chili&vanília

Almás palacsinta, almás palacsinta

publikálva
2013/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A máig legnépszerűbb, amerikaiak milliói által készített palacsinta receptjét 1966. április 10-i számában közölte a New York Times. Szerzője Craig Claiborne, az újság gasztronómiai rovatának első férfi írója volt, aki 1957-ben vette át az addig szinte kizárólag háziasszonyokat célzó oldal szerkesztését.

false

Az olvasók számára egészen újfajta tartalmat honosított meg: étteremkritikákat, séfportrékat publikált, számos ázsiai és mexikói fogással ismertette meg az akkortájt kulinárisan kimondottan konzervatív ízlésű közönséget. Neki köszönhető többek között az újságban ma is használt négycsillagos éttermi értékelőrendszer is. A 66-os recept Claiborne elmondása szerint bizonyos David Eyre-től származott, aki akkoriban a Honolulu Magazine főszerkesztőjeként tevékenykedett. Utóbbi pedig állítólag az 1919-es megjelenésű, Hotel St. Francis Cookbook szakácskönyvben talált receptet frissítette fel. Akármi is a valóság, tény, hogy régi és annál egyszerűbb elkészítési módról van szó: forró olvasztott vajjal kikent serpenyőbe öntik a palacsintatésztát, amit sütőben sütnek meg. A palacsinta megnő, mint egy szuflé, a széle enyhén karamellizálódik, ropogós lesz. A tetejét porcukorral szórják meg, és citromlével csepegtetik. Ennek már egy továbbfejlesztett változata az almás kiadás. Reggelire vagy desszertként. Magában - vagy vaníliasodóval. Alább rögtön duóban: az első nagyjából az amerikai klasszikus, a másodikban az alma töltelékként szerepel.

Serpenyős almás palacsinta: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Meghámozunk és felkockázunk 2 zöldalmát. Egy közepes, kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben felolvasztunk 4 dkg vajat. Amikor felhabzik, hozzáadjuk az almát és 3 evőkanál nádcukrot. Néhány percig pirítjuk, amíg az alma kissé megpuhul, és a cukor enyhén elkezd karamellizálódni. Egy kancsóban vagy edényben összekeverünk 2 felvert tojást, 1,2 dl tejet és 6 dkg lisztet. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a palacsinta. A serpenyőbe öntjük a karamellizált almára, majd a sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Sült, karamellizált almakrémmel töltött palacsinta:A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 1 kg almát meghámozunk, kimagozunk, felkockázunk. Egy nagy jénaiba vagy tepsibe szórjuk. Meghintjük 5 dkg nádcukorral, csipetnyi fahéjjal, összeforgatjuk, majd meglocsoljuk 5 dkg olvasztott vajjal és egy citrom levével. Hozzáadunk egy csipetnyi sót. Összekeverjük. Sütőbe tesszük. Először 15 percig sütjük, amíg az alma nagyjából megpuhul, ekkor grillfokozatra vesszük a sütőt, és így sütjük tovább kb. 15 percig, amíg az alma karamellizálódik és megpirul. A pontos sütési idő az alma fajtájától is függ. Botmixerrel teljesen simára pürésítjük. 1 kg almából kb. 40 dkg almakrém lesz. Megtöltünk és összehajtogatunk 6 normál palacsintát. Megszórjuk porcukorral, de kínálhatjuk vaníliasodóval vagy sűrű tejszínnel is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

publikálva
2013/45. (11. 07.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához

 • Segíthet-e a világ legszegényebbjein, ha hozzáférnek a Google-höz vagy a Facebookhoz? Egyelőre sajnos inkább nemleges a válasz.

  Szerző
  Tófalvy Tamás
  Posztolva
  2014. szept. 16., 08:39
  Kommentek
  0
  Kihúzhat-e a Facebook a digitális szakadékból?
 • Nagy bejelentést tett a Magyar Darts Szövetség a mai sajtótájékoztatóján: "bevezethetik a darts sportágat a magyar közoktatásba". Ne mondja senki, hogy "tényleg, már csak ez hiányzott", a darts szép és nemes időtöltés, pár éve részletesen bemutattuk.

  Szerző
  Nyilas-Kovács Mihály
  Posztolva
  2002/3. (01. 24.)
  Kommentek
  0
  Kisnyilasok, sorakozó! - Jön a darts a Nemzeti Alaptantervbe!
 • E heti számunkban a Story magazin tizenöt éves történetét tekintjük át, hogyan indult és hogyan lett egy csapásra több százezer példányszámban eladott hetilap. Részlet a cikkből.

  Posztolva
  2014. szept. 14., 15:09
  Kommentek
  1
  A Story magazin története – Marikának szeretettel!
 • Mindig öröm látni, ahogy a néprajzi kiállítások lemondanak a cséphadarók és díszes mán­gorlók, háziszőttesek és kaspók megszokott támasztékáról, és valami újabb, korábban kevéssé dokumentált tárgyi kultúra, jelenkori kötődésű tárgyi környezet feldolgozására, bemutatására szánják el magukat.

  Szerző
  - kovácsy -
  Posztolva
  2014/33. (08. 14.)
  Kommentek
  0
 • Hová mehet a gazdi, ha kedvencével akar megmártózni, s közben nem akarja megszegni a törvényt? Embert és állatot próbáló feladat, de nem lehetetlen.

  Szerző
  Hamvay Péter
  Posztolva
  2014/33. (08. 14.)
  Kommentek
  0
 • A lapunk birtokába került dokumentumok alapján, eddig ismeretlen részletek feltárásával rekonstruáljuk, mi is történt azon a tizenegy évvel ezelőtti drámai éjszakán, és mik vezettek az erőmű eddigi legsúlyosabb üzemzavarához.

  Szerző
  Nagy Gergely Miklós
  Posztolva
  2014/34. (08. 21.)
  Kommentek
  0
  Mert nem ért rá a daru - A 2003-as paksi üzemzavar igaz története 1.
 • A Kék Pont drogambulancia ősszel kivonul a Józsefvárosból, mivel munkáját az önkormányzat ellehetetlenítette. De mi lesz a három­ezer magára hagyott fogyasztóval? A TASZ drogpolitikai programvezetőjét kérdeztük.

  Szerző
  Fülöp Zsófia
  Posztolva
  2014/34. (08. 21.)
  Kommentek
  3
  „Az önkormányzattal nincs párbeszéd” - Sárosi Péter a józsefvárosi droghelyzetről
 • Az angolok meg az ausztrálok is megrendezik, és most már mi sem maradtunk ki a jótékonysági gumikacsa-úsztatásból. A sárga versenyzők a Margit hídról startoltak délután.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. aug. 31., 15:29
  Kommentek
  1
  A Kacsafutam képekben
 • Boldogabb élet - jó halál című könyvének második, átdolgozott kiadása jelent meg nemrégiben. A Budapest Hospice Házban haldoklók mellett önkéntesként dolgozó munkatársunk beszélgetett vele.

  Szerző
  Gaal Ilona
  Posztolva
  2014/31. (07. 31.)
  Kommentek
  0
 • Még egy hétig látható a Szent István lovagjai című kiállítás a Nemzeti Múzeumban – Kertész Imre friss kitüntetésének fényében is érdemes megnézni a tárlatot.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2014. aug. 25., 12:25
  Kommentek
  2
  Heroldok és díszkardok – A Szent István-rend kacifántos története
 • Az építészet nem egy szakma belügye. Hogy ez mégis milyen kevéssé nyilvánvaló, azt ékesen példázza az a sok éve húzódó folyamat, ami Magyarországon a nemzeti építészetpolitika kidolgozása és elfogadása körül zajlik.

  Szerző
  Götz Eszter
  Posztolva
  2014/30. (07. 24.)
  Kommentek
  0
 • Gánt nem csak arról nevezetes, hogy itt található Semjén Zsolt vadászháza és Orbán Győző dolomitbányája. A húszas években a vértesi sváb faluból indult a hazai bauxitbányászat.

  Szerző
  Orosz Ildikó
  Posztolva
  2014/30. (07. 24.)
  Kommentek
  0
 • Nos, ha a Jóisten tévét nézett épp, ő pirult mélyen keresztény híve, Semjén Zsolt helyett. Bár meglehet, ő is inkább a térdét csapkodta a röhögéstől. Idiótákon nem tudunk segíteni, de a darwinizmus mégis irtó klassz dolog.

  Szerző
  Hraskó Gábor
  Posztolva
  2009/7. (02. 12.)
  Kommentek
  0
  Kisokos Darwin mai oktatójának – Semjén sem lesz már hülyébb
 • 88 éves korában elhunyt az argentin-spanyol futball-legenda, akit a kissé felületes, ám sportszerető magyar közvélemény leginkább onnan ismer, hogy hat éven át egy csapatban játszott vele Puskás is.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2014/29. (07. 17.)
  Kommentek
  0
  Szőke Nyíl is elröppent – Alfredo di Stéfano (1926-2014)
 • Ma éjfél után várható a Perseidák meteorraj elhúzódó maximuma! A csendes áhítatnak és a kívánságok elrebegésének csak a még mindig óriási hold, no meg a nagyvárosok zavaró fénye szabhat határt.

  Szerző
  Barotányi Zoltán
  Posztolva
  2013/34. (08. 22.)
  Kommentek
  0
  Lehull az égből - Meteorok, meteorrajok
 • Tegnap felavatták az új Fradi-pályát. A népünnepélyen fellépett Orbán Viktor és a Chelsea, szólt a dal és potyogtak a gólok, csak minket nem akartak beengedni.

  Szerző
  Simonyi Balázs
  Posztolva
  2014. aug. 11., 08:08
  Kommentek
  2
  Stadionavató – Orbánt fütyülik
 • Suttogónak nevezik azt a lovászt, aki jelenlétével, szavai és gesztusai segítségével képes a lovat megszelídíteni. Noha nem szereti a kifejezést, mégis ő a legismertebb magyar suttogó.

  Szerző
  Beszterczey Judit
  Posztolva
  2014/28. (07. 10.)
  Kommentek
  0
 • A ránk állított térfigyelő kamera azonosítja arcunkat. Leteszteltük, nem para.

  Szerző
  Bárdos Deák Ágnes
  Posztolva
  2014. aug. 08., 12:47
  Kommentek
  0
  Mandinerből – Szabadság téri napló
 • Az alkohol elleni háborúnak Magyarországon is több évszázados múltja van, de még csatát sem sikerült nyerni, maximum annyit értek el, hogy mindenki megtanulta, hogy az alkohol öl, butít, nyomorba dönt, s aztán mindenki ivott tovább.

  Szerző
  Legát Tibor
  Posztolva
  2014/30. (07. 24.)
  Kommentek
  2
  A pohár feneke alól – Alkoholizmus Magyarországon II. - A harc
 • Véget ért az O.Z.O.R.A. Fesztivál, volt móka, kacagás, révület és razzia, tánc és mozdulatlanság, nap és sár, sátor és előállítás. Ha jártak ott, ha nem, élvezzék Frederick Bernas fantasztikus képriportját!

  Szerző
  Frederick Bernas
  Posztolva
  2014. aug. 05., 12:38
  Kommentek
  1
  Ozora igazi arca
 • Posztolva
  2014/27. (07. 03.)
  Kommentek
  0
 • Gasztro

  chili&vanília

  Al latte

  Olaszországban - elsősorban az északi részeken, például Bolognában is - nagy hagyománya van annak, hogy húst tejben sütnek, párolnak. Ez első hallásra kifejezetten furcsának tűnhet, de megéri félretenni a szkepticizmust, a végeredmény ugyanis lenyűgöző. Egyébként régi magyar receptgyűjteményekben is előfordulnak hasonló ételek, legutóbb "növendékhús tejben párolva" címen bukkantam rá egy, a hetvenes években, Romániában kiadott kötetben.

  Posztolva
  2014/27. (07. 03.)
  Kommentek
  0
 • Fényárban úszik a Kossuth tér, midőn leszáll az est! Ragyogó fotók!

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2014. aug. 03., 09:08
  Kommentek
  4
  Messziről fénylik a Parlament – Ragyogj, ragyogj, Kossuth tér!
 • Igazság szerint, ha főzhet, olyankor Borbás Marcsi is nagyságrendekkel őszintébb embernek látszik. Tévékritikánk a Gasztroangyal című közszolgálati produkcióról.

  Szerző
  László Ferenc
  Posztolva
  2014/29. (07. 17.)
  Kommentek
  3
  Pulykakakast kéne venni – Gasztroangyal
 • A női alkoholisták száma egyre jobban növekszik, a kamaszlányok pedig versenyt isznak a fiúkkal. De mi lehet ennek az oka, és mennyire különbözik egymástól a két nem alkoholizmusa?

  Szerző
  Csendes-Erdei Emese
  Posztolva
  2014. aug. 01., 22:08
  Kommentek
  3
  Többet és keményebben – Mészáros Piroska addiktológiai konzultáns a női alkoholizmus sajátosságairól
 • Becslések szerint az alkoholisták száma Magyarországon nyolcszázezer és egymillió között lehet, de ha hozzátesszük, hogy ezt a családtagok is megszenvedik, ennél is jóval több áldozatról beszélhetünk - milliókról. De ki a szociális ivó, és ki az alkoholista? Mennyit számít a genetika, és mik a legnagyobb ellentmondások? Cikksorozatunk első részében ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

  Szerző
  Csendes-Erdei Emese
  Posztolva
  2014/29. (07. 17.)
  Kommentek
  13