Szabó Tímea: a szocialisták és a DK megállapodtak a budapesti választókerületek elosztásáról

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. febr. 14., 19:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Sajtóhírekre hivatkozott a Párbeszéd társelnöke.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke ma délelőtt bejelentette, hogy pártja kiszáll az előválasztásokról szóló tárgyalásokból. A döntést azzal indokolta, hogy szerintük az MSZP és a DK nem érdekelt az előválasztásban. Kijelentette: ezzel véget érnek az általuk kezdeményezett ilyen témájú tárgyalások, de továbbra is nyitottak az egyeztetésre minden olyan párt és szervezet felé, amely hisz a kormányváltásban: szerinte

az LMP, az Együtt és a Momentum Mozgalom ilyen.

Szabó Tímea emlékeztetett arra, hogy a kvótareferendum után hirdették meg az előválasztásokról szóló tárgyalásokat, sikerült is összehozniuk a baloldali ellenzéki pártok vezetőit, ismertették a koncepciójukat is, az MSZP viszont néhány hónap múlva olyan javaslatot ismertetett, amely

leginkább „a civilek kizárására” irányult,

a DK pedig azóta sem állt elő az elképzeléseivel.

false

 

Fotó: MTI

A társelnök szerint az MSZP és a Demokratikus Koalíció nem annyira elkötelezett az előválasztásban, mint azt korábban kommunikálták. „Az MSZP lehetséges miniszterelnök-jelöltje, Botka László karácsony előtt már nyilvánosan is jelezte, hogy nem pártolja az előválasztást, miközben a sajtóban olyan, hivatalosan meg nem erősített hírek is megjelentek, hogy a szocialisták és a DK megállapodtak a budapesti választókerületek elosztásáról” – emelte ki Szabó Tímea, amit azzal egészített ki, hogy Gyurcsány Ferenc az „összes ellenzéki párt vezetőit pszichiáterhez küldte, és azt mondta, ha tetszik, ha nem, megállapodás ide vagy oda, ő bizony elindul a választásokon”.

Noha ezek szerint a Párbeszéd kiszáll a tárgyalásokból, továbbra is azt szeretnék elérni, hogy mind a 106 egyéni választókerületben

csak egy baloldali ellenzéki jelölt induljon,

akiket előzetes versenyben választanak ki a pártok – szögezte le Szabó Tímea, aki azt sem érti, miért várt másfél hónapig a pártokkal való egyeztetés elkezdésére Botka László. Mint mondta, a szegedi polgármesterrel bármikor szívesen beszél, de tárgyalni csak akkor hajlandók, ha a politikus nyitott arra, hogy a szavazók bevonásával válasszák ki a közös ellenzéki jelölteket.

A Párbeszéd jelenleg 75 körzetben tudna egyéni jelöltet állítani, de tavaszra mind a 106-ban lesz saját jelöltjük, és megnevezik majd saját miniszterelnök-jelöltjüket is.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. febr. 14., 19:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 11
  Világos
  2017. február 15., szerda 13:57
  A bolha le akarja győzni az elefántot pedig elég gyakran tükörbenéz.
  Orbán világvezető akar lenni.
  Széll Bernadet minisztereknökjelölt.
  Várjuk a többi meglepetéseket. A buta ember saját kárán tanul.
  Előválasztás? De szép lenne. Hol a pénz hozzá?
 2. 10
  Independent
  2017. február 15., szerda 12:17
  Tímea, hányan regisztráltak nálatok december óta előválasztásra?... Amúgy azt megpróbálom elképzelni, amikor Botke és Gyurcsány sutyiba mutyizik Lengyel László lakásán.... :-)
 3. 9
  Cyrano
  2017. február 15., szerda 09:06
  Pontatlanul fogalmaztam:
  Nem lesz meg a frakció helyett : nem lesz meg a frakció alakításhoz szükséges létszám.
 4. 8
  Cyrano
  2017. február 15., szerda 09:05
  rworse:
  egyetértek, de kiegészíteném: nem ők "kicsinyeskedtek", ők mondták ki. Ez közös döntés volt. A 2014-ben történtek miatt. Akkor úgy szólt a megállapodás, hogy Fodor a dk mellé áll, ha nem lesz meg a frakciója. Nem lett meg, de Fodor beintett. Ezután mondta azt most mindenki, hogy azzal, aki utólag felrúg egy megállapodást - ami nélkül a parlamentbe sem kerülhetett volna be -, azzal nem lehet közösködni.
  Ez volt az összefogás egyetlen - ráadásul közös - nevezős döntése. Aztán kimúlt.:(
 5. 7
  rworse
  2017. február 15., szerda 07:55
  Cyrano, 5-6

  A kiegyezés jut az eszembe - mármint a csehek (és a még kisebb nemzetiségek) kigolyózása belőle. Megint mindenki helyezkedik az ellenzéki oldalon, hogy ő lehessen a fő "államalkotó" a labanc "oszdmegésuralkodj" MSZP pandantjaként, ehhez aztán kitalálták az előválasztásosdi mentén való új veszekedési lehetőséget, régi szokás szerint minél többet gyurcsányozva, mert az mindig kéznél van.

  Éppenséggel a DK hangsúlyozta mindig (és ők komolyan is veszik), hogy akár előválasztással, akár anélkül, akár más megoldással, nekik bárhogyan megfelel, de összefogásra van szükség, mégpedig hamar és mindenkivel a ballib oldalon - más kérdés, hogy múltkor aktuálisan ők is kicsinyeskedtek egyet (okkal) a Liberálisokkal szemben. Megint más kérdés, hogy nem összefogásra lenne szükség, hanem összeolvadásra egy szocdem pártba.

 6. 6
  Cyrano
  2017. február 15., szerda 07:32
  Az egész cirkusz arról szól, hogy már most meg kell találni a bűnbakot, aki miatt az egészet elkúrták.
  Egyszerűbb lenne a fidesz narratívát használni: "gyúcsányhibás".

  Elb@szott banda, ha csak ennyit tudnak, ahelyett, hogy kikényszerítenék a szocikból a megállapodás betartását.
  Kezdve ott, hogy nem "önjelöltekkel" akartak indulni. Mért csak a dk-nak okozott gondot? Miért nem hördült fel az összes többi párt, hogy nem ebben állapodtunk meg?
  Folytatva a Lengyel-féle cirkusszal? Kötnek egy szövetséget és elfogadhatónak tartják, hogy a szövetség egyik tagja, ki akarja szorítani a másikat?
  Vagy csak akkor ébrednek, amikor velük akarja ugyanezt?

  (A budapesti megállapodás hazugság.)

  Orbán nyugodtan alhat, amíg ezek nevezik magukat politikusnak.
 7. 5
  Cyrano
  2017. február 15., szerda 07:22
  Szabó Tímea ostobaságokat beszél (nem először).

  Az összefogás szétverése kizárólag a szocik nyakába varrható, Botka bejelentkezésétől kezdve addig, hogy kijelentették a tárgyalásokat az LMP-vel akarják kezdeni (akik viszont megmondták: ők senkivel - mert csak a fidesz).
  Minden politikus - még egy ilyen jelentéktelen párt is, - azt hiszi a választó nem tájékozódik, nem tud gondolkodni?
 8. 4
  sartorius
  2017. február 15., szerda 03:26
  A regi elvtarsak megvetozzak a kormanyvaltast, ha nem garantalt a helyuk a husosfazeknal. Inkabb a par biztos finom falat.
 9. 3
  szegedi789
  2017. február 14., kedd 21:37
  Szabótímeáék 1%-a (?) valószínűleg '18-ban sem fog nagy veszteséget okozni ...
 10. 2
  szegedi789
  2017. február 14., kedd 21:33
  Előválasztás ... Franciáknál is úgy bejött ... Nem baj, így is még több mint egy év a rendelkezésére áll ennek a törpepártnak is úgy, mint a republikonnak, hogy minden nap akár óránként, más-más studióban, a nem létező, és az ellenzéki szereplők egy jelentős részéről a halál ...-ra kívánt előválasztásról diskuráljon okosan, ki kell tölteni a semmivel a műsoridőt, csak közben ... közben ugyanakkora maradt a balközép torta, vagy inkább szemétdomb ... persze egy rakás szereplővel, akik egymás torkának ugranak bármikor ... most épp a DK volt soron, "báncsanak engem, összeesküvés van" c. áriában, most már jönne a Párbeszéd ... Haj, csak sorjában ...
  Közben látom magam előtt ezeknek a pártoknak az aktivistahálózatát (egyáltalán van ?), a tagságát (?), a megyei lefedettségét ... És ezt , sajnos, nem szemétkedésből mondom ... De legyen előválasztás ! Bajnai működése óta tartó szavazói bázis kibővítése meg nyilván sínen van ...

Komment írásához