Putyin-kitüntetés Debrecenben: az egyetem szerint a tiltakozók lejáratják az intézményt

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 08., 16:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hangulatkeltés, lejáratás. Közleményt adott ki a Debreceni Egyetem Putyin-ügyben.

Nagy port kavart, hogy a Debreceni Egyetem szenátusa úgy döntött, Putyint Civis Honoris Causa címmel tünteti ki, ezt a címet Habsburg György utazó nagykövet és Rudolf Schuster volt szlovák köztársasági elnök kapta meg eddig.

Összesen négy tanszék határolódott el a döntéstől, Vajda Mihály professor emeritus rövid levélben mondott le címéről.

Most az egyetem közleményben reagált a tanszéki elhatárolódásokra és Vajda levelére, számolt be a Dehir.hu.

Eszerint a testület döntése érvényes és az egyetem fenntartja azt. A közlemény elég pikírt, előbb utal arra, hogy érdektiltakozásokról lehet szó, majd nyomásgyakorlással váldolja azokat, akik kinyitották a szájukat és elmondták a véleményüket.

„A titkos szavazásokon született tanszéki állásfoglalások kiadói a mai napig nem keresték meg az intézmény vezetését, a tiltakozásukat hivatalos csatornán nem juttatták el a vezetéshez. Ebből arra következtetünk, hogy a sajtón és közösségi portálokon keresztül próbálnak nyomást gyakorolni az intézmény döntéshozóira. Mindez sajnálatos tény, mint ahogy az is, hogy az elmúlt tanévben – a Hallgatói Önkormányzat jelzései alapján – a tőlük függő viszonyban lévő hallgatókat, doktoranduszokat is több alkalommal tiltakozásokra buzdították, akár intézményi kezdeményezések, akár doktorandusz hallgatókat érintő törvényi szabályozás miatt."

Vajda Mihályról annyit mondanak, hogy régóta nem tart órákat: "Az intézmény rektora tegnapi napon (2017. szeptember 7-én) megkapta és tudomásul vette – az egyébként az intézményben évtizede kurzust már nem tartó – Vajda Mihály lemondását a professor emeritusi címről”.

Majd parádésan zárul. Bár tiszteletben tartják a véleményszabadságot, elítélik azt, aki véleményével le akarja láratni az egyetemet. Szó szerint ez így szól: "Az intézmény tiszteletben tartja a magánvéleményeket, de azt elítéli, hogy egyetemi polgárok az érvényben lévő szabályzatokban szereplő határköröket túllépve tesznek nyilatkozatot, hangulatkeltéssel és az intézményi előírásokat semmibe véve akarják lejáratni a Debreceni Egyetemet – áll a közleményben."

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 08., 16:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2017. szeptember 08., péntek 21:24
  erdőspéterkurvaanyád

  És nem is annyira a tenyérbemászó közleményért, hanem a Putyin-kitüntetésért. Annak már egyenes következménye volt, hogy ilyen közleményeket lesznek kénytelenek kiadni.
 2. 2
  tamasz
  2017. szeptember 08., péntek 21:03
  A tiltakozók talán senkire se akarnak/akartak bármiféle nyomást gyakorolni. Csak az egyetem becsületét menteni.
 3. 1
  tiszapolgári
  2017. szeptember 08., péntek 17:45
  „A Debreceni Egyetem szenátusa soha, egyetlen aktív politikust sem tüntetett ki, sőt tíz évvel ezelőtt, 2017-ben sikeresen megakadályozta, hogy Vajda Mihály, négy tanszék és pár megtévesztett hallgató kitüntesse néhai Vlagyimir Putyint, a kalandorpolitikájáról hírhedt egykori orosz elnököt. Éljen a független egyetemi vezetés, rács mögé a rágalmazókkal!” (2027. szeptember 8.)

Komment írásához