Lázár szerint semmit nem kell tenni az orosz titkosszolgálatok információs támadásai ellen

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. febr. 09., 11:26
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Újabb apró lábjegyzet a történelemkönyvekbe.

„Európa készül: a NATO, az unió és a nemzeti kormányok nagy erőkkel igyekeznek megelőzni az orosz beavatkozást a belügyeikbe. Az álhírek megfékezésére parlamenti bizottságok alakulnak, de a közszolgálati média és a titkosszolgálatok is kiveszik a részüket a munkából. Magyarország több nemzetközi elemzés szerint is a legveszélyeztetettebb országok között van – nálunk mégsem történik semmi.”

A fenti sorokkal kezdődik a friss Magyar Narancs átfogó elemzése az orosz információs hadviselés elleni védekezésről. Lázár János miniszter ma napvilágra került megnyilatkozásából kiderül, hogy mi nem csak hogy nem védekeztünk, de ezután sem fogunk.

A magyar kormánydelegáció Oroszországban (2016 február)

A magyar kormánydelegáció Oroszországban (2016)

Fotó: MTI

Szelényi Zsuzsanna írásbeli kérdésére válaszolt – Orbán Viktor nevében – a miniszter. Ez így hangzott: „Mit kíván tenni a magyar kormány a hazánkat is érintő orosz információs háború elleni védekezés érdekében, valamint hogyan lép fel a felerősödött budapesti orosz titkosszolgálati aktivitás ellen?”

Szelényi több részkérdést is megfogalmazott, Lázár pedig mindegyikben hárított. De a legtanulságosabb az a mozzanat, amikor a Magyarországon is aktív orosz ügynökök, álhíroldalak, hackerek és trollok megfékezésének számonkérésére annyit reagált, hogy tessék fellapozni egy négy évvel ezelőtti (!) határozatot. Szó szerint ezt írta: „Második és harmadik kérdéséhez ajánlom Képviselő asszony figyelmébe az 1139/2013. (III. 21.) Korm. határozatot Magyarország Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiájáról.” Az említett stratégiában azonban szó sem esik az orosz titkosszolgálatokról, dezinformációról vagy bármi konkrétumról.

A mai Narancsban pont arról írunk részletesen, hogy más európai országokban milyen elszántsággal – és olykor csaknem pánikolva – készülnek a választásokba és a belpolitikába való orosz beavatkozásra, illetve hogy milyen következményei lehetnek annak, hogy nálunk hiányzik bármiféle óvintézkedés.

(Index)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. febr. 09., 11:26
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  rworse
  2017. február 10., péntek 09:40
  A friss ÉS vezércikkében Széky (exMegyesi) az éppen idevágó Megszállás alatt című tévésorozat éppen idevágó alaphelyzete alapján elmélkedik a putyini orosz birodalom magyarországi titkosszolgálati és titkosdiplomáciai befolyásáról.
 2. 1
  szegedi789
  2017. február 09., csütörtök 19:27
  Kiss Szilárd -ügyben eljutunk Mészáros Lőrinc egy cégéhez, Pharaon-ügynél már becsöngethettünk a nemzet örökös miniszterelnökéhez ... Mi a nemzetbiztonsági kockázat, ha nem a fő-fődinasztiánk ? ? ?

Komment írásához