A helyi janicsárok pozícióba helyezése évtizedekre veti vissza a magyar oktatást Hiller szerint

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 13:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hiller: Jóleső érzés, hogy a miniszterelnök-jelölt szívesen látna az oktatási tárca élén

Terjedelmes interjút közölt a 24.hu Hiller Istvánnal, melyben többek között a választások utáni szerepéről, a jelenlegi kormány oktatáspolitikájának a hibáiról és az oktatásüggyel kapcsolatos saját terveiről és elképzeléseiről volt szó.

Bár arra a kérdésre, hogy miniszter lesz-e a Botka-kormányban, kitérő választ adott, azt azért elmondta, hogy az MSZP miniszterelnökelnök-jelöltje felkérte, segítse a párt oktatási ügyeit. "Ezen a szakterületen szabad kezet kaptam, de nem tisztségre kaptam felkérést, hanem munkára" – nyilatkozta. Majd kifejtette, hogy szívügyének tekinti az oktatást és jóleső érzéssel töltötte el, hogy Botka szívesen látná őt az oktatási tárca élén.

Az utóbbi időben a kormány oktatáspolitikájával szemben rendre fellépő és tiltakozó szervezetekről azt mondta: "Azt meg kell érteniük a civil szervezeteknek, szakmai szervezeteknek és szakszervezeteknek is: a választáson pártok indulnak. Civil szervezetre, szakmai szervezetre, legyen az bármilyen kitűnő, nem lehet szavazni."

A működési elvről és az állami szerepvállalásról is beszélt, véleménye szerint az állam lehet jó iskolafenntartó, de semmi esetre sem szeretnének visszatérni a 2010-es szisztémához, majd hozzátette, hogy a Klik-szisztéma úgy, ahogy van, megbukott. Az iskolaigazgató-kinevezések körül a közelmúltban tapasztalt botrányokról közölte, hogy ami most zajlik ezen a területen, az dirket politika, és az oktatáshoz, a szakmaisághoz nulla köze van. "Helyi, közepes szintű janicsárok pozícióba helyezése történik, ami évtizedekre veti vissza a magyar oktatásügyet."

Terveiben szerepel, hogy a szakképzésre nagy hangsúlyt fektessenek; ebben komoly lehetőséget lát, de a mostani rendszerről azt gondolja, hogy inasképzés folyik, ami a betanított munkás alatti szinttel egyenlő. Óriási hibának tartja, hogy korábban levitték a tankötelezettség korhatárát: "50 ezer magyar fiatal került az iskolából az utcára. Nekik sem szakmájuk, sem diplomájuk nem lesz. Ön, én és a magyar adófizetők közössége fogjuk különféle segélyeken eltartani őket, vagy álmunkákban foglalkoztatni" – éppen ezért a modern szakképzést nem a felsőfokú tanulmányok rovására szeretné megvalósítani. A beszélgetés végén említi az egyetemi oktatók és kutatók bérezésének rendbetételét.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 13:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5 Cyrano
  Cyrano
  2017. szeptember 11., hétfő 16:33
  Kovács: az alap az, hogy nem kellene rászorulókat "kreálni" egy szar oktatási rendszerrel.
 2. 4 galambocskám
  galambocskám
  2017. szeptember 11., hétfő 16:01
  "Óriási hibának tartja, hogy korábban levitték a tankötelezettség korhatárát: "50 ezer magyar fiatal került az iskolából az utcára. Nekik sem szakmájuk, sem diplomájuk nem lesz."

  Igazad van hiller cica, már csak ezért a meglátásodért is miniszternek kell lenned.

  A nebulót mihelyst eléri a 16 éves kort ustorral kergetik ki az iskolából. Ha valaki 16 évesen és egy naposan bé meri tenni a lábát az oskolába azt a pernahadert az intézmény udvarán deresre húzza Döbrögi tanár úr.

  Mert sem a 16 éves nebulónak sem a 16 éves nebuló szülejének nincsen abban semmi felelőssége ha az gyermek 16 éves és egy napos korában fölhagy a tanulmányaival.


  Mennyi Neumann János, Wigner Jenő, Berend.T Iván, Németh Miklós veszett kárba itten!

 3. 3 rworse
  rworse
  2017. szeptember 11., hétfő 15:35
  Botka felkérte. De mi lesz, ha Botka megy, és Kunhalmi lesz a "hilleri Clinton"?
 4. 2 Kovacs
  Kovacs
  2017. szeptember 11., hétfő 15:19
  "50 ezer magyar fiatal került az iskolából az utcára. Nekik sem szakmájuk, sem diplomájuk nem lesz. Ön, én és a magyar adófizetők közössége fogjuk különféle segélyeken eltartani őket, vagy álmunkákban foglalkoztatni"
  Így is lehet heccelni: Ön és én és a magyar adófizetők közössége... És mégis kinek kellene segíteni a rászorulókon?
 5. 1 galambocskám
  galambocskám
  2017. szeptember 11., hétfő 14:46
  "Hiller: Jóleső érzés, hogy a miniszterelnök-jelölt szívesen látna az oktatási tárca élén"

  Ezt a jóleső érzést oszd be Hiller cica mert ennél nagyobb örömöd nem lesz.

  Tekintve a nemes botka képességeit.


  :)

Komment írásához