Szigetvári: A Jobbik javaslata cigányellenes

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 07., 10:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A választási bölcsesség nem műveltség és nem iskolázottság kérdése.

Az Együtt országos politikai tanácsának elnöke volt vendége a mai Reggeli Járat c. műsornak, ahol reagált Dúró Dóra pár nappal ezelőtti javaslatára, miszerint a Jobbik iskolai végzettséghez kötné a választójogot. A politikus a műsorban azt mondta, a szavazatvásárlás és a választási rendszer problémái ellen konkrét tettenéréssel lehet fellépni. A választási bölcsesség nem műveltség és nem iskolázottság kérdése.

A jogfosztottság nem megoldás, Szigetvári szerint a Jobbik nem a szavazatvásárlást akarja megakadályozni, hanem ki akar kacsintani a maga jobb szélére, kicsit cigányozni is szeretne, hiszen a javaslat döntő részben cigány honfitársainkat érinti. A Jobbik próbál a cukiskodás, a rózsaszín pulóveres, szépen beszélős világa mellett néha-néha gesztusokat tenni azoknak, akik vevők a gyűlöletre. De semmilyen együttélési problémát nem oldanak meg ezzel. Szigetvári hozzátette, ha probléma van, akkor szükség van rendőri intézkedésre, tisztességes civilprogramra, tanodaprogramra, melynek segítségével előre lehet lépni az együttélésben.

„Ez egy kikacsintó, cigányellenes, szegényellenes lépés, hiszen valójában rengeteg nem cigány szegényt is érint. És egyet engedjen meg, rengeteg olyan magyar, kettős állampolgár van, Csíkszeredában, Székelyföldön, 70-80-90 éves, de inkább 80 évnél idősebb emberek, akik ma rendelkeznek magyar választójoggal, lehet, hogy kitelepítették őket (...), a bécsi döntések idején, vagy korábban, vagy később nem tudtak iskolát végezni, ez őket is érintené. Kikérem magamnak” – hangoztatta Szigetvári Viktor.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 07., 10:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 59
  rworse
  2017. augusztus 09., szerda 07:10
  yoyo, 58

  Érteni értem, de magamra nézve nem értem úgy - mivel nem mondtam ördögtől valót (nem jártam annak a határnak a közelében sem, amit szerinted átléptem). No de ezt már kiveséztük, most csak leszögeztük magunkat. Így maradunk az ügyben.
 2. 58
  yoyo
  2017. augusztus 09., szerda 05:45
  rworse, amiket írtam, azt úgy értsd, hogy addig és ne tovább.
  Mert te sajnos írtál tovább is.


 3. 57
  Kovacs
  2017. augusztus 08., kedd 21:43
  rworse, amikor én bocsánatot kérek, vagy arra hivatkozom, hogy félreértettem valamit, az azt jelenti, hogy egy bizonyos pontnál már nem akarok (le)süllyedni. Velem nem lehet se személyeskedni se trágárkodni, vagyis értelmetlenül veszekedni. Ha valamit nem tudok, azt jelzem. Többnyire választ is kaptam.
  Természetesen van, amit szánt szándékkal félre értek, mert ebből áll a humor, a vicc, néha a halálos elviselhetetlen igazság.(egyébként ez a fórum alaphangvétele is)
  Az itt "fennforgó" témában pedig egyszerűen blamázs, amit védeni akarsz. (egyébként Putyinnál is)
  Egyszerűen nem tűröd a kritikát. Itt viszont én nem engedhetem meg magamnak, (még digitális nemtelen, kortalan, származás nélkülinek sem), hogy kirekesztéseket, rasszista attitűdöket támogassak a "béke" kedvéért.
  Yoyot miattam piszkálni pedig teljesen felesleges.
  Ez egy személyes bejegyzés, amit nem szeretek, de valahogy be kell zárnom az ajtót.
  Bezárva.
 4. 56
  rworse
  2017. augusztus 08., kedd 20:05
  Kovacs, 49, 52

  Megismétlem, amit a Putyinnál írtam.
  Eleinte még zavartattad és exkuzáltad magad amiatt, hogy viszonylag sokszor nem azt olvastad ki a "fórum"társak szövegeiből, ami bennük volt. Mostanában mintha ezt már szándékosan is csinálnád. Most is. Egyre többször érzem reménytelennek veled kommunikálni próbálni. Most is.
  Most itt hozzáteszem:
  Sokat gondolkodtam, az itteni utolsó csepp alapján úgy gondolom, részemről inkább be is fejezem a próbálkozást. Ha mégis tenném a jövőben, akkor az azt jelenti, hogy véletlenül feledkeztem el magamról - vagy ígéretes változást láttam, de akkor azt külön bejelentem.


  yoyo, 50

  A látható és tudomásul veendő egyetnemértésed mellett, meglátásom szerint itt te is többször nem arra reagáltál, amit és amiért írtam. Ezt tőled nem szoktam meg, úgyhogy az átlagosnál is nagyobb figyelemmel igyekeztem rájönni, hogy én hibáztam a fogalmazásban, de nem sikerült. Meglátásom szerint rendszeresen félreolvastad amit írtam - illetve belevetítetted a te mondandódat. No ez így marad most már e témában.
  De egyet még az 50-es alapján visszakérdezek.
  Egyéni felelősség smafu?! Az egyéni felelősség már szart ér?! Már meg se akarják gyilkolni?!
  Iskolakerülésről volt szó!!! Az iskolakerülés nem lehet a polgár bűne, hanem eleve a társadalomé? Amely társadalom például Magyarországon mindent kifizet a rászorulóknak, hogy semmi egzisztenciális akadálya ne legyen a közoktattatásuknak, a tankötelezettségük teljesítésének? Ez a társadalom a bűnös eleve bármely adott személyek személyes iskolakerülésért?!

  Azt írod, hogy:
  "a demokratikus állam az állampolgárok közössége.
  Ennek megfelelően vannak országok, amelyekben az összes polgár nagyobb, más országokban alacsonyabb hányada jól iskolázott.
  (...)
  A közösség alapvető feladata, hogy ezt a társadalmi különbséget (is) igyekezzen mérsékelni.
  Hogy - többek között - az általános választójoggal rendelkezők minél tudatosabb, tájékozottabb, a közösség ügyei iránt elkötelezett emberek legyenek."

  Na de ezt én írtam, egész eddig! Erről pofázok ezer éve itt! Azzal adsz alkalmat Kovacsnak a hiéna szomorkodásra azon, hogy "ilyeneket kell itt neked posztolnod", amit én írtam ide egész eddig? (Kovacs hiénaságáról persze nem te tehetsz - és nem is a társadalom, hehe) Na mindegy.
 5. 55
  Kovacs
  2017. augusztus 08., kedd 15:03
  55: Thank you.
 6. 54
  yoyo
  2017. augusztus 08., kedd 14:56
  Kovacs, rworse, of course he is.

 7. 53
  yoyo
  2017. augusztus 08., kedd 14:52
  :)
 8. 52
  Kovacs
  2017. augusztus 08., kedd 14:51
  50: Egy kissé beleborzongtam, amikor a bejegyzésedet olvastam. Ilyen NAGY szavakra az hatodik(?) osztályban hallottam, meg hogy szabadság, egyenlőség, testvériség, meg valami egy és oszthatatlan...
  meg hogy én egy citoyen leszek, ha még nem vagyok...
  Elég szomorú, hogy ilyeneket kell neked itt "posztolnod".
  De azért azt ideírhattad volna, hogy akárhogy" eltévelygett" ez a rworse itt és a Putyin képeknél, azért ő még egy NAGYON NAGY kommentelő, és ennek a klubnak a motorja.
  Szóval ezt még megteszed?
 9. 51
  yoyo
  2017. augusztus 08., kedd 14:44
  természetesen nem az állam az állampolgárok közössége, ezen ne akadjunk fel.
 10. 50
  yoyo
  2017. augusztus 08., kedd 14:32
  a demokratikus állam az állampolgárok közössége.

  Ennek megfelelően vannak országok, amelyekben az összes polgár nagyobb, más országokban alacsonyabb hányada jól iskolázott.
  Ez pedig nem az egyes polgárok sikere vagy bűne, hanem az egész közösségé.

  A közösség alapvető feladata, hogy ezt a társadalmi különbséget (is) igyekezzen mérsékelni.
  Hogy - többek között - az általános választójoggal rendelkezők minél tudatosabb, tájékozottabb, a közösség ügyei iránt elkötelezett emberek legyenek.

  PONT

Komment írásához