Közösen áll ki az ellenzék a kárpátaljai magyarok anyanyelvi oktatása mellett

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 09., 12:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A holnapi akcióra a Fideszt és a Jobbikot is várják.

A kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sérti az ukrán parlament által kedden elfogadott, a nemzetiségek anyanyelvű oktatását ellehetetlenítő oktatási törvény, ezért a kárpátaljai magyarok minden törvényes eszközt fel fognak használni oktatási jogaik visszaállítása érdekében – jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke szerdán Beregszászon. A módosított oktatási törvény csak az 1-4. osztályban engedélyezi a nemzetiségi kisebbségek számára valamennyi tantárgy anyanyelven történő tanítását, az 5-9. osztályban a jogszabály előírja a fokozatos áttérést a tantárgyak többségének ukrán nyelvű oktatására. Több értékelés szerint a szigorítás egyik oka a Krím elcsatolása, és a félelem az ország szétesésétől, amit a társadalom homogenizálásával próbálnak elkerülni.

A törvényt szokatlan összhangban ítélte el a kormány és a különböző pártok. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy "Ukrajna hátba szúrta Magyarországot". A külügyminiszter szerint a magyar kormány sokat tett Ukrajnáért, ők most mégis hátba szúrják a magyar embereket. Az MSZP, a Jobbik és az LMP ugyancsak elítélte a törvényt, de hozzátették, hogy ez a magyar diplomácia kudarca is, mivel nem tartotta megfelelő szinten a kapcsolatot Ukrajnával. Ha ez túlzásnak is tűnik, hiszen a törvény elsősorban az orosz kisebbségről szól, de annyi bizonyos, hogy az ukrán kormánynak nagyon szúrja a szemét Orbán Viktor és az országukat lerohanó Putyin elnök barátkozása.

Holnapra a Közös Ország Mozgalom szervezett szolidaritási akciót, amelyen részt vesz a DK, az Együtt, a LMP, a Liberálisok, az MSZP, a MoMa, a Momentumés a Párbeszéd. A kormánypártok, a Jobbik és a Kutyapárt is kapott meghívót, de ők még nem jelezték részvételüket.

"Tiltakozzunk közösen az igazságtalanság ellen! Találkozzunk vasárnap délután az Alkotmány utcában, az Agóránál, fejezzük ki szolidaritásunkat a kárpátaljai magyarsággal!" - olvasható a felhívásban.

Mit tud kezdeni nyolc ellenzéki vezető egyetlen színpadon? - Videó az Agóra megnyitójáról

Gulyás Márton tényleg mindenkit színpadra állított.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 09., 12:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Kárpátalja
Agóra
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  Kovacs
  2017. szeptember 10., 16:06
  7: Igen, igen tiszapolgári, de a lényeget sejted, hogy volt ez a "majdani" dolog. Egyedül maradtak, akik valóban a korrupció ellen voltak. A Zunió pedig sumákolt jobbra-balra, hogy így meg úgy...Az a bizonyos "orosz lélek" pedig mindenki felett lebegett, mint egy fekete lyuk. Én egyetlen egy mondatra emlékszem, amikor egy közismert (nyugati!) politikus bemondta a következő mondatot: Nem gondolhatjátok komolyan, hogy kihúzzuk a gyufát Oroszországgal egy nacionalista ország miatt. És akkor megállt nemcsak a "rántott hús" a levegőben, hanem minden egyéb is. Úgy komplettül.
 2. 7
  tiszapolgári
  2017. szeptember 10., 12:29
  6

  De hogyan érthetném meg az ukránokat, ha magunkat sem értem?
  A kárpátaljai magyarok (de legalábbis sokan közülük) a Majdán téri felkelés és később a háború hatására érzelmileg közelebb kerültek Kijevhez, de úgy tudom, hogy alig néhány hónap múlva, a hadvezetés bénasága, a felesleges emberveszteségek, illetve a Janukovics eltűnése után is megmaradt korrupció miatt, ennek a kezdeti lelkesedésnek már nyoma sem volt.
 3. 6
  Kovacs
  2017. szeptember 10., 12:05
  A "többi" kisebbség is ilyen százalékon mozog. Kivéve az orosz nyelvűeket. (Egyébként meg tiszapolgári a személyes tapasztalatom pedig az, hogy az ukrán kollégák az egyik projekt alatt egymás között oroszul - állítólag a legtisztább irodalmi stílusban - beszéltek... na, értsd meg ezeket a népeket, hogy mi a bajuk egyébként és úgy általában)
 4. 5
  tiszapolgári
  2017. szeptember 10., 11:44
  Ha jól értettem, akkor felső tagozattól, tehát az általános iskola 5. osztályától szűnne meg az a lehetőség, hogy a magyarórákon kívül a többi tárgyat is magyarul oktassák.
  Ha rajtam múlna, mindig a szülőre, illetve a családokra bíznám, hogy magyar iskolába járatják-e a gyereket, ők a legkompetensebbek a kérdésben.
  Nem 0.3%-ról van szó, hiszen a törvény nem csak a magyar kisebbséget érinti.
 5. 4
  Kovacs
  2017. szeptember 10., 11:21
  Ha jól értem az ukrán "nyelvi" törvényt, a középiskoláktól írják elő, hogy egynémely tantárgyat lennének szívesek ukrán nyelven is oktatni. Egyébként fölháborodni mindig lehet. Pont ez a nyelvi törvény a legnagyobb bajuk. (Egyébként meg mire mennek a CSAK magyar nyelvükkel? - Ezt magyarázza meg nekem valaki, ha tudja. Ez az ukránokra is érvényes, mire mennek, ha csak alkalmat adnak a nacionalizmusra ezzel a nyelvi marhasággal. 0,3 %-ról van szó. Eszem megáll mindkét oldalról, de a magyar oldal ezúttal észbontóbb a jelenlegi szituációban)
 6. 3
  rworse
  2017. szeptember 10., 08:23
  Az ukránok sok rossz pánikreakciót adnak nemzetiségi ügyben az utóbbi években, amivel maguk alatt vágják a fát, és adják a magas labdát a KGB-s zsarnoknak.
 7. 2
  tiszapolgári
  2017. szeptember 10., 07:31
  Értelmetlen a törvény, hiszen a történelmi tapasztalatok szerint az anyanyelven való oktatásnak és általában az anyanyelv használatának a tiltása nem segítheti a társadalom homogénné válását, hanem épp az ellenkező hatást, a hatalommal szembeni ellenállást fogja erősíteni.
  Remélem, hogy az új törvény következményeként erősödni fog Kárpátalja megye autonómiára való törekvése.

  Ami a Szijjártó és a magyar külpolitika hátába szúrt kést illeti: el tudom képzelni, hogy ezeknek a dilettáns nyikhajoknak eszükbe sem jutott számot vetniük a várható következményekkel, amikor az oroszokkal való nagy barátkozás mellett döntöttek.
 8. 1
  Kovacs
  2017. szeptember 09., szombat 14:46
  Van már két közös pont, amiben az "ellenzék" KÖZÖSEN kiáll (egymás mellett): a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás és a magyar drukkerek öröme.

Komment írásához