„A tankokat már elvitték, de visszakúsztak szépen, lassan a gázvezetékeken, az álhírportálokon és a politikai eliten keresztül”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. febr. 03., 17:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Momentum Mozgalom alelnöke beszélt arról, hogyan kellene védekezni az orosz befolyás ellen, és hogyan lehetne befejezni a rendszerváltást.

Putyin látogatásának napján, csütörtök este tartott telt házas tematikus rendezvényt a Momentum Mozgalom. Először szakértőkkel beszélgettek az orosz fenyegetésről, majd „oroszos” bulival folytatták. A kettő között Soproni Tamás, a Momentum alelnöke mondott beszédet, amely az első részletesebb bemutatása volt a Momentum külpolitikai elképzeléseinek.

A csütörtök esti beszélgetés

A csütörtök esti beszélgetés

Fotó: Facebook

Íme, a beszéd, amelyet a Momentum most rakott fel Facebook-oldalára:

Az a helyzet, hogy Oroszország sokkal közelebb van, mint hinnénk. Orosz alakulatok harcolnak a szomszédban, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy habár elsőre messzinek tűnik ez a frontvonal, de Donbasz közelebb van Londonnál. Ezekben a harcokban magyarok is részt vesznek, magyarok is életüket adják Ukrajna szuverenitásáért. De nemcsak a szomszédban folyik harc, nemcsak a szomszédban folyik háború, hanem itthon, Magyarországon is. Talán a tankokat már elvitték, de visszakúsztak szépen, lassan a gázvezetékeken, az álhírportálokon és a politikai eliten keresztül. A kormány szabadságharcosnak hazudja magát, de nem lehetnek valódi örökösei ’56-nak. Hat éve hagyja ugyanis, hogy az oroszok egyre szorosabbra húzzák azt a bizonyos rabláncot. A hat év alatt az elmúlt húsz év gyakorlatára építve pedig soha nem látott mélységekbe taszították nemzeti tartásunkat.

Az elmúlt huszonhat évben senki sem vállalta annak a felelősségét, hogy befejezze a rendszerváltást minden területen. Senki sem vállalta magára, hogy kutassa, megvizsgálja azokat a mesés vagyonokat, amelyeket egyesek szereztek a rendszerváltás környékén. Senki sem vállalta magára, hogy megtisztítsa a titkosszolgálatokat azoktól a káderektől, akik még a szocializmus alatt kezdtek el ott dolgozni, és meglehetősen jó kapcsolatokat ápoltak az orosz titkosszolgálatokkal. És senki sem vállalta magára, hogy megnyissa az ügynökaktákat.

Ezek a mulasztások a nemzeti szuverenitásunkat fenyegetik, ugyanis belőlük következően a politikai elit, a politikai elit számtalan tagja zsarolható belföldi érdekcsoportok és külföldi hatalmak által egyaránt. A 21. századi hibrid háborúban pedig a titkok tudása még nagyobb hatalmat jelent az emberek felett. Az elmúlt évek botrányai azt is bebizonyították számunkra, hogy minden oldal érintett ebben az ügyben. Gondoljunk csak a fideszes Kiss Szilárdra, a jobbikos Kovács Bélára, vagy éppen az MSZP-s Havas Szófiára. De akkor mikor fog eljönni a rendszerváltás, mikor fejezzük be a rendszerváltást? Akkor, amikor mi befejezzük. A Momentum három alapra szeretné helyezni az ország függetlenségét: a független energiaellátás, a megtévesztő külföldi propaganda felszámolása és helyettesítése objektív informálással, illetve a politikai elit sötét múltjának feltárása.

Magyarország energiafüggőségét csökkenteni kell. Ez egy olyan nemzeti ügy, amelynek kormányokon át kellene ívelnie. Minden kormánynak, amely a nemzet érdekeit tekinti szem előtt, annak követnie kell ezt. Lehet a módszer az, hogy más gázforrásokat próbálunk felkutatni vagy hogy megújuló energiaforrásokra váltunk, de a cél nem függhet a kormány színétől.

Az álhírek és a külföldi propaganda hatalmas veszélyt jelent Magyarországra. Ennek egyik oka az, hogy a magyar oktatási rendszerben a kritikus gondolkodás helyett a szervilizmust és a magolást helyezzük a középpontba. A Momentum egy modern oktatást szeretne megvalósítani Magyarországon, de azt is tudjuk, hogy ez nem elég. Az álhírek gyártóival is fel kell vennünk a harcot. Éppen ezért, az alkotmányos jogi kereteket teljes mértékben tiszteletben tartva, le kell szögeznünk, hogy az álhírek szándékos terjesztésére, a külföldi propaganda terjesztésére nem vonatkozik a véleménynyilvánítás szabadsága. Ugyanis az állam kötelessége az is, hogy megvédje a népet a külföldi propagandagépezetektől.

Emellett alapvető számunkra az, hogy azonnal és teljeskörűen megnyitnánk az ügynökaktákat. Ez nem egy szimbolikus kérdés számunkra, hiszen ez feltétele a nemzeti önállóságunknak. Itt az ideje, hogy végre minden csontváz kihulljon a szekrényből.

Az elmúlt huszonhat évben számtalanszor hallottuk, hogy Magyarország valahol Kelet és Nyugat között van. Ez egyszerűen nem igaz. Magyarország ugyanis nem egy híd közepén áll, hanem az egyik oldalon, méghozzá a nyugati oldalon. Magyarország Szent István óta a modern Európa része, és minden felelős politikusnak az kell, hogy legyen a célja, hogy ez így maradjon. Magyarország egy olyan Európa része, amely a világ élvonalába tartozik, mind politikailag, mind gazdaságilag, mind kulturálisan. Magyarország egy olyan Európa része, amelyben száz évvel a trianoni nemzeti tragédia után végre elkezdődhetett a nemzet egyesítése. És Magyarország egy olyan Európa része, amely megmutatta, hogy a szuverén nemzetállamok minél szorosabb együttműködése, nem pedig rivalizálása az, ami a közösségünket naggyá teheti a 21. században.

A Momentum célja befejezni a rendszerváltást. Lehetővé szeretnénk tenni, hogy Magyarország a nemzeti önállóságát megőrizve kivegye a részét abból, hogy a még mostaninál is erősebb Európát építsünk közösen.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. febr. 03., 17:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  Cyrano
  2017. február 04., szombat 16:55
  Rumáta (6)

  Egyetértésem mellett sem mentem fel a zembereket a gondolkodás felelőssége alól.
  Mert a földvásárlásnál is össze kellett volna fogni és a megszerzett föld birtokában is.
  Ehelyett bedőltek a lózungoknak.
  Ahogy azokat sem mentem fel, akik minden szakértelem nélkül felvették az E hitelt - aztán tönkretették, amit abból vettek. Mert jelentős szerepük volt abban, hogy kapzsiságukkal (10 milla nagy pénz volt akkor), megakadályozták, hogy létrejöhessen az igazi vállalkozói réteg, az önmagáért és a közért is felelősséget vállaló polgárság.

  És szörnyű, hogy felnőtt egy új generáció, amelyik még mindig nem képes európai távlatokban, polgárosodásban gondolkodni, hanem pótcselekszik (ügynökakták) és kirekeszt.:(

  El van ez az egész baxva, félek, hogy végérvényesen.
 2. 7
  tiszapolgári
  2017. február 04., szombat 11:06
  – Mikor fog eljönni a rendszerváltás, mikor fejezzük be a rendszerváltást?
  – Jövő héten kedden 15:55 és 16:05 között?
  – Nem.
  – Szerdán?
  – Nem.
  – Pünkösdhétfőn?
  – Nem.
  – Hát akkor nem tudom. Szabad a gazda.
  – Akkor, amikor mi befejezzük.
  – Ja, tényleg.
 3. 6
  Rumata
  2017. február 04., szombat 10:35
  Cyrano #4

  Mégcsak nem is a földéhség, hanem az aljas módon létrehozott kényszerhelyzet vette rá a téesztagokat a saját téeszeik szétverésére.

  A földéhség csak a jobboldali pártok holdudvarára volt jellemző, akik pont azért erőszakolták ki a "kárpótlást", hogy a téeszek szétverése után a téesz műszaki háttere nélkül rövid időn belül földönfutóvá lett törpebirtokosoktól bagó pénzért megszerezhessék a termőföldeket.

  A téeszek szétverését létrehozó kényszerhelyzetet a "kárpótlási törvény" durva igazságtalansága okozta.

  A gyalázatos "kárpótlási törvény" ugyanis nemcsak az adott téeszbe vagyont bevivő téesztagoknak engedte meg az adott téesz földjeire való licitálást, hanem BÁRKINEK, aki formálisan az adott területen lakott.

  Kárpótlási jegyeket pedig sok helyről lehetett kapni, vagy bagóért felvásárolni.

  Ezért a téeszek nagy részében a téesztagok kizárólag csak azért hordták szét esztelenül a saját egzisztenciájukat és megélhetésüket biztosító téeszt, mert attól rettegtek, hogy idegenek viszik el előlük a jogos vagyonukat.

  Erre csak rátett egy lapáttal a gyűlöletpropaganda, ami a vidéki emberek Kádár-korszakbeli jólétét megteremtő téeszeket az ördög művének, a kommunista terror bűnének próbálta beállítani.

  Elhallgatva azt, hogy Európa legsikeresebb és legnagyobb jólétet biztosító mezőgazdasága, a dán és holland mezőgazdaság szintén termelőszövetkezetként működik.

  Tehát a 100%-ban a tagok magántulajdonaként működő magyar termelőszövetkezetek egyáltalán nem voltak "kommunista találmánynak" nevezhetők, hanem épp ellenkezőleg: már a komenista diktatúra idején is magántulajdonú - azaz tőkés - piaci vállalkozásként működtek.

  Antallék a magyar gazdaság elsőszámú húzóágazatát és legversenyképesebb gazdasági területét döntötték romba a téesztagok kierőszakolt hazug "kárpótlásával".
 4. 5
  Cyrano
  2017. február 04., szombat 08:30
  Rumata (3)

  Arról nem is szólva: csak a hülye nem látta, hogy mazsolázgattak, rossz szándékkal, önös érdekből az iratok között.
  Ami még megvan, annak köze nincs ahhoz, ami ténylegesen ott volt.(Az Moszkván van, Vlagyimir Vlagyimirovics mancsában)

  Kutassák a történészek, a többit felejtsük el.
  Amúgy sem a "ki" az érdekes, hanem a működés elve. Hogy soha többet ne lehessen embereket zsarolással, fenyegetéssel rávenni arra, hogy a munkatársait, barátait figyelje. (Én meg sem néztem, ki figyelt. Teszek rá.Bosszút állni sem akarok, mert ami megtörtént, azt már nem lehet meg nem történtté tenni.)

  Ezért mondtam egy másik topikon: a Momentumnak is sikerül pótcselekvésekkel elbaxnia még az aláírás gyűjtést is. Túl sokat nyilatkoznak, túl öntelten, túl kioktatóan. Most pont egy ugyanígy működő kormányunk van. Eben gubát cserélni?
 5. 4
  Cyrano
  2017. február 04., szombat 08:17
  reuters (2)
  A munka elvesztésében nemcsak az ostoba privatizáció játszott szerepet.
  A vidék elszegényülésében pl. az évszázados földéhség. Amivel úgy verték szét a tsz-eket, mint a szél, ahelyett, hogy belátva 3-5 holdon nem lehet versenyképesen termelni, együtt maradtak volna, agrárszövetkezeteket létrehozva. (Ez az együttműködési hiány amúgy a magyarok jellemzője. Ha főnök mondja meg mit tegyek, rendben van, de ha együttműködés kellene, csak az érdekel, hogy másik mennyit kap - tapasztaltam. Inkább nem keresett egy fillért sem, de x ne keressen ugyanabban az üzletben.)
  A másik ok: nagyon sok gyárunk termelt veszteségesen, csak azért, mert mi a vas és acél országa akartunk lenni.
  A harmadik a gyáron belüli munkanélküliség. 5 titkárnő Micike, 6 karbantartó Józsi,. (És akkor ne is szóljak a gépesítés alkalmazásáról, 20 kubikos helyett egy markoló - a cigányság nyomorában ennek pl. vitathatatlan szerepe van.)
  Nem véletlen amúgy, hogy még ma is a legrosszabbak között van a munkaóra/ teljesítmény arányunk.
  Igen, ezek is a kormányaink bűnei (hogy lehetett a mezőgazdaságot rábízni Torgyánra? Hogy lehetett egy ostoba, csak adóssághalmazt előállító kárpótlást bevezetni? Hogy lehetett úgy eladni gyárakat, hogy nem kötöttük ki, hány évig köteles működtetni, aki megveszi?), de volt bárki, aki akkor nem a privatizációban látta a megoldást?
  Látszatcselekvések sora fedte el a hülyeséget/lopást.
  És még ma is fontosabb a látszat, mint az életünk.
  Ha nem így lenne, akkor Orbánt már a manyup államosításakor kaszával, kapával zavarták volna el. De beszopták, az "eltőzsdézést" Nézd meg mekkora tőkét halmoztak fel a megmaradt manyupok. De amíg a pénzügyi ismeretekre senkinek nincs igénye, a "másikra kenem a szart"-ra óriási, csak legyen aki rámutat valakire. (Akkor is, ha ordas hazugság.)
  Olvass bele a face-ba az orosz látogatás kapcsán - mintha nem lettek volna itt gyarmatosítóként 45 évig.:(
  Barátom, rajtunk az Isten sem segít.
 6. 3
  Rumata
  2017. február 03., péntek 22:51
  Szegény srác máris eltévedt.

  Kezdjük azzal, hogy a rendszerváltás óta nem 26, hanem immár 28 eltelt évről van szó.

  Persze ez első hallásra jelentéktelen kérdésnek tűnhet.

  De ha egy politikus még egy ilyen elemi kérdésben sem pontos, mi lesz később?

  Viszont ennél sokkal nagyobb baklövés, hogy Soproni a fél évszázaddal ezelőtti Kádár-rendszer ügynökaktáinak megnyitásával görcsöl.

  Ami jó esetben totális naivitás, rossz esetben pedig durva figyelemelterelés.

  Ugyanis nem az ügynökakták megnyitásával, hanem az elmúlt 28 év titkosított kormányhatározatainak törvényességi és büntetőjogi felülvizsgálatával kéne foglalkoznia.

  Nem azon múlik a "nemzeti önállóságunk", hogy megtudjuk: a mára már aggastyán korba jutott generációból kik voltak a Kádár-rendszer ügynökei.

  Hanem azon múlik a nemzeti önállóságunk, hogy 28 évvel a rendszerváltás után végre tisztázzuk: kik lopták szét az országot a rendszerváltás után.

  Az akkori tolvajok és cinkosaik ugyanis még most is jelentős pozíciókban vannak.

  Ezért kéne követelni az elmúl 28 évben titkosított kormányhatározatainak törvényességi és büntetőjogi felülvizsgálatát.

  Nem a Kádár-rendszer besúgóinak csontvázai, hanem a rendszerváltás óta elkövetett törvénytelenségek és nemzetrontó bűntettek csontvázai azok, amelyeknek végre ki kéne hullniuk a szekrényből.
 7. 2
  reuters
  2017. február 03., péntek 22:51
  a rendszerváltást nem befejezni, hanem elkezdeni kellene
  nálunk ugyanis a rendszerváltás mindenekelőtt díszlet cserét jelentet
  mellesleg egyesek szétlopták az ország nemzeti vagyonát, privatizáció fedőnéven
  és nem mellesleg: tömegek veszítették el munkájukat, megélhetésüket
 8. 1
  Kovacs
  2017. február 03., péntek 18:37
  Az az helyzet pedig még az, hogy húsz éve CSAK a szociális háló lebontásán dolgoztak (kivétel nélkül, valószínűleg nyugati példa alapján), kisebbségek kiszorítása folyik szintén mesterien (a nyugat is megirigyelhetné), hogy milyen világ élvonalába tartozik jelenleg Magyarország, azt csak sejtjük, de nem mondjuk ki, mert 80 százalékos idegengyűlölettel a táskánkban milyen Európát akarunk erősíteni, az még rejtély.

Komment írásához