A sorosozás nem antiszemitizmus, de a gyűlöletkampány émelyíti – Köves Slomó-interjú a Narancsban

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 17., 11:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Van fantázia a kóser hízott libákban.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a múlt héten azzal kavart vitát, hogy a kormánypárti médiában kijelentette: a sorosozás nem antiszemitizmus. Erről, valamint a Fideszhez fűződő viszonyáról, egy homályos hátterű médiabefektetésről, a kóser hízott libákról és Trumpról is beszélgettünk vele. Részlet a friss Magyar Narancs címlapinterjújából.

Magyar Narancs: Az intézményrendszer újabb darabja a frappáns nevű Quality Poultry Baromfifeldolgozó és Kereskedelmi Kft. Ez a cég kapott 1,76 milliárd forint igen kedvezményes hitelt az állami Eximbanktól, amelyet az oknyomozó cikkek fideszes kifizetőhelyként emlegetnek.

Köves Slomó: Nem nagyon tudnék olyan intézményt, aminek ne lenne rossz híre a sajtó valamely szegletében. Annak örülök, hogy tetszik a neve.

MN: És mivel foglalkozik ez a Quality Poultry?

KS: Magyarországon bevett toposz, hogy az egyházakat az állam tartja el az adófizetők pénzéből. Mi azt gondoljuk, hogy ezzel együtt, és az adománygyűjtés mellett, egy egészséges közösségnek az öngondoskodással is foglalkoznia kell. A Quality Poultry 2013-ban jött létre, és a tevékenysége egyetlen területre korlátozódik: a kóser hízott libából készült termékek előállítására. Ez egy egészen speciális termék, mivel Magyarországon kívül máshol ma már gyakorlatilag nem foglalkoznak hagyományos libatöméssel. 2005-ben Izraelben is betiltották. A világ egyetlen kóser hízottliba-vágóhídja jelenleg Jászberényben működik, a Quality Poultry vágóhídja pedig terveink szerint júniusban kezdi meg a termelést. Szinte csak exportra.

MN: És mindehhez a gáláns Eximbank mennyi önrészt kért?

KS: A hitel 70 százalékos intenzitású volt.

MN: Kanyarodjunk rá a sajtóra. Milyen kapcsolatban áll az EMIH és a Brit Média Kft., a 168 Óra többségi és a Klubrádió kisebbségi tulajdonosa?

KS: Nincs közvetlen viszony. Az EMIH-nek számos magyar és külföldi támogatója van; közülük kerestek meg pár évvel ezelőtt, és azt kérdezték, hogyan tudnának úgy segíteni, hogy az ne a hitélet közvetlen támogatása legyen, áttételesen mégis szolgálja a közösség érdekeit. Többek közt azt javasoltam nekik, hogy érdemes lenne az amúgy haldokló balliberális médiába beszállni. Kár lenne, ha ezek az értékek elvesznének.

MN: Azért annál többről van szó, mint hogy ön adta az ötletet a messziről jött befektetőknek. A Brit Médiát az EMIH emberei irányítják ugyanis. Először Megyeri András Jonatán igazgatta, aki az ön barátjának mondja magát, majd Megyeri bírósági eltiltása után az EMIH egyik cégének a vezetője vette át a helyét.

KS: Egy közösség autonóm emberekből áll, akiknek egyéb tevékenységei nem feltétlenül kötődnek a közösséghez. Attól még, hogy ezek az emberek aktívak a közösségben vagy akár az én személyes barátaim, a Brit Média még nem lesz az EMIH cége.

A folytatás, vagyis Urfi Péter teljes interjúja Köves Slomóval a legújabb Magyar Narancsban olvasható.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 17., 11:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. május 17., szerda 19:55
  Ha a sorosozás nem antiszemitizmus, akkor Csurka fölöslegesen koptatta a tollát?
 2. 3 Kovacs
  Kovacs
  2017. május 17., szerda 15:30
  1: Az elv az ugyanaz. Erdogan "gülenezik". Orbán "sorosozik". Viszont, ha az ország eleve nem lenne 80%-ban idegengyűlölő (gyűlölködő), fel sem merülne az antiszemitizmus gyanúja... Így viszont...
 3. 2 szegedi789
  szegedi789
  2017. május 17., szerda 13:05
  Sorosozás az csurkázás, kérem . . . Na erre varrjon gombot K.S. !
  Egyébként meg szövegkörnyezet. . .
  Az átlátszós cikkek után . . . Hajaj . . .
  (Ezen a héten, egyébként, melyik hetilapban nem szerepel(t) K.S. úr ? ? ?)
 4. 1 rworse
  rworse
  2017. május 17., szerda 12:45
  A sorosozás nem eleve antiszemitizmus, de sokaknál az.

Komment írásához