Balog Zoltán: Nem véletlenül kezdődik az alkotmány Istennel

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 12., 15:53
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Pedig Orbán Viktorral is kezdődhetne, ugye.

„A mi közös felelősségünk, hogy az odaadott anyagi javakból, lehetőségekből kultúra és mindenekelőtt közösség épüljön, erősödjön Kárpátalján” – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton az Ungvár járásbeli Nagydobronyban, a Kárpátaljai Református Egyház családi csendesnapján.

A Reformáció – 500 éve az áldás útján mottóval szervezett, mintegy hétezer fős rendezvényen Balog Zoltán az Életünk reformációja – út az áldáshoz címmel tartott előadásában hangsúlyozta: az életben számtalanszor tapasztalta, mekkora ereje van az Áldás, békesség református köszönésnek. „Ez a kiindulópont, mert azzal, hogy békességet kaptunk, és áldásunk van, nagyon messzire el tudunk jutni” – tette hozzá. „Megszoktuk, hogy református közösségben textus alapján kell megszólalni, így az előadásnak legyen a ’Mert kegyelemből tartattatok meg hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka’ (Efézusbeliekhez írt levél) textus a vezérfonala” – folytatta.

A papminiszter anyagi javakról is beszélt

A papminiszter közösséget építene

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szerinte 2011-ben az Alaptörvény elfogadásakor az volt a cél, hogy legyen egy biztos alap, ezért – mint mondta – „nem véletlenül kezdődik az alkotmány Istennel, nevezetesen: az Isten, áldd meg a magyart mondattal. Ilyen alkotmánya csak nagyon kevés nemzetnek van, mert ha valami fölé odaírjuk az Istent, akkor annak következménye kell, hogy legyen, annak zsinórmértéknek, mércének kell lennie” – mondta Balog, aki szerint ha el akarunk igazodni a magyar közösség ügyeiben, akkor innen kell venni a segítséget.

Ennek kapcsán a miniszter idézte az Alaptörvény passzusát, amely szerint Magyarország felelősséget visel a határon kívül élő magyarok sorsáért, rámutatva arra, hogy „milyen nagy a különbség a felelősséget visel és az előző alkotmány felelősséget érez kifejezései között. Ott van a magyar alkotmányban, ami eddig nem volt ott: elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét” – emelte ki, rámutatva, hogy ő is azért van jelen a kárpátaljai reformátusok legnagyobb rendezvényén, hogy „ezt a szellemi-lelki egységet ne csak őrizzük, hanem érezzük is, és viseljük, vállaljuk is, és táplálkozzunk belőle”.

A szellemi-lelki egység erősítésének gyakorlati részére utalva Balog Zoltán elmondta: „bízom benne, hogy a kárpátaljai magyarok az anyaországból egyre nagyobb mértékben érkező anyagi támogatás mögött is érzik, hogy viseljük, hogy érezzük a felelősséget, hogy mi szeretjük a kárpátaljai magyarokat.” A miniszter hangsúlyozta, erre a segítségre most minden korábbinál nagyobb szüksége van a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarságnak. „A mi közös felelősségünk, hogy az odaadott anyagi javakból, lehetőségekből kultúra, és mindenekelőtt közösség épüljön, erősödjön Kárpátalján.”

Balog Zoltán az MTI érdeklődésére a Kárpátaljai Református Egyház legnagyobb rendezvényének jelentőségéről elmondta: „Nagyon fontosak az évente megrendezett családi csendesnapok, mert erősítik a közösséget, az összetartozás érzését. Nagydobronyban egy nagyon erős református közösséggel találkoztam, megható, sőt megrendítő, ahogy a tömeg énekel, ahogy több száz gyermekkel foglalkoznak. Ez is mutatja, hogy a valóban nehéz helyzetben az emberek a közösség erejében – vagyis a legjobb helyen – keresik a reményt. A mi dolgunk és kötelességünk, hogy ez ne hiú remény legyen, hanem valóságos tényeken alapuljon, és mi mindent megteszünk azért, hogy Kárpátalja a magyaroknak a jövőben is élhető hely legyen.”

Az emberi erőforrások minisztere a családnapi rendezvény keretében a nagydobronyi református templomban ünnepélyesen megnyitotta a Soli Deo Gloria: a magyar reformáció öt évszázada című kiállítást.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 12., 15:53
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  Kovacs
  2017. augusztus 13., 17:52
  Persze, isten ha figyelsz, várd be a Fideszt, s csak utána teremts.
 2. 7
  rworse
  2017. augusztus 13., 07:00
  Valóban nem véletlenül kezdődik a Tákolmány zistennel, és az se véletlen, hogy bizonyos fórumokon már büszkélkedni is mernek a Felvilágosodás és a világi állam vívmánya megcsúfolásával. Egyre beljebb ér a NER a zéletünkbe. Most már Európa NERizálásának is nekikezdtek.


  erdőspéterkurvaanyád
 3. 6
  rworse
  2017. augusztus 12., szombat 23:20
  "Isten, álld meg a magyart"
  Ki, Márklár?


 4. 5
  Hóvarjú
  2017. augusztus 12., szombat 19:48
  Mivel Rejtő Jenő a legnagyobb magyar Isten, és egyik regényének első mondatában szintén szerepel az Úr, az alkotmánynak igazából a következő mondatokkal kellene kezdődnie:
  "- Uram! A késemért jöttem!"
  És elkezdődhetne vígan a NER. Késsel a hátunkban.
 5. 4
  Valakicske
  2017. augusztus 12., szombat 19:43
  Nem véletlenül kezdődök ez a Tákolmány IS valami olyasmivel, amiben egyikőtök sem hisz, nyomorult fideszbagázs.
  Bizony, szemmel láthatóan Balog, ez a farizeus, sunyi tróger SEM!
 6. 3
  tiszapolgári
  2017. augusztus 12., szombat 18:04
  „Ilyen alkotmánya csak nagyon kevés nemzetnek van, mert ha valami fölé odaírjuk az Istent, akkor annak következménye kell, hogy legyen, annak zsinórmértéknek, mércének kell lennie”

  A NER minden molekulája át van itatva istenfélelemmel, jósággal és felebaráti szeretettel, a magyar államférfiak isteni kisugárzása pedig erősebb, mint az összes ősatyáé, prófétáé, tanítványé és evangélistáé együttvéve. Nem hiszem, hogy volt, van és lesz még egy olyan ország, ami ennyire Istentől való lenne.
 7. 2
  Juliusz
  2017. augusztus 12., szombat 17:13
  Kezdődhetne alkotmányunk a régi-régi Boldogasszony anyánk himnusszal is, az milyen szám lenne!
  Google-lal fordítanák világszerte - Happy woman; glückliche Frau; femme heureuse etc.
 8. 1
  fyredun
  2017. augusztus 12., szombat 16:22
  Azért kezdődik a Tákolmány Istennel, hogy legyen neki biztos alapja?
  Anyám borogass!
  Az Alkotmány mindig egy fajta szerződés, amely a nép és az államhatalom között van. Ilyen volt már az Aranybulla is, amelyben a király jogait korlátozzák, másrészt meg fenntartják a nemesség jogát arra, hogy "ellenálljon" ezen túlkapásoknak.
  Most akkor itt van ez a Tákolmány, amely Istennel kezdődik, és amennyiben a népnek nem tetszik, akkor leszarhatja Istent? Mert hát kell valami biztos alap az életben, nemde?

Komment írásához