Füzesabonyi házipornó: Kandi kamera

publikálva
1997/25. (06. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Füzesabony, a nyolc és fél ezer lakosú Heves megyei kisváros fennállásának legnagyobb botrányát éli. Május végén rendőrkapitányát függesztették föl, június 11-én pedig a polgármester dobta be a törülközőt.

Füzesabony, a nyolc és fél ezer lakosú Heves megyei kisváros fennállásának legnagyobb botrányát éli. Május végén rendőrkapitányát függesztették föl, június 11-én pedig a polgármester dobta be a törülközőt.

A KDNP színeiben már a hetedik éve a város élén álló dr. Pásztor József a rendkívüli testületi ülésen egyetlen szóval sem indokolta lemondását, de erre nem is nagyon volt szükség. A testület tagjai közül ugyanis sokan látták azt a videókazettát, amelyen a polgármester aláz élvezete tárgyává két nőt. A füzesabonyi videótékákban is forgalmazott helyi érdekű pornó külön érdekessége, hogy azt a főszereplő főorvos-polgármester maga rögzítette titkos kamerával.

"Uram, ez egy szökőváros!", mondja az Arany János utcai Kiskocsma bádogpultját mellettem támasztó meztelen felsőtestű ember. Intek neki, hogy várjon már egy kicsit, mert a falra függesztett készüléken éppen a helyi tévé filmje pereg a polgármester körüli mendemondákról. A nyilatkozók bölcsességeit zenei effektek hangsúlyozzák. Egy dr. Mann László nevű képviselőtől azt kéri a riporterhölgy, hogy vonja meg az ügy tanulságait. "Hát először is - így a testületi tag - a magunkról készített kazettát még dicsekvésképpen se adjuk oda senkinek. Kettő: aki bort iszik, ne prédikáljon vizet!" A harmadikat sajnos nem hallom, mert a pult túlsó oldalán egy sörben dolgozó asszony rikácsol bele: "Ezeket mind föl kéne akasztani!".

"Hogy is van az a szökőváros?", kérdezem szomszédomat, de az rám sem hederít, amíg magába nem dönti kisfröccsét. "Hát, nézze... Szökik a víz a tavaly átadott millecentenáriumi szökőkútból, szökik a pénz, szökik a rendőrkapitány, most meg a polgármester..." A 67 éves nyugdíjas pénzügyi dolgozó amúgy nem haragszik a polgármesterre: "Azt csak mondják, hogy ő adta ki a kazettát, de alapvetően politika áll ennek is a hátterében. Mint mindennek" - szögezi le szigorúan. A polgármester istenfélő, templomjáró ember, ezért szerinte a templomban is le kellene vetíteni a filmet, hogy lássák, akik rá szavaztak.

"Na ne bassza má´ meg... - fakad ki, amikor észreveszi kezemben a diktafont, s miután a fotóst is megfenyegette, hogy kitekeri a nyakát, ha benne lesz a képe az újságban, hirtelen megenyhül, s beavat bennünket, hogyan is látja ő ezt a dolgot: "Ahol baszik és lop az ember, ott nem parancsol!"

A rossz nyelvek szerint véletlenül került a házi készítésű pornókazetta a Móricz Zsigmond utcai videótékába: a polgármester egyik fia vitte vissza a kölcsönzöttekkel együtt. Elképzelhetjük a köztiszteletben álló 44 éves apát, amikor tavaly szeptemberben fülébe jutott a hír: a filmet A dühöngő bika címmel terjesztik a városban, sőt még a BM-be is jutott belőle. Persze erre csak a tavalyi év legvégén került sor, miután a városi szennyvízberuházás pályázatán Trombitás István helyi vállalkozó alulmaradt.

"1996. november végén Pásztor polgármestert fölhívta Trombitás István, hogy az ominózus kazetta nála van. Ezután dr. Mann László társaságában személyesen is felkereste a polgármestert a lakásán. A polgármester ezt később nekem is úgy mesélte, hogy megzsarolta őt a füzesabonyi vállalkozó, ha nem ő nyeri a pályázatot, úgy a kazetta terjesztésre kerül" - közli a Naranccsal Wenczel Árpád független önkormányzati képviselő. (Természetesen megkerestem dr. Pásztort, hogy tőle is halljuk az előbbieket, illetve a kazettaügy egyéb részleteit, de felesége közölte, hogy az expolgármester nekünk nem kíván nyilatkozni. Ám még aznap este a Magyar Rádió Krónika című hírmagazinjában, majd másnap, június 14-én, a televízió Nap-Kelte című műsorában gyakorlatilag ugyanezt mondta el. Trombitás István füzesabonyi vállalkozó tagadta, hogy ő bármi módon meg akarta volna zsarolni a polgármestert.)

Mann képviselő viszont váltig állítja, hogy a hatszemközti megbeszélés után azt mondta Pásztornak: "Jóska, neked le kell mondanod!" Többen is hasonló tanáccsal látták el a polgármestert, mindhiába.

"Amikor már állítólag hatszáz példányt másoltak belőle, s az emberek csoportosan nézték A dühöngő bikát, lépten-nyomon megállítottak bennünket a polgárok, hogy nem szégyelljük magunkat, miért nem teszünk valamit" - emlékezik Wenczel képviselő. "Mi azonban bíztunk abban, hogy előbb-utóbb magától alszik el a dolog. De január-februárban újra felszínre jött. A képviselő-testület tagjai megpróbálták elmismásolni az ügyet ahelyett, hogy polgármesterük körmére néztek volna." A volt polgármester az egyszemélyes döntések embere volt, a testület általában már csak utólag értesült elképzeléseiről. Így volt ez a szennyvízberuházás esetében is: sok jó pályázó volt, köztük Trombitás is, de a közbeszerzési bizottságot és a testületet csak közvetlenül a szavazás előtt avatta be dr. Pásztor, hogy egy kecskeméti vállalkozót favorizál. Mivel ellenzéki többségű az önkormányzat, ezek a költségvetési szempontokból gyakran kifogásolható beruházások általában átmentek a szavazáskor - mondja Wenczel képviselő, aki a pénzügyi bizottság elnöke a testületben. Természetes volt, hogy ellenségeket fog magának szerezni - teszi hozzá. Wenczel képviselő szerint nem lehet kizárni azt sem, hogy a kazetta "nagyüzemi" forgalmazása mögött, ha nem is a maffia, de valamelyik kormánypárt áll. Pásztor polgármesternek egyébként nagyra törő politikai ambíciói voltak: nem is tagadta, hogy a következő ciklusban szeretne országgyűlési képviselő vagy államtitkár lenni. (Hogy a szennyvízprojekt nyertese milliókkal támogatta volna Pásztor doktor pártját, azt hazugságnak nevezte a rádióban a lemondott polgármester.)

"Többször oktatott - említi Wenczel Árpád -, hogy mi is a politika, hogyan lehet az ember népszerű. Én azt válaszoltam neki, hogy más dolog a népszerűség, és más a költségvetés." Azt azonban még az ellenfelei is elismerték, hogy sokat köszönhet neki a város. Wenczel állítja, a kazettán ("nem láttam végig, csak belepillantottam") intim testgyakorlatok és pozitúrák közben az expolgármester egyértelműen felismerhető.

"Korábban ő is tett arra utalást, hogy ezek a dolgok megestek. Abban sem vagyok biztos, hogy titokban történt a fölvétel, a rajta szereplő hölgyek tudta nélkül. Mondott olyanokat is a polgármester, hogy milyen jó az orvosnak, feltűnés nélkül mehet be bárkihez. Én ezt akkor hülyéskedésnek véltem."

Pedig az orvos-polgármester - a videófelvételek tanúsága szerint - egyáltalán nem hülyéskedett. Egészen mást csinált. Gubola Róbert, a város katolikus plébánosa általunk üzeni a Kiskocsma közönségének, hogy a polgármester-pornó a templomban egyelőre nem lesz levetítve. Õ különben sem látta, de nem is kíváncsi rá. A sportos külsejű atya - hogy finoman fogalmazzak - nem tüntette ki bizalmával a Narancsot. ("A maguk lapja, hát ugye... Én az Új Magyarországot olvasom.") Hiába kértünk bebocsátást a parókia hűvös falai közé - a bent időző két kispappal folytatott eszmecserére való hivatkozással -, könnyűnek találtattunk. A tiszteletes amúgy rendes, becsületes, templomba járó embernek ismerte meg a tíz évvel ezelőtt Szlovákiából idetelepült polgármestert, akit csak sajnálni lehet. Azon megjegyzésre, hogy a sajnálat inkább a nagytermészetű ember családját meg a filmfőszerepre alighanem föl nem kért két nőt illetné meg, az atya engesztelőleg mosolygott.

Dr. Bárándy György ügyvéd is a polgármester személyiségi jogaiért szállt ringbe, és furcsábbnál furcsább kijelentéseket tett. Miközben védence koncepcionális perről beszél, tagadva a kazetta puszta létét is, az ügyvéd azt nyilatkozta, hogy mindenki olyan kazettát készít magának magáról, amilyet akar, a szexuálpszichológusok pedig direkt serkentőnek ajánlják a házastársi aktus előtt egy ilyen házi gyártmány megtekintését. Az idős védő szerint a kazetta léte nem bizonyítható, ugyanis azt a bíróság (figyelemmel a személyiségi jogokra) nem vetítheti le. Mi több: egyedül az a bűnös, aki az ilyen kazettát nyilvánosságra hozta. A polgármester lemondásának oka, ha bárki is ezt gondolta volna, korántsem az inkriminált videópornó: "Azért mondtam le, hogy a városban végre nyugalom legyen." A videón látható asszonyok egyelőre hallgatnak. Mint Wenczel képviselőtől megtudtuk, egyikőjüket, Pásztor polgármester szeretőjét, annak lemondásának másnapján elbocsátották állásából, a helyi OTP-fiókból. Megpróbáltunk érdeklődni, de az OTP-ben merev női arcokba és összeszorított ajkakba ütköztünk, no meg egy pocakos, pisztolyos biztonsági őrbe. A másik, idősebb asszonynak két felnőtt fia van. Wenczel Árpád különösen a kisebbik fivér heves vérmérséklete miatt intette óvatosságra a polgármestert. Egyelőre azonban nem tört ki a vendetta, a fiúk úgy viselkednek, mintha mi sem történt volna. A nagyobbik, a polgármester sofőrje, naponta faarccal mossa le a hivatali járgányt. A KDNP megyei és országos szinten egyaránt sokáig csak hallgatott, de múlt hét végén elérkezettnek látta az időt, hogy elhatárolja magát. Bossányi László, a KDNP Heves megyei szervezetének elnöke közleményben hozta ország-világ tudomására, hogy dr. Pásztor József "már hosszabb ideje nem tagja a KDNP-nek, ezért a személyével kapcsolatos kérdések nem tartoznak a párt kompetenciájába. A megyei közgyűlésben betöltött pozíciójának tisztázása folyamatban van."

"A hosszabb idő azt jelenti - válaszolta érdeklődésemre a KDNP sajtófőnöke, László Ildikó -, hogy dr. Pásztor József február óta nem tagja a pártnak, ő ezt írásban bejelentette, mint ahogy azt is, hogy lemond választmányi tagságáról."

Arra a kérdésre, hogy ezt az ügy kirobbanásakor miért nem jelentették be, a sajtófőnök Bossányi László felelősségét hangsúlyozta: a megyei főnök mulasztást követett el, mert a kilépési nyilatkozatot nem továbbította a központba. Úgyhogy Pásztor úr malackodásáért csak magának az Úristennek tartozik felelősséggel, ennek semmi köze a párthoz - állította a sajtófőnök.

- És nem lehet, hogy a Heves megyei elnök visszadátumozta a füzesabonyi expolgármester kilépését?

László Ildikó nem hagyja magát kizökkenteni: "Én mulasztásról beszéltem, márpedig ha az történt volna, amire ön céloz, akkor az bűncselekmény."

Tódor János

HOMEVIDEO


A magyarok begyüvetele

A dühöngő bika

A családról vagy ismerősökről otthon, az anyakönyvvezetőnél, első áldozáskor stb. házilag készült videófelvételek divatja rég gyökeret vert Magyarországon is. Ám ritka az a pillanat, amikor egy-egy ilyen alkotás kikerül a nyilvánosság elé, és a befogadók tekintetének alkímiája által mintegy dokumentumfilmmé, sajátos műalkotássá válik, amelyben a művészi hatást épp az alkotók avatatlansága, szakmai ártatlansága garantálja. Még ritkább az az eset, amikor egy házilag barkácsolt pornókazetta válik közkinccsé, sőt kordokumentummá, sőt a Szerelmet, a Bűnt, a Hatalmat a maguk kendőzetlen brutalitásában bemutató drámává. Márpedig a füzesabonyi polgármester home-videóját ez a kivételes szerencse érte. Bár az alkotások keletkezési körülményei nem esnek a szorosan vett műelemzés látószögébe, annyit érdemes megemlítenünk, hogy a nyolcperces etűd nyilvánosságra kerülésének története bármely abszurd drámaíró fantáziáját megszégyenítené: a valószínűleg a magányos örömszerzés céljára készült felvételeket a polgármester - állítólag papnövendék - fia vitte tévedésből a helyi videótékába, hogy hát visszahoztam volna a Tarzan, a vadon fiát, vagy valami ilyesmit, hova tegyem, csókolom. Ezután már csak egy fogékony videótékás kellett ahhoz, hogy kisvártatva az egész falu elkerekült szemmel azt bámulja: hogyan baszik a polgármester.

És tényleg. Hogyan is baszik egy ötven körüli, ereje teljében levő magyar férfi? Hogyan baszik egy közülünk?

A film mentes a szerelem és az érzékiség mindenfajta nyáladzó, hazug idealizálásától. Nincs a háttérben ropogó kandallótűz, nincs tengerparti demmerung, nincsenek hosszú pillantások. Csak egy steppelt, fosbarna franciaágy van, amilyen már mindenkit vágott orrba a Mi Hazánkban, amikor ki akarta nyitni az ágyneműtartót. Ezen próbálja a polgármester löttyedt péniszét különféle testnyílásokba gyömöszölni. Először egy szájba. A polgármester iszonyú, hősies küzdelmet folytat a saját testével. Aminek a kedvéért mindent kockára tett, az állását, a becsületet, az üdvözülést. És amely most mégis cserbenhagyja. Vagy mégsem? Egy nagy segget látunk, mint Laca. Benne a polgármester vonatkozó testrészét. Győzelem. Az etűd második részében a polgármester már a lehetetlent akarja. Örömet, bármi áron. A társa most idős asszony, hatvan körüli, sokdioptriás. Jaj, istenem, begyünnek, szabódik az asszony. Kapálózik. A polgármester ledönti. A néni egyik lábán harisnya tekeredik tundrabugyira. A polgármester feje eltűnik a néni ölében. Csak egy puszit adok rá. A polgármester közben saját magát pumpálja, hősiesen. A látvány infernális. A néző megfogadja: soha többé nem fog dugni.

A film itt megszakad. Nem tudjuk, hogy a polgármesternek sikerült-e a lehetetlen. De az üstöt már forralják neki.

- dha -

A dühöngő bika; home video, forgalmazza a Móricz Zsigmond utcai videótéka, Füzesabony; rendezte és a főszerepet játssza: dr. Pásztor József

"""""

publikálva
1997/25. (06. 19.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

 • Mint a Fidesz elnökének írok önnek, mert frakcióvezetője, Rogán Antal, gyáván a pártja mögé bújik, amikor engem rágalmaz, ahelyett, hogy a saját nevében vállalná állításait.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. szept. 21., 21:07
  Kommentek
  3
  Juhász Péter nyílt levele Orbán Viktornak
 • Négy évszakos (és szerintünk nemzeti) lovaspályát adtak át tegnap Sárváron, híres lóbarátok megtisztelő jelenlétében. Gyönyörködjön velünk Simicskában, az ördöglovasban, Kálomistában, a született úrlovasban és Németh Lászlónéban, a pampák királynőjében…

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. szept. 21., 00:05
  Kommentek
  6
  Lovasítanak, megint lovasítanak – Simicska, az ördöglovas és egyéb lókötők
 • 2006 októberében a Blaha Lujza térnél elfogását követően rendőrök bántalmaztak egy fiatalembert. A bíróság döntött: kártérítés és bocsánatkérő levél jár a bántalmazottnak.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. szept. 19., 10:46
  Kommentek
  1
  Kártérítést kell fizetnie a Készenléti Rendőrségnek
 • 24 eset, 0 ítélet – Számít-e az előítélet? címmel tartott sajtótájékoztatót a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM). Az elmúlt évek gyűlölet-bűncselekményeit feldolgozó kiadványukat mutatták be.

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2014. szept. 18., 19:54
  Kommentek
  2
  „A rendőrök előítéletességét sem zárhatjuk ki”
 • 2010-ben Esztergom lakossága elsöprő többséggel a független Tétényi Évát választotta meg. Az idei polgármester-választáson Romanek Etelka (Fidesz–KDNP) lesz a legnagyobb ellenfele. A helyi MSZP elnöke függetlenként indul.

  Szerző
  Matkovich Ilona
  Posztolva
  2014/36. (09. 04.)
  Kommentek
  1
  Magára maradt - Esztergom önkormányzati választás előtt
 • Nyolc diákkal szemben indított fegyelmi eljárást az ELTE rektora az egyetem fonyódligeti gólyatáborában történt nemi erőszak és az obszcén jogászindulók nyilvánosságra kerülése után.

  Szerző
  Teczár Szilárd
  Posztolva
  2014. szept. 17., 13:33
  Kommentek
  0
  Öt hallgatót rúghat ki az ELTE – A dékán megússza
 • Az alapvető jogok biztosának jelentése nagy elégtételt jelent a segítő szakembereknek – olvasható a TASZ közleményében.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. szept. 17., 13:18
  Kommentek
  1
  Ombudsman: Kocsis Máté intézkedése sérti a józsefvárosiak egészséghez fűződő alkotmányos jogát
 • „Miniszterelnök Úr! Ez az illiberális állam egy marhaság!”

  Szerző
  Ács Sándorné
  Posztolva
  2014. szept. 16., 09:09
  Kommentek
  9
  Rendhagyó beszélgetés Orbán Viktorral
 • A magyar történeti közemlékezet a romák 1944-es üldözéséről és szenvedéseiről még annyira sem akar tudomást venni, mint az önkényesen zsidónak minősített magyar polgárok koncentrációs táborokba küldéséről. Miért alakult ez így?

  Szerző
  Szász Anna Lujza
  Posztolva
  2014/33. (08. 14.)
  Kommentek
  0
 • A lapzártánk idején kiadott Együtt–PM-nyilatkozat szerint a pártszövetség önállóan készül a fővárosi önkormányzati választásokra, mivel az MSZP a múlt hétfői hárompárti megállapodást nem írta alá határidőig. Kiskaput azért hagytak maguknak.

  Szerző
  B. I.
  Posztolva
  2014/33. (08. 14.)
  Kommentek
  0
 • Komoly alkotmányossági aggályok hozhatók fel a devizahiteles-törvény nyomán szeptemberben induló banki perekkel szemben. Kérdés, hogy az igazságszolgáltatás a politika partnere lesz-e az „adósok megmentésében”.

  Szerző
  Teczár Szilárd
  Posztolva
  2014/33. (08. 14.)
  Kommentek
  0
 • A felnevelt és a magas szinten iskoláztatott gyerekek számától is függjön a nyugdíj összege vagy a nyugdíjba vonulás időpontja – sokak felháborodását váltotta ki a Népesedési Kerek­asztal pár hónapos ajánlása. Pedig a javaslat mellett tudományosan, közgazdaságilag is alátámasztott igazságossági szempontok szerint is lehet érvelni.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2014/33. (08. 14.)
  Kommentek
  0
 • Kiscsoportos tüntetésből félig reménysugár, félig elkeseredett kapálózás lett a civilek melletti demonstráción. Beszédek, vonulás és egy beszélgetés színesítette az amúgy lanyha dühöt.

  Szerző
  Czenkli Dorka
  Posztolva
  2014. szept. 13., 19:51
  Kommentek
  11
  Nem fogják feladni – Tüntetés a civilek mellett
 • Egyelőre a meglévő szavazóbázis egyben tartására kell koncentrálnia az LMP-nek, de később akár a szocialisták korábbi területére is betörhetnek - véli Karácsony Gergely. A kampányfőnököt az alakuló pártszervezetről, az LMP lehetséges parlamenti politikájáról és a többi ellenzéki párthoz való viszonyáról is kérdeztük.

  Szerző
  Bojtár B. Endre, Mészáros Bálint
  Posztolva
  2010/18. (05. 06.)
  Kommentek
  0
 • Görögországnak a következő egy hónapon belül 11 milliárd euróra van szüksége, egy éven belül pedig összesen 45-re, hogy törleszthesse adósságát, és fizetni tudja a kamatterheit. Három éven belül összesen mintegy 100-120 milliárd eurót kell kifizetnie a hitelezőinek. Ez a pénz nemcsak soknak tűnik, az is - Magyarország éves GDP-jének úgy 60 százaléka.

  Szerző
  Békés Gábor
  Posztolva
  2010/18. (05. 06.)
  Kommentek
  0
 • "Már-már elvesztettem a türelmemet" - mondta Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, a közös valuta ügyében politikai ellenőrzést gyakorló pénzügyminiszteri tanácskozások, az Euró Csoport elnöke. Arra utalt, hogy miután az euróövezet tagországai már február 11-én kiadtak egy szolidaritási nyilatkozatot, segítő szándékukról biztosítva Görögországot, a német kormány kétségei és habozása miatt a mentőcsomagot csak mostanra hozták tető alá.

  Szerző
  - kovácsy -
  Posztolva
  2010/18. (05. 06.)
  Kommentek
  0
 • Az Országgyűlés alakuló ülésén a második Orbán-kormány sajtóhírek szerint nyolc törvényjavaslat benyújtására készül. A módosítások egyike a kettős állampolgárság megszerzésének a szabályait érinti.

  Szerző
  Bundula István
  Posztolva
  2010/18. (05. 06.)
  Kommentek
  0
 • Orbán Viktor a legsürgetőbb feladatok között jelölte meg a közrendvédelem helyreállítását, már a kampányban ígéretet tett 3000-3200 új rendőr szolgálatba helyezésére és új rendőrőrsök azonnali felállítására. Két hét alatt érzékelhető változást lehet elérni, mondta többször, és ezt ismételte meg hétfői bemutatkozásakor Pintér Sándor leendő belügyminiszter is.

  Szerző
  Rényi Pál Dániel
  Posztolva
  2010/18. (05. 06.)
  Kommentek
  0
 • A bagodi hűtőház alapanyag hiányában nem tudja ellátni külföldi megrendelőit. A környékbeliek viszont nem szívesen fognak a fertődi zamatos málna termesztésébe, amihez pedig minden adott: föld, szaporítóanyag, támogatás és stabil felvásárlópiac. Az egyedi eset a zöldség- és gyümölcságazat stratégiai problémáira is rávilágít.

  Szerző
  Czifrik Balázs
  Posztolva
  2010/18. (05. 06.)
  Kommentek
  0
 • Filozófus interjúalanyunk optimista, de ennek sajnos csak az az oka, hogy igazolódni látja eddigi összes sötét jóslatát és analízisét.

  Szerző
  M. László Ferenc
  Posztolva
  2010/17. (04. 29.)
  Kommentek
  0
 • Ami az első forduló után is látható volt (lásd: Az egyiknek sikerül, Magyar Narancs, 2010. április 15.), az immár tény: a Fidesz-KDNP megszerezte az országgyűlési mandátumok több mint kétharmadát. Ez kétségkívül nagy dolog, noha nem példa nélküli; mint ahogyan nem példátlan az egyik politikai térfél összeomlása sem.

  Szerző
  Bundula István
  Posztolva
  2010/17. (04. 29.)
  Kommentek
  0
 • Nyolc évig szajkózta a Fidesz, hogy ha ők kormányoznának, rögvest adót csökkentenének. Mindenki tudta, hogy ez képtelenség - de mindenki olyan szívesen hallgatta.

  Szerző
  Mészáros Bálint
  Posztolva
  2010/17. (04. 29.)
  Kommentek
  0
 • "A mindenkitől és mindentől való függetlenség esztelen vágyában azonban van néhány olyan mozzanat, amit komolyan kell venni. De a bezárkózás, az izoláció valójában nem tartozik a függetlenségi hagyományhoz, hiszen az a felvilágosodáshoz, a francia forradalom univerzális értékeihez kötődik, s ezért nehezen egyeztethető a nemzeti konzervatív hagyománnyal, amely egy másik univerzális értékrendet követ."

  Szerző
  Mihancsik Zsófia
  Posztolva
  2010/16. (04. 22.)
  Kommentek
  0
 • Ha a Fidesz kaszárnya, az MSZP kupleráj - tartja a kilencvenes években született szállóige. Az utóbbit használta ki Hagyó Miklós, aki pár év alatt maga alá gyűrte a teljes fővárosi MSZP-t, hogy aztán királycsinálóként beleszóljon pártja legfelsőbb ügyeibe is. Bár a volt főpolgármester-helyettes viharos gyorsasággal tűnt le, az általa kiépített rendszer - az őt megtagadó szövetségeseivel az élen - ma is működik.

  Szerző
  M. László Ferenc
  Posztolva
  2010/16. (04. 22.)
  Kommentek
  0
 • Az országban alig maradt négy-öt olyan egyéni választókerület, ahol a szocialista jelölt valódi eséllyel száll harcba az április 25-i második fordulóban. Budapest XIII. kerületének mindkét körzete ilyen hely.

  Szerző
  Rényi Pál Dániel
  Posztolva
  2010/16. (04. 22.)
  Kommentek
  0
 • Ha a Fidesz eddig nem kötötte a választók orrára a terveit, akkor azon sincs mit csodálkozni, hogy a választás második fordulója előtt is legfeljebb csepegtet. A tisztánlátást tovább nehezíti, hogy az ellenzéki időszak alatt sem derült ki semmi az elképzeléseiről.

  Szerző
  Mészáros Bálint
  Posztolva
  2010/16. (04. 22.)
  Kommentek
  0