Az utolsó szereplés – Torgyán József búcsúztatása a Szent István-bazilikában

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. febr. 14., 14:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tisztelői és barátai jelenlétében.

Több százan búcsúztatták Torgyán Józsefet ma délelőtt a Szent István-bazilikában, ott volt Orbán Viktor és felesége, valamint Gulyás Gergely és Jakab István országgyűlési alelnökök és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is.

false

 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az MTI tudósítása szerint a család, a barátok és az egykori politikustársak nevében búcsúzók mindegyike azt emelte ki: Torgyán József életútját a vidék és a vidékiek iránti mélységes elkötelezettség, az elesettek iránti empátia és segítőkészség jellemezte.

Bánk Attila egykori kisgazda frakcióvezető üzenetet küldött,

amelyet fia, Bánk Levente olvasott fel. E szerint „Torgyán József számára az első a család volt, de töprengései, aggódásai legfontosabb témájaként a vidék és annak sorsa jelent meg. Bánk a politikust a vidéki kisember megalkuvás nélküli képviselőjeként, a vidék Magyarországának vitathatatlan védelmezőjeként jellemezte.

false

 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az egykori munkatársak, barátok nevében emlékező Sinóros-Szabó Botond szerint Torgyán felkészült, nyitott, érzékeny, igazságszerető és alázatos ember volt, aki mindig megmaradt embernek, gavallérnak, posztja utolsó ikonikus politikusának, egykori helyettes államtitkára, Kósa Ferenc pedig azt emelte ki, hogy

Torgyán József nem volt agrárszakember,

de évtizedes tapasztalatokat és sikereket felmutató tagokból állította össze csapatát.

Január 22-én bekövetkezett halála után lapunk így búcsúzott Torgyán Józseftől: „Fáradhatatlanul járta a vidéket, és nemcsak szónokolt, hanem meghallgatott is: a vesztesek és az egzisztenciájukat féltők közül

sokan pedig hálásak voltak

e gesztusáért. Voltunk a fénykorában jó néhány nagygyűlésén, láttuk az övéi között: a Torgyán iránti rajongás a legtöbb esetben tényleg szívből jött.

false

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Méltánytalan lenne eltagadni tőle, hogy »rózsadombi ügyvédként« – ellenfelei a kisgazda vezető műparasztságán ironizáltak e kifejezéssel – ráérzett a földkérdésben az elemi igazságérzet kielégítetlenségére. De

politikája mindössze abból állt, hogy híveit folyamatosan kábította:

megoldást soha nem kínált semmire, csak mondta, amit követői hallani akartak tőle – és ezzel évtizeden át kulcspozícióban volt képes tartani magát és a szervezetét. Széllelbélelt politikai kalandor volt – pályája és tündöklése azonban nem tekinthető a magyar politika véletlen balesetének.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. febr. 14., 14:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. február 16., csütörtök 14:10
  Torgyán József fénykorában még nem annyira ismertük és használtuk a trollkodni igét, pedig ő aztán rendesen széttrollkodta a politikai és a közéletet.
 2. 2 Rumata
  Rumata
  2017. február 15., szerda 22:37
  Torgyán egyike volt a rendszerváltás utáni időszak legkártékonyabb magyar politikusainak.

  Egyik megbocsáthatatlan bűne, hogy vásári ripacskodásával folyamatosan akadályozta a normális parlamenti munkát, és egyik vezéralakja volt a pártok közötti dialógus ellehetetlenítésének.

  Másik megbocsáthatatlan bűne, hogy a téeszek szétverésének megakadályozása helyett a tájékozatlan téesztagok hergelésével tevékeny részt vállalt a magyar mezőgazdaság romba döntésében.

  Harmadik megbocsáthatatlan bűne, hogy dilettánsként elvállalt vidékfejlesztési miniszteri posztján szabotálta az Unióba csatlakozás során az ország számára létfontosságú jogharmonizációt, olyan kivételezéseket harcolt ki, amelyek lehetővé tették Magyarországon a más uniós tagországokban tiltott, szemét minőségű élelmiszerek (például a cukrozott és pancsolt borok) forgalmazását, és hozzá nem értése miatt Magyarország a magyar mezőgazdaság számára csupán feleakkora termelési kvótára kért támogatást, mint amennyire a mérvadó termelése alapján kérhetett volna.

  Torgyán politikusként egy jellemtelen dilettáns volt, aki az égvilágon semmi hasznot nem hajtott, viszont hatalmas károkat okozott a hazájának.

  Nem érdemli meg, hogy politikusként bárki is emlékezzék rá.
 3. 1 szegedi789
  szegedi789
  2017. február 14., kedd 21:55
  És még a könyveit (több is volt ! ) is akciósan árulják a Lírán ... Így múlik el a világ dicsősége ...

Komment írásához