chili&vanília

Almás palacsinta, almás palacsinta

publikálva
2013/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A máig legnépszerűbb, amerikaiak milliói által készített palacsinta receptjét 1966. április 10-i számában közölte a New York Times. Szerzője Craig Claiborne, az újság gasztronómiai rovatának első férfi írója volt, aki 1957-ben vette át az addig szinte kizárólag háziasszonyokat célzó oldal szerkesztését.

false

Az olvasók számára egészen újfajta tartalmat honosított meg: étteremkritikákat, séfportrékat publikált, számos ázsiai és mexikói fogással ismertette meg az akkortájt kulinárisan kimondottan konzervatív ízlésű közönséget. Neki köszönhető többek között az újságban ma is használt négycsillagos éttermi értékelőrendszer is. A 66-os recept Claiborne elmondása szerint bizonyos David Eyre-től származott, aki akkoriban a Honolulu Magazine főszerkesztőjeként tevékenykedett. Utóbbi pedig állítólag az 1919-es megjelenésű, Hotel St. Francis Cookbook szakácskönyvben talált receptet frissítette fel. Akármi is a valóság, tény, hogy régi és annál egyszerűbb elkészítési módról van szó: forró olvasztott vajjal kikent serpenyőbe öntik a palacsintatésztát, amit sütőben sütnek meg. A palacsinta megnő, mint egy szuflé, a széle enyhén karamellizálódik, ropogós lesz. A tetejét porcukorral szórják meg, és citromlével csepegtetik. Ennek már egy továbbfejlesztett változata az almás kiadás. Reggelire vagy desszertként. Magában - vagy vaníliasodóval. Alább rögtön duóban: az első nagyjából az amerikai klasszikus, a másodikban az alma töltelékként szerepel.

Serpenyős almás palacsinta: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Meghámozunk és felkockázunk 2 zöldalmát. Egy közepes, kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben felolvasztunk 4 dkg vajat. Amikor felhabzik, hozzáadjuk az almát és 3 evőkanál nádcukrot. Néhány percig pirítjuk, amíg az alma kissé megpuhul, és a cukor enyhén elkezd karamellizálódni. Egy kancsóban vagy edényben összekeverünk 2 felvert tojást, 1,2 dl tejet és 6 dkg lisztet. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a palacsinta. A serpenyőbe öntjük a karamellizált almára, majd a sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Sült, karamellizált almakrémmel töltött palacsinta:A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 1 kg almát meghámozunk, kimagozunk, felkockázunk. Egy nagy jénaiba vagy tepsibe szórjuk. Meghintjük 5 dkg nádcukorral, csipetnyi fahéjjal, összeforgatjuk, majd meglocsoljuk 5 dkg olvasztott vajjal és egy citrom levével. Hozzáadunk egy csipetnyi sót. Összekeverjük. Sütőbe tesszük. Először 15 percig sütjük, amíg az alma nagyjából megpuhul, ekkor grillfokozatra vesszük a sütőt, és így sütjük tovább kb. 15 percig, amíg az alma karamellizálódik és megpirul. A pontos sütési idő az alma fajtájától is függ. Botmixerrel teljesen simára pürésítjük. 1 kg almából kb. 40 dkg almakrém lesz. Megtöltünk és összehajtogatunk 6 normál palacsintát. Megszórjuk porcukorral, de kínálhatjuk vaníliasodóval vagy sűrű tejszínnel is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

publikálva
2013/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

  • A magyarországi tüntetésekkel egy időben már sokadszorra demonstrálnak Londonban is, hogy egyfajta szolidaritásként kifejezzék nemtetszésüket.

    Szerző
    narancs.hu
    Posztolva
    2014. dec. 17., 11:13
    Kommentek
    0
    A londoni magyaroknak sincs hova hátrálniuk
  • Kevés olyan hely van a közelünkben, ahová benézett és/vagy muzsikált Prince, Sade, a Nirvana, Iggy Pop, Herbie Hancock vagy éppen Johnny Depp. Ez a bécsi diszkó ilyen.

    Szerző
    m.a.
    Posztolva
    2014. dec. 17., 07:12
    Kommentek
    0
    U4 – Bécs és ami alatta van
  • December 13-án, életének 87. évében elhunyt Várkonyi Ágnes történész, művelődéstörténész, a koraújkor-kutatás egyik legismertebb hazai művelője.

    Szerző
    narancs.hu
    Posztolva
    2014. dec. 15., 11:58
    Kommentek
    4
    Meghalt R. Várkonyi Ágnes akadémikus
  • Gasztro

    chili&vanília

    Az év levese

    „…libaaprólékot majdnem teljesen omlósra főzött, aztán beletett felkockázott birsalmát, amikor az is megpuhult, akkor behabarta tejföllel…” – suttogta a fülembe Furka István nyugdíjas professzor úr egy debreceni rendezvényen édesanyja receptjét. Egyébként sincs inspirálóbb az olyan családi recepteknél, amelyek valaki gyerekkori emlékeit idézik fel, és amelyeket anyák és nagymamák főztek a családjuknak.

    Posztolva
    2014/46. (11. 13.)
    Kommentek
    0
  • Nyolcvan éve indult először útjára a hazai járműgyártás talán legkülönlegesebb vasúti járműve, az Árpád sínbusz.

    Szerző
    L. T.
    Posztolva
    2014. dec. 13., 14:12
    Kommentek
    3
    Árpád, a honfoglaló sínbusz
  • A Pécsi Járásbíróság bűnösnek mondta ki garázdaságban a város sétálóutcájában felállított Weöres Sándor-szobrot tiltakozásul liszttel leöntő Böszörményi István szobrászt.

    Szerző
    Stemler Miklós
    Posztolva
    2014. dec. 12., 18:08
    Kommentek
    2
    Garázda a giccses szobrot liszttel leöntő képzőművész - Böszörményi fellebbez
  • Tessék helyet foglalni – de szó szerint ám! Ha a Cirkónak adományoz, még az is lehet, hogy a neve ott díszeleg majd egyik vagy másik széken, esetleg a kanapén.

    Szerző
    narancs.hu
    Posztolva
    2014. dec. 11., 14:15
    Kommentek
    0
    Székfoglaló a Cirkóban!
  • Elveszik a családtól vagy az anyától a gyerekeket, mert lakásszegénységben élnek. Nincs alternatíva, kevés a segítség, a törvény pedig az ellenkezőjét írja elő.

    Szerző
    Czenkli Dorka
    Posztolva
    2014. dec. 11., 10:30
    Kommentek
    0
    Elvett gyerekek – Lakásgondok miatt állami gondozás
  • Másfél évszázadig végképp kihaltnak tűnt e kedves jószág, de mesterségesen újratelepítették a nagyobb folyókban. Most már annyian vannak, hogy utálni is érdemes őket.

    Szerző
    Barotányi Zoltán
    Posztolva
    2014/48. (11. 27.)
    Kommentek
    3
    Hordja az irháját - A hód visszatér!
  • Fekete lyukak, az idő lassulása, féreglyuk. Megannyi rejtélyes és izgalmas fizikai fogalom, mely ezúttal egy film, a Csillagok között kapcsán került elő.

    Szerző
    Barotányi Zoltán
    Posztolva
    2014/47. (11. 20.)
    Kommentek
    4
    Jelentés a nyúl üregéből
  • Közel 100 iskolai közösségi szolgálati program kapott támogatást összesen 20 millió forint értékben a KÖSZ! Program keretében, amelyet a MOL Új Európa Alapítványa hirdetett meg. (x)

    Szerző
    (x)
    Posztolva
    2014. dec. 05., 14:10
    Kommentek
    0
    20 millióval támogatja a MOL a középiskolások önkéntes programjait
  • Gerilla-plakátkampányt indított a Krétakör Szabadiskolája: diákok és érintettek hívják fel a figyelmet a szegénységre, a hajléktalanságra és a lakhatási válságra.

    Szerző
    Czenkli Dorka
    Posztolva
    2014. dec. 04., 17:52
    Kommentek
    3
    „A szegény embert már kutyába se veszik?”
  • A gettórendelet kibocsátásának 70. évfordulójára emlékezve szabadtéri kiállítás nyílt a Klauzál téren.

    Szerző
    narancs.hu
    Posztolva
    2014. dec. 04., 12:30
    Kommentek
    0
    Gettó a játszótéren
  • De mit csinálnak még ott? És kik? Mióta és miért? A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban riportot közlünk a témáról. Ebből adunk kis ízelítőt.

    Szerző
    narancs.hu
    Posztolva
    2014. dec. 03., 14:12
    Kommentek
    13
    Ahol együtt imádkoznak a meleg keresztények
  • Cronut és anya csak egy van. Eljutottunk a cronut-őrület ősforrásához: Dominique Ansel sohobeli pékségében jártunk. Vigyázat, már hamisítják!

    Szerző
    Köves Gábor™
    Posztolva
    2014/44. (10. 30.)
    Kommentek
    1
    Gyomorba dönt – Az igazi Cronut™
  • A nőkkel szembeni erőszak ellen, a kormány nem létező nőpolitikája miatt, a rendőrség áldozathibáztató kampányvideója okán tiltakoztak ma Budapesten.

    Szerző
    Czenkli Dorka
    Posztolva
    2014. nov. 30., 20:00
    Kommentek
    13
    A NEM az NEM – „Ribiséta” a szexuális erőszak ellen
  • Sokak kedvencei az erőteljesebb odőrrel megáldott sajtok: szaguk eredete leleplezi készítésük titkait is.

    Szerző
    Barotányi Zoltán
    Posztolva
    2014/44. (10. 30.)
    Kommentek
    2
    Nehéz megorrolni rájuk – „Büdös sajtok”
  • Kiss Béla rémtettei leszorították a címlapokról az I. világháború híreit, bár ezenkívül is történt egy és más Cinkotán az elmúlt ezer évben.

    Szerző
    Orosz Ildikó
    Posztolva
    2014/45. (11. 06.)
    Kommentek
    2
    Csapra verve - A cinkotai asszonyirtó nyomában
  • A nyolcadikos biológia-tankönyv kapcsán gyantázásról és borotválásról, szabadságjogokról és a nőkre nehezedő nyomásról beszélgettünk a TASZ munkatársával, Dojcsák Dalmával.

    Szerző
    Czenkli Dorka
    Posztolva
    2014. nov. 28., 16:44
    Kommentek
    10
    „Komoly szereptévesztés a tankönyvszerző részéről”
  • Október közepe óta a kalandos életű Budapest folyóirat összes létező számát végiglapozgathatjuk odahaza. Török András kulturális menedzser, a lap állandó szerzője avatott be a részletekbe.

    Szerző
    Legát Tibor
    Posztolva
    2014. nov. 27., 14:01
    Kommentek
    0
    Digitális Budapest közadakozásból
  • Ő az első kanadai, aki űrsétát tett, az első ember, aki űrklipet készített: David Bowie Space Oddity című számának világűrben elkövetett videoklipje szuper­sztárrá tette. Interjú

    Szerző
    Köves Gábor
    Posztolva
    2014/46. (11. 13.)
    Kommentek
    0
    „A gitár repülni akar” – Chris Hadfield űrhajós, zenész
  • Megdöbbenéssel tölt el minket… Értetlenül állunk… Tiltakozunk… Követeljük… Nőjogi civil szervezetek tiltakozó levele a rendőrség áldozathibáztató kampányfilmjei ellen.

    Szerző
    narancs.hu
    Posztolva
    2014. nov. 27., 09:11
    Kommentek
    7
    NEM A RUHA TESZI AZ ÁLDOZATOT!
  • Mindenhol tüntetni fognak. Országos, sőt annál is nagyobb méreteket öltő lesz ma a tiltakozás. Eljött a közfelháborodás napja.

    Szerző
    narancs.hu
    Posztolva
    2014. nov. 17., 12:25
    Kommentek
    3
    Tüntessen Magyarországért!
  • Ha látta Chirstopher Nolan új filmjét (Interstellar - Csillagok között), akkor azért, ha nem látta, akkor meg csak azért is olvassa el korábbi cikkünket a fekete lyukakról!

    Szerző
    Barotányi Zoltán
    Posztolva
    2006/18. (05. 04.)
    Kommentek
    0
    Amit a fekete lyukakról tudni lehet
  • Gasztro

    chili&vanília

    Ó, otelló

    Az otelló az egyik kedvenc szőlőfajtám, rövid, mindössze néhány hétig tartó szezonjában lehetetlen betelni vele. Leginkább csak úgy, ahogy van, szemezgetve – vicces, ahogy a jellegzetes ízű belső gömböcske kipattan a vastag héjából.

    Posztolva
    2014/41. (10. 09.)
    Kommentek
    0
    Ó, otelló
  • A századforduló legnagyobb demokratikus bulihelyei voltak, ahol a különböző társadalmi csoportok együtt tombolhattak. A nagyvárosi életforma pótolhatatlan részeivé váltak, pezsgő, bohó, sokszínű kulturális életet biztosítottak. Nem ám egy tejeskávé vagy egy forró csoki volt a törzsvendég kedvence, a kávéházi kultúra egészen más, már-már egzotikus jelenség volt a fővárosban.

    Szerző
    Czenkli Dorka
    Posztolva
    2014/41. (10. 09.)
    Kommentek
    0