Elhunyt A bárányok hallgatnak rendezője

szerző
MTI
publikálva
2017. ápr. 26., 20:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az Oscar-díjas Jonathan Demme 73 éves volt.

Hetvenhárom évesen elhunyt Jonathan Demme Oscar-díjas amerikai filmrendező, olyan művek alkotója, mint A bárányok hallgatnak, a Philadelphia vagy A mandzsúriai jelölt. Szóvivőjének közlése szerint a nyelőcsőrákban szenvedő filmes szerda reggel halt meg New Yorkban, családja körében. A rendezővel készült 2009-es interjúnkat itt olvashatja:

Megoldás a világ bajaira – Jonathan Demme filmrendező

Utolsó rendezése, a Rachel esküvője most jött ki nálunk DVD-n. A bárányok hallgatnak, a Philadelphia és a Valami vadság 65 éves, Oscar-díjas rendezőjével Toronto és San Sebastián filmfesztiválján beszéltünk. Utolsó rendezése, a Rachel esküvője most jött ki nálunk DVD-n. A bárányok hallgatnak, a Philadelphia és a Valami vadság 65 éves, Oscar-díjas rendezőjével Toronto és San Sebastián filmfesztiválján beszéltünk.

 

A New York-i születésű Demme-t néhány alacsony költségvetésű filmben való közreműködés után, 1979-ben kérték fel egy Hitchcock-szerű mozi, Az utolsó ölelés rendezésére, Roy Scheiderrel a főszerepben. Egy évvel később fejezte be a megtörtént eseményeken alapuló Melvin és Howardot, melyben egy kétkezi munkás megmenti a motorbalesetet szenvedett milliárdos Howard Hughest, aki cserébe örökösévé teszi. A második világháború alatt a gyárakban dolgozó asszonyok előtt tisztelgett következő filmje, a Második műszak Goldie Hawnnal és Kurt Russellel a főszerepben. Demme a zene területére is kirándult, megrendezte a Talkin Heads koncertfilmjét, majd néhány klipet Neil Young, Bruce Springsteen, a New Order és a Fine Young Cannibals számára.
A játékfilmekhez 1986-ban tért vissza, a Valami vadság legjobb rendezői ötleteit összegezte, a két évvel később forgatott Keresztanya című vígjáték Michelle Pfeiffer és Alec Baldwin főszereplésével hatalmas közönségsiker lett. Pályafutása legnagyobb sikere 1991-ben az Oscar-esővel jutalmazott A bárányok hallgatnak című pszichothriller lett, Demme a rendezésért járó Oscar-díjat vehette át.
Sikersorozatát a rendező a Philadelphia – Az érinthetetlen című drámájával folytatta. A film főhőse egy nagyvállalat tehetséges, homoszexuális ügyvédje, akit kirúgnak, miután megtámadja az AIDS, de ő a tárgyalóteremben bebizonyítja, hogy jogtalanul bocsátották el. A film megalkotása Demme három rendíthetetlen meggyőződéséből táplálkozott: a rendező azt vallotta, hogy a bajban lévőkön segíteni öröm és nem kötelesség, hogy Amerika összes hibája ellenére a jóság mélyen az Újvilág szellemiségében gyökerezik, és végül hogy a bigottság nem a gonoszság, hanem a tudatlanság következménye.


Oprah Winfrey főszereplésével vitte filmre 1998-ban Toni Morrison Rabszolgalelkek című regényét, vegyes fogadtatással. A francia új hullám előtt tisztelgett a Charlie kettős élete, az Amerikai fogócska című hollywoodi klasszikus új feldolgozása. Következő filmje, A mandzsúriai jelölt az 1962-es politikai thriller új változata. 2008-ban a Rachel esküvőjével jelentkezett.
Dokumentumfilmeket is forgatott a rockzenész Neil Youngról 2006-ban, 2009-ben és 2011-ben. Jimmy Carterről 2007-ben készített filmet, amely az egykori amerikai elnök könyvét népszerűsítő turnét örökíti meg.
Dübörög a szív című, 2015-ös filmdrámáját Magyarországon is bemutatták, Justin Timberlake énekesről forgatott, JT and the Tennessee Kids című tavalyi koncertfilmje volt az utolsó nagyobb munkája.

szerző
MTI
publikálva
2017. ápr. 26., 20:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához