái.

 • Könyv

  Oliver Gralla: Húgyügyek – Boldogság odalent

 • Képregény

  Jean-Claude Forest: Barbarella

 • Könyv

  Antal Balázs: Vad

 • Fanzin

  Zina 3.

 • Könyv

  Rétes akar lenni

  Sarah Perry: Az essexi kígyó

  Ha Charles Dickens és Bram Stoker közösen megírták volna a nagy viktoriánus regényt, az vajon felülmúlná Az essexi kígyót? – tette fel a kérdést Sarah Perry művének egyik lelkes angolszász méltatója, és a magyar recenzens a szokottnál is furcsábban érzi magát az ilyen és ehhez hasonló, többnyire zajosan elismerő kritikák valóságos bokrétájával szembesülve.

 • „Szivarbajok a szemhatáron”

  Heltai Jenő háborús naplója

  „Idegesítőn hasonlít a helyzet a Javítottéhoz, ott is, itt is ez a bosszantó realizmuskényszer. Hogy csak annak van, nemcsak hogy legitimitása, nemcsak hogy az engedélyezhető, ami valóságosan (kurzív!) van, hanem hogy csakis ez érdekes.

 • Könyv

  Nem mutatja, mondja

  Philip Roth: Kommunistához mentem feleségül

  Ahogyan a regény előképének számító 1950-es film nézői, úgy Roth 1998-as, magyarul 2017-ben megjelent regényének olvasói sem igen értik már, mit is jelentett a háború utáni években kommunistának lenni, vagy éppen feleségül menni egyhez.

 • Lemez

  Kovács Linda: Recycle

 • Lemez

  Godflesh: Post Self

 • mi a kotta?

  Szívják a vérünket

 • rés a présen

  Egyszerűek voltunk

  Neményi Zsolt dobos, grafikus, író

 • Lemez

  Slim fitt

  Eminem: Revival

  Akinek kétségei voltak afelől, hogy már nem a rock az uralkodó zenei műfaj, azt meggyőzhetik a friss számadatok: a streamelések alapján tavaly már többen hallgattak rapet, mint gitáralapú zenét, ráadásul az idei Coachella fesztivál line-upját is inkább a hiphop/R&B előadók uralják, főleg ami a headlinereket illeti.

 • Interjú

  „Brutális eljövetel lesz”

  Áron András „Apey” énekes, gitáros, dalszerző

  A Jobbik sátánistának bélyegezte őket, a Petőfi nem játssza a dalaikat, de az Apey & the Pea igyekszik a háta mögött hagyni a botrányokat. Frontemberük szólóban és a zenekarral is a legjobb lemezét hozta ki az ősszel.

 • Interjú

  „A világ nagy”

  Fejérvári Zoltán zongoraművész

  A szakmájában ugyan már nem számít annyira fiatalnak, amilyennek látszik, de nem késett le semmiről. Hogy sok a jó zongorista, az őt inkább inspirálja. Keresett kamarazenész is, de a szólókarrier érdekében ezt a profilt szűkíti.

 • Opera

  Párban járnak

  Giordano: Andrea Chénier

  A papírforma a kritikus legveszedelmesebb ellensége. A vigasztalan helyzet, amikor sokadjára és sokadikként kényszerül újra megállapítani egy, a közmegegyezés által rég elfogadott tényt. Ezúttal jelesül éppen azt, hogy Anna Netrebko egészen kivételes minőséget képvisel korunk operavilágában: a hang szépsége, az előadói kultúra, a személyiség formátuma – ez mind együtt különbözteti meg és egyszersmind emeli ki őt napjaink nemzetközi mezőnyéből.

 • Film

  Elit játszma

 • Film

  Lucky

 • Interjú

  „És ahogy találkozik a szörnnyel”

  John Carroll Lynch színész-rendező

  A kis szerepek nagy királya, Harry Dean Stanton közel 250 filmben szerepelt, köztük olyanokban, mint a Párizs, Texas, az Alien és a Twin Peaks. A jelentős epizodista tavaly halt meg, 91 éves korában. Utolsó nagy alakítása a nálunk épp most látható Lucky címszerepe volt: a film rendezőjével, a jellemszínészként is tevékeny John Carroll Lynchcsel beszélgettünk.

 • Interjú

  A harc rohadt gyümölcsei

  Sergio Castellitto színész, filmrendező

  Elsősorban színészként ismerjük, de a megjelenésünk napján mozikba kerülő külvárosi balladája, a Fortunata már a hetedik rendezése.

 • tévéSmaci

  Koktélróka

 • Rádió

  Damaszkuszi fitnesz

  Helyszíni riport a Lánchíd Rádióban

  Ha azt vesszük, hogy az elmúlt évek rádióz­gatása közben talán leggyakrabban elhangzott panaszunk az volt, hogy a kisebb adók műsorkészítői nemigen hagyják el a stúdiót, most nagyon örülhetünk, mert a Lánchíd Rádión futó Kulissza riporterei igen messzire mentek.

 • Színház

  Színházi férfiak

  Pintér Béla: Ascher Tamás Háromszéken

  Nem emlékszem, hogy találkoztam volna olyan előadással, ami dafkéból született. Emlékeztetőül: A bajnok bemutatója után egy akkor még erősen kormánypárti lap számonkérte a szerző-rendezőn, Pintér Bélán, hogy miért a (kormánypárti) politikus magánéletéről készül darab, miért nem inkább a színigazgatóéról.

 • étel, hordó

  If

 • chili&vanília

  Három hozzávaló, egy leves

 • A csúcsgasztronómia útvesztőjében

  A vendég mindig rosszkor jön

  Sztárséfek, Michelin-csillagok, Gault&Millau kalauz, fine dining, Bocuse d’Or, luxusbisztrók – a sokat emlegetett magyar gasztroforradalom hívószavai. De mi történik a színfalak mögött és mi az asztalok környékén?

 • Interjú

  „Senki ne kényszerüljön rá”

  Nógrádi Noá és Papp Réka Kinga vitája a prostitúcióról

  A magyar feminista mozgalmon belül heves indulatokat kelt a szex árulásának megítélése. Az abolicionisták a prostitúció felszámolásáért küzdenek, míg a szexmunkásnézőpont szerint akadnak olyanok, akik szabad akaratukból választják e megélhetési formát.

 • Vakfoci Magyarországon

  Messi mellett

  Ami nekik könnyed passzolgatás, az nekünk izzasztó extrém­sport. Vakfociedzésen, igazi labdabűvölők között jártunk, és feledhetetlen élményben volt részünk.

 • Sarki örvények és szokatlan telek

  Hideget, meleget

  Az elmúlt hetek fagyos észak-amerikai és enyhe európai időjárása összefügg egymással. A tél nem tűnik el az északi féltekéről, előbb-utóbb nekünk is kijut belőle.

 • Az egészségügyi háttérdolgozók helyzete

  Utolsó sorban

  Van az egészségügyi ellátórendszernek egy különösen mostohán kezelt rétege: karbantartók, takarítók, adminisztrátorok, akiknek a munkája elengedhetetlen a zavartalan működéshez. Ők hosszú évek óta kimaradnak az ágazati bérrendezésből.

 • Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ százmilliós bírsága

  Rendszerhiba

  Miközben egy rakás pénzt kiad külsősöknek közbeszerzési tanácsadásért, és van egy erre a célra fenntartott állami cég is, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ több, általa kiírt kórházi közbeszerzés súlyos szabálytalanságai miatt százmilliós bírságot fizethet.

Legfrissebb Narancs

Interjú Szabó Szabolccsal
Ellenzéki harcok Csepelen
Az elhibázott tét
Ungváry Rudolf: vitában Kis Jánossal
„Válsághelyzet” ürügyén
Mire mentek el a százmilliárdok?
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóság képviselőit.

"Mint mindig, amikor a régit felváltja az új, amikor az óév helyére az új esztendő lép, valamennyien számvetést készítünk. Értékeljük az elmúlt időszakot, felülvizsgáljuk a terveinket" – fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökéhez, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökéhez, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökéhez és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijához intézett levelében Orbán.

"Magyarország kormánya egy olyan jövőért dolgozik, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket: hazánk, nemzetünk, családunk szeretete, vallási hagyományaink tisztelete és a külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem. A zsidó újév alkalmából tisztelettel köszöntöm Önt és az ünneplő magyarországi zsidó közösséget. Kívánom Önöknek, hogy valamennyien a jó esztendőre legyenek beírva" – zárta levelét.

false

 

Fotó: MTI

Vagyis még egyszer „a fontos dolgok“, amik mintegy legkisebb közös többszörösként „összekötnek bennünket“, legalábbis Orbán világképében:

- haza szeretete

- nemzet szeretete

- családunk szeretete

- vallási hagyományok tisztelete.

- külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem.

(MTI)

Haza, nemzet, család, vallás, fenyegetés, önvédelem. még több Szüret...