Naponta ábrándulnak ki újabb és újabb Fidesz-szavazók Orbánból – Itt a lista!

szerző
narancs. hu
publikálva
2017. ápr. 18., 13:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Micsoda lavina indult meg itt a CEU-balhé közben, vegyük sorra a különböző eseteket!

Napi húsvéti rutin: jön egy érzelemdús Fb-poszt egy korábbi Fidesz-szavazótól, amelyben elhajtja Orbán Viktort, és leszúrja az egész NER-t.

Az elmúlt napokban megnyilvánuló jobboldali értelmiségiek persze aligha vádolhatók azzal, hogy Soros-katonák lennének – de nemcsak ezért érdekes egymás mellé tenni a különböző eseteket, és kiemelni azokat az érveket, meglátásokat, amelyek szerintük vállalhatatlanná tették az Orbán-kormányt.

Ürge-Vorsatz Diána – rombolás, érzéketlenség

A CEU oktatója április 5-én akkor posztolt a Facebookra, amikor a kormány megszavazta a lex CEU-t.

false

Ürge-Vorsatz ezt írta: „Világéletemben Fidesz-szavazó voltam, kormánytisztelő polgárokként férjemmel keresztény-nemzeti értékrendek alapján neveljük 7 gyermekünket, egyházi iskolába járatjuk őket.

Egy beteljesült álom – ezt gondolhatja mindenki, és jogosan.

Egészen 2017. április 4-ig.

Amikor ezt az álmot szembeköpték, durván széttörték. Egyszeriben egy »törvényszegő, külföldi érdekeket képviselő és Magyarország belügyeibe beleavatkozó« intézet része lettem, és a 20 év alatt sok munkával, verejtékkel és virrasztással felépített erős alapokat egyik napról a másikra kihúzták a lábam alól. Az intézet, amit sikerült ennyi idő alatt a világ egyik legkívánatosabb, elit oktatási intézményévé tennünk, ahova sokan sok ezer dollárt fizetnek évente, hogy oda járhassanak – pár perc alatt egy bizonytalan, kiszámíthatatlan hellyé vált, ahova akár diák, akár professzor alaposan meg fogja gondolni, merje-e reszkírozni, hogy ide jöjjön-e, a pénzét itt kockáztassa-e.

De talán a legeslegrosszabb azt volt látni, ahogy kollégák, barátok, család csak nagyon mérsékelten álltak mellénk. »Hát a törvényt azt be kell tartani!« – felkiáltással elmarasztaló pillantások jöttek a régi elismerések helyett. Vagy csak »ne haragudj, nem merek, mert esetleg feketelistára kerülök«.”

Lukácsi Katalin: CEU, Népszabadság, uszítás

Április 7-én Lukácsi Katalin, a KDNP-s Barankovics István Alapítvány projektmenedzsere jelezte: elege volt, kilép a kisebbik kormánypártból. Lukácsi már nemcsak a CEU miatt állt fel, korábbi eseteket is felsorolt: a „kormánypártok retorikája Ferenc pápával szemben, tavaly nyáron sokkolt a nyílt szembehelyezkedés”, majd a „Népszabadság megszüntetése tette számomra egyértelművé, hogy az én demokráciafelfogásom gyökeresen eltér a pártométól (…) most pedig a CEU-s ügy (és hogy tisztújítás van a szervezetemben) sürgetővé tette a következtetések levonását”.

Király Miklós: a felsőoktatás helyzete és a jogbiztonság hiánya

Mádl Ferenc egykori tanácsadója, Orbán Viktor korábbi támogatója is felszólalt vasárnap este a CEU-ügy kapcsán. Király Miklós megnyilvánulásának súlyát az adja, hogy ő az ELTE jogi karának tanszékvezetője. A professzor azt írta a Facebookra: a „Nemzeti felsőoktatási törvény legújabb módosítását, ami legalábbis drámai mértékben megváltoztatja a CEU működésének feltételeit, egy hét alatt fogadta el az Országgyűlés, kivételes eljárásban. Sem a törvényjavaslat

false

előterjesztője, sem az Országgyűlés nem vette figyelembe azokat az alkotmányossági aggályokat, amelyeket vezető alkotmányjogászok igen világosan megfogalmaztak. Sőt, látva az ellenvéleményeket és az erősödő tiltakozást, inkább úgy döntöttek, hogy a javaslatot kivételes eljárásban, gyorsított módon tárgyalják, és egyúttal még tovább szigorítottak a törvény rendelkezésein. Teljesen világosan kifejezésre juttatva, hogy Önöket már egyáltalán nem érdekli a felsőoktatás és a tudomány képviselőinek véleménye, hanem csak azért is éppen az ellenkezőjét teszik, mint amire kérik Önöket. (…) A törvény elfogadása után lényegében az egész hazai egyetemi szféra érzi veszélyeztetve magát.”

Király a CEU-ügytől elrugaszkodva mondja, hogy lényegében „nem maradt olyan pont a döntéshozatalban és jogalkotásban, ahol a legfelső politikai akarat józan mérlegelésére hívhatnánk fel. Elveszett a jogbiztonság és az előreláthatóság. Hát ezért tiltakozunk. (…) 2016-ban az utolsó hazai állami egyetemek is kihullottak a legjobb felsőoktatási intézményeket számba vevő Shanghai lista 500-as elit csoportjából. Ez nyilvánvaló kudarc. Mert Bécs, Krakkó, Prága patinás egyetemei bizony ott maradtak ebben az élbolyban.” A professzor így zárja sorait: „Alapvetően téves és rosszindulatú megközelítés, sőt, a szomorú tények és valóság előli menekülés bírálatunkat a Soros-birodalom terjeszkedésének tulajdonítani.”

Kovács Tamás: nemzeti konzultáció és korrupció

„1990-ben Antall Józsefre szavaztam, majd 1994 óta mindig a Fideszre, mint nemzeti érzelmű polgár, de a 2014-es választások után történt valami… megváltozott a Fidesz politikája, morálja, becsülete, és tovább fokozta az amúgy is megosztott magyar társadalom kettészakadását.

false

Elfelejtette a Fidesz mint kereszténydemokrata párt Isten intelmeit tízparancsolatában, hogy: ne lopj, ne hazudj és mások becsületében kárt ne tégy, valamint mások tulajdonát ne kívánd!!! Két éve a kommunista rendszer uszításai jutnak eszembe” – kezdte sorait tegnap Kovács Tamás vívó, mesteredző a Facebookon. Így folytatta: „Csak azt hallom és látom az óriásplakátokon, tévében,rádióban, sajtóban, hogy: EU, Brüsszel, Gyurcsány, multik, migránsok, Simicska, Soros, MSZP, MSZMP, Jobbik, mindenki ellenünk van, ezek mind hibásak a kialakult helyzetért, ezzel megosztva a társadalmat, embereket, családokat, barátokat egymás ellen fordítanak, elbutítva az embereket, ellenvéleményt nem tűrő hangon, egymásnak ugrasztva, gyűlöletet szítva… hová vezet ez?? …mi lesz ennek a vége?? ...csak egy vélemény lehet ebben az országban…??? ...a Fidesz véleménye…??? ...még van kb. 2,0 millió rajongója a Fidesznek és a többi 6,0 millió az nem ember, az nem magyar állampolgár???” Kovács így zárja: „Az első négy évben nagyon sok szép infrastrukturális beruházást csináltatok, de ez az utolsó két év korrupciós hulláma, az ország megosztása, a diktatórikus vezetés nagyon lerontotta a hétéves teljesítményeteket. Kihasználjátok, hogy nincs ellenzék… vagyis van… van egy marakodó, nagyon gyenge baloldal, egy megosztott Jobbik, és a többi kis párt. (…) Ne éljetek vissza a jelenlegi túlerőtökkel, mert a nemzetünk jövőjéről van szó…!!!”

Pósfai Gábor: uszítás, közbeszéd

A Decathlon ügyvezetője leírja hétvégi posztjában, hogy ő eddig mindig „jobbra” szavazott, de fél, hogy a mostani uszításnak drámai következményei lesznek.

Pósfai azt kifogásolta, hogy Orbán legutóbbi rádióinterjújában arról beszélt, sokaknak „viszket a tenyere” attól, amik mostanában a főváros utcáin történtek. „Viszket a tenyered? Mosd meg és nyújtsd oda Felebarátodnak. Ha már húsvét van.” Pósfai megjegyzi: zseniálisan „ki van minden találva. Média kontroll alatt, állami vállalatoknál minden ember kontroll alatt (ne lájkolj, ne tüntess, mert bajod lehet belőle; csak a lojalitás, semmi más). (…) Tüntetni akkor lehet, ha azt a békemenet csinálja. Újságot akkor lehet csinálni, ha az azt írja, amit mi akarunk. Az a jó keresztény (definíciószerűen), aki ránk szavaz. Az iskola legyen egyféle, ne gondolkodjon ott senki. A multi az akkor jó, ha munkahelyet teremt, de majd megmondjuk, hogy azt hogyan tegye. A szerencsejáték csak akkor veszélyes, ha nem mi szedjük belőle a hasznot. A bankok kizsákmányolóak, persze csak akkor, ha nem államiak. Az átláthatóság fontos, kivéve közbeszerzéseknél és az állami szerveknél. A dohányzás káros, persze csak akkor nem, ha ebből is mi húzunk hasznot. Sorolhatnám nagyon sokáig. (…) Miért nem lehet normálisan leülni egymással? Ha erősödik egy ellenvélemény (netadó, vasárnapi zárva tartás, olimpia stb.), akkor gyorsan levesszük a napirendről. Miközben ezekből több olyan téma is volt, amiről lett volna értelme vitatkozni, átbeszélni. Ugyanez igaz a migránshelyzetre is. Valódi probléma, de nem normálisan beszélünk róla, hanem háborús, rövid távú politikai érdekeket szolgáló kontextusba helyezve. Sok olyan ismerősöm van, aki még mindig hisz ezeknek a szólamoknak.”

És a legfrissebb: egy korábbi Fidesz-képviselő

Körömi Attila, aki két cikluson át volt Fidesz-képviselő az Országgyűlésben, ma tálalt ki a Magyar Nemzetben. Körömi 2004. április 13-án lépett ki a Fidesz frakciójából, ezzel együtt pedig a pártból is. Előtte néhány nappal, április 5-én még ülésezett egyet a frakció, „melyre együtt érkezett a párt elnöke, Habony Árpád, Gyürk András és még egy személy, akit nem ismertem. Egy nagymintás szociológiai felmérés, közvélemény-kutatás vezetőjeként mutatták be. Gyürk András frakciótársunk a 2004. júniusi európai parlamenti választásra való felkészülés miatt ült az elnöki asztalhoz. Őt kérte fel a párt elnöke a kampányfőnöki teendők ellátására. Habony Árpád addig nem volt ismert a frakció előtt. Nem lehetett tudni, miért van jelen.” Körömi pontokba szedve idézte fel most, mi történt azon az ülésen:

„– A jövőben nem mi mondjuk meg, hogy kire kell szavazni, hanem megkérdezzük az embereket. Nem a polgárokat, hanem az embereket.

– A felmérés szerint a Fidesz megosztotta az országot, nem viseli a vereséget. A cél az averzió lebontása, aminek érdekében a baloldalról és az elégedetlen anyagi helyzetűek közül kell meríteni.

– A jobboldal-baloldal felosztás értelmezhetetlen.

– A határon túli magyarok és a népességfogyás ügye egyre nehezebben kommunikálható, egyre kevésbé hasznos témák.

– Összességében megállapítható, hogy a Kádár-rendszer győzött, megnyerte a rendszerváltoztatást. Ebből következően baloldali véleményvezéreket kell beemelni a Fidesz mellé, szerepeltetni kell őket.

– A jövőben a gazdasági problémák, a hétköznapi gondok, az eladósodottság, a bizonytalanság és a félelem fogalmait, életérzéseit kell témává tenni, majd rendre ismétlődő sulykolással napirenden tartani.

A pártelnök azt is világossá tette, hogy »a Kádár-rendszer győzött« következtetésre épített jövőbeni pártstratégia képviselete a frakcióülésről való távozás után életbe lép. Emlékszem, megfordult velem a világ, légszomj kerülgetett. Kimondatott az, amit az előző két évben csak a szenzoraim vettek. Összeállt a stratégia szíve-gyökere, amely azóta is meghatározza a párt és a frakció politikáját, működését. A polgárnak ajtót mutatunk, lapátra tesszük.”

*

Itt tartunk. Hat korábbi Fidesz-szavazó alig tíz nap alatt osztotta meg a nyilvánossággal, hogy milyen fenntartásai vannak a jelenlegi kormánnyal. Nem tévedünk nagyot, ha azt sejtjük: a CEU-botrány indította el a lavinát, és vannak még olyan Fidesz-szavazók, akik az elmúlt napokban hasonlóan vélekedtek, mint az előbb idézettek.

szerző
narancs. hu
publikálva
2017. ápr. 18., 13:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 23 kadar
  kadar
  2017. május 02., kedd 21:41
  Elkésettnek tartom mindezt. Hol voltak ezek a szaktekintélyek, mikor rombolta a Fidesz az ő világukat? Az egészségügyet, az oktatást, a környezetvédelmet, ... Mikor már érzik a vég leheletét, nem tűnik nagy hőstettnek az ő ellenvéleményük. Ha lesz igazságszolgáltatás, akkor a felelősség elől nem bújhatnak ki ők sem.
 2. 22 MonaLujza
  MonaLujza
  2017. április 19., szerda 14:12
  Sokan vagyunk így. Van, akinél korábban, van, akinél később érkezik el a "betelt a pohár" érzése. Egy tisztességes, gerinces, demokrata érzelmű ember nem lehet ebben az országban ma fidesz hívő. Mert a felsoroltak kizárják egymást. Teljesen a régi kommunista-szocialista pártrendszer mintájára épül ki folyamatosan a koncentrált hatalom, a diktatúra fokozatos kiépítésének mindenkori, jól ismert útját bejárva. Fokozatosan építődnek lefelé a demokráciát erősítő szervezetek, és koncentrálódik a hatalom azoknak a jellemtelen, gerinctelen, pénzéhes, farizeus ("ökumenikus jótevősködést szimuláló nagyasszonyok és "hívő" férfiak) kezében, akiket sok minden érdekel, de a"nemzet" és az emberek sorsa abszolút nem.

  Mint a háború utáni hatalomszerzés időszakában, most tartunk 1948-49 körül. Jön majd még 1951,52, 53 is... Mindig első generációban értelmiségivé váló, erős kisebbrendűségi érzéssel és kulturális háttér hiányában egyetlen érték (a PÉNZ) istenítésével jellemezhető gárda hatalomittas tülekedése; vidéki suttyók és városi "csavaros eszűek", akik Kádár emlőin szocializálódtak, más mintát nem ismernek, azaz egyetlen mintát követnek: a teljhatalom megszerzését tekintik célnak és az egyéni meggazdagodást. A teljhatalom kiépítését, a vagyonok megszerzését, a demokrácia eliminálását viszik szépen, céltudatosan véghez. A felkapaszkodott, pökhendi proli, amelyik minden korban ugyanolyan és ugyanazt hozza létre a sunyi, hallgatag, alamizsnáért bármire kapható, Kádár-kori összejátszáson, sunyiságon és összekacsintáson, zsarolhatóságokon nevelkedett plebsz vastapsa közepette. Felfordul az ember gyomra. És akkor jönnek a "szavahihető baloldali" emberek, mint Schmidt Mária fia, Ungár Péter? Ugyan! Talán a Momentum korosztálya és elvei jelentenek valami reményt, de láttunk már olyat, hogy egy perc után megvétózták- leszavazták "nagy demokraták", szabadon a saját, korábbi elveiket...
 3. 21 Világos
  Világos
  2017. április 19., szerda 11:43
  Ugy is lehet fogalmazni sokan kényszerből érdekből tartoznak a Fideszhez,
  ha ezt a számot le lehetne vonni nagyon kevesen maradnának.
  Közelről tudom. A régi rendszerben ugyanigy volt az MSZMP-sek
  most a Fideszben ülnek mert most éppen onnan dől a pénz. Ez a politikai
  hovatartozás ahol a pénz van. Lásd: Orbán, Matolcsy, Pintér, Bakobóndi Elvtársak.
 4. 20 Ktesibios
  Ktesibios
  2017. április 18., kedd 18:20
  A mérséklet, polgári jobboldal elszivárgása a fideszből régóta tartó folyamat. A baj az, hogy helyettük ordas eszméket valló szélsőjobboldaliak lépnek be. Orbánék kommunikációja egyértelmű, rájuk számítanak, akiket kétszavas jelszavakkal is irányíthatnak. Semmi polgári és különösen semmi keresztény nincs abban a pártban, ahol a gyereknapról is a migránsok, a húsvétról pedig Soros jut eszükbe.
 5. 19 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2017. április 18., kedd 18:17
  tiszapolgári
  Nem tudom ki lesz Orbán Pacsepája, de az biztos, hogy Aldo Raine főhadnagy egy bajszos szart fog vésni a homlokára örök mementó gyanánt, hogy azért nem felejtünk (persze egy kibaszott nagy rambo késsel a korhűség érdekében).
 6. 18 Kovacs
  Kovacs
  2017. április 18., kedd 17:48
  17: Aha. Akkor van fizetett, alkalmi, mert csak úgy és csakazértis fideszes. Egyre szebb a paletta.
 7. 17 yoyo
  yoyo
  2017. április 18., kedd 17:41
  ismerek olyan még ma is elkötelezett fidesz szavazót, akire amúgy azt mondanám, nincs nála jobb ember a földön, mégis benne maradt a közéletről való torz hazugságokban, ráadásul semmilyen egzisztenciális előnye nem származik a kitartásában, ami indokolná azt.

 8. 16 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2017. április 18., kedd 17:36
  Hógolyócska
  És igen, későn, és igen, k.va kevesen.
 9. 15 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. április 18., kedd 17:35
  Vajon ki lesz a Fidesz Pacepa tábornoka, akinek a dezertálásába beleremeg a Kárpát-medence, és akinek a fejére vérdíjat fog kitűzni a TEK?
 10. 14 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2017. április 18., kedd 17:34
  Hógolyó

Komment írásához