chili&vanília

Almás palacsinta, almás palacsinta

publikálva
2013/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A máig legnépszerűbb, amerikaiak milliói által készített palacsinta receptjét 1966. április 10-i számában közölte a New York Times. Szerzője Craig Claiborne, az újság gasztronómiai rovatának első férfi írója volt, aki 1957-ben vette át az addig szinte kizárólag háziasszonyokat célzó oldal szerkesztését.

false

Az olvasók számára egészen újfajta tartalmat honosított meg: étteremkritikákat, séfportrékat publikált, számos ázsiai és mexikói fogással ismertette meg az akkortájt kulinárisan kimondottan konzervatív ízlésű közönséget. Neki köszönhető többek között az újságban ma is használt négycsillagos éttermi értékelőrendszer is. A 66-os recept Claiborne elmondása szerint bizonyos David Eyre-től származott, aki akkoriban a Honolulu Magazine főszerkesztőjeként tevékenykedett. Utóbbi pedig állítólag az 1919-es megjelenésű, Hotel St. Francis Cookbook szakácskönyvben talált receptet frissítette fel. Akármi is a valóság, tény, hogy régi és annál egyszerűbb elkészítési módról van szó: forró olvasztott vajjal kikent serpenyőbe öntik a palacsintatésztát, amit sütőben sütnek meg. A palacsinta megnő, mint egy szuflé, a széle enyhén karamellizálódik, ropogós lesz. A tetejét porcukorral szórják meg, és citromlével csepegtetik. Ennek már egy továbbfejlesztett változata az almás kiadás. Reggelire vagy desszertként. Magában - vagy vaníliasodóval. Alább rögtön duóban: az első nagyjából az amerikai klasszikus, a másodikban az alma töltelékként szerepel.

Serpenyős almás palacsinta: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Meghámozunk és felkockázunk 2 zöldalmát. Egy közepes, kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben felolvasztunk 4 dkg vajat. Amikor felhabzik, hozzáadjuk az almát és 3 evőkanál nádcukrot. Néhány percig pirítjuk, amíg az alma kissé megpuhul, és a cukor enyhén elkezd karamellizálódni. Egy kancsóban vagy edényben összekeverünk 2 felvert tojást, 1,2 dl tejet és 6 dkg lisztet. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a palacsinta. A serpenyőbe öntjük a karamellizált almára, majd a sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Sült, karamellizált almakrémmel töltött palacsinta:A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 1 kg almát meghámozunk, kimagozunk, felkockázunk. Egy nagy jénaiba vagy tepsibe szórjuk. Meghintjük 5 dkg nádcukorral, csipetnyi fahéjjal, összeforgatjuk, majd meglocsoljuk 5 dkg olvasztott vajjal és egy citrom levével. Hozzáadunk egy csipetnyi sót. Összekeverjük. Sütőbe tesszük. Először 15 percig sütjük, amíg az alma nagyjából megpuhul, ekkor grillfokozatra vesszük a sütőt, és így sütjük tovább kb. 15 percig, amíg az alma karamellizálódik és megpirul. A pontos sütési idő az alma fajtájától is függ. Botmixerrel teljesen simára pürésítjük. 1 kg almából kb. 40 dkg almakrém lesz. Megtöltünk és összehajtogatunk 6 normál palacsintát. Megszórjuk porcukorral, de kínálhatjuk vaníliasodóval vagy sűrű tejszínnel is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

publikálva
2013/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

 • „Leülöm.” Vigyázat, durván pszichedelikus életműinterjú következik! Csak erős idegzetűeknek! Jelentés az érzések mélyéről, lecke arról, hogy lehet őszintén és szabadon élni.

  Szerző
  Bárdos Deák Ágnes
  Posztolva
  2014. okt. 31., 09:28
  Kommentek
  0
  „Valami exhibicionizmuson túli” – A lány, aki leült a rohamrendőrök elé
 • Magyarok egy kis csoportja Londonban is tüntetett az internetadó ellen. Nem viccelnek, a Kreatív Ellenállás londoni szervezésében összehozott demonstrációtól volt hangos a Trafalgar Square.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. okt. 31., 07:30
  Kommentek
  1
  No to Internet Tax – Londoni magyarok a netadó ellen
 • Még ma is tízezren élnek annak a szibériai atomüzemnek a közelében, ahol 1957-ben a csernobilihez mérhető katasztrófa történt. A világ egyik legsúlyosabban sugárszennyezett vidékén jártunk.

  Szerző
  Nagy Gergely Miklós
  Posztolva
  2014/42. (10. 16.)
  Kommentek
  0
  Ahol a földből is daganat nő - Élet Majak mellett
 • A múlt héten két Bécs felé tartó vonatra is kezelhetetlenül sok ember préselődött fel. 23-án az osztrák határon 200 embert le is kellett szállítani a túlzsúfolt szerelvényről. Megpróbáltunk okosabbak lenni a MÁV segítségével. Szerintük mindenről az osztrákok tehetnek.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. okt. 30., 10:13
  Kommentek
  1
  Lesz-e hely Bécs felé a vonaton?
 • Végre megtudtuk, mi a különbség a Magyar Narancs és a New York Times szerkesztősége között! Helyszíni tudósítás a New York-i és a Páva utcai székházból. Képekkel!

  Szerző
  Köves Gábor
  Posztolva
  2014. okt. 28., 11:00
  Kommentek
  1
  Hány Narancs egy New York Times?
 • Ötvenhatos akar lenni? Mindez ma már csak pénzkérdés. Körülnézünk a netes bolhapiacokon, hogy mennyiért és milyen forradalmi cuccokat lehet beszerezni.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. okt. 25., 15:10
  Kommentek
  0
  Mennyiért lehetünk forradalmárok?
 • Gasztro

  kertész lesek

  Yiddishe Mamma Mia

  A Gozsdu udvar leginkább turistalátványosság, bár azt a pofátlan lehúzást, ami, mondjuk, a Váci utca vagy a Bazilika környékét jellemzi, nem tapasztalni. Valószínűleg azért, mert kifinomultabbak az itteni módszerek. Itt van mindjárt a vasárnapi ún. kirakodóvásár, amit „budapesti Portobellóként” hirdetnek, és ahol „kellemes zenék mellett válogatott művészek, kézművesek egyedi munkáit, illetve értékes műtárgyakat, régiségeket csodálhat meg az erre nyitott, igényes közönség”.

  Posztolva
  2014/39. (09. 25.)
  Kommentek
  0
 • Úgy tűnik, az MTI az ünnepekre tekintettel a legmagasabb fordulatszámra kapcsolt, ami a cukiságokat illeti: kedd óta nincs nap, hogy ne tudósítanának valamelyik hazai állatkertből. Képes heti összefoglaló vombattal, rinocérosszal, nanduval.

  Szerző
  Narancs.hu/MTI
  Posztolva
  2014. okt. 25., 07:10
  Kommentek
  0
  Magyarországon az állatok is jobban teljesítenek
 • Egy szülinap, egy ország, meg egy másik ország. 25 éve kiáltották ki a Magyar Köztársaságot. Londonban ünnepeltek, Magyarországon tüntettek.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. okt. 24., 20:00
  Kommentek
  4
  Lesz még köztársaság – Így ünnepelnek a londoni magyar fiatalok
 • 27 éves korában, gyakorló lelkészként arra jutott, hogy nem tudja folytatni addigi munkáját, inkább megismeri önmagát, és felvállalja homoszexualitását.

  Szerző
  Csendes-Erdei Emese
  Posztolva
  2014/41. (10. 09.)
  Kommentek
  6
 • A Rehab Critical Mass is kerekesekről kerekeseknek szól, csak nem bicikliseknek, hanem kerekes székeseknek és más, fogyatékkal élő embereknek. Tegnap több százan vonultak Budapesten azért, hogy láttassák magukat, és hangot adjanak problémáiknak.

  Szerző
  Csendes-Erdei Emese
  Posztolva
  2014. okt. 20., 08:10
  Kommentek
  1
  „Várjuk a csodát” – Első magyarországi Rehab Critical Mass
 • A nagyvárosi léttel barátkozó állatok között – miként szívünkben is – fontos hely jut a sünöknek. Csak egy talpalatnyi zöld kell nekik.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2014/39. (09. 25.)
  Kommentek
  0
  Tüskés hátú barátunk: Sün a nagyvárosban
 • 2010-ben a Jobbiktól az MSZP-ig mindenki mögé állt, majd négy év ellenszél után idén a pártok magára hagyták. Egy hete alig három százalékkal vesztett fideszes ellenfelével szemben. Esztergom volt független polgármesterével beszélgettünk.

  Szerző
  Kozár Alexandra
  Posztolva
  2014. okt. 18., 12:10
  Kommentek
  4
  Tétényi Éva: Én mindig „esztergomi” maradok
 • Ma hetven éve, hogy kezdetét vette Szálasi és a nyilasok rémuralma, a magyar történelem leggyászosabb és legkegyetlenebb fejezete. A Képes Vasárnap korabeli fotóiból válogattunk.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. okt. 16., 12:15
  Kommentek
  4
  Nyilas-hatalomátvétel – Lázas munkában a propaganda emberei
 • Riport

  Diplomás álláskeresők

  „Jobb, ha nem is próbálkozik!”

  Korábban lúzernek számított, aki magas végzettsége és biztos nyelvtudása dacára sem tudott elhelyezkedni. Mára megváltozott a helyzet. A kulturális menedzser, a lektor, a fordító, a szerkesztő nem kell senkinek.

  Szerző
  Kozár Alexandra
  Posztolva
  2014/37. (09. 11.)
  Kommentek
  0
  „Jobb, ha nem is próbálkozik!”
 • A hétvége legszimpatikusabb belföldi turisztikai eseményét Salgótarján környékén tartották. Mi sem hagytuk ki a medvesi fotómaratont.

  Szerző
  Legát Franciska, Legát Tibor
  Posztolva
  2014. okt. 12., 16:10
  Kommentek
  0
  A hétvége legszebb képei – a napfényes Nógrád megyéből
 • Kamenyec-Podolszkijtól Auschwitzig címmel október 12–14-én nemzetközi emlékkonferenciát tart a Wesley János Lelkészképző Főiskola és az amerikai Nazareth College. Iványi Gábort, a WJLF rektorát kérdeztük.

  Szerző
  - kg -
  Posztolva
  2014. okt. 11., 17:20
  Kommentek
  2
  „Kamenyec-Podolszkij a Soá elfeledett epizódja” – Iványi Gábor lelkész
 • Riportalanyt keresünk!

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. okt. 09., 07:20
  Kommentek
  0
  Villámsújtottan
 • Celebek egész serege és az Orbán gyerekek 60 százaléka is megjelent a „régió legrangosabb divateseményén”. Megnéztük a Gombold újra! döntőjét.

  Szerző
  Czenkli Dorka
  Posztolva
  2014. okt. 06., 17:30
  Kommentek
  7
  Tarolt a politikai divat – Megint Gombold újra!
 • Siker, csillogás, a legnagyobb kaland, vagy épp egy igazi lokálpatrióta romantikus sorai Budapestről. Hajós Andrást nem kell bemutatni.

  Szerző
  Czenkli Dorka
  Posztolva
  2014. okt. 05., 17:24
  Kommentek
  4
  10 személyes – Hajós András válaszol
 • Több mint tizenöt év után távozott a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb hetilapjának, a Story magazinnak a főszerkesztője. Ómolnár Miklós az 1998. őszi első szám megjelenése óta vezette a bulvárlapot. Távozásának oka titokban maradt.

  Szerző
  Legát Tibor
  Posztolva
  2014/37. (09. 11.)
  Kommentek
  0
  Szeretettel Marikának! – Ómolnár Miklós Storyja
 • Hőszigetelés, a hűtés-fűtés rendszer korszerűsítése, saját energiaszükségleteink fedezése megújuló energiák felhasználásával. Az enHome mindent megtesz, hogy kevesebb energiát fogyasszunk otthon. (x)

  Szerző
  (x)
  Posztolva
  2014. szept. 29., 00:01
  Kommentek
  0
  Otthonok az energiatakarékosságtól az önellátó energiatermelésig
 • Gasztro

  chili&vanília

  Piros, sárga, zöld

  Idén nyáron már szinte minden piacon kaphatók voltak a különböző színekben pompázó, különleges külsejű és nagyszerű ízű paradicsomfélék. A sárga, hosszúkás, kis lila és fekete koktél, piros-zöld cirmos, aztán tűzpiros ökörszív vagy a nagy kerek narancssárga, ami enyhén mandarinos-citrusos ízjegyeket hordoz, és olyan gyümölcsös, hogy az ember önkéntelenül sárgabarackra vagy datolyaszilvára asszociál.

  Posztolva
  2014/35. (08. 28.)
  Kommentek
  0
 • A Móricz Zsigmond körtéri Gomba újjászületett, delikát pavilon bújt elő az építési kordon mögül. A Várkert Bazár kulisszáival ellentétben ez teljes egészében, magas minőségben elkészült, és immár befejezett épületként áll a forgalmas tér közepén – teljesen üresen.

  Szerző
  Zöldi Anna
  Posztolva
  2014/35. (08. 28.)
  Kommentek
  0
  Mégis ugyanaz - Gomba a Móriczon
 • Nem várt fordulat a negyedik Üres Lakások Menetén: a városi demonstratív séta után egy VI. kerületi házfoglalási akció következett. A lakhatási válság megoldásának alternatíváit keresve valami elkezdődött.

  Szerző
  Czenkli Dorka
  Posztolva
  2014. szept. 28., 09:45
  Kommentek
  0
  Házfoglalás és rendőrök az Üres Lakások Menetén
 • Tudomány

  I. világháború: a k. und k. hadsereg első hónapjai

  Pánik és kudarc

  A Monarchia vereségek sorozatát szenvedte a száz éve kezdődő világháború első hónapjaiban: hadicéljai közül semmi sem teljesült, serege nemcsak az oroszok, de a szerbek ellen is kudarcot vallott. Mindez előrevetíthette: a háborút nemhogy megnyerni, befejezni sem lesz könnyű.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2014/35. (08. 28.)
  Kommentek
  5
  Pánik és kudarc