chili&vanília

Almás palacsinta, almás palacsinta

publikálva
2013/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A máig legnépszerűbb, amerikaiak milliói által készített palacsinta receptjét 1966. április 10-i számában közölte a New York Times. Szerzője Craig Claiborne, az újság gasztronómiai rovatának első férfi írója volt, aki 1957-ben vette át az addig szinte kizárólag háziasszonyokat célzó oldal szerkesztését.

false

Az olvasók számára egészen újfajta tartalmat honosított meg: étteremkritikákat, séfportrékat publikált, számos ázsiai és mexikói fogással ismertette meg az akkortájt kulinárisan kimondottan konzervatív ízlésű közönséget. Neki köszönhető többek között az újságban ma is használt négycsillagos éttermi értékelőrendszer is. A 66-os recept Claiborne elmondása szerint bizonyos David Eyre-től származott, aki akkoriban a Honolulu Magazine főszerkesztőjeként tevékenykedett. Utóbbi pedig állítólag az 1919-es megjelenésű, Hotel St. Francis Cookbook szakácskönyvben talált receptet frissítette fel. Akármi is a valóság, tény, hogy régi és annál egyszerűbb elkészítési módról van szó: forró olvasztott vajjal kikent serpenyőbe öntik a palacsintatésztát, amit sütőben sütnek meg. A palacsinta megnő, mint egy szuflé, a széle enyhén karamellizálódik, ropogós lesz. A tetejét porcukorral szórják meg, és citromlével csepegtetik. Ennek már egy továbbfejlesztett változata az almás kiadás. Reggelire vagy desszertként. Magában - vagy vaníliasodóval. Alább rögtön duóban: az első nagyjából az amerikai klasszikus, a másodikban az alma töltelékként szerepel.

Serpenyős almás palacsinta: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Meghámozunk és felkockázunk 2 zöldalmát. Egy közepes, kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben felolvasztunk 4 dkg vajat. Amikor felhabzik, hozzáadjuk az almát és 3 evőkanál nádcukrot. Néhány percig pirítjuk, amíg az alma kissé megpuhul, és a cukor enyhén elkezd karamellizálódni. Egy kancsóban vagy edényben összekeverünk 2 felvert tojást, 1,2 dl tejet és 6 dkg lisztet. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a palacsinta. A serpenyőbe öntjük a karamellizált almára, majd a sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Sült, karamellizált almakrémmel töltött palacsinta:A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 1 kg almát meghámozunk, kimagozunk, felkockázunk. Egy nagy jénaiba vagy tepsibe szórjuk. Meghintjük 5 dkg nádcukorral, csipetnyi fahéjjal, összeforgatjuk, majd meglocsoljuk 5 dkg olvasztott vajjal és egy citrom levével. Hozzáadunk egy csipetnyi sót. Összekeverjük. Sütőbe tesszük. Először 15 percig sütjük, amíg az alma nagyjából megpuhul, ekkor grillfokozatra vesszük a sütőt, és így sütjük tovább kb. 15 percig, amíg az alma karamellizálódik és megpirul. A pontos sütési idő az alma fajtájától is függ. Botmixerrel teljesen simára pürésítjük. 1 kg almából kb. 40 dkg almakrém lesz. Megtöltünk és összehajtogatunk 6 normál palacsintát. Megszórjuk porcukorral, de kínálhatjuk vaníliasodóval vagy sűrű tejszínnel is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

publikálva
2013/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

 • Az angolok meg az ausztrálok is megrendezik, és most már mi sem maradtunk ki a jótékonysági gumikacsa-úsztatásból. A sárga versenyzők a Margit hídról startoltak délután.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. aug. 31., 15:29
  Kommentek
  1
  A Kacsafutam képekben
 • Boldogabb élet - jó halál című könyvének második, átdolgozott kiadása jelent meg nemrégiben. A Budapest Hospice Házban haldoklók mellett önkéntesként dolgozó munkatársunk beszélgetett vele.

  Szerző
  Gaal Ilona
  Posztolva
  2014/31. (07. 31.)
  Kommentek
  0
 • Még egy hétig látható a Szent István lovagjai című kiállítás a Nemzeti Múzeumban – Kertész Imre friss kitüntetésének fényében is érdemes megnézni a tárlatot.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2014. aug. 25., 12:25
  Kommentek
  1
  Heroldok és díszkardok – A Szent István-rend kacifántos története
 • Az építészet nem egy szakma belügye. Hogy ez mégis milyen kevéssé nyilvánvaló, azt ékesen példázza az a sok éve húzódó folyamat, ami Magyarországon a nemzeti építészetpolitika kidolgozása és elfogadása körül zajlik.

  Szerző
  Götz Eszter
  Posztolva
  2014/30. (07. 24.)
  Kommentek
  0
 • Gánt nem csak arról nevezetes, hogy itt található Semjén Zsolt vadászháza és Orbán Győző dolomitbányája. A húszas években a vértesi sváb faluból indult a hazai bauxitbányászat.

  Szerző
  Orosz Ildikó
  Posztolva
  2014/30. (07. 24.)
  Kommentek
  0
 • Nos, ha a Jóisten tévét nézett épp, ő pirult mélyen keresztény híve, Semjén Zsolt helyett. Bár meglehet, ő is inkább a térdét csapkodta a röhögéstől. Idiótákon nem tudunk segíteni, de a darwinizmus mégis irtó klassz dolog.

  Szerző
  Hraskó Gábor
  Posztolva
  2009/7. (02. 12.)
  Kommentek
  0
  Kisokos Darwin mai oktatójának – Semjén sem lesz már hülyébb
 • 88 éves korában elhunyt az argentin-spanyol futball-legenda, akit a kissé felületes, ám sportszerető magyar közvélemény leginkább onnan ismer, hogy hat éven át egy csapatban játszott vele Puskás is.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2014/29. (07. 17.)
  Kommentek
  0
  Szőke Nyíl is elröppent – Alfredo di Stéfano (1926-2014)
 • Ma éjfél után várható a Perseidák meteorraj elhúzódó maximuma! A csendes áhítatnak és a kívánságok elrebegésének csak a még mindig óriási hold, no meg a nagyvárosok zavaró fénye szabhat határt.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2013/34. (08. 22.)
  Kommentek
  0
  Lehull az égből - Meteorok, meteorrajok
 • Tegnap felavatták az új Fradi-pályát. A népünnepélyen fellépett Orbán Viktor és a Chelsea, szólt a dal és potyogtak a gólok, csak minket nem akartak beengedni.

  Szerző
  Simonyi Balázs
  Posztolva
  2014. aug. 11., 08:08
  Kommentek
  2
  Stadionavató – Orbánt fütyülik
 • Suttogónak nevezik azt a lovászt, aki jelenlétével, szavai és gesztusai segítségével képes a lovat megszelídíteni. Noha nem szereti a kifejezést, mégis ő a legismertebb magyar suttogó.

  Szerző
  Beszterczey Judit
  Posztolva
  2014/28. (07. 10.)
  Kommentek
  0
 • A ránk állított térfigyelő kamera azonosítja arcunkat. Leteszteltük, nem para.

  Szerző
  Bárdos Deák Ágnes
  Posztolva
  2014. aug. 08., 12:47
  Kommentek
  0
  Mandinerből – Szabadság téri napló
 • Az alkohol elleni háborúnak Magyarországon is több évszázados múltja van, de még csatát sem sikerült nyerni, maximum annyit értek el, hogy mindenki megtanulta, hogy az alkohol öl, butít, nyomorba dönt, s aztán mindenki ivott tovább.

  Szerző
  Legát Tibor
  Posztolva
  2014/30. (07. 24.)
  Kommentek
  2
  A pohár feneke alól – Alkoholizmus Magyarországon II. - A harc
 • Véget ért az O.Z.O.R.A. Fesztivál, volt móka, kacagás, révület és razzia, tánc és mozdulatlanság, nap és sár, sátor és előállítás. Ha jártak ott, ha nem, élvezzék Frederick Bernas fantasztikus képriportját!

  Szerző
  Frederick Bernas
  Posztolva
  2014. aug. 05., 12:38
  Kommentek
  1
  Ozora igazi arca
 • Posztolva
  2014/27. (07. 03.)
  Kommentek
  0
 • Gasztro

  chili&vanília

  Al latte

  Olaszországban - elsősorban az északi részeken, például Bolognában is - nagy hagyománya van annak, hogy húst tejben sütnek, párolnak. Ez első hallásra kifejezetten furcsának tűnhet, de megéri félretenni a szkepticizmust, a végeredmény ugyanis lenyűgöző. Egyébként régi magyar receptgyűjteményekben is előfordulnak hasonló ételek, legutóbb "növendékhús tejben párolva" címen bukkantam rá egy, a hetvenes években, Romániában kiadott kötetben.

  Posztolva
  2014/27. (07. 03.)
  Kommentek
  0
 • Fényárban úszik a Kossuth tér, midőn leszáll az est! Ragyogó fotók!

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. aug. 03., 09:08
  Kommentek
  4
  Messziről fénylik a Parlament – Ragyogj, ragyogj, Kossuth tér!
 • Igazság szerint, ha főzhet, olyankor Borbás Marcsi is nagyságrendekkel őszintébb embernek látszik. Tévékritikánk a Gasztroangyal című közszolgálati produkcióról.

  Szerző
  László Ferenc
  Posztolva
  2014/29. (07. 17.)
  Kommentek
  3
  Pulykakakast kéne venni – Gasztroangyal
 • A női alkoholisták száma egyre jobban növekszik, a kamaszlányok pedig versenyt isznak a fiúkkal. De mi lehet ennek az oka, és mennyire különbözik egymástól a két nem alkoholizmusa?

  Szerző
  Csendes-Erdei Emese
  Posztolva
  2014. aug. 01., 22:08
  Kommentek
  3
  Többet és keményebben – Mészáros Piroska addiktológiai konzultáns a női alkoholizmus sajátosságairól
 • Becslések szerint az alkoholisták száma Magyarországon nyolcszázezer és egymillió között lehet, de ha hozzátesszük, hogy ezt a családtagok is megszenvedik, ennél is jóval több áldozatról beszélhetünk - milliókról. De ki a szociális ivó, és ki az alkoholista? Mennyit számít a genetika, és mik a legnagyobb ellentmondások? Cikksorozatunk első részében ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

  Szerző
  Csendes-Erdei Emese
  Posztolva
  2014/29. (07. 17.)
  Kommentek
  13
 • A tavalyi sikerre való tekintettel új kajakozós dallal jelentkezett Gyáni Levente, a vadvízi dalnok. De azt tudták, hogy a bringákhoz legalább olyan jól ért, mint a rendszerkritikához? Februárban készítettünk vele interjút.

  Szerző
  Nagy Gergely Miklós
  Posztolva
  2014/8. (02. 20.)
  Kommentek
  2
 • Az 1914-es szarajevói merénylet után nem működtek a jól begyakorolt nagyhatalmi konfliktuskezelések, ezért a háború valóban a 20. század őskatasztrófája lett - mondja ifj. Bertényi Iván történész, az ELTE adjunktusa.

  Szerző
  Kovács Péter
  Posztolva
  2014/29. (07. 17.)
  Kommentek
  4
 • Borúsra fordult az idő, ám tegnap még tombolt a kánikula. Olyannyira, hogy a Velencei-tóra kitehetették volna a megtelt táblát. Képeink a homokos tengerpartivá átalakított velencei szabadstrandon készültek szombat délután.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. jul. 27., 12:20
  Kommentek
  0
  Copacabana? St. Tropez? Sokkal jobb!
 • A közszereplők nevében jegyzett kamuoldal olcsó vicc, de nem mindig rossz. A közelmúlt terméséből két figyelemre méltót és egy borzalmasat mutatunk be.

  Posztolva
  2014. jul. 25., 17:29
  Kommentek
  1
  Toportyán 47 ezerből – 3 erős kamuoldal
 • Gasztro

  kertész lesek

  Sonkaarcok

  Az ötödik kerület ún. rekonstrukciójának az első lépése a Kecskeméti utca sétálósítása volt, s ez akkor is örvendetes fejlemény, ha százszor szebben és főleg barátságosabban is meg lehetett volna csinálni. Természetesen az avatás óta eltelt néhány év alatt erőteljesebbé vált a vendéglátóipar jelenléte, mégsem mondanánk, hogy felkapottá vált: sem a közeli Váci és Ráday utcával, a VII. kerülettel meg pláne nem versenyezhet, de emiatt főjön a fejük azoknak, akik percek alatt próbáltak meggazdagodni abból, hogy itt nyitottak kocsmát, éttermet.

  Posztolva
  2014/25. (06. 19.)
  Kommentek
  0
 • Tűző nap, rövid lánc, üres, kiszáradt, rozsdás lábas, valaha biztos volt benne víz. A 30 fok fölötti melegben a kutyák is simán kapnak – adott esetben végzetes – hőgutát, semmi perc alatt. Mindennek elkerülése érdekében tesszük közzé az Orpheus Állatvédő Egyesület vonatkozó intelmeit.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. jul. 19., 12:30
  Kommentek
  0
  A kutyád is kaphat hőgutát!
 • Budapestről Szentendrére bringáztunk a Franciaországot a Fekete-tengerrel összekötő EuroVelo 6 kerékpárút magyar szakaszán. A legjobb, amit elmondhatunk, hogy túléltük.

  Szerző
  Kovács Bálint
  Posztolva
  2014/26. (06. 26.)
  Kommentek
  1