Durván megtévesztő: alig hihető, de ezek a fiatalok nincsenek eltűnve

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2017. jún. 14., 15:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Simán megtaláltuk őket, és eléggé ki vannak akadva, hogy mire használták a fotójukat.

Eléggé meglepődtünk, amikor rákerestünk nemrég Márkra a Facebookon. A fiú a jól ismert tejesdobozkampány egyik szereplője jelenleg.

false

 

Amikor ráírtunk a Facebookon, viszonylag gyorsan válaszolt, és elmondta: egyáltalán nem érti, mit keres fotója a tejesdobozokon. Márk megengedte, hogy felhasználjuk a fotóját, hogy megmutassuk, tényleg ő az. (Sőt, májusban maga Márk posztolta ki ezt a tévedést a saját Fb-oldalára, ismerősei nem győztek csodálkozni.)

false

Márkkal amúgy találkoztunk is, ott készült róla Németh Dániel fotója:

false

Nem elszigetelt jelenségről beszélünk. Négy fiatal fotója fut jelenleg a dobozokon, de Márkon kívül Bálint és Klaudia sincs eltűnve. Hogy velük mi a helyzet, azt elolvashatja a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban.

false

Találkoztam az ismert műsorvezetővel (Tv2, ATV), azaz Kárász Róberttel is, aki az eltűnt gyerekekről szóló kampányt szervezi lassan már hetedik éve. Külön cége is van ehhez, amivel elég komoly közpénzeket tud megmozdítani. (A bal oldali képen a másik, cikkünk írásakor még forgalomban lévő tejesdoboz fényképe.)

A pontos számokról és pénzügyi támogatásokról, Kárász Róbert reakciójáról, a jogi háttérről és jogászi véleményről, valamint a rendőrségi adatbázis elég fura helyzetéről, az általunk „megtalált” fiatalok élettörténeteiről, illetve a meglehetősen abszurd történet magyarázatáról a frissen megjelent Magyar Narancsban olvashat.

Frissítés: A GAP Média Korlátolt Felelősségű Társaság, valamint Kárász Róbert az alábbiak közlésére kérte a Szerkesztőséget:
A Kárász Róbert ötlete alapján indult és a GAP Média Korlátolt Felelősségű Társaság által szervezett tejesdoboz kampányban – mindenkor a hatályos jogszabályoknak megfelelően – kizárólag, így a cikkben ismertetett esetekben is olyan gyermekek adatai és fényképei kerültek felhasználásra, akik a police.hu oldalon közzétett, közérdekből nyilvános adatok tanúsága szerint eltűntként vagy körözött személyként vagy eltűntként és körözöttként kerültek feltüntetésre. A GAP Média Korlátolt Felelősségű Társaság részére idén nem került kifizetésre a Fővárosi Önkormányzattól 2 millió forint, valamint a Szerencsejáték Zrt-től sem került 10 millió forint kifizetésre, az összegek kifizetése feltételek teljesülésétől függ. A GAP Média Korlátolt Felelősségű Társaságnak a cikkben megjelölt bevételei, illetve (az elmúlt évben hozzávetőleg 5 millió forint) adózott eredménye nem kizárólag az Ezer Lámpás Éjszaka kezdeményezéssel összefüggésben, illetve a tejesdoboz kampányból származik, figyelemmel arra, hogy a cég – melyet Kárász Róbert nem az eltűnt gyermekek kampányára alapított – egyéb, többnyire kommunikációs tevékenységet is végez.

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2017. jún. 14., 15:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 27
  rworse
  2017. június 16., péntek 22:43
  Itt is kiemelem, hogy legalább az irományom utóirata megfontolandó lenne.
 2. 26
  rworse
  2017. június 16., péntek 22:38
  Kedves Ackermann József!

  Az ebet Kárász Róbert és a Rendőrség köti a karóhoz. Mit hadovál a Kárász arról, hogy "jogszerűen eltűntek"?! Na de ezt "értem", Balkánon vagyunk. De nem értem, miért lett Ön ebben az ügyben fogadatlan - vagy fogadott, mindegy - prókátora Kárász Róbertnek (és a Rendőrségnek) - no persze, pszichikailag értem a hosszú évek együttműködése alatt az Ezer Lámpás felé kialakult személyes elkötelezettsége miatt, csak logikailag nem értem. Miért érzi érintve magát abban az ügyben, hogy a Rendőrség és a szervezők hibájából négyből három fénykép megtévesztő (Kárász sokszori állításával ellentétben a megtévesztő kifejezést használta Nagy, nem a hazugot!), mert nem eltűntek a fotón levő gyerekek, és enyhén szólva nem a Kárász nevű régi nagy bulvárszemét által folyton emlegetett nyolc hét átfutási időről van szó, hanem két személy esetében jóval régebbről, illetve egy személy esetében továbbra is a sosem eltűnésről (ha utóbbi személyről mégis kiderülne, hogy mégis volt már valaha eltűnt személy, akkor majd átkerül a másik halmazba, de egyelőre a sosem eltűntek halmazába irányítják őt az általa közölt információk - nem mintha ez most lényeges lenne, csak a pontosság kedvéért). Miért emlegeti a tévében Kárász Nagynak, hogy ismeri-e az Ackermann szülőket? Miért takarózik a Kárász Önökkel? Tudom, hogy évek óta együttműködnek nyilvános szerepléseken, értelemszerűen nem erre utal a költői kérdésem, hanem arra, hogy hogyan vág ide az Ackermann szülők témája - sehogy, mert nem marketingcélú cikk született, hanem egy kritikai cikk. Ön érintettkénti elfogultságában az abszurd abszurditásába ugrott bele.

  Mégegyszer.
  Hiba történt, ostoba hiba, abszurd hiba, KÁROS(!!!) hiba. A Rendőrség védi a hibát, mert védi a mundér becsületét. Kárász ugyanúgy. EZ MÉG EGY NAGYSÁGRENDDEL NAGYOBB ABSZURD, MINT MAGA A HIBA. Na de Ön miért védi váltig a hibát, a mások hibáját? Miért fontos Önnek, hogy a hiba meg legyen védve? Nem az lenne a fontos, hogy kiküszöbölve legyen a hiba? Önnek érintettként nem az lenne a fontos, hogy megfelelő fotók kerüljenek a tejesdobozra? És minden érintettnek nem az lenne a fontos? Mert nekem, aki a boltban esetleg találkozom a fotókkal, az lenne a fontos, hogy legalább a fotók kiválasztásakor eltűntek legyenek azok a személyek.

  Mégegyszer.
  Itt nem én védem a mundér becsületét, nekem egyelőre se ingem se gatyám a Magyar Narancs vagy Nagy Gergely (bár éppenséggel céhbeli vagyok, de ez itt mindegy, ilyen alapon védhetném a Kárász nevű hulladék mundérjának a becsületét is), ellenben a Rendőrség nagyon is védi a mundér becsületét egy ilyen abszurd hiba esetében, Kárász pedig ugyanúgy, Ön pedig szintén. Az első kettőt értem, de Ön miért? Hiba történt, a hiba pedig arra való, hogy rávilágítsanak, és kiküszöböljék! Ön és Kárász (és a Rendőrség) nem tartja fontosnak, hogy valóban eltűnt gyerekek legyenek a fotókon?! Önnek, mint érintettnek lenne ez leginkább érdeke! És minden más érintettnek!

  Mégegyszer.
  Milyen alapon követelőzik Kárász nevű nímand bulvárfirkász, hogy a szóbanforgó cikknek a mozgalom reklámjáról, eredményeiről kellett volna szólnia? Önt persze megértem, hogy követelőzik, hisz fájdalmasan érintettként elfogult. De Kárász milyen alapon? Más kritikai cikkek esetében miért nem szólalt meg egyikük sem, hogy hát mégiscsak az eredményekről kéne írni, nem a hibákról? A szóbanforgó cikk nem azért íródott, hogy marketinget biztosítson egy jól-rosszul működő, de persze nyilván alapvetően fontos kezdeményezésnek, hanem azért íródott, hogy egy persze nyilván alapvetően fontos kezdeményezés (abszurd!!!) hibájára rávilágítson.

  Mégegyszer.
  Egy újságírónak nemhogy joga, hogy hibákról cikkeket írjon, hanem elsődleges kötelessége.

  Üdvözlettel, Róbert


  Utóirat, ami szerintem az egész ügy lényege.
  Gondoljon bele, József, hogy hogyan történhetett például a jelen esetben a négy fotó kiválasztása? Úgy gondolná az ember, hogy egy ilyen kezdeményezés nagy-nagy műgonddal törekszik arra, hogy az évi 19ezer bejelentett és évi többszáz tartós eltűnt személyből azt a néhány fotót olyanok közül válasszák ki, akiknél valóban nagyon fontos, hogy felkerüljenek arra a tejesdobozra, hiszen a sok eltűntből csak alig néhánynak adatik meg a lehetőség, és a felkerülésükkel "kiszorítanak" másokat, akiknek így NEM adatik meg ez a lehetőség. Ön szerint erre a korlátozott lehetőségre például az ominózus négy fénykép esetében mekkora műgonddal válogatott a Kárász és a Rendőrség?! Mondjuk megbecslem, hogy évente kb. 20 eltűnt személy fotója tud rákerülni tejesdobozra az évente tartósan eltűnő többszázból. Marad évente többszáz, akiknek a hozzátartozói nem juthatnak hozzá ehhez a lehetőséghez! Nem azt gondolná az ember, hogy annál fontosabb nincs a mozgalom tevékenységében, mint hogy az ezzel foglalkozók a lehető legnagyobb műgonddal válasszák ki azt a mit tudom én, kb. 20 "szerencsést"?!
  Ezt a négy fotót hogyan választották ki? Elegendő műgonddal?!?!?! Vagy ez lényegtelen a szervezőknek, élen a Kárásszal, aki ezerszer elmondja most a tévében a Nagy Gergely mellé nézve, hogy jogszerűen eltűntek fényképei vannak a tejesdobozon?! Ember az ilyen? Vagy csak szerep?

  A másikhoz is odaidézem, mert látom, ott is elölről kezdődött.
 3. 25
  aksimann
  2017. június 16., péntek 16:04
  Olvassa már el a saját írását, könyörgöm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Eltűntek, előkerültek, de a rendőrségi adatbázisból nem kerültek ki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  DE ELŐZMÉNYKÉNT E L T Ű N T E K ! ! ! ! !
 4. 24
  nagygergely
  2017. június 16., péntek 15:56
  Megtévesztő: hiszen nem tűntek el, pedig ezt állítják róluk.
 5. 23
  aksimann
  2017. június 16., péntek 15:20
  Tisztelt (ez nem igaz) Nagy Gergely Miklós!

  Nem fecsérelem tovább az időmet az önnel való vitára, mert egész egyszerűen nem érti meg, vagy nem akarja megérteni a kampány mibenlétét, és megvalósíthatóságát.
  Ön „Durván megtévesztő”-nek titulálta a dobozokon megjelenő képeket, mindenféle magyarázat nélkül.
  EZ A LÉNYEG!!!
  A további vita lehetőségéről pedig a disznókkal való birkózás jut eszembe…..
  Várom előző kommentemben történt meghívásomra válaszát, ami még mindig nem érkezett meg.
  Üdvözlettel:
  Ackermann József
 6. 22
  nagygergely
  2017. június 16., péntek 14:55
  Kedves Ackermann József,

  Nagyon sajnálom Önt, de azt meg kell értenie, hogy ez a cikk miről szólt, és miről nem. Az nem számít, hogy jogsértő módon használnak fel valakitől arcképet? Azt látom, hogy Ön szerint ez nem (annyira) fontos, de higgye el, az érintetteknek az, én beszéltem velük. Az akciónak nem én, hanem a rendőrségi adatbázis trehánysága árt, másodsorban a szervezői azzal, hogy ellenőrzés nélkül használják ezt a rendszer. Ez módszertani kérdés, ebben hiba történt, több szinten is. A cikk erről szól. Bárki megtalálhatta volna ezeket a fiatalokat, de nem vette rá a fáradságot. 5 perc munkát nem szánt erre. Miért, Ön szerint talán nem lenne jobb ha legközelebb valóban eltűnt fiatalok kerüljenek fel a dobozokra és ne olyanok, akik megvannak? (Kérdésem természetesen költői.)

  Minden jót kívánok,
  ngm
 7. 21
  aksimann
  2017. június 16., péntek 13:26
  Kedves tiszapolgári!

  Még egy dolog:
  Ne vegyen mindenki tejet, elég, ha az az egy ember vesz aki tud valamit a fiunkról, és a képre nézve eszébe jut, hogy ő látta a fiunkat.
  Na ha az ilyen cikkekkel hiteltelenné tesszük az akciót, akkor ez az egy reményünk is elszáll

  Üdvözlettel:
  Ackermann József
 8. 20
  aksimann
  2017. június 16., péntek 13:23
  Kedves tiszapolgári!
  Én 4 CBA-ba szoktam időnként vásárolni (2 a lakhelyem közelében, 2 a munkahelyem közelében va), de mindegyikben van Magyar Tej.
  Az pedig, hogy csak 1 féle gyártó dobozain jelennek meg a képek, mutatja mennyire érdekli a gyártókat ez a téma.
 9. 19
  aksimann
  2017. június 16., péntek 13:19
  Kedves (nem kedves) Nagy Gergely Miklós!

  Most láttam az ATV reggeli műsorában folytatott vitájukat Kárász Róberttel.

  http://www.atv.hu/videok/video-20170616-tejesdoboz-ugy-megvannak-mar-a-gyerekek

  Hát ne is haragudjon, de magának valószínűleg valamilyen segítségre volna szüksége.
  Nem, nem orvosi értelemben (bár ki tudja), mert, ha ilyet írnék, beperelne becsületsértésért (lehet bevállalnám), nem, önnek kellene valaki, aki elmagyarázná végre, miről szól és hogyan működik ez a tejesdoboz dolog. Akár hiszi, akár nem ez a nagy USA-ban évtizedek óta működő dolog és láss csodát, ott is előfordul ilyesmi, mert ott is hasonló adatbázisból dolgoznak. Javaslom írjon róluk is egy lejárató, „javaslattevő” cikket.
  Áruljon el nekem egy szakmai titkot, ha lead a nyomdába egy cikket, aztán az utcára kerüléssel egyidőben vagy utána, az esetről, amelyről ír, kiderül, hogy nem ott, nem úgy, nem akkor, és nem azokkal történt amit írt, ön mit tenne?
  Kimegy a standokra és felvásárolja az összes példányt nehogy kiderüljön, hibázott?
  A vitában köti az ebet a karóhoz és nem veszi észre, hogy igenis rengeteget ártott a tejesdoboz akciónak, még akkor is, ha a híradóban homlokegyenesen mást mond.
  Igen igaza van vitapartnerének, megpróbált egyszer is beszélni legalább egy szülővel akinek eltűnt a gyermeke?
  Megpróbált belenézni annak a szemébe, aki évek óta várja gyerekét?
  Megpróbálta elképzelni mi az a REMÉNY, amikor nyom sincs?
  Ha ezeket megtette és továbbra is tiszta lelkiismerettel és lélekkel tudja azt mondani, hogy ez el lett cseszve, akkor és csakis akkor bocsánatot fogok kérni öntől az eddig és ez előtt leírtakért.
  De addig ön az én szememben egy szenzációhajhász, aki csak abban találja meg az élvezetét, hogy árt egy Magyarországon egyedülálló kezdeményezésnek és kampánynak, ami ráadásul jól és eredményesen működik!
  Továbbra is fenntartom meghívásomat személyes találkozásra (még nem kaptam választ előző meghívásomra), egy beszélgetés erejéig, amit valaki rögzíthet is, nehogy fenyegetve érezze magát.
  Üdvözlettel:
  Ackermann József
 10. 18
  tiszapolgári
  2017. június 16., péntek 12:49
  Kedves Ackermann József, ahogyan az Önök lakóhelyén nincs nyomtatott Magyar Narancs, ugyanúgy nincs arcképes tejesdoboz ott, ahol én lakom. Boltokból nincs hiány, de a Lidl, az Aldi, a CBA és a Kisbolt sem tart olyan dobozos tejet, amelyiken eltűnt személyek adatai lennének.
  Azt szeretném ezzel mondani, most már a harmadik kommentemben, hogy nem vagyok benne biztos, hogy a tejes- vagy bármilyen más élelmiszerdoboz jó megoldás. Egyrészt, mert csak egy bizonyos gyártó nyomtat a dobozára arcképet, másrészt sok ember egyáltalán nem vásárol tejet, harmadrészt csak rövid ideig van esély arra, hogy a dobozon ismerős arcot fedezzünk fel, utána az üres doboz a szemétbe kerül.
  Arra persze nem tudok válaszolni, hogy ha a rendőrség már hét éve tehetetlen, akkor hol és hogyan keressék az eltűnt fiukat, és lehetséges, hogy az Önökéhez hasonló, egyébként minden szülő együttérzését kiváltó helyzetben, én is igyekeznék kihasználni minden lehetőséget.

Komment írásához