Leisztinger Tamás: „Olyan nincs, hogy valaki a hatalom ellen legyen”

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. febr. 08., 14:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A korábban MSZP-közeliként számon tartott milliárdos nyilatkozik az Orbán-rendszerről, de szóba került Csányi Sándor, Simicska Lajos és Spéder Zoltán is. Részlet a nyilvánosságot többnyire kerülő nagyvállalkozóval készült címlapinterjúból.

Magyar Narancs: Független, inkább baloldali üzletemberként hogy élte meg a 2010-es választási eredményeket?

Leisztinger Tamás: Olyan, hogy valaki teljesen független legyen, pláne üzletemberként, nem létezik. Legalább a bürokráciával mindenki szembesül. Mondjuk inkább azt, hogy nem ennek a rendszernek vagyok a gyermeke. Hogy éltem meg? Lehet, hogy furcsán fog hangzani de vártam a 2010-es váltást. Gyurcsány Ferenc utolsó miniszterelnöki évében méltatlan dolgokat művelt, ezután jött Bajnai Gordon, aki szintén csalódást okozott. 2010-ben tehát irreálisan optimistán álltam ehhez az egészhez, mert azt gondoltam, hogy annál ami volt, csak jobb jöhet.

MN: Politikai vagy gazdasági szempontból?

LT: Nem tudom szétválasztani. A kettő együtt azt okozta, hogy az utolsó két évben már nagyon rossz volt a hangulatom. Azt vártam, hogy az Orbán-kormány racionális döntéseket fog hozni.

MN: Teljesültek a várakozások?

LT: Az ember nehezen tudja pozicionálni magát. Sok minden attól is függ, hogy a hatalmi piramisban ki hova kerül, hogyan mozognak a támogatók, az ellenségek. Ezt nyilván csak átéljük, mert nincs hatásunk rá, de a végső berendezkedéstől nagyon függ, hogy például egy adott vállalattal mi történik. Ha túl nagy ellenséged kerül túl magasra, az nem egészséges. De 2010-ben még nem lehetett pontosan tudni, hogy mi fog történni.

MN: Ennek a logikának a következménye az, hogy bevásárolt a fociba?

LT: Nem. Azt, hogy beszállok a fociba, már korábban eldöntöttem. Ráadásul ezt nem is politikus tanácsolta, hanem Csányi Sándor, az MLSZ elnöke. Azt mondta, hogy olyan klubot tudok majd felépíteni, ahová jó lesz tartozni. Csányi úr elkötelezett a futball iránt, és nagyon meggyőző tud lenni. Szombathelyen és Diósgyőrben tárgyaltunk, és ez utóbbi klubnál valamiért szívesebben fogadtak.

MN: Ezt a befektetést most miként értékeli?

LT: Mély depresszió, rengeteg fájdalom. Sokba kerül, de a pénzügyeket figyelmen kívül hagyva is nyolc borzalmas pillanatra jut két jó. Sok és sokféle céget vezettem már életemben, de olyat még sehol nem tapasztaltam, mint a Diósgyőrnél. Az emberi problémák, a tisztesség hiánya, a teljesítmény nélkül adott nagy pénzek; nagyon kiábrándító.

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. febr. 08., 14:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6 ggubacsi
  ggubacsi
  2017. február 11., szombat 21:06
  bocs, nem vagyok jártas az oldalon... ez a cikk ilyen hosszú vagy a többi csak nyomtatott formában érhető el?
 2. 5 Gxuri49
  Gxuri49
  2017. február 09., csütörtök 18:00
  hogy miért mondom (gondolom) azt, hogy hazudik? (vagy rettentő buta?): aki ismerte 2010. előtti politikai életet, ismerte az 1998-2002 közötti fidesz tevékenységét, annak tudnia kellett, hogy mi várható tőlük! Az egy más kérdés, hogy még az első kormányzásukhoz képest is sokkal aljasabbak lettek (vagy már előzőleg is azok voltak, csak nem volt 2/3-uk?). Ha ezek ismeretében bárki is azt gondolta, hogy orbán és bandája jobb lesz mint a szoclib kormányok, hát ...! (inkább nem mondok semmit, mert az nem tűrné el a nyomdafestéket) Az egy más kérdés, hogy ez az ürge szidalmazza Gyurcsányt, Bajnait, de talán ha elmagyarázná, hogy ugyan már mi is volt velük a baj, annak igazán örülnék. Szerintem egy baj volt velük: hittek a demokráciában, hittek abban, hogy az ellenzék azért mégsem akar rosszat az országnak (ismét csak finoman fogalmaztam). No ez hatalmas naivitás volt részükről. Már 2006-ban bele kellett volna verni a gyújtogató, romboló orbánista neonácikat a földbe, de nem tették, mert nem is merték megtenni, aminek mi lett a vége, a következménye? Az, hogy orbán és szélsőséges hívei Gyurcsányt szemkilövetőnek és mindenféle rossznak mondják. Vagyis az aki meg akarja akadályozni, hogy olyan kampányt folytassanak, olyat ígérjenek a választások előtt, amit már előre tudják, hogy nem lehet megvalósítani, hogy megpróbálja demokratikus országokban elfogadott módon megállíttatni a csőcselék balhézását, az bizony kis hazánkban csak rossz ember lehet. Akkor jön ez a senki és "meglepődve" mondja, hogy jobbat várt a fidesztől! Ha nem a fidesznek köszönhetném, hogy többszörösen a padlóra küldtek, akkor még röhögnék is rajta, de így legfeljebb csak sírni tudok ezen.
 3. 4 Valakicske
  Valakicske
  2017. február 08., szerda 16:54
  Elvek nulla, erkölcs nulla, de pénz az volt, van, lesz.
  Gratulálok, újabb NER-kompatibilis állampolgárt avathatunk ....
 4. 3 reuters
  reuters
  2017. február 08., szerda 16:46
  Olyan nincs, hogy valaki a hatalom mellett legyen!
  Ja, hogy a fentieket nem üzletember mondta, hanem egy író, egy igazi író, Ottlik!
 5. 2 rworse
  rworse
  2017. február 08., szerda 16:10
  "Lehet, hogy furcsán fog hangzani de vártam a 2010-es váltást. Gyurcsány Ferenc utolsó miniszterelnöki évében méltatlan dolgokat művelt, ez után jött Bajnai Gordon, aki szintén csalódást okozott. 2010-ben tehát irreálisan optimistán álltam ehhez az egészhez, mert azt gondoltam, hogy annál ami volt, csak jobb jöhet. (...) Azt vártam, hogy az Orbán-kormány racionális döntéseket fog hozni."
  -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
  Ez az általános szlogen arról, hogy mit mond az emberek jelentős része az akkori gondolatairól - ha nem is annyian, mint amennyien mondták, de sokan valóban így is gondolták. De ez Leisztingerre bizonyosan nem igaz. Hazudik, szépít, mismásol. Takargatja, hogy az üzleti érdekei szerint cselekszik az esetleges lelkiismeretével szemben. Ugyebár még nem olvastam az e heti papír Narancsot, de ha ott se kérdezett vissza Ákos az alanyra, hogy "na ne má'", akkor ez elég jótékony újságírói hozzáállás volt részéről.
 6. 1 Világos
  Világos
  2017. február 08., szerda 15:52
  Én ezeket a dolgokat régen megtapasztaltam. Igaz nem gazdagodtam meg
  igy kiissebb a csalódás.
  Az aranylábu futbalisták nem produkáltak. Nem fociba kellet volna betenni
  a pénzt, Csányi is csak tanácsot ad.

Komment írásához