Orbán Viktor gyáva, ha visszavonja a pályázatot

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. febr. 17., 15:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Az elmúlt 30 nap a budapesti demokrácia történetének legfelemelőbb időszaka” – mondta Fekete-Győr András.

Délután fél kettőkor érkeztek meg a Momentum képviselői a Fővárosi Választási Irodához (FVI), hogy bejelentsék, hány aláírás gyűlt össze, és hogy ezután leadják az íveket. A mozgalom tavaly decemberben kezdeményezett budapesti népszavazást a 2024-es olimpia megrendezéséről; az alábbi kérdést adták le a választási irodának:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”

Az aláírásokat január 19-én kezdték el gyűjteni; 30 nap állt rendelkezésükre, hogy a 138 ezer szignó összejöjjön. Péntek délután jelentős sajtóérdeklődés mellett Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke bejelentette:

pontosan 266 151 aláírás gyűlt össze!

A mondatot hatalmas, hosszan tartó taps fogadta.

„Azt szeretnénk üzenni Orbán Viktornak, a Fidesznek és Tarlós Istvánnak, hogy óriási gyávaság lenne a részükről, ha megpróbálnák ellehetetleníteni a referendumot, vagy visszavonnák a pályázatot a népszavazás előtt. Negyedmillió ember nevében felkérjük őket, ne lehetetlenítsék el a népszavazást.”

false

 

Fotó: Németh Dániel

A Momentum elnöke szerint ezek az aláírások jelentik az új kezdetet, s ezért mondott köszönetet mindenkinek, aki aláírta az ívet. „Több 10 ezer ember válhatott aktív cselekvés részévé; befektettek a demokráciába.” Azt mondta, a legnagyobb hősök az aktivisták, akik hóban, fagyban is ott álltak a pultoknál.

Nem sokkal 14 óra előtt a Momentum képviselői 31 dobozban bevitték az aláírásokat az épületbe, átadták azokat a hivatal munkatársainak.

A Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB) innentől számítva 45 nap áll rendelkezésére, hogy ellenőrizze az aláírások hitelességét. A Momentum korábban azt mondta, hiába 138 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni, az eddigi tapasztalatok – a szignók 20-25 százaléka általában érvénytelen – miatt ennél jóval többre van szükség. Mivel ez bőven összejött, az aláírások ellenőrzése után elvben a Fővárosi Közgyűlés dönt a referendum időpontjáról.

Kérdés, miként reagál minderre Fidesz, beleállnak-e egy népszavazási kampányba. A Magyar Nemzet tegnap úgy értesült, hogy ha elegendő számú aláírást gyűjt a mozgalom, a Fidesz nem várja meg az érvényességi vizsgálatot sem, hanem visszavonulót fúj. Soproni Tamás, a Momentum alelnöke erről azt mondta a magyarnarancs.hu-nak: „Megfutamodnának egy társadalmi akarat elől, ez gyávaság. A Momentumnak van egy véleménye, ezt képviseli. A Fidesz ezt nem meri.”

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. febr. 17., 15:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 32
  Valakicske
  2017. február 23., csütörtök 09:22
  "Amit művelnek, az el lehet utasítani, és meg lehet akadályozni. Ennek nemcsak a népszavazási kezdeményezés lehet eszköze. Át lehet lépni például Kúrián és a nevetséges választási irodán, és gyűjteni aláírást csak úgy, a súlyáért. Azt bármiről lehet: stadionokról, királyi várról, Mészáros Lőrinc pofájáról. Minden működhet, ami erőt mutat: sztrájk, békés engedetlenség, tüntetés, művészet, harsány kiröhögés. Orbán Viktor el fog szaladni, ha elég kitartó az ellenállás. Visszavehetjük az országunkat utcánként, jogszabályonként. Igenis megmondhatjuk, mi legyen Pakson. És mivel a miniszterelnök ennyire gyáva, ehhez nem kell többséget szervezni. Elég hozzá egy látható ellenerő, meg az igazság."

  http://hvg.hu/velemeny/20170223_olimpia_palyazat_visszavonas
 2. 31
  Cyrano
  2017. február 20., hétfő 06:42
  szegedi789
  dedós
 3. 30
  szegedi789
  2017. február 19., 22:21
  Cyrano, Cyrano, már elempézik is ... Ez a hiperkritikai attitüd remélhető a többi párt felé, vagy bizonyos szereplők felé is áll. Ja nem. Annál több a "furcsaság" ... Maguk dékások tényleg ennyire ... 5 milla mit bizonyít, miközben a kétfarkúék a többszörösét szokták összekalapozni ? Megválaszolatlankérdésezés helyett, inkább szemléljük röhögve, hogy így estére sikerült felzárkózni a Honfoglalás 2000, vagy mifene , súlyosan lényeglátó szervezethez önnek , grat. Cyrano ... 98 % legalább megvan ...
 4. 29
  Cyrano
  2017. február 19., 20:15
  yoyo, emlékszel az lmp indulására?
  Hitted, ami azután kiderült?
  Én nem mondok mást, mint azt, hogy sok a megválaszolatlan kérdés.
  És sok a politikailag iszonyúan ostoba nyilatkozat.
 5. 28
  yoyo
  2017. február 19., 19:59
  teljesen kívülállóként értetlenül állok.

  A momentum a fidesztől kapott zöld utat a népszavazási kampányhoz?
  És akkor a fidesz a háttérből mozgósította a pesti választókat, hogy aláírjanak?
  A saját olimpiai projektet beáldozni azért, hogy összezilálja az ellenzéket?
  Vagy mit kellene a dolog mögé látni?
 6. 27
  Cyrano
  2017. február 19., 18:59
  Persze, hogy nem gondoltuk volna.
  (Aláírtam, ahogy sok ismerősöm. De hitelt nem tudok adni. Ahogy ők sem. Minél többet rágjuk, annál több a furcsaság. Lehet, úgy vagyunk, mint az egyszeri megcsalt férj, aki soha többet nem tud hinni, senkinek.)
  Ahogy azt sem gondoltuk, hogy az nvb átengedi a kérdést. Csont nélkül. Sem egy kopasz, sem egy Erdősiné nagyi.
  Persze, hogy nem gondoltuk volna, hogy teljes fegyverzetben, mint Palas Athene kipattannak az ifjak, min. 5 millás költségeket igénylő anyagokkal.
  És amit legfőképpen nem gondoltunk volna, az Fekete-Győr nyilatkozatai. Olvasd vissza őket itt a Narancson.
  Mivel már láttam ugyanezt egyszer, nekem bizony deja vu érzésem van.
  Két éven belül meglátjuk, kinek lett igaza.
  Ha még lesz ország, ahol vitázhatunk róla.:(
 7. 26
  yoyo
  2017. február 19., 18:34
  Cyrano!

  Egy nagyon apró, de nagyon fontos dolog: gondolta volna komolyan valaki, hogy meglesz 1 hónap alatt a 138 ezer aláírás? ugye, hogy nem igazán!
  És végül mennyi lett? kétszázhatvanakárhányezer?

  Az ország megszokta, hogy a politikusok, akik az ügyeiket próbálják képviselni, általában a rinyálásig jutnak.

  A ligetvédők viszont a mai napig is kint vannak, és egyelőre kapavágás se nagyon történt, 2018-ban nem lesz Magyar Dal Háza avatás.
  A Segítsük a menekülteket csoport tagjai mai napig együtt vannak és aktívan működnek, ha nem is menekülteknek dolgoznak, találnak maguknak bőven elfoglaltságot.

  A 2farkú kutya többször is lealázta aprópénzből a nagyokat, ha kampány kellett.

  Én tudnék némiképp több bizalmat szavazni a momentumnak is.

  És kicsit zavar, hogy az ellenzéki oldalon ciccegés van és gyanúsítgatás.
 8. 25
  Cyrano
  2017. február 19., 18:15
  Nem yoyo, ez nem az ellenzékről szól.
  Ez arról szól, hogy lesz olimpia vagy sem.
  És bocs, de nekem ez fontos.
  Márpedig az olimpia csak egy esetben nem lesz: ha a kormány most kihátrál mögüle.
  Ha lesz népszavazás, két eredmény lehetséges: érvénytelen lesz vagy győznek az olimpiát akarók.
  Egyszerűen azért, mert a fidesznek meg vannak ehhez az eszközei.
  Igen, tudom volt egy érvénytelen népszavazás. De pont ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy hivatalosan megint bukjanak.
  Nézd, egy olyan kerületben lakom, ahol nem volt ember, aki ne lett volna kiakadva a fideszes polgármester miatt. Abban bíztam, el fogjuk zavarni 2014-ben. Nem ez történt.
  Igen, tudom, megalkuvó vagyok, mert azt mondom, mindegy hogyan, de ne legyen olimpia (vizes vb példájából kiindulva).
  Nem szeretném kockáztatni a mostani nem-et.
 9. 24
  Cyrano
  2017. február 19., 18:07
  szegedi789 (22)
  gyermeteg
 10. 23
  yoyo
  2017. február 19., 16:47
  Gyerekkoromban sokat sakkoztam az apámmal, többnyire megvert.
  Amikor egyszer-egyszer nagy erőfeszítések árán sikerült győztes állásba küzdeni magamat, és dobogó szívvel vártam, hogy beadhassam a mattot, akkor egyszerűen lesöpörte a tábláról a bábukat, elvéve tőlem a végső lépés lehetőségét. Máig emlékszem, mennyire rossz érzés volt ez mindannyiszor.

  Orbán, Tarlós és a többiek ugyanezt szokták tenni: soha semmi ne történhessen, amit nem ők döntenek el. Olimpia nem azért nem lesz, mert a társadalom tagjai szeretnének nemet mondani, hanem azért, mert Tartós István Orbán Viktorral abban állapodik meg.

  Nem tudom, pontosan mi áll a momentumosok szándékai mögött, én a fentiek miatt szeretném, hogy ne tartós és orbán söpörje le a bábukat, kifejezve, hogy azért lesz vagy nem lesz, mert ők úgy akarják.

  A másik elem, amiért én nagyon népszavazáspárti volnék, hogy igenis legyen alkalom a hatalom mogyoróinak tekergetésére további hónapokon keresztül. 2018-ig más hasonló jelentőségű téma nem fog felmerülni, amiben a fidesz hátrálásra, hebegésre, szerencsétlenkedésre lenne késztethető.

  Ja. Hogy ez bizonyos politikai tényezőknek nem jön jól az ellenzéki oldalon?

  7 évnyi kártékony pozícióharc, királycsinálás (micsoda?!) és hasonlók helyett esetleg lehetett volna hatékony, hiteles, az ország érdekében önkorlátozó politikát is folytatni, sőt, ez lett volna a minimum, ennél még sokkal többet kellett volna tenni.


Komment írásához