„Rendezők, megbuktatok! Színházvezetők, megbuktatok! Tudjuk, hogy kik vagytok!”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 12., 19:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Alicia Vikander is csatlakozott.

A hétvégén több száz svéd színésznő írta alá azt a nyílt levelet, amelyben arról írnak, hogy a svéd iparág nem védi meg őket a szexuális bántalmazástól, és hasznot húz ismert bántalmazók munkájából. A kezdeményezéshez az Oscar-díjas Alicia Vikander is csatlakozott. A levelet pedig a Svenska Dagbladet svéd napilap közölte.

„Rendezők, megbuktatok. Producerek, megbuktatok. Produkciós cégek, megbuktatok. Színházvezetők, megbuktatok. Politikusok, megbuktatok. A ti felelősségetek, hogy biztosítsátok: senkit se érhessen szexuális zaklatás a munkahelyén” – idéz az MTI a levélből.

Az aláírók zéró toleranciát hirdettek a szexuális visszaélések és erőszak ellen, valamint azt követelik, hogy a filmvállalatok és színházak, könyvkiadók és a svéd televíziós csatornák ne védjék, ne alkalmazzák a szexuális ragadozókat, és ne tegyenek szert haszonra a munkáikból.

„Többé nem hallgatunk. Nyilvánosságra hozzuk a felelősöket, és ha szükséges, az igazságszolgáltatáshoz fordulunk. Azé lesz a szégyen, aki elköveti – a ragadozóké, és akik védik őket. Tudjuk, kik vagytok” – így zárul a levél, amihez szexuális zaklatásokról szóló beszámolókat is csatoltak, de azt már név nélkül.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 12., 19:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  húsleves
  2017. november 13., hétfő 12:31
  A 2-es számú hozzászóláshoz csatolt képet föltettem a fészbukoldalamra is. Kisvártatva a szerkesztőség eltávolította, mondván: „nem felel meg a közösségi alapelveknek”. Magyarán: túl kurvásnak tűnik a csatlakozó színésznő, amennyiben a képen az ő Oscar-díjas buláját proponálja serényen.

  A Facebook áldozathibáztató orgánum.

  Ezek a nők (egyebek közt) abból élnek, hogy szexuálisan (föl)zaklatják azokat a hímegyedeket, akik azután nem mindig a feleségük révén „kompenzálódnak” szexuálisan, hanem viszont: ahogyan tudnak. A leggaládabbak a titkárnőjüket, valamelyik beosztottjukat, sőt olykor (a legeslegaljasabbak) a növendékeiket, tanítványaikat, sportolóikat molesztálják.
  Vagyis a képen látható „színésznő” LÉNYEGILEG akkor sem áldozat, ha őt magát is „visszazaklatták” egyszer-kétszer, hanem bizony nyereségvágyból elkövető tettestárs, vagyis mintegy fölbujtója a hímivarú zaklatóknak.

  Én tehát az EFFÉLE „színésznőknek” (is) mondom: tudjuk, hogy kik vagytok!
 2. 11
  tiszapolgári
  2017. november 13., hétfő 12:19
  7: „amennyit munkával sohasem keresne”

  Értem, tehát a színész a társadalom nyakán él, és a munkás–paraszt szövetséggel tartatja el magát. De akkor mi van Őze Lajossal, Kukta Gyurka kedvenc színészével vagy Latinovitscsal a Pendragonból? Ők is élősködő ringyók voltak?

 3. 10
  yoyo
  2017. november 13., hétfő 12:10
  Gyurica, a témához írt vagy századik kommentedet olvasva kezdem kapisgálni, hogy neked megvan a véleményed egyes színészek erkölcseiről.

  Aki például hiányos öltözetben, kihívó pózban filmezést, fotózást vállal, az ne beszéljen zaklatásról, ha jól értem.

  Továbbá neked meggyőződésed, hogy a mituzás magyarországi úttörője, Sárosdi Lilla hazudik, mivel a lada (bmw?) hátsó ülésére legfeljebb egy 140 centis ember képes feltérdelni, az is csak nagy erőfeszítések árán (többen kipróbálták). (Pontosan ennyi erővel sikerült bebizonyítani, hogy nem O. J. Simpson ölte meg feleségét és annak szeretőjét, mivel az a bizonyos kesztyű egy istennek nem ment rá a kezére.)

  Szeretem, amikor kívülállók óriási erőfeszítésekkel próbálják rekonstruálni a kislacibácsis, martonlacibácsis és egyéb bácsis, avagy nénis történeteket, amelyekről viszonylag keveset tudhatnak, minthogy nem voltak jelen. Igyekezetüket ráadásul jól érzékelhető szenvedélyesség és elfogultság szokta áthatni.

  Nos, mivégre benned ez a szűnni nem akaró nagy indulat?
 4. 9
  szegedi789
  2017. november 13., hétfő 11:53
  Jó kis torz szarkeverők bukkantak fel (megint) e fórumon. Tényleg, egy csinosan öltözött nő képe elég, hogy eljussunk, a "nincs különbség áldozat és tettes között " - típusú dumáig. Gonosz és gyáva retorikáig.

  Meg keres vele , mondá bosszankodó elvtárs. Haj, kérem, mintha nem hálivúdban fizetnék kuhurvára alul a színésznőket, mintha nem most szembesülhetett a moziba járó nagyéedemű, hány híres színésznőt zaklattak, erőszakoltak meg.

  P. kollega hallatlan ütemérzékkel ugrott fejest az üres medencébe....

  Vágréti Laca, ketteske, meg szokásos perverz stíljét hozza.

  Sajnálom az önnök közelében lévő női hozzátartozókat.
 5. 8
  rworse
  2017. november 13., hétfő 10:53
  Gyűlölni azt, aki telt kupa mellett bort iszogatván
  Áldozat elleni bűnt úgy követ el, ami vád,
  Van oka bárkinek, áldozat vagy sem, mert aki vádol
  Gyenge virágokat lát, dögletes húsokat mond.


 6. 7
  Pendragon
  2017. november 13., hétfő 10:47
  6. Nem. Azért teszi, mert annyit keres vele, amennyit munkával sohasem keresne.
 7. 6
  tiszapolgári
  2017. november 13., hétfő 10:40
  2-3

  Úgy gondoljátok, hogy ha egy színésznő csábosan, kihívóan pózol a reklámfotó kedvéért, azt azért teszi, mert forgatási szünet van, unatkozik, és szeretettel várja a dugni vágyókat?
  Mi van, ha Alicia Vikander és a többi színész épp azért írta alá a felhívást, mert elegük van az ilyen fotókból?

 8. 5
  Pendragon
  2017. november 13., hétfő 10:28
  Miért? Berzserák haverod se tudta térden állva lepippantatni magát a kocsi hátsó ülésén. Vagy imitálták, mittudomén. Lényeg az, hogy nem sikerült, mert lehetetlen. Meg is írta neked, majom. Te meg lestél, mint Rozi a moziban. Hát akkor?
  Nem az a gazember, aki csámcsogva nyalja a pinát, hanem az, aki hazudik.
 9. 4
  rworse
  2017. november 13., hétfő 10:12
  No, a húsgyurica meg aktuális lelki társnickje ide is beundorkodtak, csodálkoztam volna, ha nem (tiszavirág nincs már?!). Még a blogtalan hiányzik nagyon.
  Írtam már ilyeneket húsgyuricával kapcsolatban, de hát nem lehet napirendre térni, és kiterjesztendő a Pendragon nickre is, tényleg nehéz elhinni, hogy valakik ennyire de ennyire gonosz tahók legyenek. És aktívan, aktívan... És fixálódva, ahogy Cyrano mondja, nyálcsorgatással.
 10. 3
  Pendragon
  2017. november 13., hétfő 09:31
  Gyurica. Köztudott, hogy a Schilling-Sárosdi-féle családi-közéleti progresszív-depresszív melodrámai pinaszínház nem nyílt volna meg, ha a messzi-messzi Ámerikában nem indítanak boszorkányüldözést a Weinstein nevű tahó ellen. Nem tudom, láttad-e a Weinsteinnel és áldozataival készült fotókat. Nos, pózolnak vele, ölelik, puszilják Weinsteint a fényképeken az áldozatai. Előtte? Utána? Is-is. Na és? - kérdezne vissza a pufajkás.

Komment írásához