chili&vanília

Almás palacsinta, almás palacsinta

publikálva
2013/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A máig legnépszerűbb, amerikaiak milliói által készített palacsinta receptjét 1966. április 10-i számában közölte a New York Times. Szerzője Craig Claiborne, az újság gasztronómiai rovatának első férfi írója volt, aki 1957-ben vette át az addig szinte kizárólag háziasszonyokat célzó oldal szerkesztését.

false

Az olvasók számára egészen újfajta tartalmat honosított meg: étteremkritikákat, séfportrékat publikált, számos ázsiai és mexikói fogással ismertette meg az akkortájt kulinárisan kimondottan konzervatív ízlésű közönséget. Neki köszönhető többek között az újságban ma is használt négycsillagos éttermi értékelőrendszer is. A 66-os recept Claiborne elmondása szerint bizonyos David Eyre-től származott, aki akkoriban a Honolulu Magazine főszerkesztőjeként tevékenykedett. Utóbbi pedig állítólag az 1919-es megjelenésű, Hotel St. Francis Cookbook szakácskönyvben talált receptet frissítette fel. Akármi is a valóság, tény, hogy régi és annál egyszerűbb elkészítési módról van szó: forró olvasztott vajjal kikent serpenyőbe öntik a palacsintatésztát, amit sütőben sütnek meg. A palacsinta megnő, mint egy szuflé, a széle enyhén karamellizálódik, ropogós lesz. A tetejét porcukorral szórják meg, és citromlével csepegtetik. Ennek már egy továbbfejlesztett változata az almás kiadás. Reggelire vagy desszertként. Magában - vagy vaníliasodóval. Alább rögtön duóban: az első nagyjából az amerikai klasszikus, a másodikban az alma töltelékként szerepel.

Serpenyős almás palacsinta: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Meghámozunk és felkockázunk 2 zöldalmát. Egy közepes, kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben felolvasztunk 4 dkg vajat. Amikor felhabzik, hozzáadjuk az almát és 3 evőkanál nádcukrot. Néhány percig pirítjuk, amíg az alma kissé megpuhul, és a cukor enyhén elkezd karamellizálódni. Egy kancsóban vagy edényben összekeverünk 2 felvert tojást, 1,2 dl tejet és 6 dkg lisztet. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a palacsinta. A serpenyőbe öntjük a karamellizált almára, majd a sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Sült, karamellizált almakrémmel töltött palacsinta:A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 1 kg almát meghámozunk, kimagozunk, felkockázunk. Egy nagy jénaiba vagy tepsibe szórjuk. Meghintjük 5 dkg nádcukorral, csipetnyi fahéjjal, összeforgatjuk, majd meglocsoljuk 5 dkg olvasztott vajjal és egy citrom levével. Hozzáadunk egy csipetnyi sót. Összekeverjük. Sütőbe tesszük. Először 15 percig sütjük, amíg az alma nagyjából megpuhul, ekkor grillfokozatra vesszük a sütőt, és így sütjük tovább kb. 15 percig, amíg az alma karamellizálódik és megpirul. A pontos sütési idő az alma fajtájától is függ. Botmixerrel teljesen simára pürésítjük. 1 kg almából kb. 40 dkg almakrém lesz. Megtöltünk és összehajtogatunk 6 normál palacsintát. Megszórjuk porcukorral, de kínálhatjuk vaníliasodóval vagy sűrű tejszínnel is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

publikálva
2013/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

 • A közszereplők nevében jegyzett kamuoldal olcsó vicc, de nem mindig rossz. A közelmúlt terméséből két figyelemre méltót és egy borzalmasat mutatunk be.

  Posztolva
  2014. jul. 25., 17:29
  Kommentek
  0
  Toportyán 47 ezerből – 3 erős kamuoldal
 • Gasztro

  kertész lesek

  Sonkaarcok

  Az ötödik kerület ún. rekonstrukciójának az első lépése a Kecskeméti utca sétálósítása volt, s ez akkor is örvendetes fejlemény, ha százszor szebben és főleg barátságosabban is meg lehetett volna csinálni. Természetesen az avatás óta eltelt néhány év alatt erőteljesebbé vált a vendéglátóipar jelenléte, mégsem mondanánk, hogy felkapottá vált: sem a közeli Váci és Ráday utcával, a VII. kerülettel meg pláne nem versenyezhet, de emiatt főjön a fejük azoknak, akik percek alatt próbáltak meggazdagodni abból, hogy itt nyitottak kocsmát, éttermet.

  Posztolva
  2014/25. (06. 19.)
  Kommentek
  0
 • Tűző nap, rövid lánc, üres, kiszáradt, rozsdás lábas, valaha biztos volt benne víz. A 30 fok fölötti melegben a kutyák is simán kapnak – adott esetben végzetes – hőgutát, semmi perc alatt. Mindennek elkerülése érdekében tesszük közzé az Orpheus Állatvédő Egyesület vonatkozó intelmeit.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. jul. 19., 12:30
  Kommentek
  0
  A kutyád is kaphat hőgutát!
 • Budapestről Szentendrére bringáztunk a Franciaországot a Fekete-tengerrel összekötő EuroVelo 6 kerékpárút magyar szakaszán. A legjobb, amit elmondhatunk, hogy túléltük.

  Szerző
  Kovács Bálint
  Posztolva
  2014/26. (06. 26.)
  Kommentek
  1
 • Gasztro

  chili&vanília

  Koprovka

  Avagy a kapormártás, a tökfőzelék és a cseh koprovka találkozása némi tárkonnyal. A cseh gasztronómiában igencsak el kell mélyedni, hogy az ember felfedezze magának azt a néhány gyöngyszemet, aminek köszönhetően vonzóvá tud válni.

  Posztolva
  2014/24. (06. 12.)
  Kommentek
  0
 • Gary Lineker mondása ismételten értelmet nyert, noha a németek 24 éve nem értek a csúcsra. Igazából nem is ez az alapigazság most a lényeg, hanem az, hogy ha gyenge a torna, akkor a végén Németország ünnepelhet.

  Szerző
  Nagy István
  Posztolva
  2014. jul. 14., 14:07
  Kommentek
  8
  Úgyis a németek – A foci-vb nyomorúságai
 • Június 28-án volt 100 éve, hogy Gavrilo Princip, a szarajevói középiskolájából fékezhetetlen nacionalizmusa miatt kizárt boszniai szerb exdiák lelőtte Ferenc Ferdinándot és hitvesét, Zsófia főhercegnét. Miért tette? A merénylet balkáni hátterét skicceljük fel.

  Szerző
  Sokcsevits Dénes
  Posztolva
  2014/26. (06. 26.)
  Kommentek
  1
  Utánlövések - A szarajevói merénylet és legújabb utóélete
 • Az amerikai professzorral a CEU és a Tom Lantos Intézet szervezte A holokausztemlékezet jövője című konferencián beszélgettünk a kutatás, a tagadás és a felelősség kérdéseiről, meg persze a nevezetes Irving-perről.

  Szerző
  Orosz Ildikó
  Posztolva
  2014/25. (06. 19.)
  Kommentek
  0
 • György Bence, a Tv2 hír- és programigazgatójának sajtóközleménye következik az Ördög-gate ügyben.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. jul. 10., 20:19
  Kommentek
  6
  Szüret extra: Ördög Nóra, a fényes csillag
 • Pedig az elején annyira lelkesek voltunk: az első csoportkör után főleg, a kieséses szakasz kezdete előtt már valamivel kevésbé, viszont a negyeddöntők után már egyértelmű, hogy a vb kezd unalomba fulladni.

  Szerző
  Nagy István
  Posztolva
  2014. jul. 07., 08:07
  Kommentek
  1
  A férfiak néha sírnak – A foci-vb a negyeddöntők után
 • Tegnap nemcsak a Pride résztvevői, hanem ellentüntetők is meneteltek egyet Budapest utcáin. Nem voltak sokan. Képriport.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. jul. 06., 08:38
  Kommentek
  11
  Budapest Pride 2014 – Ellentüntetők
 • Jelentős tömeg vett részt ma Budapesten a melegfelvonuláson. Ezerszínű fotók a helyszínről.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. jul. 05., 21:15
  Kommentek
  1
  A Budapest Pride 2014 képei
 • Szereti az előjátékokat, példás családi életet él és eszelősen jól néz ki. Ismerjék meg új kedvenc állatunkat, a magyar sakált.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2014/25. (06. 19.)
  Kommentek
  2
  Fába szorult féreg - Az aranysakál Magyarországon
 • A Budapest Pride keretén belül csütörtök este a Toldi moziban nyílt volna a Berlin–Yogyakarta névre hallgató kiállítás. Az anyag a megnyitó előtt néhány órával végül az OSA Archívumban landolt. Ki tudja, miért?

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2014. jul. 04., 17:07
  Kommentek
  1
  Utazó kiállítás – A Toldiból az OSA-ba költözött a Pride tárlata
 • HIV-teszt, véradás, bejegyzett élettársi kapcsolat – a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogtudatosító workshop keretén belül mutatott rá a magyar egészségügy hiányosságaira.

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2014. jul. 03., 10:07
  Kommentek
  0
  Egyenlőtlen bánásmód – Az LMBT emberek és az egészségügy
 • Az utóbbi évek legsúlyosabb Ebola-járványa dühöng Guinea bizonyos körzeteiben, s átterjedt a szomszédos államokra is. Cikkünkben az egyik legrettegettebb fertőzés kórképe.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2014/15. (04. 10.)
  Kommentek
  0
  Nyomában a halál - Ebola-járvány Guineában
 • Lehetséges-e 240 ezer évre előre gondolkodni? Ennyi idő alatt válik veszélytelenné az atomerőműből kikerülő nagy radioaktív sugárzású kiégett fűtőelem. Félnünk kéne?

  Szerző
  Nagy Gergely Miklós
  Posztolva
  2014/24. (06. 12.)
  Kommentek
  0
  Temetni, nem dicsérni - Mi lesz a nukleáris erőművek atomhulladékával?
 • Gasztro

  chili&vanília

  Sós stíriai

  Számos nagyszerű, hétköznapi desszertünket köszönhetjük az osztrák konyhának. Vegyük például a császármorzsát vagy a stíriai metéltet. Utóbbi valójában "stájer" metélt, hiszen Ausztria legzöldebb, erdős részekben és hegyekben gazdag tartományából származik. Nem keverendő össze az (erdélyi eredetű) vargabélessel, ami nem más, mint rétestésztalapok között megsülő cérnametélt, túróval és mazsolával.

  Posztolva
  2014/22. (05. 29.)
  Kommentek
  0
 • Nagyhatalom vagyunk a termelésében, finom is, sok tekintetben egészséges is, de aligha ezért lett hungarikum.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2014/22. (05. 29.)
  Kommentek
  0
  Méheink gyümölcse – Egy új hungarikum: az akácméz
 • Ma rendhagyó nap van a vb-n: ez az első alkalom, hogy egyetlen meccset sem játszanak. Kialakult a legjobb 16 mezőnye, ami azt is jelenti, hogy érdemes megnézni, mi minden történt a brazíliai tornán azóta, hogy véget ért az első csoportkör.

  Szerző
  Nagy István
  Posztolva
  2014. jun. 27., 17:34
  Kommentek
  0
  Férfiak a teljes idegösszeomlás szélén – A vb-csoportkör vége
 • Putyinisták, oltásellenesek, örök feljelentők és a többiek. Összeszedtük a magyar sötétség 10 jellemző formáját, és a tisztánlátás végett be is áraztuk őket. Ereszkedjenek alá velünk!

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. jun. 24., 15:30
  Kommentek
  0
  A nagy magyar kreténskála
 • Vajon hogy fordítja Orbán szopását az Orbán alatt matató MTI?

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. jun. 24., 13:46
  Kommentek
  0
  Szüret Extra: Az MTI szerint a szopás
 • Negyven fok odakinn, idebenn száz és sötét van, becsukva ajtó, leragasztva ablak – nyomasztó is, fullasztó is, s mint ilyen, Magyarország esszenciája.

  Szerző
  Világi Mariann
  Posztolva
  2014. jun. 23., 00:06
  Kommentek
  0
  Megizzasztott trafikosok – Rablóknak nyitva, levegőnek zárva?
 • Gasztro

  chili&vanília

  Körözött

  A körözött a magyar konyha emblematikus túrókrémje, a nemzetközi gasztronómiában liptói túróként ismert. Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori országaiban szinte mindenütt ismerik, és sajátjuknak érzik. A mai Szlovákia területén található Liptó a nemzetközi névadója.

  Posztolva
  2014/21. (05. 22.)
  Kommentek
  0
 • Június 21-én Budapest-szerte az egykori csillagos házakra emlékeztek. Receptek a lágerből, dalok az udvarban – de a legklasszabb fordulatokat persze a véletlen rendezte.

  Szerző
  Czenkli Dorka
  Posztolva
  2014. jun. 22., 09:15
  Kommentek
  0
  Az én történetem a te történeted – A csillagos házak emlékére
 • Szimpla, Lámpás, Lokál és a többi. Egykor csillagos házak voltak, ma szórakozóhelyek. Mit gondolnak erről a történelmi falak között iszogatók? Tudják-e, hogy miről van szó, és ha igen, hogyan viszonyulnak hozzá?

  Szerző
  Csendes-Erdei Emese
  Posztolva
  2014. jun. 21., 17:01
  Kommentek
  1
  Sárga csillagos bulihelyek – Holokauszt-évforduló a Szív utca 42.-ben