Őrizetbe vették a Pussy Riot két tagját

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. aug. 07., 15:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szolidaritási akciójukkal a terrorvádakkal bebörtönzött Oleh Szencov krími ukrán filmrendezőt támogatták.

Az Interfax az őrizetbe vett Marija Aljohinára hivatkozott, akit az együttes egy másik tagjával, Olga Boriszovával együtt vettek őrizetbe a szibériai városban működő büntetőtelep közelében, ahol Szencov is raboskodik, miután az előző nap „Free Sentsov!” (Szabadítsátok ki Szencovot!) feliratú plakátot függesztettek ki egy közeli hídon – írja az MTI.
A terrorizmussal vádolt krími ukrán filmrendezőt 2015 augusztusában húsz év börtönre ítélte egy bíróság a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városban. A vádak szerint Szencov és társa, Olekszandr Kolcsenko terrorcsoportot hozott létre, és illegális fegyverkereskedelmet szervezett. A csoport állítólag 2014 májusában két támadást is végrehajtott az Oroszország által akkor elcsatolt Krím félszigeten fekvő Szimferopolban, és továbbiakat is tervezett.

Szólni, ha mersz... – Oleh Szencov ukrán filmrendező Putyin börtönében

Egy orosz hadbíróság első fokon 20 évre ítélte a krími ukrán filmművészt. Nem alkotói munkássága miatt került a vádlottak padjára, ám ettől még nyilvánvalóan koncepciós per áldozata lett.


A Pussy Riot azzal vált ismertté világszerte, hogy a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2012 februárjában tartott, botrányt keltő fellépése miatt két tagja, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina 21 hónapon át börtönben raboskodott. 2013 decemberében szabadultak, közkegyelemben részesülve.

Szabadíts meg a Putyintól – Mindent a Pussy Riotról

Putyin decemberben nagy kegyesen kiengedte a börtönből a csoport elítélt tagjait, de a lányok nem szelídülnek. Ennek örömére összeszedtünk mindent, amit a Pussy Riotról tudni kell – gruppenszextől a börtönig. Vlagyimir Putyinra sok mindent lehet mondani, de azt biztosan nem, hogy nincs fantáziája: ahhoz, hogy valaki színes símaszkokban ugrabugráló, kétes értékű gitárszólókkal tűzdelt zeneszámaikban a regnáló kormányt szapuló huszonéves lányokban az államra veszélyes elemeket lásson, komoly képzelőerő szükségeltetik.

 

szerző
Narancs.hu/MTI
publikálva
2017. aug. 07., 15:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2 rworse
  rworse
  2017. augusztus 08., kedd 09:43
  yoyo

  "(putyin talán nem is igazán törekedett arra, hogy kétséges legyen a megrendelő személye, hiszen ezek a részéről amolyan alfahím-gesztusok, üzenetek minden potenciális rivális felé)"

  Bizony. De már ezek az alfahím gesztusok is egyúttal a szavazók és az egyszeri polgárok felé is üzenetek. Főleg a szavazók felé, akiknek "szimpatikus", hogy a cár legyilkoltatja a konkurenciát. De az egyszeri polgárok felé is, lásd ahogy később mondod, határok kijelölése. Kétségtelen, az egyszeri polgárok felé erősebb és torokszorítóbb üzenet például az újságírók és a kultúra képviselőinek elrekkentése - meg az egyszeri polgároké -, mindez vidáman folyik a Putyin-rezsimben. Az Orbán rezsim ugyebár e téren ott tart, hogy fenyegetőzik. (Az oligarchakonkurencia elrekkentése terén valószínűleg halálesetek is történtek már nálunk is.)
 2. 1 yoyo
  yoyo
  2017. augusztus 07., hétfő 16:15
  Amikor annak idején a pussy riot két tagját a gulágra száműzték, már látszott, hogy a putyin rendszer kökemény diktatúra.
  Nagyhatalmú politikai riválisokkal, szuperoligarchákkal szemben még demokratikusabb országokban is el-elkövet visszaéléseket a hatalom, persze talán ügyesebben, hogy kevésbé lógjon ki a lóláb (putyin talán nem is igazán törekedett arra, hogy kétséges legyen a megrendelő személye, hiszen ezek a részéről amolyan alfahím-gesztusok, üzenetek minden potenciális rivális felé).
  Amikor azonban az újságírók és a kultúra képviselői lesznek a célkeresztben, amikor rajtuk statuálnak példát, az az összes polgár számára szóló üzenet, a határok pengeéles kijelölése.

  Az egész önmagában is torokszorító, változatlanul nagy tisztelet mindekinek, aki vállalni meri a konfrontációt, ám a dolognak van egy figyelmeztető aspektusa a számunkra: csak az időpont kérdéses, amikor nálunk is sor kerül arra, hogy a rendszer "erős jelzést" küldjön az állam polgárainak.

Komment írásához