Felfoghatatlan összeget költ a kormány a Millenáris park felújítására

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 25., 13:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A 17 milliárdos gigaberuházás az évtized legnagyobb parkfejlesztése.

A napokban jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Millenáris park bővítésének megkezdését, amely a jelenlegi számok alapján is az elmúlt évtized legnagyobb parkfejlesztésének tűnik.

A történet persze már most gyanús; hogy pontosan mi kerül 17 milliárd forintba a 2,5 hektáros park kialakításában, annak az Index próbált utánajárni.

Az első sarkalatos kérdés: hogyan lehet a projekt tervezett költsége ennyi, miközben a hasonló nagyságú Széll Kálmán tér 5,3 milliárdba került felújítással, vágányrekonstrukcióval, térkövezéssel együtt. A park alá tervezett mélygarázs hasonló nagyságú, mint a József nádor téri mélygarázs, melyet 3 milliárdból építenek meg. Ha ezt összegezzük és még hozzáadjuk az épületbontás 2 milliárdra becsült költségét, akkor is összesen 10 milliárd forintnál járunk.

Az Index kérdésére Halmai Zoltán, a projektet felügyelő Millenáris Szélkapu Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: az összköltség egynegyedéből fedezték a 2016 végéig tartó előkészítési munkákat, a hátralévő részből pedig két tételt emelt ki: a 10,6 milliárdos építőipari kivitelezést, valamint a 2 milliárd forintba kerülő kertészeti munkát.

Ezt hasonlította össze a lap a HÉFTA Elemző Központ költséghaszon-elemzésével, amelyből kiderül, hogy térfelszín alatti építményekre, a főleg betonból épülő, 500 férőhelyes mélygarázsra, valamint a Fény utca–Kis Rókus utca közúti alagútra 5,7 milliárd forintot, a térfelszín fölötti építményekre pedig 1,5 milliárd forintot költenek. Az összes építési költség, azaz a 7,2 milliárd forint mellett eltörpül a parképítésre szánt 2,8 milliárd, és a zöldfal (egy fémszerkezetre növényeket futtatnak fel) 700 millió forintja. Egyéb felszíni munkákra még 1,2 milliárdot, a régi Millenáris felújítására pedig 400 milliót szánnak. További érdekesség, hogy a 17 milliárdos összköltségben nincs benne az a 4 milliárd forint, amit a beruházáshoz szükséges ingatlanszerzésre fordítottak.

Környezetvédők szerint indokolatlan a mélygarázs építése, hiszen a környéken lévő bevásárlóközpontokban két nagy mélygarázs van, és kiváló a tömegközlekedés. További aggodalomra ad okot, hogy a mélygarázs akadályozza a nagyobb fák ültetését a vékony talajréteg miatt. Az is kérdéses, hogy miért szükséges alagút a park alá, hiszen bár a park éjszaka be lesz zárva, akkor nincs nagy gyalogos forgalom, és a parkot akár megkerülni is lehet.

Az atlatszo.hu értesülése szerint a miniszterelnök vejével üzletelő Paár Attila cége, a West Hungária Bau egy másik céggel közösen alakítja ki a budai bevásárlóközpont melletti létesítményeket és a közparkot. A cégnek ez már a sokadik milliárdos állami megbízása. Leghíresebb és legfrissebb alkotásuk a vizes-vb 3 milliárd forintos ugrótornya a Batthyány téren.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. júl. 25., 13:07
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  rworse
  2017. július 26., szerda 14:25
  "De mi van, ha ő is meglátott, és egyszer csak szembetalálkozunk az alagútban?"

  Keskeny a palló kettőnek, nem térhet ki a Dani,
  Egy billentés, fenn a parkban előbukkan valami.
 2. 4
  tiszapolgári
  2017. július 26., szerda 11:56
  „Az is kérdéses, hogy miért szükséges alagút a park alá”

  Ez tényleg elég furcsa. Lehet, hogy azért, hogy ha meglátok egy ismerőst, akivel nincs kedvem beszélgetni, akkor kikerülhessem az alagúton át? De mi van, ha ő is meglátott, és egyszer csak szembetalálkozunk az alagútban? Kellene egy felüljáró is a park fölé, és akkor ez lehetne a világ legbiztonságosabb, háromszintes ismerőselkerülő parkja.
 3. 3
  rworse
  2017. július 26., szerda 08:58
  Különben pedig, már miért lenne felfoghatatlan összeg 17milliárd a Millenárisra? Nem vagyunk mi Kékszakállú Vágner, fel tudunk fogni már bármekkora összeget bármire. Azt is fel tudjuk majd fogni, amennyibe végül kerülni fog a 17milliárd helyett. Sokéves gyakorlatunk van abban, hogy felfoghatatlan összeg nem létezik.
  Már eleve egy 3000milliárdos felfogással ugrottunk a NER sűrűjébe, mit nekünk koszos 17milliárd+növekményei...
  Mi felfogjuk, némely zsebek meg lefogják. Business as usual.
 4. 2
  Cyrano
  2017. július 26., szerda 07:38
  Akkor már értem, mi a faxért áldoznak kisvasútra is. Meghosszabbítják a Millenárisig
 5. 1
  rworse
  2017. július 25., kedd 18:07
  Dehogy indokolatlan a mélygarázs. Egy csomó pénzt lehet rajta harácsolni.

Komment írásához