Pörgeti a kormány Paks II-t

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 08:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Még a választások előtt megpróbálják lehívni az orosz hitelt.

Mintha nem bíznának a győzelemben – írja a Népszava, ezért a kormány több fronton próbálja bebiztosítani magát, hogy a választási eredménytől függetlenül ne lehessen meghíúsítani a paksi beruházást.

Az első lépést már megtették azzal, hogy az időközi választást a Fidesz-KDNP színeiben induló Szabó Péter nyerte meg, de a legbiztosabb megoldás, ha mielőbb elkezdik lehívni az orosz hitelt, és a 4000 milliárd forintnyira becsült költségek minél nagyobb részét elköltik vagy lekötik.

A lap úgy tudja, hogy az Európai Bizottság hamarosan nyilvánosságra hozza a beruházás állami támogatásáról szóló döntését, melynek publikálását az Orbán-kabinet igyekszik hátráltatni az osztrák parlamenti választás utáni időpontig. Ausztria már korábban jelezte, hogy amennyiben az Európai Bizottság jóváhagyja a paksi bővítés állami támogatását, azt az Európai Bíróságnál fogják megtámadni. A kormány közben abban bízik, hogy egy esetlegesen új összetételű osztrák kabinettel elkerülhető lesz ez. A lap szerint erre konkrét cselekvési terve is van a magyar kormánynak: forrásaik szerint elképzelhető, hogy a közeljövőben számos osztrák cég nyer majd magyar tendereken.

A kormány terve, hogy ősszel lehívják az orosz hitel első részét, ugyanakkor teljesen a feledés homályába merült, hogy az 5 százalék körüli kamatú orosz hitel kiváltható lenne olcsóbb piaci finanszírozással. Közben Süli János pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy Magyarországnak semmilyen beleszólása nem lesz abba, hogy kik lesznek az alvállalkozók, ez egyedül a Roszatomon múlik, bár korábban a kormány ígéretett tett a német Siemens, valamint a francia Areva és Alstom felé.

A tényleges munkálatok 2018 januárjában keződnek olyan épületek létrehozásával, melyeknek "nincs szerepük a létesítmény üzemeletetésében".

A reaktorépítés az engedélyek beszerzése után indulhat, amire jelen állás szerint 2019 tavasza előtt kicsi az esély, bár korábban kormány igyekezett úgy módosíttatni az atomtörvényt, hogy az építkezés megkezdődhessen az engedélyek beszerzése nélkül is, végül ezt Jávor Benedek EP-képviselő kezdeményezésének köszönhetően később kénytelenek voltak törölni.

Az Orbán-kabinet megpróbálná már a választások előtt elkölteni az atomberuházási keret nagy részét, ám az építkezés megkezdését számos hiányzó engedély és egy kényszerűen visszavont törvénymódosítás is hátráltatja – írja a Népszava.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 08:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. szeptember 11., hétfő 21:04
  „Pörgeti a kormány Paks II-t”

  (radio)Activity.
 2. 2 rworse
  rworse
  2017. szeptember 11., hétfő 14:58
  Juszt

  Bús vezetékeiden Paksnak romvára megállék;
  Csend vala, tőzeg alól száll fel a szénteli por.
  Szél kele most, egy sír szele kél, s a csarnok elomlott
  Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.
  És mond: Honfi, mit ér epedő kebel? A romok: Orbán.
  Régi kormánya felé visszamerengni mit ér?
  Messze mulandóval komolyan vess öszve jövőkort;
  Csak száz év atomfelhő, s az ég fényre derül!
 3. 1 galambocskám
  galambocskám
  2017. szeptember 11., hétfő 10:17
  Egy kicsit off.

  A Török Szultán rugdalásról van szó - részben - és az népszerű errefelé.

  https://falramentaparlament.atlatszo.hu/2017/09/09/hodmezolazarhely-megyei-jogu-janos/

  "Nekem nem komám a kancelláriaminiszter. Ám ha hazavonul Vásárhelyre fácánra vadászgatni négy évre, akkor Isten óvja Magyarországot."


  Fetrengek a röhögéstől. Az ellenzéki fröcsögés természetesen nem érdekel, de azzal tökéletesen egyetértek hogy a Török Szultán viszi a vállán a kormányzást.

  Nélküle....még belegondolni is rémes.

  Nem véletlenül szeretném miniszterelnönek.


Komment írásához

 • Miskolc külsőn, a Baráthegyi Otthon majorságában fogyatékos emberek végeznek változatos munkát az állattartástól a sajt­készítésig. Külföldön egy sor hasonló szociális farm van, itthon a működtetés jogi feltételei sem egyértelműek.

  Szerző
  Csendes-Erdei Emese
  Posztolva
  2015/32. (08. 06.)
  Kommentek
  1
  Piros szalag a paradicsomon
 • A Virgin cégbirodalom fejeként 4,9 milliárd dollárt szedett össze. Hőlégballonnal és más járművekkel elkövetett rekordkísérleteivel a legmerészebb milliárdos a földön.

  Szerző
  Köves Gábor
  Posztolva
  2015/14. (04. 02.)
  Kommentek
  0
  Az űr demokratizálása - Richard Branson milliárdos
 • A paksi atomerőmű bővítése hosszú évekre vagy súlyos megszorításokat hoz, vagy adóemeléseket. Esetleg mindkettőt – miközben a kész atomerőmű gazdaságossága is kétséges.

  Szerző
  Fülöp Orsolya
  Posztolva
  2014/41. (10. 09.)
  Kommentek
  4
  „Lehet például adót emelni” - Romhányi Balázs a paksi bővítés költségeiről
 • A hagyományos izzók betiltása után épp ideje volt, hogy az Európai Bizottság az unió lakosságának kedvére tegyen. A roamingtarifák csökkentésével - majd jövő évi eltüntetésével - ez alighanem sikerül, két állhatatos asszonynak, Viviane Redingnek és Neelie Kroesnak köszönhetően. A változás hatásairól dr. Kis Gergelyt, a Corvinus Egyetem oktatóját, az eNET partnerét kérdeztük.

  Szerző
  Ujvári Sándor
  Posztolva
  2014/30. (07. 24.)
  Kommentek
  0
 • Az ország az utolsó másfél évtizedben alaposan lemaradt vetélytársaitól a gazdasági növekedésben. Vajon milyen unortodox megoldásokkal lehet e sanyarú helyzeten változtatni? - töprengett az 1964-ben megválasztott új munkáspárti kormány. Éceszgébernek Balogh Tamás és Káldor Miklós jelentkezett.

  Szerző
  László Géza
  Posztolva
  2014/19. (05. 07.)
  Kommentek
  1
  Unortodox kalandozásaink
 • A paksi bővítés ellentételezéseként 2017-ig meghosszabbítja a Gazprom és a magyar állam közti hosszú távú szerződést Oroszország. Ezáltal fenntartható maradhat a rezsicsökkentő politika.

  Szerző
  Rényi Pál Dániel
  Posztolva
  2014/5. (01. 30.)
  Kommentek
  0
   Atom gáz – A magyar–orosz gazdasági kapcsolatok háttere
 • Örülünk, hogy Matolcsy György örül. Az MNB elnöki székébe átülő minisztert saját korábbi szavaival köszöntjük. De előtte idézzük Orbánt: „Matolcsy György a jobb kezem. Nem tud senki olyan összeget mondani, amiért a jobb kezemről hajlandó lennék lemondani.”

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2013. márc. 01., 10:30
  Kommentek
  2
  Köszöntjük az új jegybankelnököt!
 • A szerző közgazdász, Václav Havel, majd a cseh pénzügyminiszter és a miniszterelnök egykori tanácsadója, jelenleg egy kereskedelmi bank stratégája, egyetemi katedrák, publicisztikarovatok és nemzetközi előadó körutak ünnepelt sztárja.

  Szerző
  Mészáros Bálint
  Posztolva
  2013/3. (01. 17.)
  Kommentek
  0
  Jézus borravalója
 • Gazdaság

  Üzleti etika melléklet

  "A tisztulás elkerülhetetlen"

  Nem kéne a másik munkatárs fizetésével törődni, hanem saját értékeinket kell a saját keresetünkhöz mérni, de a havi fix bérek világában ez nehéz - véli Küllői Péter, aki a Bátor Tábor Alapítványban és más szervezetben is a mozgó juttatást is magába foglaló éves javadalmazást igyekszik megvalósítani.

  Szerző
  Gaal Ilona
  Posztolva
  2012/48. (11. 29.)
  Kommentek
  0
 • Gazdaság

  Az LMP alternatív költségvetése

  Szinte pártprogram

  Noha számos ponton utópisztikus az LMP alternatív költségvetési javaslata, és gazdaságpolitikai irányvonalával sem értünk egyet, mégis dicséret illeti, mert alaposságban az utóbbi időben látott pártprogramokra is ráver. Ráadásul nem osztogatásra épül.

  Szerző
  Mészáros Bálint
  Posztolva
  2012. okt. 17., 07:10
  Kommentek
  5
  Szinte pártprogram
 • Gazdaság

  Konferencia a nyugdíjrendszerről

  Nyögés a vége

  Nyugdíjrendszerről szóló konferencián jártunk. Az egyéni számlás rendszer magyarországi bevezethetőségével kapcsolatban felvonultatott érvek erősen kikezdték mind a rációba vetett hitünket, mind a humorérzékünket. Kis magyar ökopornográfia.

  Szerző
  Mészáros Bálint
  Posztolva
  2012. szept. 27., 15:09
  Kommentek
  0
  Nyögés a vége
 • Miközben a kitűzött cél visszarángatni a magánszállásadókat a feketegazdaság felől, a szigorítások és az új adók éppen ellenkezőleg hatnak. Olyan tulajdonosokkal találkoztunk, akik egyszerűen leszedték a „Szoba kiadó” táblát balatoni házukról.

  Szerző
  Zsidai Péter
  Posztolva
  2012. aug. 02., 17:31
  Kommentek
  0
  Szoba nem kiadó
 • Gazdaság

  Gyanús buszbeszerzés

  Drága Mercedes!

  6-8 millió forinttal költött többet darabonként a BKK Mercedes buszokra, mint amennyi a piaci árhoz képest indokolt lett volna. A többletköltség összesen 200 millió forint körül van.

  Szerző
  - zsip -
  Posztolva
  2012. jun. 19., 06:30
  Kommentek
  0
  Drága Mercedes!