Ezért kussolt az utóbbi időben annyira a kormány a CEU-ügyről

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 08., 20:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az egyik kritikus pontban engedett a kormány.

A hvg.hu információi szerint hamarosan megszületik a megállapodás a CEU további működéséről a magyar kormány és New York állam között.

Mint ismert, a lex CEU a külföldi felsőoktatási intézmények egyik működési feltételéül szabta az ilyen nemzetközi egyezmények létét. Ráadásul a törvényben az szerepelt, hogy föderális állam esetében – mint amilyen az USA – a szövetségi kormánnyal is kell legalább egy előzetes megállapodás. Washington azonban többször jelezte: oktatási és kulturális kérdésekben nem ő az illetékes, hanem az egyes államok. Betsy DeVos miniszter erről levelet is írt Balog Zoltánnak, úgy tűnik, a kormány most ezt tekinti előzetes megállapodásnak, és a szintén amerikai McDanie College után a CEU-ról is aláírja a dokumentumot az illetékes állammal.

Ezzel azonban még nem oldódik meg a helyzet, mivel a felsőoktatási törvény tavaszi módosítása egy másik, kifejezetten a CEU-t célzó feltételt is támasztott: az amerikai campus létesítését és oktatási tevékenység folytatását. Ezt év végéig kellene teljesítenie a CEU-nak, de egyelőre az sem világos, hogyan kell értelmezni a jogszabályt: az összes budapesti szakot reprodukálniuk kell Amerikában, vagy elég akár egyetlen képzés beindítása?

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 08., 20:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
lex CEU
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  Pasinszki
  2017. augusztus 09., szerda 14:43
  "egyelőre az sem világos, hogyan kell értelmezni a jogszabályt: az összes budapesti szakot reprodukálniuk kell Amerikában, vagy elég akár egyetlen képzés beindítása?"
  Az attól függ, mennyire rezeltek be a fiúk. Ha nagyon, akkor bőven sok egy darab képzés is.
 2. 2
  Juliusz
  2017. augusztus 09., szerda 13:06
  Nem sikerült, bakker. De legalább megpróbálták!
 3. 1
  rworse
  2017. augusztus 08., kedd 20:51
  "Ezt év végéig kellene teljesítenie a CEU-nak, de egyelőre az sem világos, hogy kell értelmezni a jogszabályt: az összes budapesti szakot reprodukálniuk kell Amerikában, vagy elég akár egyetlen képzés beindítása?"

  Ha így halad, akkor elég lesz erről is egy megegyezés, kinevezve valamilyen egyetem valamilyen kampuszát-képzését CEU kampusznak-képzésnek. Mert visszavonni egyelőre láthatólag nem akarja az orbány a törvényt, az még snasszabb lenne. Így még el tudja adni a Szijjártó, hogy no lám, hiába károgtak azok, akik a CEU megszüntetési szándékát feltételezték az orbányról. Csak megegyezési szándék kellett a CEU részéről, az orbány arany szíve tárt karokkal fogad minden megegyezési szándékot. Aztán, hogy a róka fogta csuka "megoldás" majd mennyire tud működőképes és tartós lenni, mennyire hagy zsarolási potenciált az orbánynak, hát, vannak félelmeim.
  A nemzetközi nyomás hatására az orbány a jelek szerint kénytelen retirálni a CEU megszüntetési rohamából. Tehát hoztak egy törvényt, ami a CEU-t eliminálná, ehelyett a jelek szerint a CEU eliminálja a törvényt - ez alapvetően a nemzetközi nyomásnak, bizonyos szankciók belengetésének köszönhető. Az orbány kissé megijedt, miután a fejére koppintottak az emberi határok túlzott áthágása miatt.

Komment írásához