Nem a migránsok, hanem a robotok veszik el a munkánkat

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 13., 16:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az Együtt ezért robotadót vezetne be.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterre hivatkozik a párt mai közleményében, miszerint közel 400 ezer magyar munkahely szűnhet meg a jövőben az automatizáció miatt. Jelenleg a munkaadóknak megéri robotokra bízni azt a munkát, amit korábban emberek végeztek, mivel nem kell utánuk adót fizetni, viszont az Együtt szerint semmi nem indokolja azt, hogy ennek így kellene lennie. A probléma nemcsak Magyarországot sújtaná, hanem az EU munkahelyeinek felét is veszélyezteti, éppen ezért véleményük szerint a kormánynak be kéne nyújtania az Európai Unió Tanácsának egy előterjesztést a robotadóval kapcsolatban.

Mivel az állástalanná váló emberek támogatását és átképzését finanszírozni kell, logikusnak tűnhet a párt szerint, ha mindezt az állam a robotadóból fizetné.

Kraftwerk – The Robots (live) [HD]

Kraftwerk – Minimum Maximum

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 13., 16:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  rworse
  2017. augusztus 14., hétfő 10:17
  A gépesítés nem probléma, hanem megoldás. Egészen addig, amíg a gépek intelligenciája nem nő túl az emberekén. Na majd akkor lesz probléma. Amikor az intelligens gépeket tervező intelligens gépeket tervező intelligens gépek úgy gondolják, hogy sokkal jobban meglennének az ember nélkül - no persze a két ág összenő, a fejlett gépek és az emberek is kiberrendszerré válnak.
 2. 3
  rworse
  2017. augusztus 14., hétfő 10:07
  Természetszerűleg egyre több fejlett országban foglalkoznak azzal, hogy a gépeket meg kell "személyi-jövedelemadóztatni". Nem biztos, hogy ez a jó megoldás, főleg, amíg a gépek nem kapnak személyi jövedelmet. Ha a gép nagyobb nyereséget hoz a vállalatnak, mint az ember, akkor nagyobb nyereségadó képződik - talán ott kéne megfogni a kiesett személyi jövedelemadót. És persze az állását vesztett szalagmunkás átképzésére fordítani a nyereségadó adott részét. Újabb társadalmi-gazdasági forradalom kell létrejöjjön abból, hogy a fizikai munkásoknak is át kell állniuk szellemi munkára, a társadalom szinte egésze szellemi dolgozó lesz. Ez jó, semmiképpen sem szabad ezt a folyamatot valami luddita-logikájú gátló törvényekkel nehezíteni. (Nem véletlen beszél az orbánizmus munkaalapú társadalomról, ami alatt fizikai munkát értenek, mert zavarja őket a sok értelmiségi - lásd gimnáziumok versus szakiskolák...)
  Az első civilizációk kialakulása óta zajlik a folyamat, hogy a fizikai termelési munkákat a gépek segítségével egyre kevesebb ember látja el, tehát egyre többen fennmaradnak szellemi munkára. Nem kell, nem szabad a gépesítést különadóztatni. A gépesítés jó. Létrejönnek a fizikai helyett a szellemi (például géptervezési) munkák. Ez külön jó - kivéve az Orbánéknak.
  Az alapjövedelem értelmes dolog lesz, ha a vándorlási hullám elülésével be lehet vezetni a fejlett, magasan gépesített országokban. Majd minél előbb világkormányt kell létrehozni, az emberiséget egységként kezelve, kiegyenlítve a társadalmi-anyagi különbségeket - ami Afrikában lesz a legnehezebb. Ez a téma, nem az, hogy a gépek "elveszik a munkát". A strukturális munkanélküliséget kell kezelni, átképzésekkel, szellemi munkák kitalálásával, alapjövedelemmel.
 3. 2
  Cyrano
  2017. augusztus 13., 20:07
  Jaj, persze, de szép is volt, amikor dolgozni kellett a kajáért, melegért.
  Aztán, ha elverte a jég a termést, vagy felzabálták a terményt a rágcsálók, de szép is volt korgó gyomorral nyelni az éhkoppot.
  Ja hát hogyne, fát vágtunk, kályhát fűtöttünk (miközben erősen szennyeztük a környezetet) + begyűjtöttünk jó pár hideg okozta sérülést, kezelhettük a fagyásokat.
  Milyen szép is volt, amikor nem volt nyugdíj, az öreg, magatehetetlen beteg meg ki volt szolgáltatva a család kényének-kedvének.
  Milyen szép volt a civilizációs betegségek nélkül meghalni 45-50 évesen, egészségesen(?) Merthogy ez volt az átlagéletkor még a 20. század elején is.
  Olyan szép szivárványos hazugságokat lehet festeni.:(
  Ott ahol a robotok veszik át az emberek helyét - ott van értelme bevezetni az alapjövedelmet.
 4. 1
  vilsi
  2017. augusztus 13., 18:01
  Ettől a munkától jobb megszabadulni! A MUNKAHELY, A GDP, A NÖVEKEDÉS ZSÁKUTCÁJA:
  Régen otthon születtünk, anyánktól tanultunk anyanyelvet, főzni-varrni, beteget gyógyítani, időseket ápolni; apánktól vetni-aratni, ácsolni, házat építeni.
  Mindezt mára szétszedték. Lett szülészet, óvoda/iskola, menza, gyár, kórház, aggok háza –óriási energia- és anyagráfordítással, butító szakosítással.
  Régen az élelmet behoztuk a földről és megettük.
  Ma gyárak, hűtők, szupermarketek láncán megy keresztül – ismét irdatlan energiafogyasztással, környezetszennyezéssel. (A mezőgazdaság energiamérlege erősen negatív, l. Energiamenü). Az ilyen „munkahelyen” az ember testileg-lelkileg eltorzul. Gombnyomásra megkap mindent, de ő maga elhízik, unatkozik, iszik, válik. Elveszítettük önszórakoztató képességünket, óriási szórakoztató ipart rendelünk meg. A nagyfogyasztó háborúkeltő: katonákat küld az olajért. A kórházak tele vannak civilizációs betegségekkel; egyre több a tévelygő, mértéket vesztett ember.
  Régen a munka testileg-mentálisan jó erőben tartott. A „munkahely” ott volt az orrunk előtt: élelmet és meleget kellett termelni. A munka adta magát. Nem volt „munkaidő”, „főnök”, 20 napos „szabadság” - a természettel összhangban, télen az ember is megpihent. Nem volt „nyugdíjas”, az ember addig dolgozott, ameddig bírt. Ma a nyugdíjasokat a szemétre dobják. Az emberek megöregedtek és meghaltak – szeretteik körében. Ma egymást gázolják el, vagy infarktust, sztrókot, daganatot kapnak. Régen nem kínozták őket kórházakban évekig élethosszító gépekkel és szerekkel.
  Ma minden munka romboló. Még a szívsebészé is, aki könnyen megelőzhető civilizációs betegségeket műt, melyek netán a műtét háttér-anyagai, -energiái, az orvos fizetése előteremtésekor keletkeztek. Aki ma fél órát sétálni megy a munkahelyéről, környezetvédőnek számít. Nem indul be a növekedés: csőd – beindul: fölszökik az olaj ára. Bezárnak az autógyárak, összeomlik a gazdaság. Régen templomba jártunk, ma itt a tudomány. Egy problémát megold, kettőt gerjeszt. Az ősközösségek vadászgyűjtögetőitől nem lettünk boldogabbak: a magántulajdon hozta a rabszolgaságot, a városok a járványokat, a só/cukor a m. vérnyomást, cukorbetegséget. (Lásd. Lukanga Mukara). Az ember eszével kiemelte magát az állatvilágból és most az esze lesz a veszte. A természetből betonvárosokba költözött, amire az evolúció nem készítette föl: neurotikus lesz. Nem tud meglenni az ég kékje, a fa zöldje nélkül. A drága óriásváros inkubátor, ha megszűnik a beszállítás, elpusztul. Aki a vezetékeken csüng, megzsarolható. Itt minden építkezés értelmetlen: a ház 100 éves életében lakói ellátása megszakad. (200 000 ház áll üresen vidéken.) Gazdasági válság, terrortámadás, járvány könnyen sebezheti. Egyenletesen belakott országban katasztrófa esetén kevesebb az áldozat. Akik utánunk születnek, átkozni fognak bennünket, mert mindent föléltünk előlük és tönkre tettük életük alapjait. Régen pénz sem kellett nagyon, ott voltak a gyerekek, a testvérek, a rokonok, a jó szomszédok – anyagi és lelki támasz; jó eszközkihasználás, magas hatásfok.
  Isten ments az olyan régi világtól, ahol a munka kegyetlen robot, semmi mód olvasni, színházba menni, utazni; ahol, aki beteg lett, meghalt, vagy akit bánya vagy gyár ölt meg.
  A kunszt: a régit és az újat ötvözni:
  Mennyi technikát, gépet szabad beengednünk életünkbe?
  Hol legyen vége a munkamegosztásnak, a szakosításnak?
  Mennyire bonyolítsuk életünket?
  Mi az értelmes munka és mennyit szabad dolgoznunk?
  Hogyan tudnánk megszabadulni a beszállítói függőségektől?
  Aki ma falun házhoz és kerthez jut, problémájának fele meg van oldva.
  Tisztelet a bátor fiataloknak, akik leválnak a vezetékekről (l. Robinzon-ház), falura költöznek és ott egy emberibb, értelmes, világmegtartó életbe vágnak bele – „munkahely”, „GDP”, „pénz” nélkül!

Komment írásához