Ellenzéki konszenzussal az egészségügy megjavításáért

szerző
Fülöp Zsófia
publikálva
2017. jún. 14., 19:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mivel a Fideszt látják az egészségügyi reform és konszenzus gátjának, megegyeznének az ellenzéki pártok.

Gyógyítható-e az egészségügy címmel rendezett ma konferenciát a Political Capital és a Friedrich-Ebert-Stiftung, aminek második részében öt ellenzéki politikus beszélgetett arról, hogy vajon milyen változásra van szükség az egészségügyben? Vitának nehezen lehetne nevezni a panelt, a Fidesz ugyanis szokásához híven nem fogadta el a meghívást, pedig az előzetes programban még az szerepelt, hogy Rétvári Bence is jelen lesz – természetesen sem ő, sem más nem jelent meg.

Ott volt viszont Szakács László (MSZP), Szabó Tímea (PM), Lukács László György (Jobbik), László Imre (DK) és Hadházy Ákos (LMP). Bombera Krisztina kérdéseire reagálva az ellenzéki politikusok összeszedték a mai magyar egészségügy problémáit, felsorolták a szükséges változásokat, és néhány külföldi jó és követendő példát is megemlítettek.

Íme, a problémák:

– nincs mindenki számára azonos eséllyel elérhető és biztonságos egészségügyi ellátás

– rengeteg a tartósan (vagyis legalább hat hónapja) betöltetlen háziorvosi praxis, a háziorvosok több mint fele 50 év feletti, a szakma rendkívüli módon elöregedett

– óriási a humánerőforrás-hiány, alacsonyak a bérek, a négy év alatti béremelés semmire sem elég

– a gyógyszerkasszában is állandó a hiány

– az olyan háttérintézmények, mint az OEP vagy az OTH függetlenségének elvétele és az Emmibe olvasztása nagyon nagy károkat okoz

– a kórházi fertőzések száma egyre csak nő

– a tb és a kockázatközösség kinyírása azzal, hogy járulékból adót csinált a kormány, szintén nagy hiba volt

– a CT- és MR-vizsgálatok elvégzésére alkalmas méregdrága gépek ki nem használtsága

– az önálló egészségügyi minisztérium és egészségügyi miniszter hiánya, illetve az ágazat államtitkárainak súlytalansága.

A külföldi és átvehető jó példák

között a politikusok a Nyugaton bevett és sűrűn alkalmazott diplomás nővéreket említették, akiknek sokkal több kompetenciát adnak, mint nálunk, nagy terheket levéve ezzel az orvos válláról. A másik fontos, Magyarországról égetően hiányzó példa az átláthatóság volt: míg Franciaországban, ha egy adott orvosnál akarja megműttetni magát valaki, akkor az be van árazva és átlátható, hogy az összegből mennyi megy a kórház és mennyi az orvos zsebébe, addig Magyarországon a hálapénzt dugdossa mindenki a jóságos doktor úr zsebébe. Izrael pedig arra volt jó példa, hogy bár lehet az állami egészségügyi intézményekben magánrendelést lebonyolítani, kihasználva ezzel az államiban úgyis meglévő eszközöket, de mindezt számla, költségtérítés és átláthatóság ellenében, nem feketén, ahogy nálunk történik.

És hogy mi lenne az ellenzék szerint a teendő?

– a strukturális átalakítás az esélyegyenlőtlenségek kiegyenlítése érdekében

– rendes, mindenki számára elfogadható béremelés

– az alap- és sürgősségi ellátás megerősítése

– a betegjogok érvényesítésének lehetősége, megfelelő információáramlás

– a kockázatközösség és a járulékrendszer, illetve a háttérintézmények függetlenségének visszaállítása

– a közép-magyarországi régió ellátásának megoldása és hathatós megszervezése (tekintve, hogy ott nem kaptak uniós forrásokat, sok tekintetben nagy a lemaradás)

– az ellenőrző funkció visszaállítása, például az Egészségbiztosítási Felügyelet újbóli létrehozásával

– a magán- és az állami szektor közötti szürke zóna kifehérítése

– az idősellátás megfelelő megszervezése.

A Jobbik képviselőjének felvetése szerint azonban mindenekelőtt egy

ellenzéki konszenzus kell,

egy olyan minimum, amiben minden ellenzéki párt meg tud egyezni, egy olyan mag, amit a választás győztese meg tud valósítani, a többi párt pedig nem támadja ezért az épp kormányon lévőt, hanem támogatja. „De ha a Fidesz marad kormányon, ide nem fogunk eljutni, a konszenzus legnagyobb gátját ugyanis éppen a mostani kormánypártban látom” – mondta el Lukács László György. Szabó Tímea ehhez hozzátette: félre kell tenni a pártoknak az egyet nem értést, a szakmai kérdésekben és részletekben később is ráérnek megegyezni, a legfontosabb, hogy azzal egyet tudjanak érteni, hogy jelenleg 400 milliárd forint hiányzik az egészségügyből, amit sürgősen vissza kell tenni.

A konszenzus megszületni látszott, a közönség soraiban ülő Kincses Gyula exállamtitkár erre megjegyezte: „Akkor már csak valakinek itt meg kellene nyernie a választást.”

szerző
Fülöp Zsófia
publikálva
2017. jún. 14., 19:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4 Józsibácsi
  Józsibácsi
  2017. június 17., szombat 22:54
  Ami most az egészségügyben zajlik, az már tényleg a legalja! Az ÁNTSZ országos háttérintézményeinek porig rombolása örök mementóként megmarad. Április 1-ével több, mint 400 munkatársat (laboratóriumi szakembereket, kutatókat) áttuszkoltak az EMMI-be kormánytisztviselőnek, június elején feleskették őket, majd rögtön utána meg is indult a kirúgási hullám. Hogy miért volt akkor előtte ez az áthelyezéses cirkusz? Valószínűleg a régebbi munkatársak többhavi felmondási idejének költségét akarták megspórolni... Az új EMMI főosztályok közül a szakma csúcsa a Kémiai Biztonsági és kompetens Hatósági Főosztály, amelyet egy szakirányú végzettség nélküli JOGÁSZ vezet. Legutóbbi működése az volt, hogy eltakarította maga körül az utolsó egyetemi végzettségű egészségügyi szakembereket is. Az elbocsájtások indoklásában a "munkakör megszűnése" szerepel, miközben a maguktól távozó fiatalok helyett új munkatársakat kell felvenni. Kötelező továbbképzés gyanánt a közigazgatási alapvizsga, illetve szakvizsga szolgál. A Főosztályon egy árva humán toxikológus sincs - kérdés, hogy akkor milyen alapon nyilatkoznak szakmai kérdésekben vagy adnak ki szakvéleményeket, állásfoglalásokat?? Mindeközben rendszeresen jönnek az akciós cirkuszjegyeket tukmáló minisztériumi körlevelek... Szánalmas bohócok.
 2. 3 rworse
  rworse
  2017. június 15., csütörtök 09:02
  Adjátok vissza a hegyidoktorainkat!
 3. 2 sartorius
  sartorius
  2017. június 15., csütörtök 06:54
  Kezdem elhinni az összefogás-elméletet! (Mármint hogy minden ellenzéki párt együtt indul.)
 4. 1 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. június 14., szerda 23:45

  A Duna TV-n most megy A hegyi doktor – Újra rendel c. osztrák orvosos sorozat, ami kizárólag azért készült, hogy a Lajtától keletre megbetegedő embereket bosszantsa. Szép tájak, tiszta levegő, jólét, Gruber doktor szemet gyönyörködtető rendelője, és a tetejébe ott van a mindössze 13 ezer lakosú Hall in Tirol magyar szemmel hihetetlen kórháza: minden sérültet azonnal ellátnak, röntgen, CT, ultrahang várakozási idő nélkül, és mielőtt pislantanál, már meg is operáltak, pihenhetsz az egyágyas, luxus kórteremben. A felgyógyult emberek szinte alig várják, hogy megint leessenek valami szikláról, és visszakerülhessenek a kórházba.

  Még szép, hogy egy erős és büszke ország bepipul, ha ilyenekkel cukkolják.

Komment írásához