Alternatív valóság: a KDNP-s politikus szerint a kormány minden széppel és jóval elhalmozza a magyar fiatalokat

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 12., 09:32
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ehhez képest a hálátlan magyar fiatalok külföldre mennek.

„A kormány fontosnak tartja, hogy fiatalbarát, jövőorientált és kiszámítható politika megvalósításával járuljon hozzá a fiatalok képességeinek kibontakoztatásához, az aktív társadalmi szerepvállalásuk előmozdításához és a családalapításuk támogatásához” – ilyeneket mondott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára az MTI-nek abból az alkalomból, hogy ma van a fiatalok világnapja. Azt mondjuk elfelejtette hozzátenni, hogy a Magyar Ifjúság Kutatás 2016 szerint a fiatalok minden eddiginél nagyobb arányban akarnak külföldre menni, mert úgy látják, itthon nem tudnak megélni a fizetésükből. Ma elsősorban nem a munkanélküliségtől, hanem az elszegényedéstől félnek az év elején publikált kutatás eredménye szerint.

Ha ezek után valaki kíváncsi, milyen csodálatos eredményekről számolt még be Rétvári Bence, alább elolvashatja a gondolatmenetét:

„A fiatalok világnapja alkalmából közzétett Eurostat-felmérés szerint Magyarországon az elmúlt tíz évben mintegy hatodával csökkent a nem tanuló és nem is dolgozó 20–24 évesek száma. Ezzel szemben az EU tagállamaiban átlagosan növekedett azoknak a száma, akik ebben a korosztályban már nem tanulnak, de munkájuk sincs” – mondta Rétvári.

Rétvári Bence és a kocka

Rétvári Bence és a kocka

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„A felmérés alátámasztja, hogy a húszas éveik elején ugyan még nagy arányban tanulnak a fiatalok, de sokan munkavállalók, vagy mindkettőt végzik egyszerre. A pályakezdő fiatalok számára a jövőkép és munkahely biztosítása minden ország számára fontos feladat. Míg Magyarországon 2013-ban a 20–24 éves korosztály közel 23 százaléka tartozott a nem tanuló és nem is dolgozó fiatalok csoportjába, 2016-ra ez az arány 15,4 százalékra csökkent, köszönhetően a kormány elmúlt hét évben tett gazdasági és ifjúságpolitikai intézkedéseinek is. A 28 tagállam kevesebb mint fele tudta csökkenteni a nehéz helyzetben lévő fiataloknak a számát, többségében romlottak a mutatók. A legtöbb nem tanuló, nem dolgozó 20–24 éves fiatal Olaszországban (29 százalék) és Romániában (23,6 százalék) él” – mondta Rétvári Bence.

„A munkaerőpiacra való bekerülés megkönnyítését az Ifjúsági Garancia Program az oktatási és foglalkoztatási intézkedések kombinációjával segíti. Az érdeklődés a program iránt folyamatosan növekszik, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal 2017. július végéig már több mint 173 000 fiatal vette fel a kapcsolatot. Ezzel párhuzamosan a munkahelyvédelmi akció kedvezményeit a 25 év alattiak körében 161 ezer fiatal után vették igénybe, mintegy 7,3 milliárd forint értékben” – ismertette az államtitkár.

„A magyarországi fiatalok kétharmada kizárólag Magyarországon képzeli el a jövőjét, így »igyekszünk a családalapításhoz a legkedvezőbb feltételeket megteremteni«. A 2015. július 1-jével útjára indított családi otthonteremtési kedvezmény a korábbiaknál szélesebb körben segíti elő a fiatal családok lakáscéljainak megvalósítását. 2015 júliusa óta több mint 50 ezer család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt 136 milliárd forint összegben” – mondta az államtitkár, aki szerint a széles körű családtámogatási eszközök közül a hallgatói/diplomás gyed kiemelten célozza a fiatalokat, megkönnyítve azt, hogy ne az anyagiak álljanak a fiatalkori gyermekvállalás útjában. A 2018-tól kedvezőbb feltételekkel igénybe vehető intézkedés hozzájárul a tanulmányok és a szülői szerep összeegyeztethetőségének javításához.

(via MTI)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 12., 09:32
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Valakicske
  2017. augusztus 14., hétfő 10:25
  A rétvári-féle "fiatalok" valóban kapnak minden szépet és jót - csak nőt nem, úgy látom ezen a szerencsétlenen ... -, a többiek meg le vannak sz@rva, az nem számít, és amúgy sem látnak rá az ilyen államitkárfajták az ő életükre - ergo az nem is létezik.
 2. 3
  Kovacs
  2017. augusztus 13., 18:17
  Igen, Rétvári kijelentését csak megerősíthetem. Tavaly olyan ajánlatot kaptam (amikor itt éltem köztetek), hogy nem tudtam milyen sebességre kapcsoljam helikopteremet. Elmenésileg. Akarom mondani "felszállásilag".
 3. 2
  tiszapolgári
  2017. augusztus 12., szombat 15:36
  Rétvárinak sikerült kiraknia a román bűvös kockát.
 4. 1
  Világos
  2017. augusztus 12., szombat 14:41
  Miután Rétvári megszerezte az ezermesterséget következnek a mestervizsgák.
  Kozmetikusnak kitünő, a hittannal viszont bukásra áll.
  Legjobb mondása a nyugdijasok élvezik az áfacsőkkentést ami reálnyugdijemelést
  jelent. Rétvári esetében reálbérnövekedést.

Komment írásához