Kiszámolták, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem pont a szegényeket hozná rosszabb helyzetbe

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 26., 19:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az OECD nem javasolja a bevezetését.

A szociális juttatásokban már nem részesülő alsó középosztály járna jól a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésével, de nagyon sok vesztese is lenne az intézkedésnek – állítja a 34 fejlett piacgazdaságot tömörítő OECD elemzése, amelyet a hvg.hu ismertet.

Michael Forster, a kutatás irányítója szerint a lakhatási támogatást, családi pótlékot, iskolakezdési segélyt igénybe vevő családok rosszul járnának az alapjövedelemmel, mivel az minden szociális támogatást kiváltana. Az OECD kalkulációja szerint egy havi 465 eurós (18 év alattiaknál 100 eurós) alapjövedelem a vizsgált négy országból Nagy-Britanniában, Franciaországban és Finnországban is növelné a szegénységet, Olaszországban pedig változatlanul hagyná.

Ezért csak alacsonyabb összegben, kísérő intézkedések megtartásával tartják bevezethetőnek a rendszert, ám ez a megoldás az alapjövedelem melletti egyik erős érvet, a bürokrácia csökkentését kérdőjelezi meg. A kutatásban részt vevőkhöz képest eltérő helyzetű, szegényebb országokban azért még lehet pozitív hatása a feltétel nélküli alapjövedelemnek.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 26., 19:15
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Kovacs
    2017. május 27., szombat 15:44
    Igen, mert a feltétel nélküli alapjövedelmet például az adott ország GDP-jéhez is lehetne kötni. És akkor már nem olyan biztos az a "veszteség". Mert milyen kalkuláció ez a 465 - 100 euró? Besegített Matolcsy a számolgatásban?

Komment írásához