A parlament elé kerül a civiltörvény

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 18., 16:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hamarosan eldőlhet a külföldről támogatott civil szervezetek sorsa.

Szerdán megkezdődhet a fideszes képviselők által benyújtott civiltörvény parlamenti vitája, írja az mno.hu, miután kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottsága rábólintott a javaslatra. A Jobbik kritizálta ugyan a törvényt, de igent mondott a vitára, az ellenzéki képviselők azonban a visszavonását követelték.

A civiltörvényt Gulyás Gergely, Kósa Lajos és Németh Szilárd nyújtotta be „A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” címmel. (Közülük senki nem volt jelen a mai ülésen.) Lényege, hogy az évi 7,2 millió forintos külföldről kapott támogatásban részesülő civil szervezeteknek külön nyilvántartásban kell szerepelniük, ezzel külföldről támogatott szervezetekké válnak, amit fel kell tüntetni a kiadványaikon is.

Több ellenzéki képviselő – az MSZP-s Teleki László vagy a független Demeter Márta és Kész Zoltán – szerint a kormánynak nem az átláthatóság a célja ezzel, hanem a „civilek függetlenségének megvonása és az érintettek vegzálása”. A jobbikosok közül Szávay István felszólalásában elmondta, hogy a célokkal egyetért, de a hazai pénzekből gazdálkodó civilek átláthatóságára is oda kellene figyelni, például a kormánypropagandát toló CÖF-re. A szintén jobbikos Apáti István pedig azt nehezményezte, hogy ha a kormány szerint Soros Györgynek és hálózatának valóban káros a tevékenysége, miért nem indítanak büntetőeljárást.

A törvényjavaslatban egyetlen dolog változott: eredetileg öt évig nem lehetett volna lekerülni a „külföldről támogatott szervezetek” bélyeggel ellátott listáról; úgy néz ki, ez most három évre csökkent.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. ápr. 18., 16:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1 Kovacs
    Kovacs
    2017. április 19., szerda 18:49
    Elég szomorú, hogy a maradék jogállamot védő szervezetek külföldi segítségre szorulnak. Ilyen "hadjáratot"indítani ellenük a legaljasabb, amit el lehet követni. Csakúgy "parlamentárisan" komplett "jogszerűen". Már annyi hely és épület van,ahova legközelebb vonulni lehet(ne). Nem is szólva a kívánatos "festékes dobozokról". De mégsem mázolhatjuk be az egész országot...Vagy igen?

Komment írásához