Kevésbé tudnak olvasni a magyar tinédzserek, mint 3 éve

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 13., 13:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Emelkedik az iskolaelhagyók száma is, írja egy friss jelentés.

Az Európai Bizottság készített jelentést a magyar oktatásról, ezt foglalta össze a Világgazdaság. A jelentésben az áll, hogy bár az unióban csökken, Magyarországon nő az iskolaelhagyók aránya: három év alatt, 2016-ig 11,9 százalékról 12,4-re ment fel az országban.

A tankötelezettség leszállítása óta egyre nagyobb számban maradnak ki az iskolából a hátrányos helyzetű fiatalok, hogy munkát vállaljanak. A gyermekszegénység csökkent a jelentés szerint, most 36,1 százalékos, ez mintegy tíz százalékkal több, mint az EU-átlag.

false

 

Fotó: MTI

Az olvasás területén alulteljesítő 15 évesek aránya 8 százalékkal nőtt, így 27,5 százalék. A matematikában nincs változás, itt az unióshoz képest majdnem hatszázalékos a lemaradás.

Az oktatásra fordított GDP-arányos kiadások nőttek 2013-hoz képest, 4,6-ről 5,2 százalékra. A jelentés szóvá teszi a pedagógushiány és az alacsony bérek problémáját, de kedvezőnek látja az életpályamodell bevezetését.

(Világgazdaság)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 13., 13:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 27
  Kovacs
  2017. november 15., szerda 15:39
  26: Igen. Vannak különböző konstrukciók nyugdíjügyben.
  Igen, az "állami"nyugdíjrendszert illetően nem értünk egyet. Nem is kell. Mert létezzenek különböző modellek, ez rendjén való.
  Amihez ragaszkodom: ha befizetem a rám kivetett nyugdíjjárulékomat, az is egy ÖNGONDOSKODÁS.

 2. 26
  Cyrano
  2017. november 15., szerda 14:29
  Kovács: Nem volt irónia, inkább indulat, azért, mert tollas nickünk semennyire nem akarja összefüggésében látni a dolgokat. Érzéketlensége mindig kiakaszt, én bizony minden "rossz" tanulót, minden a rendszerből kihulló fiatalt komoly veszteségnek tartok. Nem akarok nagy szavakat használni, de ez a kurva oktatási rendszer kivágná Michelangelot a francba, mert deviáns és félrokkant.:(

  A nyugdíj ügyben nem értünk egyet. Ugyanis a járulékok emelése (nálunk különösen) az adócsalók számát növelné, semmi mást.:( Meglepődnél, ha tudnád, hogy hány magyar vállalkozó van, aki bejelenti a dolgozót 2 órára, aztán melóztatja 12-öt, és ad neki némi pénzt zsebbe. Ezeknek az embereknek milyen nyugdíjuk lesz? Miért a normálisan adózókra kellene terheket rakni? Miért nem lehet megtanítani az embereknek, hogy ÖNMAGUKRÓL kell gondoskodniuk? Némi pénzügyi ismeret oktatása is iszonyú fontos lenne (ld. devizahitel). De ezt is kinyírta az Orbán kormány, amikor lenyúlta a manyupot.

  A felelős állampolgári gondolkodás ott kezdődik (szerintem), amikor megtanulom, hogy ne mástól (ezesetben állam) várjam a megoldást.Hanem felkészülök.
 3. 25
  Kovacs
  2017. november 15., szerda 11:36
  24: Jól van. Pedig akármilyen iróniával írtad :"ezek a hátrányos helyzetű fiatalok fogják a maga nyugdíját is megtermelni, a szar fizetésükből". Ez a mai napig így van. (akármilyen hihetetlenül hangzik)
  Ebben a kérdésben én egy "hardliner" vagyok. Majdnem meg lehet gyanúsítani az "őskommunizmus" vádjával. Igen, emeljük meg a járulékokat. A megválasztott politukosok pedig azon gondolkozzanak, hogy ki lehessen fizetni a megemelkedett járulékokat.
  Az, hogy Európa gazdaságilag fejlett országaiban is az a trend, hogy megszabaduljanak "alapvető feleadataiktól"az "államok", én meg ezért óbégatok.
  (Én nem azért lettem az, ami a "helikopteremmel", mert írrrdatlan tehetséget hoztam a Gangesz partjáról, hanem mert egy átlátható, szociális és emberi környezetbe kerültem)
 4. 24
  Cyrano
  2017. november 14., kedd 22:51
  Kovács, pont arról beszélek, hogy ez nem tartható fenn.
  Magyarország esetében van kb 4 millió kereső és van 2,7 millió nyugdíjas + rokkantnyugdíjas. Nem tudja befizetni az a 4 millió a 2,7 millió számára szükséges pénzt. Ráadásul a 4 millióból 1 millió az állami alkalmazott (pénz egyik zsebből a másikba esete) és ha jól tudom 300 ezer a közmunkás.
  Két eset lehetséges: 1.) növelni az amúgy is nagyon magas járulékokat, 2.) Csökkenteni a nyugdíjat.
  Egyik sem megoldható.

  És ha az oktatás romlása azt hozza, hogy nem tanul tovább, akkor alacsonyabb munkakörben, alacsonyabb bérért fog dolgozni - kevesebb járulékot fizet.
  A korfa egész Európában gond, nem véletlenül merül fel mindenütt a nyugdíjkérdés. Erre az egyik lehetséges megoldás az öngondoskodás, a magánnyugdíj pénztárak. Nálunk pont ezt verték szét.:(
 5. 23
  tiszapolgári
  2017. november 14., kedd 22:08
  „Az olvasás területén alulteljesítő 15 évesek aránya 8 százalékkal nőtt”

  De nem biztos, hogy ez a kormány hibája. Az okostelefonok elterjedése is ludas lehet benne.
 6. 22
  Kovacs
  2017. november 14., kedd 21:14
  22: (Meg kell kötni a kecskét). Egyébként az 1-es bejegyzésedet illetően te is egyetértettél abban (ha nem is konkrétan így), hogy az aktív dolgozók járulékaiból fizetjük a nyugdíjat és rászorulókat. Mert mi másból? (Nekem nincs problémám azzal, hogy a felét sem fogom visszakapni annak, amit be kell fizetnem jelenleg...ezen alapul a "békés egymás mellett élés") Az "egymás ellen élés" nem az én területem.
 7. 21
  Cyrano
  2017. november 14., kedd 20:49
  Kovács az állam a most kezében levő nyugdíjjárulékokkal tisztességesen gazdálkodik?
  Hát pont ez a bökkenő, hogy nem lehet kecskére bízni a káposztát.
 8. 20
  Kovacs
  2017. november 14., kedd 20:16
  19: Én személyesen nem ismerem ki magam a nyugdíj-konstrukciókon. Ahány ország annyi változat. Ha azt írod, hogy az állam szavatol (nálad 60 % + ez meg az)akkor az én egyszerű észjárásommal az azt jelenti, hogy nyugodtan felelősséget vállalhat az egész nyugdíjrendszerért, ha tisztességesen "garázdálkodik"az állampolgárok nyugdíjjárulékával. Nem látom az értelmét, hogy kiadja ezt a feladatát (az egyik legfontosabbat) "alvállalkozóknak". Persze, alapvető feltétel, hogy egy szolíd, megbízható állammal van dolgom.
 9. 19
  Cyrano
  2017. november 14., kedd 19:40
  Kovács (17)
  A manyupot nagyon kemény törvények védték, a részvények 60 %-át kellett állampapírban tartani (ezért ugyebár az állam szavatol , + mindig volt egy stabil pénzforrása a költségvetésnek, nem kellett mindenféle letelepedési kötvénnyel meg kétes befektetőkkel zsonglőrködni) és a maradék 40 % is körbe volt bástyázva mindenféle védelemmel. Most, amikor a pénzedre betéti kamatot sem kapsz, az én manyupom 8-10 % körül teljesít.
  Szóval a hozamra épülő nyugdíj nem ördögtől való, sőt.
  Mindenben van kockázat, de az egyrészt csökkenthető, másrészt az én meglátásom szerint a zsarolhatóságnál nagyobb kockázat nincs. Márpedig a mai nyugdíjasokkal ez történik. (Nézd meg, hogyan játszanak az inflációval, a nyugdíjasok rovására.)
 10. 18
  bétom
  2017. november 14., kedd 19:25
  12!
  A CÖF-be pont ilyenek kellenek! Ha valamelyik " ledoktorál", még akár közt.elnök is lehet belőle.

Komment írásához