Egy amerikai professzor kimondja: Orbán ma nagyobb veszélyt jelent a magyarokra, mint eddig bármikor

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 15., 20:29
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szerinte ha jövőre nyer a Fidesz, belátható időn belül aligha lehet leváltani.

Cas Mudde amerikai professzorral készített interjút a friss 168 Óra. Mudee a szélsőséges eszmék, a nacionalizmus kutatója, és április elején, miután a kormány elkezdte vegzálni a CEU-t, a The Guardianbe írt erős publicisztikát arról, hogy az Európai Uniónak már nem szabad tolerálni Orbán Viktor politikáját.

Mudde, aki a 90-es években rövid ideig a Közép-európai Egyetemen tanított, azt mondja, Orbán illiberális rendszere egész Európa számára kihívást jelent. Mudde szerint Orbán nativista, vagyis hajlik a xenofóbiára, autoriter és populista magatartásra, illetve nem fogad el semmiféle eltérést a saját maga által kialakított főáramtól.

Cas Mudde előadása

Cas Mudde előadása

Fotó: YouTube/University of Georgia

Az USA-beli Georgiai Egyetem docense azon az állásponton van, hogy az orbáni állam a korrupcióra, a kliensi kapcsolatokra épül, de úgy látja, ma már az Európai Unió is egyre kevésbé tolerálja a magyar miniszterelnök politikáját. „Orbán tudja, hogy az unió jogszabályokról és határozatokról, azaz szavakról szól, nem pedig a cselekvésről. Ha a megfelelő helyen a megfelelő dolgokat mondod, akkor kibújhatsz a kritika szorításából. Eddig jól járta a pávatáncot, de azt hiszem, eljutott a pontig, amikor már nem folytathatja úgy, mint eddig. A Fidesznek ma sokkal nagyobb a néppárti ellenzéke, mint bármikor korábban” – mondja a holland származású Mudde, aki úgy véli, Orbán ma veszélyesebb a magyarokra nézve, mint eddig bármikor, mert ha jövőre győz, akkor az amerikai kutató szerint a belátható jövőben az ellenzéknek nem sok esélye van választást nyerni, hiszen a magyar demokráciát évről évre újabb veszteségek érik.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 15., 20:29
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Pasinszki
  2017. június 17., szombat 16:33
  "úgy véli, Orbán ma veszélyesebb a magyarokra nézve, mint eddig bármikor, mert ha jövőre győz, akkor az amerikai kutató szerint a belátható jövőben az ellenzéknek nem sok esélye van választást nyerni"
  Mi az, hogy ha győz jövőre? Hát mi a bánatos istent csinálna mást?
  Állítólag politológiával foglalkozik a fazon, és nem látja, hogy itt nincs megállás a falig?
 2. 3
  tiszapolgári
  2017. június 16., péntek 10:30
  „A Fidesznek ma sokkal nagyobb a néppárti ellenzéke, mint bármikor korábban”

  Nem látok bele a néppártiak fejébe, pláne nem vagyok szakértő, de lehet, hogy a felismerés nem annyira az orbáni állam korrupcióra és a kliensi kapcsolatokra épülő jellege miatt történt, hanem az egyre inkább tapasztalható hintapolitikája miatt. Míg az orbáni állam hatásai lényegében csak az országhatáron belül érezhetők, addig az orosz befolyás erősödése az egész unióra nézve veszélyekkel járhat, és az EU nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy az egyik tagországa pont úgy viselkedjen, mint Hegedűs hadnagy Egerben, sőt másokat is megpróbáljon erre rávenni.
 3. 2
  yoyo
  2017. június 16., péntek 05:59
  "Orbán ma veszélyesebb a magyarokra nézve, mint eddig bármikor, mert ha jövőre győz, akkor az amerikai kutató szerint a belátható jövőben az ellenzéknek nem sok esélye van választást nyerni, hiszen a magyar demokráciát évről évre újabb veszteségek érik."

  Nagyszerű felismerés.
  Sajnos ezt 2008-9 környékén ugyanígy el lehetett volna mondani.
  És 2012-13 környékén is.

  És ami a legszarabb, ha nem sikerül kiűzni valahogy a faszság szellemét, akkor a következő ciklus(ok) vége felé is lehet ugyanígy "jósolgatni".

  Szerencsére az utóbbi bő fél évben történt egy s más, ami azért biztosan beindít társadalmi folyamatokat, és talán lassan sikerül lejönni a pártos idiotizmusokról.
 4. 1
  Axxtro
  2017. június 15., csütörtök 20:53
  Isten állatkertje hatalmas, Amerikába is jut belőle elég.

  Az külön fejezetet érdemelne, hogy az eredetileg jobboldali Amerika egy része hogy jutott el odáig, hogy lepaktált a bolsevista baloldallal, a volt állampárt utódaival, a magyar posztkommunistákkal.

  Úgy tűnik, Soros Gyuri bátyánk pénze mindenhova elér.

  Az ilyen figuráknak inkább arról kéne értekezni, hogy a magyar választópolgár az őszödi beszéd óta vajon miért nem akar a politikai elvtelenségét mai napig megőrző, bolsevista, posztkommunista, magyar baloldali-liberális ellenzékre szavazni.

Komment írásához