Írók a CEU-törvény ellen a könyvfesztiválon

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 20., 16:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lesz-e I stand with CEU kitűző Orhan Pamukon?

A szépírók a CEU-val vannak, ennek ékes bizonyítéka, hogy a Szépírók Társaságának tagjai kitűző viselésével és az alábbi közlemény felolvasásával tiltakoznak a ma megnyílt Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a CEU-t ellehetetlenítő törvény ellen.

false

Olyan írók, szerkesztők, kritikusok csatlakoztak az akcióhoz, mint Tóth Krisztina, Garaczi László, Kerékgyártó István, Horváth Viktor, Bán Zsófia, Forgách András, Závada Pál, Géczi János, Vörös István, Térey János, Szűcs Teri, Halasi Zoltán, Gács Anna, Hidas Judit, Molnár Krisztina Rita, Vihar Judit, Barna Imre, Turi Tímea, Szegő János, Kőrizs Imre, Sajó László és Babiczky Tibor. További írók az I stand with CEU / A CEU-val vagyok feliratú kitűző viselésével jelzik kiállásukat a Közép-európai Egyetem (CEU) mellett.

KÖZLEMÉNY

Több tízezer magyar és külföldi értelmiségivel és számtalan tudományos műhellyel és civil szervezettel közösen a Szépírók Társasága is tiltakozott az ellen a törvénymódosítás ellen, mely a Budapesten működő Közép-európai Egyetem (CEU) létét fenyegeti. A CEU ügye jelképessé vált, hiszen a magyar kormány aljas és kicsinyes támadása az egyetemi autonómiát, az oktatás és kutatás szabadságát, a termékeny nemzetközi együttműködést és a civil társadalmat veszi célba. A CEU-val való szolidaritás, amely a rendszerváltás óta nem látott tömegeket vitt az utcára, az európai értékek mellett kiálló magyarok közös ügye. Az elmúlt napokban annak voltunk tanúi, hogy a tömeges magyar és nemzetközi tiltakozást semmibe véve a köztársasági elnök zöld utat adott a törvénymódosításnak, a kormány pedig egyre hevesebben támadja a CEU mellett kiállókat. A kormányhű média a demokratikus világban példátlan módon hamisítja meg és hallgatja el a tiltakozásokat, a kormány képviselői pedig nyíltan fenyegetik az ellenzéki megszólalókat.

Ezért szeretnénk megerősíteni, hogy a CEU ügye a mi ügyünk, és arra biztatjuk a demokrácia, az egyetemi autonómia és a szólásszabadság híveit Magyarországon belül és kívül, hogy ne csüggedjenek, ne hagyjanak fel a tiltakozással. A lakájmédiát ellensúlyozandó használjuk a tájékoztatás informális csatornáit, a meghunyászkodás helyett az erőszakmentes tiltakozás formáit.

Álljunk ki a CEU-ért, álljunk ki egymásért!

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 20., 16:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához