Enyedi Ildikó: „Nem tudok büszke lenni a hazámra, és ez fáj”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. febr. 19., 22:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az Arany Medve-díjas rendező szerint szégyen, ami ma Magyarországon történik.

Az egyik német közszolgálati rádiónak adott interjúban Enyedi Ildikó elsősorban a filmjéről beszélt, de a beszélgetés végén az újságírók rákérdeztek, hogy az egyik jelenet – a rendőr ellenszolgáltatásért cserébe szemet huny egy bűncselekmény fölött – mennyiben tekinthető a magyarországi közállapotok lenyomatának. A Magyar Nemzet által lefordított részletben Enyedi azt mondja, hogy ez a mentalitás már a szocializmusban is jellemző volt. „De ami most a hazánkban történik, szégyen, és valóban félelemmel tölt el” – teszi hozzá.

false

 

Fotó: MTI/EPA

Ezek után Trump kormánya és a Nemzeti Együttműködés Rendszere között von párhuzamot. „Most az Egyesült Államokban a választások után az ottani embereknek azt szeretném mondani: Figyeljetek, mi itt évekkel ezelőtt ugyanezen mentünk keresztül. De nem tudok sajnos jó tanácsot adni, mert mi sem tudtuk megoldani a problémákat. Bizonyos szempontból ez azért félelemkeltő, mert nemcsak arról van szó, hogy tisztességtelen módon megkerülik a szabályokat, hanem alapjaiban változtatják meg és rombolják szét a szabályokat, rombolják szét a demokrácia alapjait és a demokratikus kontrollt. Szívesen volnék büszke a hazámra, de már hosszú évek óta nem tudok az lenni, és ez fáj nekem.”

(Magyar Nemzet, Deutschlandradio Kultur)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. febr. 19., 22:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Enyedi Ildikó
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 16
  sartorius
  2017. február 21., kedd 01:18
  EI kegyetlenül összefoglalta a valóságot!
 2. 15
  rworse
  2017. február 21., kedd 00:33
  A Scorsesi-féle Casinóból még egy alapvetés sajnos hiányzik, senki se mondja benne, hogy übububaba bubababa.
 3. 14
  tiszapolgári
  2017. február 20., hétfő 21:28
  Scorses(i)e egyetlen dolgot felejtett ki, a szelfizést, így aztán hiába is várja, hogy bekerüljön a Borsba.
  Tulajdonképpen az összes művészfilmből ezt hiányolom a legjobban, a Timi által tökélyre fejlesztett szelfit, ami egyúttal komplett újságcikk is.
  Legközelebb, ha Köves Gábor meginterjúvol egy hollywoodi hírességet, megkérdezhetné, hogy az ottani producer-feleségek is olyan szörnyűek-e, mint amilyen nekünk jutott.
 4. 13
  rworse
  2017. február 20., hétfő 21:10
  Igen, csak a Casinót közben megrendezte Scorsesi, azért kellett átírni.
 5. 12
  tiszapolgári
  2017. február 20., hétfő 20:57
  jav.: egymásra találnak.
 6. 11
  tiszapolgári
  2017. február 20., hétfő 20:56
  8 rworse

  Az eredeti forgatókönyvben úgy volt, hogy a végén a férfi és a nő egymásra talál. Tök uncsi, fintorgott Timi nagyságos asszony, és átjavította arra, hogy a két szarvas beüget egy kaszinóba, két perc alatt elverik a havi fizetést, meg a gyerek menzapénzét, aztán szelfiznek a kaszinótulajjal.
 7. 10
  szegedi789
  2017. február 20., hétfő 20:10
  rworse
  Mióta kiderült, hogy a nyugati háttérhatalmak, egyszerűen Soros-Brüsszel (SB) hitvány levespórral, nutellával és kólával tömi pannon-szarmata-avar-hun-hupitörpikék -stb. leszármazottait, addig Timi a kersztyény gyomrok védőbástyája ! Gasztro-nemzeti Hunyadi János, csak Kapisztrán helyett Andy van ... Ő lassaban veszi a lépcsőfokokat a várfalon ...
  Ez a mese is hogy megváltozott ... Timi egyébként Morcsányi Gézát játszotta volna ...


  Viccet félretéve, E. I. nem finomkodott, nem egyrészt-másrésztezett. És ez jó.
 8. 9
  rworse
  2017. február 20., hétfő 18:56
  Aki nem tudná, a hr. Tunkban a hr. a hi(p)szter rövidítése.
 9. 8
  rworse
  2017. február 20., hétfő 18:52
  tiszapolgári

  Sokkal csodásabb lenne, ha a két szarvas térne be egy kis fánkozásra. A globális modernitás ötvözése a népi-nemzeti hagyományokkal.
  Hunor és Magor csak keresték, keresték a két csodaszarvast, Öreg Gőgöt és Öreg Gőgné Mai Gőgöt, átvágtak egész Dentümogyérián és a szittya lápokon, mígnem Öster Pannónia határán akadtak nyomukra, de nem egy Arany János balladában, hanem egy Arany János utcai fánkoldában, amely a hr. Tunk nevet vette fel a felvett keresztségben, és ott mártogatott lelkesen a két csodaszarvas, édes fánkot édes szirupba.

  No ez szép film lenne, igazábúl.
 10. 7
  reuters
  2017. február 20., hétfő 15:51
  na most mégsem szólok hozzá
  Cheyenne és tiszapolgári után mit is tudnék mondani

Komment írásához