Áder János aláírta a civiltörvényt, nem lát közjogi aggályt

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 16., 10:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A társadalmi vitában Áder szerint sok volt az öncélú indulatkeltés.

A köztársasági elnök szerint nem befolyásolja a parlamentben kedden elfogadott törvény a 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapó szervezetek tevékenységét, csupán további adminisztrációs kötelezettségük keletkezik, ezért Áder János aláírta a jogszabályt.

„Nem látok olyan közjogi vagy alkotmányos aggályt, amely valódi akadálya lehetne a törvény kihirdetésének” – tudatta az államfő a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényről kiadott nyilatkozatában, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el pénteken az MTI-hez.

Áder szerint a jogszabály elfogadását jelentős társadalmi vita előzte meg. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy ennek során nemritkán olyan vélemények is napvilágot láttak, melyek a tényeket figyelmen kívül hagyva nem segítették elő a józan tisztánlátást.

Meggyőződése továbbá, hogy a magyar társadalom többsége tiszteli a tisztázó vitákban elhangzó érveket, de elutasítja a fölöslegesen megosztó, öncélú indulatkeltést.

Áder János közölte: e szervezetek ugyanazt a tevékenységet, amit a jogszabály elfogadása előtt folytattak, változatlan formában végezhetik az új törvényi rendelkezések hatálybalépése után is.

A fideszes Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Vitányi István által jegyzett indítványt kedden 130 kormánypárti igen, 44 nem és 24 – jobbikos – tartózkodó szavazattal fogadta el az Országgyűlés. A jogszabály alapján a törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, azaz 7,2 millió forintot.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 16., 10:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
civiltörvény
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5 rworse
  rworse
  2017. június 17., szombat 11:28
  Álamfő 2.0
 2. 4 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2017. június 17., szombat 09:45
  A Nemzet Új Töltőtolla.
 3. 3 rworse
  rworse
  2017. június 16., péntek 23:52
  Bajszos szar.
 4. 2 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. június 16., péntek 12:52
  A törvényalkotás motorja 2.0.
 5. 1 yoyo
  yoyo
  2017. június 16., péntek 11:18
  egy senki

Komment írásához