A választások után emelkedni fog az államadósság

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 17., 16:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kormány mindent megtesz azért, hogy addig ne derüljenek ki a valós számok.

A portfolio.hu úgy értesült, hogy lassan lezárul az évek óta tartó vita a magyar hatóságok és az Eurostat között, melynek értelmében a garanciaalapok és az MNB-alapítványok mellett az Eximbank kormányzati szektorba átsorolása is megtörténik.

A döntést egyik fél sem kommunikálta nyilvánosan. Az Eurostat a lap megkeresésére azonban gyakorlatilag megerősítette az információt, miszerint: „Azt várjuk, hogy a magyar hatóságok a következő áprilisi notifikáció során már a teljes körű adatsort fogja megküldeni részünkre.”

Azonban ez már csak az áprilisi választások után lesz nyilvános. A jelenlegi becslések alapján a magyar államadóssághoz visszamenőlegesen hozzá fog adódni plusz két százalékpontnyi, ami elhanyagolhatóvá teszi az utóbbi évek egyébként sem túl acélos év végi államadósság-csökkenését.

Az ügyről korábban itt írtunk:

Így trükközik a kormány az államadósság mértékével

Megint sikerült kicsit kozmetikázni a számokon. A magyar államnak minden évben kétszer el kell küldenie egy jelentést az Eurostatnak, amiben részletesen, egy elfogadott közös módszertan alapján beszámol az államháztartás és az adósság alakulásáról; ez az ún. EDP-jelentés.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. nov. 17., 16:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
államadósság
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2017. november 17., péntek 20:16
    Még az Eximbankon kívül is vannak jogtalanul kivett tételek, ha nem is ekkora tételben.

Komment írásához