chili&vanília

Almás palacsinta, almás palacsinta

publikálva
2013/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A máig legnépszerűbb, amerikaiak milliói által készített palacsinta receptjét 1966. április 10-i számában közölte a New York Times. Szerzője Craig Claiborne, az újság gasztronómiai rovatának első férfi írója volt, aki 1957-ben vette át az addig szinte kizárólag háziasszonyokat célzó oldal szerkesztését.

false

Az olvasók számára egészen újfajta tartalmat honosított meg: étteremkritikákat, séfportrékat publikált, számos ázsiai és mexikói fogással ismertette meg az akkortájt kulinárisan kimondottan konzervatív ízlésű közönséget. Neki köszönhető többek között az újságban ma is használt négycsillagos éttermi értékelőrendszer is. A 66-os recept Claiborne elmondása szerint bizonyos David Eyre-től származott, aki akkoriban a Honolulu Magazine főszerkesztőjeként tevékenykedett. Utóbbi pedig állítólag az 1919-es megjelenésű, Hotel St. Francis Cookbook szakácskönyvben talált receptet frissítette fel. Akármi is a valóság, tény, hogy régi és annál egyszerűbb elkészítési módról van szó: forró olvasztott vajjal kikent serpenyőbe öntik a palacsintatésztát, amit sütőben sütnek meg. A palacsinta megnő, mint egy szuflé, a széle enyhén karamellizálódik, ropogós lesz. A tetejét porcukorral szórják meg, és citromlével csepegtetik. Ennek már egy továbbfejlesztett változata az almás kiadás. Reggelire vagy desszertként. Magában - vagy vaníliasodóval. Alább rögtön duóban: az első nagyjából az amerikai klasszikus, a másodikban az alma töltelékként szerepel.

Serpenyős almás palacsinta: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Meghámozunk és felkockázunk 2 zöldalmát. Egy közepes, kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben felolvasztunk 4 dkg vajat. Amikor felhabzik, hozzáadjuk az almát és 3 evőkanál nádcukrot. Néhány percig pirítjuk, amíg az alma kissé megpuhul, és a cukor enyhén elkezd karamellizálódni. Egy kancsóban vagy edényben összekeverünk 2 felvert tojást, 1,2 dl tejet és 6 dkg lisztet. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a palacsinta. A serpenyőbe öntjük a karamellizált almára, majd a sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Sült, karamellizált almakrémmel töltött palacsinta:A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 1 kg almát meghámozunk, kimagozunk, felkockázunk. Egy nagy jénaiba vagy tepsibe szórjuk. Meghintjük 5 dkg nádcukorral, csipetnyi fahéjjal, összeforgatjuk, majd meglocsoljuk 5 dkg olvasztott vajjal és egy citrom levével. Hozzáadunk egy csipetnyi sót. Összekeverjük. Sütőbe tesszük. Először 15 percig sütjük, amíg az alma nagyjából megpuhul, ekkor grillfokozatra vesszük a sütőt, és így sütjük tovább kb. 15 percig, amíg az alma karamellizálódik és megpirul. A pontos sütési idő az alma fajtájától is függ. Botmixerrel teljesen simára pürésítjük. 1 kg almából kb. 40 dkg almakrém lesz. Megtöltünk és összehajtogatunk 6 normál palacsintát. Megszórjuk porcukorral, de kínálhatjuk vaníliasodóval vagy sűrű tejszínnel is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

publikálva
2013/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

  • Gasztro

    chili&vanília

    Golden mylk

    Szerző
    chili&vanília
    Posztolva
    2016/47. (11. 24.)
    Kommentek
    0
    Golden mylk
  • Köztudott, hogy a hal „egészséges étel”, de a legtöbben itthon alig esznek belőle. Állami kampány indult, hogy együnk többet.

    Szerző
    Csendes-Erdei Emese
    Posztolva
    2016/8. (02. 25.)
    Kommentek
    3
    Nem csak a szálkán múlik - Miért eszünk kevés halat?
  • Különleges gasztrofesztivál kezdődik ma a fővárosban: a menekültek anyaországainak ételeit lehet megkóstolni. Körbekérdezősködtünk.

    Szerző
    Czenkli Dorka
    Posztolva
    2015. szept. 28., 08:01
    Kommentek
    0
    A szomáliai tojássaláta nagy hete
  • Szerző
    chili&vanília
    Posztolva
    2015/34. (08. 19.)
    Kommentek
    0
    Főtt kukorica három perc alatt
  • Szerző
    chili&vanília
    Posztolva
    2015/33. (08. 13.)
    Kommentek
    0
    Top öt görögdinnye
  • Embertársaink között akadnak, akik mindent megesznek, ami mozog. Mások jóval finnyásabbak.

    Szerző
    Barotányi Zoltán
    Posztolva
    2015/31. (07. 30.)
    Kommentek
    1
    Nem veszik a szájukra - Állati ételek és tabuk
  • Szerző
    ételhordó
    Posztolva
    2015/10. (03. 05.)
    Kommentek
    0
    Bikás pub
  • Brutálisat emelne az éttermek által fizetett jutalékon a magyar online ételrendelő portált felvásárló német multi, amelynek hazai vezetője fideszes önkormányzati képviselő.

    Szerző
    Teczár Szilárd
    Posztolva
    2015/9. (02. 26.)
    Kommentek
    1
    Asztalt bontanak - A fölvásárolt NetPincér és a magyar éttermek
  • Gasztro

    chili&vanília

    Itt a Meyer citrom!

    Januártól kb. február végéig kerül be a zöldségesekhez a különleges citrom. A többség nincs vele tisztában, hogy milyen ínyencséget árul, amikor ilyen szállítmány érkezik.

    Posztolva
    2015/3. (01. 15.)
    Kommentek
    0
    Itt a Meyer citrom!
  • Gasztro

    étel, hordó

    Rozsdás Kakas

    Amikor a nagytétényi templom tövében megláttuk a Rozsdás Kakas feliratot, először azt gondoltuk, hogy csakis kocsma lehet, ahol maximum ropit, Mars csokit árulnak.

    Posztolva
    2015/3. (01. 15.)
    Kommentek
    1
    Rozsdás Kakas
  • Spenótos, ananászos, uborkás, zöldcitromos, petrezselymes zöldturmixrecepttel (igen, ez így mind együtt, és még finom is!), a legjobb nullkalóriás levestippekkel (csilis, gyömbéres savanyúkáposzta-leves), lenyűgöző salátákkal (sült brokkoli, pirított mandula, mozzarella) illene indítani az évet.

    Posztolva
    2015/2. (01. 08.)
    Kommentek
    0
    Mazsolás, fűszeres, elegáns
  • Gasztro

    chili&vanília

    Krémes franciásan

    Ez a krémes inkább a francia típusú millefeuille-höz („ezer lap”) áll közelebb, mint az itthon népszerű cukrászdai krémesekhez. Utóbbiaktól egyrészt a tésztájában tér el – a leveles tésztát sötétre, enyhén karamellizáltra sütjük, másrészt a krémjében is más, mert ebben egyáltalán nincs zselatin (mint a legtöbb bolti verzióban).

    Posztolva
    2014/51. (12. 18.)
    Kommentek
    0
    Krémes franciásan
  • "Embereket, emberi történeteket szerettem volna megírni" - vallja Szabó Edit, a Nagy séfkönyv szerzője.

    Szerző
    rés a présen
    Posztolva
    2015/2. (01. 08.)
    Kommentek
    1
    Hadonászom a fakanállal