A szerk.

Az új Soros

szerző
A szerk.
publikálva
2018/8. (02. 22.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az ENSZ „migránscsomagja” szép lassan elfoglalja a Soros-tervbe oltott brüsszeli kvótadiktátum pozícióját a kampányra forduló kormányzati kommunikációban. Orbán Viktor – hogy a választásokig fenntarthassa a suspense-et – mégis tőle szokatlan módszert választott a világszervezet ármánykodásai ellen.

Mielőtt összeütött volna egy tisztességes nemzeti konzultációt, népszavazási kezdeményezést vagy alkotmánymódosítási tervezetet, Szijjártó Péter külügyminisztert módosítási javaslatokkal küldte a tárgyalássorozatba. Pedig követendő példa is lebeghetett volna előtte: Donald Trump, a nagy falépíttető még decemberben kiléptette az Egyesült Államokat az egyezmény előkészítéséből.

Mely „egyezmény” jelen pillanatban és valójában két, még csak tervezet formájában létező dokumentumot takar, mindkettő a 2016 szeptemberében az összes ENSZ-tagállam – köztük Magyarország – által megszavazott New York-i Nyilatkozaton alapul. A menekültekkel foglalkozó globális egyezmény első változatát január 31-én mutatta be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, ez azt vázolja fel, hogyan tudna segíteni a nemzetközi közösség a rászorulókon hirtelen krízishelyzetekben. A biztonságos migrációt tárgyazó egyezmény ezzel szemben arra törekszik, hogy embertársainknak lehetőség szerint ne is kelljen irreguláris módon útra kelniük. Az ENSZ migrációs szervezete által február 5-én közzétett szövegtervezet például olyasmiket javasol e cél érdekében, mint a legális útvonalak kiszélesítése, az emberkereskedelemmel szembeni fellépés vagy az elutasított menedékkérők biztonságos hazaküldése. A két javaslatról a legkorábban szeptemberben és decemberben szavazhat az ENSZ Közgyűlése.

Maguk a javaslattevők is hangsúlyozzák, hogy jogi kötőereje sem a menekültügyi, sem a migrációs egyezménynek nem lesz. Teljesen más státuszú dokumentumok ezek, mint amilyen az EU kvótahatározata volt, annak végre nem hajtásáért ugyanis minden valószínűség szerint komoly pénzbírságot fog kiszabni a kormányra – jobban mondva az adófizetőkre – az uniós bíróság. Az ENSZ-dokumentumokban szankciókról szó sincs, végrehajtási jelentések és értékelések szerepelnek benne, azaz a nemzetközi közösség a legsúlyosabb esetben is csak csúnyán néz majd arra, aki nem az egyezmények szellemében cselekszik. De még erre is kevés az esély, az első szövegvázlatokat kommentáló NGO-k éppen azt hozzák fel kritikaként, hogy konkrét, számszerű vállalások nem szerepelnek az ENSZ tervei között. Háborús krízisek esetén például összeülne egy globális konferencia, melynek résztvevői pénzzel, képzéssel és a rászorulók áttelepítésével (ezt nevezi a mi kormányunk betelepítésnek, hogy rémisztőbb legyen) segítenék a bajba jutott államokat. De hogy mennyi pénzzel és hány menekült befogadásával, arra nézvést semmilyen eligazítást nem adnak a szerzők, ami tulajdonképpen az egész vállalkozás értelmét is kétségbe vonja.

Ettől még az ENSZ szövegei számos ponton szembemennek az Orbán-kormány migrációs politikájával, még inkább azzal, ahogy a Fidesz gondolkozik és beszél a menekültekről. De ebben semmi újdonság nincs. Kormányzati megnyilatkozásokból úgy tűnhet, hogy az ENSZ majd most tervezi elismerni – minő borzalom – a menekültek és migránsok alapvető emberi jogait, holott ugyanezeket a jogokat – és Magyarországra nézve kötelezettségeket – már rég tartalmazza a genfi menekültügyi egyezmény, az Emberi Jogok Európai Egyezménye és az uniós jog. Valójában éppen azért éri kritika ezeket a tervezeteket, mert túl keveset hivatkoznak a létező menedékjogi és humanitárius jogi környezetre – aminek nyilván az az oka, hogy az előkészítésben olyan országok is részt vesznek, amelyek nem ratifikálták mondjuk a genfi konvenciót.

Az ENSZ által elindított folyamat nem jogalkotás, hanem elsősorban politikai iránymutatás. A világszervezet érzi, hogy valamit lépnie kell, javaslata – a Trump és Orbán képviselte politikai trendtől talán nem függetlenül – visszafogott és kiegyensúlyozott, a szövegekben több utalás van a migráció jelentette kihívásokra, a lakosság legitim félelmeire, és az is fontos célként jelenik meg, hogy a menekültügyi rendszereket ne lehessen kijátszani. A Fidesz országában azonban már az is „veszélyes”, ha valaki a rasszista gyűlöletkeltés helyett a tényeken alapuló megoldáskeresés szellemében fogalmaz. A „migránscsomag” kezdeti kormányzati kezelése pontosan mutatja, hogy amíg Orbán hatalmon van, Magyarország nem fog hozzájárulni a migrációról folytatott normális párbeszédhez. Trump döntése az Egyesült Államok távolmaradásáról ugyanezt üzeni, csak egy fokkal őszintébben.

szerző
A szerk.
publikálva
2018/8. (02. 22.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  sachs
  2018. március 03., szombat 10:53
  Ha az Orbán kormány bukik, bevándorló oszág leszünk. Ha marad, akkor kivándorló.
 2. 1
  rworse
  2018. március 03., szombat 07:39
  A suspense a fontos és a terelés. Azaz, a híres-nevezetes "tematizálás".

Komment írásához

 • Magyarországon kultúrharc folyik. De miért is?

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2018/29. (07. 19.)
  Kommentek
  7
  Bögyörő és a Parnasszus
 • Lemondta az Opera a Billy Elliot 15 előadását, Ókovács Szilveszter szerint a Magyar Időkben megjelent írás után jelentős mértékben csökkent a jegyeladás.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2018/23. (06. 07.)
  Kommentek
  4
  Buzigate az Operában
 • Így és ezért szavaz a Magyar Narancs.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2018/14. (04. 05.)
  Kommentek
  2
  Április 8.
 • Bonyolódik Semjén vadászhistóriája. A szerk. ezt írta a botrány kirobbanásakor.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2018/11. (03. 14.)
  Kommentek
  6
  Durrantott párat Svédbe’
 • Az ENSZ egyezményeinek jogi kötőereje nem lesz.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2018/8. (02. 22.)
  Kommentek
  2
  Az új Soros
 • A szerk.

  A szerk.

  Áradatban

  A főzsidó ide akarja hozni a négereket (arabokat) a nyakunkra, hogy ő legyen itt a főnök, és úgy menjenek a dolgok, ahogy ő akarja.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2017/23. (06. 08.)
  Kommentek
  10
  Áradatban
 • Az első kör utáni szerkesztőségi analízis.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2017. máj. 06., 19:30
  Kommentek
  9
  Holnap tartják a francia elnökválasztás második fordulóját: van miért szorítani
 • Látványos pofozkodással végződött vagy nem végződött Vona Gábor esete a hanukával és Köves Slomó rabbival.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2017/1. (01. 05.)
  Kommentek
  3
  A rabbi kedden válaszolt
 • Még az elmúlt évek erős mezőnyében is figyelemre méltó a szaúdi szomszéd körüli kormányzati hazudozás intenzitása és kétségbeesettsége. Pharaon talán nem is azonos önmagával.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/48. (12. 01.)
  Kommentek
  1
  Orbán ujjlenyomata
 • Farkas Flórián az ideális (roma) politikus az Orbán-rezsim számára. Szerkesztőségi cikkünk.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/47. (11. 24.)
  Kommentek
  0
  A megfelelő ember
 • A háború is lehet normális, csak azt kell róla gondolni. Vajon lesz-e elegendő erő Trumpban, hogy meg tudja valósítani?

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/46. (11. 17.)
  Kommentek
  3
  A szerk.: Az abnormalitás konszolidációja
 • Az alábbi írást az olimpia kezdetekor püfölte a gépbe a szerk., de érvénye az olimpia zárásakor is változatlan. Íme.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/31. (08. 04.)
  Kommentek
  0
  Adják vissza Annus aranyát!
 • Magyarország legfőbb vezetői paranoiásak, s a lelkiismeretük sem tiszta. Ezért kell még 100 meg 100 őr a védelmükre.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/22. (06. 02.)
  Kommentek
  4
  Hízik a Kövér-gárda
 • 1985 után leporoltak egy kurzusdarabot, csak most 1956-ra hangolja át Koltay Gábor az "Itt élned, halnod kell" című rendezését.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/17. (04. 28.)
  Kommentek
  4
  Április 4-ről szóljon az ének!
 • Akár eléri, akár nem éri el célját, a pedagógusok mozgalma félelmetes élmény Orbánék számára. A választók erre 2018-ban is emlékezni fognak.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/7. (02. 18.)
  Kommentek
  0
  Politikai kérdés – A tanárok mozgalma az orbánizmus lényegét vette célba
 • Emlékszik még valaki a Tárcaközi Földrajzinév-bizottságra? Ez a szaktestület az éppen csak formálódó nemzeti együttműködésbe rondított bele illetlen módon 2011 márciusában.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/2. (01. 14.)
  Kommentek
  34
  Csendes forradalom
 • A szerk.

  A szerk.

  2016

  Miközben a rendszer patológiai vonásai csak súlyosbodtak, soha 2010 óta Orbán még nem állt ilyen jól. A szerk. beletekint az előttünk álló évbe.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2016/1. (01. 07.)
  Kommentek
  25
  2016
 • A szerk.

  A szerk.

  Sorosozás

  Magyarország új propagandaminisztere újra feltalálta a kétpólusú világrendet. Rogán Antal szép új világában Orbán Viktor az egyik pólus, Soros György a másik.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/45. (11. 05.)
  Kommentek
  18
  Sorosozás
 • Holnap temetik a harmadik Magyar Köztársaság első elnökét, Göncz Árpádot. Halála napján írta róla az alábbiakat a szerk. A szöveget eddig sehol nem publikált fotókkal illusztráltuk.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/41. (10. 08.)
  Kommentek
  8
  Göncz Árpád (1922–2015)
 • "Vajon mit jelent vagy mit nem jelent az, hogy Lázár János időnként elhatárolódik attól a kormánytól, amelynek ő a legfontosabb ügyintézője?" Amit két hete írtunk, egyre aktuálisabb.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/42. (10. 15.)
  Kommentek
  3
  Valami ketyeg
 • A menekültválság orvoslására bevezetett EU-s kvóta segítene a kormányon, mert elvinne innen sok menekültet. De nem vinné el az összeset, ezért inkább nem kell. Mi a bánatért csinálják ezt Orbánék?

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/39. (09. 24.)
  Kommentek
  4
  Vigyék innen a kvótájukat!
 • Hogy mi az új rendben Magyarország köztársasági elnökének szerepe? A kussolás.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/39. (09. 24.)
  Kommentek
  5
  A hallgatag ember - Miért nem szólal meg Áder János?
 • Magyarország ajtói – jogi és katonai értelemben – lassan egy hónapja bezáródtak. Az állam azóta sem mutat szolidaritást a menekültekkel, de nem jutott előrébb a válságkezelésben sem.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/38. (09. 17.)
  Kommentek
  19
  O. V. megmenti a világot a menekültektől
 • A szerk.

  A szerk.

  Aug. 20.

  Augusztus 20-án soha nincs tüntetés.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/34. (08. 19.)
  Kommentek
  10
  Aug. 20.
 • Lett volna megoldás. A kormány megtehette volna, hogy elkezd beszélni: itthon, az ország polgárainak, és Brüsszelben, az unió hivatalnokainak. Vagy a német kormánynak. És felkészül.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/36. (09. 03.)
  Kommentek
  15
  A szerk.: A 71 halott politikája
 • Hallottunk már Lázár Jánosról, a sikeres vállalkozóról? A legyőzhetetlen pókerjátékosról? Nos, ritkán. Vagy inkább soha.

  Szerző
  A szerk.
  Posztolva
  2015/33. (08. 13.)
  Kommentek
  6
  Mit engedhet meg magának ma egy miniszter Magyarországon?