Vekerdy: Az iskoláknak vissza kell kapniuk az autonómiájukat!

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 09., 07:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vekerdy Tamás a közoktatás szükségleteiről ír a Narancs aktuális számában.

"Egy kedves barátom azt kérdezte, el tudnám-e mondani, hogy szerintem mi lenne ma a legsürgetőbb, legfontosabb a közoktatás számára. Egyelőre ennyi jutott eszembe" – kezdi írását a neves pszichológus, aki évtizedek óta kritizálja a magyar oktatáspolitikát, de most úgy látja, minden eddiginél rosszabb irányba megyünk.

Vekerdy első javaslata a következő:

Autonómia

A fenntartóknak, az iskoláknak, az igazgatóknak és az egyes tanároknak vissza kellene kapniuk autonómiájukat, sőt kiterjesztett autonómiát kellene kapniuk. A szellemi életben egy rendszer csak akkor működőképes – innovatív és kreatív –, ha autonóm. Amikor 1984-ben Portugália és Spanyolország a belépés küszöbén állt, az Európai Parlament – március 14-én – határozatot fogadott el az oktatásról az Európai Unióban. Ez a határozat leszögezi, hogy az iskolaalapítás és a tanítás szabad. Az államnak nincs köze sem a tartalomhoz, sem a módszerekhez. Az egyetlen korlát, hogy ezek nem állhatnak ellentétben az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával és egyéb nemzetközi dokumentumokkal (gyűlöletre például nem lehet nevelni, „oktatni”). Ilyen értelemben az állam soha nem gyakorol szakmai felügyeletet, kontrollt, kizárólag a törvényességnek való megfelelést ellenőrzi. Az állam kötelessége fenntartótól függetlenül minden iskolát egyformán támogatni, továbbá kötelessége világnézetileg semleges iskolákról gondoskodni azon szülők számára, akik gyereküknek ilyet igényelnek.

Röviden: iskolarendszerünket, közoktatásunkat az autonómia szempontjából is európai alapokra kellene helyezni.

A többi javaslatot, vagyis a teljes írást az e heti Magyar Narancsban olvashatják:

Magyar Narancs – Archívum részletes

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 09., 07:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  galambocskám
  2017. szeptember 10., 12:49
  Jólvanna kedv...izé....akármilyen rworse.

  Csak ne idegeskedj. Még a végén agyvérzést kapsz nekem.


  :)
 2. 7
  rworse
  2017. szeptember 10., 12:35
  Ja, és grrreselyű. Ugyebár régóta ignorállak, nem szólok hozzád, nem vagy tárgyalóképes, tehát szokjál le végre arról, hogy a kedves rworse megszólítás mentén intézel undormány szövegeket errefelé irányítva. És ugyanúgy felszólítlak, hogy a Narancsot se nevezgesd kedvesnek, és másokat se, akikkel szemben folyton undorkodsz, ezért rühellenek téged. NEM vagyunk neked kedvesek! NEM vagyok neked kedves! Hát ne kedvesezz! A tárgyalóképes megszólítási formák a tárgyalóképesek számára vannak fenntartva, neked nincs hozzá jogod.

 3. 6
  rworse
  2017. szeptember 10., 12:27
  Förtelmes és förtelmesen hazug, amiket a grrreselyű képes írni. Azt, hogy most ideológiai kézivezérléssel irányítják az oktatási intézményeket, van pofája párhuzamba helyezni, hogy a BÜNTETŐ TÖRVÉNYKÖNYV(!!!) nem engedi meg, hogy a felnőttek szabadon tegyenek a gyerekkel azt, amit akarnak. Hogy a gyerekek is a jogállam részei a demokráciában. És persze hazudik arról, hogy a "liberált" érában hogyan voltak a gyerekek a jogállam részei.

 4. 5
  yoyo
  2017. szeptember 10., 10:45
  grrr, az valami egészen förtelmes, amiket képes vagy írni!
 5. 4
  galambocskám
  2017. szeptember 10., 09:00
  Kedves, jó rworse!

  Emlékszem a magyar bálinti időkből amikor egy kedves, szimpatikus cigány leányka - nem putriban élő, szegény, kirekesztett, a többség rasszimusa által miatt súlyos traumákat átélő leányka, hanem ellenkezőleg gazdag ügyvéd leánykája - szóval a dévaj leányka tamponnal dobálta a tanári kart ha neki úgy tetszett. Sűrűn tetszett neki úgy. A trágár beszédet mint kísérőjelenséget már nem is említem.

  A tanár kar, az iskola tehetetlen volt mert magyar bálint rendelkezése szerint sem a szüleje a bájos leánykának, sem maga a bájos leányka nem volt szankcionálható semmivel. Ilyenkor az iskolának kell egy másik iskolát keresnie amely a tampondobáló leánykát befogadja amennyiben meg kívánnak válni a bájos csemetétől.

  Ennyit az iskolák autonómiájáról, a saját döntési jogkörükről. Amikor a minisztériumből mondják meg a magyarbálintok hogy az iskola mit csinálhat és mit nem. A magyarbálintok soha nem mennek ki terepre, soha nem nézik meg hogy ténylegesen mi a helyzet ehelyett sajtótájékoztatókon rágják a társadalom fülébe hogy mit gondoljanak, mit érezzenek, mi legyen a véleményük.

  Elég sok ehhez hasonló történetet ismerünk, egy részüket már a hilleri időkből amely hilleri idők pontos másolatai voltak a magyarbálinti időknek. Nagy változás azóta sincs, annyira beleette magát a társadalomba a rasszista jelzőtől való félelem hogy senki sem mer semmiért cigányt hibáztatni.

  A magyarbálinti "liberalizmus" amely áthatotta és áthatja mint a mai napig nemcsak az iskolarendszert de az egész társadalmat, ez vezetett oda hogy mainapság az ópályi cigányok nem csak lincselni akartak, de a kiérkező rendőrségtől követelték hogy adják ki nekik a vétlen autóst agyonverés céljából.

  Azaz érvényesíteni akarták a lincseléshez való jogukat.

  Nem emlékszem hogy bárki is megszólalt volna az ügyben.

  A "jogvédő" szervezetek nem, de tőlük nem is várja az ember, jól ismerjük őket, de még azok a cigány értelmiségiek sem akik nem csak a többség rasszizmusáról képesek papolni és nem kizárólag azzal vannak elfoglalva hogy a kisebbségről örökösen levegyék a felelősséget a saját viselkedésükért és mentalitásukért és a róluk levett felelősséget rálőcsöljék a többségi társadalolmra.

  Őszintén remélem hogy a magyar bálintokat és mindazokat aki a megélhetési bűnözést kitalálták (és a lincselőket mentegetik miszerint a lincselők deprimáltak) és ezzel erkölcsileg és sokszor jogilag is mentesítik a cigány elkövetőt az általa elkövetett és elkövetendő összes vétek miatt, szóval az efféle "liberálokat" szép nagy protekciós üst várja Pokolban.

 6. 3
  rworse
  2017. szeptember 09., szombat 21:07
  A grrreselyű szokás szerint hazudik, hiszen tudja a nyilvánvalót, Magyar Bálint idejében is ez volt a véleménye "a Vekerdy úrnak" - amint Magyar Bálintnak is, és az illetékes politikusoknak. És eszerint is cselekedtek az oktatási közigazgatásban. Amint a szemét grrreselyű is tudja.
 7. 2
  szegedi789
  2017. szeptember 09., szombat 14:55
  1
  Gondolom, költői kérdés volt az iskolák államosítása után . . .

  Mi van, g.fodorné, már letudta 888/prosti srácoknál a központi penzumot, jött kapálni , oh pardon, trollkodni . . . ???
 8. 1
  galambocskám
  2017. szeptember 09., szombat 11:04
  A magyar bálintnál is ez volt a véleménye a Vekerdy úrnak?

Komment írásához