Beperlik Schmidt Máriát, mert nem hajlandó kiadni az ’56-os emlékév szerződéseit

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 21., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A titkolózásnak a bíróság vethet véget.

Schmidt Mária és a kormány régóta nem akarja kiadni az '56-os emlékév szerződéseit, hiába költött el az 1956-os Emlékév Bizottsága és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 14.5 milliárd forintot különböző rendezvényekre, például Leslie Mandoki koncertjeire, vagy éppen arra, hogy mindenki meghallgathassa, mennyire is halszagú Magyarország.

Az Átlátszó megpróbálta kikérni a szerződéseket, ám a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint csak 2017 nyarán fogják nyilvánosságra hozni a közpénz elköltéséről szóló dokumentumokat, mivel „egy korábbi időpont csupán megzavarná az esemény méltóságát”. Schmidt szerint a portál ráadásul olyan „döntéselőkészítő adatokat kér, amit nem kötelesek kiadni”. A portál azonban úgy látja, a szerződések már egy meghozott döntés eredményei, így nem tekinthetők döntéselőkészítő dokumentumoknak, ezért az Átlátszó beperli a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt, amelynek Schmidt a vezetője.

Korábban lapunk is megpróbálta kikérni a Schmidt Mária nevével fémjelzett Kertész Imre Intézet szerződéseit, de megtagadták a Kertész-hagyatékról szóló szerződésanyag kiadását.

Az eljárás része

Ugyan decemberben bejelentették a megalapítását, még most sem működik a Kertész Imre Intézet, ráadásul Schmidt Mária nem adja ki azt a szerződést, ami alapján az állami intézet gondozhatja a Kertész-hagyatékot.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 21., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    szegedi789
    2017. április 21., péntek 20:11
    Jaj, de milliméternyi festékpötty keletkezett a terror házán! Vandál tüntetők! Brühüm-brühüm.

    Vaj' mikor jön el annak az ideje, mikor az ellenzéki pártok végre úgy tekintenek a t.h.-ra és csatolt szatelit részeire, mint az amik. Semmi beszaharás. Nem kell a történész szakmát tovább alázni !!! És az áldozatok emlékét.

Komment írásához