„Rendezők, megbuktatok! Színházvezetők, megbuktatok! Tudjuk, hogy kik vagytok!”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 12., 19:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Alicia Vikander is csatlakozott.

A hétvégén több száz svéd színésznő írta alá azt a nyílt levelet, amelyben arról írnak, hogy a svéd iparág nem védi meg őket a szexuális bántalmazástól, és hasznot húz ismert bántalmazók munkájából. A kezdeményezéshez az Oscar-díjas Alicia Vikander is csatlakozott. A levelet pedig a Svenska Dagbladet svéd napilap közölte.

„Rendezők, megbuktatok. Producerek, megbuktatok. Produkciós cégek, megbuktatok. Színházvezetők, megbuktatok. Politikusok, megbuktatok. A ti felelősségetek, hogy biztosítsátok: senkit se érhessen szexuális zaklatás a munkahelyén” – idéz az MTI a levélből.

Az aláírók zéró toleranciát hirdettek a szexuális visszaélések és erőszak ellen, valamint azt követelik, hogy a filmvállalatok és színházak, könyvkiadók és a svéd televíziós csatornák ne védjék, ne alkalmazzák a szexuális ragadozókat, és ne tegyenek szert haszonra a munkáikból.

„Többé nem hallgatunk. Nyilvánosságra hozzuk a felelősöket, és ha szükséges, az igazságszolgáltatáshoz fordulunk. Azé lesz a szégyen, aki elköveti – a ragadozóké, és akik védik őket. Tudjuk, kik vagytok” – így zárul a levél, amihez szexuális zaklatásokról szóló beszámolókat is csatoltak, de azt már név nélkül.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 12., 19:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 52
  Cyrano
  2017. november 13., hétfő 16:44
  Gyurica, pusztán kíváncsiságból: amikor leírja, hogy "puszild meg", akkor magának erekciója lesz vagy ejakulál is?
  Mert más magyarázatot nem lelek erre a szorgos (rém unalmas) ismételgetésre.
 2. 51
  Cyrano
  2017. november 13., hétfő 16:36
  Gyurica (12)
  Hát ja. A hentes kirak a kirakatba egy szépen sült kolbászt, maga odamegy nyálcsorgatni, majd mivel az áru ellenállhatatlan, felkapja és bekapja. Mit gondol, mit tesz magával a hentes?

  Csak ennyit kellene érteni: bárki, bármit kitehet a kirakatba, az senkit sem jogosít fel semmire.
 3. 50
  Cyrano
  2017. november 13., hétfő 16:23
  Pendragon (5)
  Szövegértési gondok, nyuszafül? Arra hoztam példát, hogy mit és miért nem hiszek el, és pont ezért nem kellene ragozni.
  Még mindig nem tudom a vizsgálat eredményét, tehát nem alkotok véleményt. (Azóta is többször leírtam: vizsgálati eredményre várok.)
  Van véleményem viszont arról, aki minden egyes hozzászólásában hosszan ecseteli, hogy mi történt vagy nem történt, mert neki nyilván a történet felidézése okoz kéjes érzést. És ez így nem más, mint szexuális aberráció. Arra meg piszkosul nem vagyok kíváncsi. Ahogy arra sem, hogy te csámcsogva, hörögve, visítva nyalsz-é. Mert amíg a négy fal között, a másik beleegyezésével teszed, a magánügyed.
 4. 49
  rworse
  2017. november 13., hétfő 16:08
  41
  Corrigenda:

  a cikk témájáról
 5. 48
  tiszapolgári
  2017. november 13., hétfő 16:06
  46

  Szerintem náci barom vagy. De ha igaz az, hogy emiatt nem vagyok számodra vitaképes (ez persze így nem igaz, hiszen soha nem voltam számodra vitaképes), akkor mi a tökömet rágódsz azon, hogy egy gyurcsányista nick mit gondol rólad? Ugorgyál, válts témát, ezzel is mutatva, hogy minden tekintetben felettem állsz.

 6. 47
  yoyo
  2017. november 13., hétfő 16:03
  Értem.
 7. 46
  húsleves
  2017. november 13., hétfő 15:58
  „de hogy mindezek után te háborodj fel”
  *
  Semmin sem háborodtam föl. Most sem háborodok föl, most is csupán közlöm, mint szőrszálhasogató fasiszta és náci barom, hogy azokkal, akik nem eléggé szőrszálhasogatók ahhoz, hogy különbséget tegyenek a „fölháborodás” és a „közlés” fogalmak között, nincs beszédem.
  Tehát minden fölháborodás nélkül közöltem: aki a „fasiszta” jelzővel, a „náci barom” jelzős szerkezettel mesterkedik, az (számomra) nem vitaképes, s nem azért, mert sértő (ezt TÖBBSZÖR hangsúlyoztam!), hanem azért, mert primitív az efféle szöveg. Olyan, mint a bikacsök. (És ez már a gimnáziumi szint alatt van, aki elvégezte az általános iskolát, tudja, minek a szimbóluma a bikacsök.)
 8. 45
  yoyo
  2017. november 13., hétfő 15:45
  Gyurica, én egyáltalán nem szeretnélek téged korlátozni, azaz megkérlek, ne vetítsd rám az újabb rémképedet. Soha nem kértem, nem kérném, hogy téged vagy mást tiltsanak ki.

  A módszered, hogy az olyanoknak nem válaszolsz, akik téged náci baromnak neveznek, nagyon elegáns, különösen, miután te évek óta válogatott sértésekkel, minősítgetésekkel rontasz rá azokra, akik esetleg hozzád se szóltak. Hogy valakivel nem értesz egyet, rendben, hogy sértegetsz másokat, hát, istenem, ilyen vagy, de hogy mindezek után te háborodj fel, ha valaki hasonló hangnemben válaszol, az kifejezetten muris.
 9. 44
  húsleves
  2017. november 13., hétfő 15:44
  Megjegyzem, ha már egyszer az Oscar-díjas pinabubus csatlakozását véleményezzük: dr. K. H. G. gyakori lelövetéséről Janisch Attila (mint „publicista”) többet is tudna mondani. Ha itt volna. Na de hát ő sajnos nincsen itt. Ugyebár.
  Végül tegyük hozzá, mert nem mellékes: az Oscar-díjas pinabubus csatlakozásáról szóló hír nagyjából ennyit ér, pontosabban még arra sem méltó a hipokrita puncicunci, hogy nyelvfilozófiai füstködöt eregessünk köré. Na de hát megtettük. A dolog megtörtént, ezen már nem lehet segíteni.
 10. 43
  Pendragon
  2017. november 13., hétfő 15:37
  Amikor "a cikk témáról esett szó a cikk alatt", az se tetszett.

Komment írásához