Terror Spanyolországban: fejlemények

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 18., 08:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Barcelona után hajnalban a várostól 120 kilométerre is gyalogosok közé hajtott egy autó.

Miután csütörtökön délután Barcelona egyik népszerű utcáján, a La Ramblán egy kisbusz hajtott a tömegbe, pénteken hajnalban egy hasonló támadás történt a várostól 120 kilométerre délre fekvő Cambrilsban: ott is a járókelők közé hajtott egy autó.

A barcelonai gázolásnál az autó fél kilométeren át hajtott a gyalogosok közé, 13 halálos áldozatot követelve ezzel, hogy van-e köztük magyar, egyelőre nem tudni: a külügy egyelőre nem tud róla, meg nem erősített hírek szerint viszont lehet köztük egy magyar is. Több mint száz sérült van, köztük negyven ember állapota igen súlyos. A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára, a beszámolók ellentmondásosak, nem tudni, hogy egy vagy két férfit keres a rendőrség. Először egy Driss Oukabir nevű 28 éves marokkói férfit gyanúsítottak, de a férfi, miután látta a hírekben, hogy körözik, maga ment be a Ripoll városában lévő rendőrőrsre, és közölte, az iratait ellopták, semmi köze a támadáshoz. A férfi egyelőre őrizetben marad, de a legfrissebb információk szerint már nem gyanúsítja a rendőrség.

Péntek hajnalban, alig néhány órával a Barcelonában történtek után Cambrilsban öt férfi egy Audi A3-sal ugyanúgy a gyalogosok közé hajtott: hét ember megsérült, köztük egy rendőr is, két személy állapota válságos. A rendőrök a helyszínen tüzet nyitottak, miután a merénylők autója felborult és kimásztak belőle: négy terrorista azonnal meghalt, az ötödik később halt bele sérüléseibe. Egyes értesülések szerint a támadókon öngyilkos mellény is volt, az azonban nem robbant fel. Ez utóbbi merényletet egyelőre nem vállalta magára egyik terrorszervezet sem, de a spanyol hatóságok szerint egyértelmű az összefüggés.

Ráadásul csütörtökön Barcelonától 200 kilométerre, egy Alcanar nevű városban két épület robbant fel, ahol egy ember vesztette életét. Először azt hitték, gázrobbanás történt, de a második támadás után a rendőrség úgy véli, ez is összefügghet a merényletekkel. Tegnap éjjel pedig egy késelés is történt Barcelona egyik elővárosában, egy útakadálynál. Az autó utasát feltételezhetően az autó vezetője szúrta le, aki után a rendőrség hajszát indított.

Közben Jean-Claude Junckertől kezdve Ferenc pápán át Áder Jánosig mindenki kifejezte részvétét a spanyoloknak, Donald Trump pedig hozta a formáját: a terroristák elleni bosszúval kapcsolatban azt a Pershing tábornokot emlegette legújabb Twitter-bejegyzésében, aki az első világháború alatt kegyetlenül kivégezte az elfogott Fülöp-szigeteki iszlamistákat. (Index, 444, Guardian)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 18., 08:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához