Több problémát is talált a Velencei Bizottság a CEU-t célzó törvénymódosításban

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 11., 18:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vajon, mit szól ehhez a Fidesz?

A Velencei Bizottság pénteken közzétett döntése értelmében lényegében a magyar kormánynak ki kellene szednie mindent a felsőoktatási törvény módosításából, ami a CEU-ra vonatkozik. A közzétett előzetes álláspont szerint a törvény szabályai általában véve megfelelnek az európai gyakorlatnak, de számos követelménye túlságosan szigorú és nem is megalapozott, mert már működő felsőoktatási intézményekre is vonatkozik – írja a hvg.hu.

Bár a Velencei Bizottság elismeri, hogy egy országnak joga van szabályozni a területén működő külföldi felsőoktatási intézményeket, kivált, ha erre nem léteznek egységes európai normák, modellek. Ezért a magyar hatóságok döntésétől függ, hogy át kell-e alakítani a szabályozást, és ha igen, mikor, „de a módosítások törvényesen csak a Magyarország területén még nem aktív külföldi intézményekre alkalmazhatók, a már működő egyetemek esetében más a helyzet”.

A Velencei Bizottság másik fő megállapítása az, hogy túl gyorsan fogadták el a törvényt, amely ilyenformán nem tette lehetővé, hogy transzparens legyen a törvényalkotási folyamat, az érintett feleknek nem adott lehetőséget az előzetes konzultációkra, pedig az a demokratikus legitimációt is szolgálta volna. És bár a törvénymódosítás nem nevezett meg egyetlen intézményt sem, a Velencei Bizottság szerint is a változás legfőképp a CEU-t érinti.

A Velencei Bizottság előzetes állásfoglalásában felszólította a kormányt, hogy ne írjon elő nemzetközi megállapodást a származási országgal, ne kelljen a székhelyen egyetemi oktatást nyújtani, töröljék el a névhasználatra vonatkozó, indokolatlan szabályozást, emellett pedig Magyarország kormánya ne korlátozza a külföldi és a magyar partneregyetemek közti együttműködéseket és biztosítsa, hogy a munkavállalásra vonatkozó szabályok ne befolyásolják az egyetemi szabadságot.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 11., 18:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  galambocskám
  2017. augusztus 12., szombat 10:29
  Van az úgy hogy az ember nem lát a jövőbe.

  http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/201507/nyilt_level_a_ceu_rektoranak

  "A kezdettől nyílt Facebook-szerveződés dacára ezt az előadást a CEU kommunikátorai, élén a Facebook-profilján török zászló előtt pózoló Rüll Ildikóval, zártkörűnek minősítették, és a biztonsági őrökkel távolíttatták el a teremből a külsős érdeklődőket. Mint kiderült, nem véletlenül, Massad nem hazudtolta meg magát: Izraelt sokadszor „gyarmatosító, apartheid entitásnak” nevezte, amelynek nincs létjogosultsága, ezenkívül szerinte a palesztinok „nagyot hibáztak, amikor feladták a fegyveres harcot a cionistákkal szemben”. A zsidó Soros György alapította, Ön által vezetett intézményben tehát órákon át nyílt zsidó- és Izrael-ellenes hangulatkeltés folyt, erősen terrorizmusbarát beütéssel."
 2. 3
  rworse
  2017. augusztus 12., szombat 08:59
  "Vajon mit szól ehhez a Fidesz?"

  Hát ehhez azt, hogy a Velencei Bizottság lelkesen ünnepli a CEU-törvényt, ami a magyar kormány sorosmegállító migráncspolitikája helyességének elismerését is jelenti.
 3. 2
  yoyo
  2017. augusztus 12., szombat 07:16
  kiegészítve, mondjuk ki, a velencei bizottság érdemben NEM ítélte el a CEU-törvényt. És ennek a kimondásához fideszesnek sem kell lenni.
 4. 1
  yoyo
  2017. augusztus 12., szombat 07:14
  bocsánat, de ez a szöveg olyan diplomatikus, dodonai fos, finom, udvarias "esetleg, netalán, alapvetően jogos, de ha lennének szívesek", amitől Szabó Zoltán dadogni szokott, zavartan pislogni, majd fontolóra venni a lemondását.

Komment írásához