Már 342 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált, hogy szavazhasson áprilisban

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 10., 11:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Már most majdnem kétszer annyian, mint a 2014-es választás idején. Pedig március 24-ig van rá lehetőség.

Már meghaladta a 342 ezret azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a száma, akiket névjegyzékbe vettek az áprilisi országgyűlési választásra, hogy levélben tudjanak szavazni – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat reggeli adataiból.

A tavaszi országgyűlési választáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kell az NVI-nél, az iroda ez után levélben juttatja el a szavazási iratcsomagot – köztük a szavazólapot – a választópolgárhoz, aki a voksát levélben adhatja le.

Az, aki korábban már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes. A regisztrációra március 24-éig van lehetőség. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben és csak országos listára szavazhatnak.

A www.valasztas.hu azt tartja nyilván, hogy a kérelmező mely országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről.
Eszerint a már nyilvántartásba vett 342 325 választópolgárból legtöbben azt kérték, hogy Romániába (147 237), illetve Szerbiába (49 813) küldje az NVI a regisztrációs értesítést.

Németországba 3256-an, az Amerikai Egyesült Államokba 1274-en, Kanadába 998-an, Svájcba 806-an, Nagy-Britanniába 685-en, Ausztráliába 663-an, Svédországba 550-en, magyarországi értesítési címre 1946-an várják eddig az NVI határozatát regisztrációjukról. A kettős állampolgárságot tiltó országokba 19 374-en kérték az értesítést, e-mailben pedig 112 225-en.


A 2014-es országgyűlési választás idején 193 ezer, a 2016-os népszavazás idején pedig 274 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár szerepelt a névjegyzékben.

(MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. febr. 10., 11:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  Kovacs
  2018. február 10., szombat 22:41
  Az államplgársága jogán. Különösen az unió területén élnek egyre több több állampolgárságú egyének.
  (Ez úgy alakul például, hogy az illető öt évig tanul egy egyetemen és úgy gondolja, hogy beintegrálja magát ott is, ahol tanult. Vagy a szülei egyéb állampolgárok, így több állampolgársággal rendelkeznek.) És egyre többen vagyunk. Lehet, hogy így egyszer elfogynak az "országok" jelentőségei, csak emberek lesznek... és megegyeznek valahogy...és elfogy a gyűlölet is egy szép napon...a nemzeti érdekekkel együtt)

  Persze, ez a nincs jelentősége az állampolgárságnak olyan elfogadhatatlannak hangzik. De a rabszolgaság megszüntetése is olyan vadul hangzott annak idején. A jobbágyság eltörlése szintén.

  Egyébként pedig én nem izgatnám föl magam ily csekély szám miatt. A nyolc millió, az a nyolc millió, akinek a kezében van a döntés, az mind magyarországi lakos. Nem a "külföldiek" döntenek, hanem a belföldiek. Mivel a belföldiek döntése nem tetszik neked (gondolom), bebeszéled magadnak, hogy a külföldön élők a hibásak. De miben?
 2. 1
  naki
  2018. február 10., szombat 12:30
  Egy másik ország állampolgára milyen alapon, milyen jogon szavaz egy másik ország országgyűlési választásán? Ha nem gyökereztetjük ki hazánkból a Polt-háló közepén mosolygó Lógó Tökű Diktátort a bűnöző bandájával együtt, nem állunk meg a történelem ítélőszéke előtt, magyarok.

Komment írásához