Nőket és gyerekeket zárna hónapokra konténerekbe a magyar kormány a szerb határon

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. febr. 10., 18:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A magyar menekültügyi szabályozás újabb mélypontja.

Tegnap a magyar kormány képviseletében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy Magyarország minden menedékkérőt automatikusan őrizetbe vesz, és a kérelmük elbírálásának teljes idejére konténerekből álló, határ melletti táborokban helyez el – közlés kapcsán ismertetjük a Magyar Helsinki Bizottság vonatkozó álláspontját.

Miszerint a javaslat egy újabb rendkívül aggasztó lépése a magyar kormány hosszú ideje tartó törekvésének, hogy kiszolgáltatott

embereket kriminalizáljon és démonizáljon.

A tervek szerint a javaslatot a jövő héten mutatják be a kormánypárti frakcióknak, és néhány héten belül akár már szavazhat is róla az Országgyűlés. Ha elfogadják a szabályozást, azteljesen nyilvánvalóan sérteni fogja az uniós jogot és a Genfi Menekültügyi Egyezményt.

“Az ötlet, hogy férfiakat, nőket és gyerekeket zárjanak be hónapokra egy konténertáborba egy újabb mélypont a magyar menekültügyi szabályozásban” – mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese.

A tervezet szerint

minden jelenleg az országban tartozkodó vagy jövőbeli menedékkérőt konténertáborokba vinnének

a szerb-magyar határra, ahol a kérelmük elbírálásának teljes ideje alatt őrizetben maradnának. A menedékjogi eljárást helyben, telekommunikációs eszközök útján akarják lefolytatni.

“A jogszabálymódosításokkal, amelyek előírnák minden menedékkérő automatikus bezárását, a magyar kormány további szükségtelen traumáknak teszi ki a már amúgy is sokat szenvedett embereket. A kormány semmilyen bizonyítékát nem adta annak, hogy a menedékkérők bezárása minden egyes esetben szükséges és arányos. Az őrizetnek mindig a legvégső eszköznek kell lennie, nem egy reflexszerű lépésnek” – fogalmazott Gauri van Gulik.

“A javaslat újabb példa arra, hogy az Európai Uniónak miért kell határozottan fellépnie a magyar kormány uniós és nemzetközi jogot sértő botrányos intézkedéseivel szemben.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. febr. 10., 18:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  Hóvarjú
  2017. február 11., szombat 15:29
  Jó, de az kimaradt a cikkből, hogy olykor-olykor pedagógiai célzattal könnygázpatronokat dobálnak majd a konténerekbe, hogy a menekültek még komfortosabban érezzék magukat ebben a tejben, mézben tocsogó madeinhungaryban.
 2. 5
  rworse
  2017. február 11., szombat 07:29
  kevésbé szégyenletes
 3. 4
  rworse
  2017. február 11., szombat 07:28
  Kovacs, 3

  Egy fél fokkal kevésbé szégyenletesebb módszer, mint az eddigiek.
 4. 3
  Kovacs
  2017. február 10., péntek 23:42
  Milyen előrelépés ez rworse? Amit ez a kormány "kitalál"csak a szégyen újabb változata.
 5. 2
  rworse
  2017. február 10., péntek 20:56
  A konténertábor előrelépés lenne a kormány eddigi politikájához képest - ha nem gettó/slum lesz belőle.
 6. 1
  Kovacs
  2017. február 10., péntek 19:09
  “A javaslat újabb példa arra, hogy az Európai Uniónak miért kell határozottan fellépnie a magyar kormány uniós és nemzetközi jogot sértő botrányos intézkedéseivel szemben.”

  Mégis, hogy akar fellépni? Úgy, ahogy eddig? Az az Unio, aki Erdogannal köt megállapodást, és arról ábrándozik, hogy Líbiában(és egyéb aggasztó helyeken) gyüjtőtáborokat létesít?
  Nem is beszélve arról, hogy a nagy példakép (Németország) legújabban egyre csak kitoloncol, miután úgy döntött, hogy Afganisztán biztonságos hely.

  Itt már elindult egy folyamat, amit igencsak nehéz megfordítani. Majd húsz év múlva kapnak a menekültek egy emléktáblát, mint Európa áldozatai. Szokás szerint, elvégeztük a dolgunkat.

Komment írásához