Pörgeti a kormány Paks II-t

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 08:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Még a választások előtt megpróbálják lehívni az orosz hitelt.

Mintha nem bíznának a győzelemben – írja a Népszava, ezért a kormány több fronton próbálja bebiztosítani magát, hogy a választási eredménytől függetlenül ne lehessen meghíúsítani a paksi beruházást.

Az első lépést már megtették azzal, hogy az időközi választást a Fidesz-KDNP színeiben induló Szabó Péter nyerte meg, de a legbiztosabb megoldás, ha mielőbb elkezdik lehívni az orosz hitelt, és a 4000 milliárd forintnyira becsült költségek minél nagyobb részét elköltik vagy lekötik.

A lap úgy tudja, hogy az Európai Bizottság hamarosan nyilvánosságra hozza a beruházás állami támogatásáról szóló döntését, melynek publikálását az Orbán-kabinet igyekszik hátráltatni az osztrák parlamenti választás utáni időpontig. Ausztria már korábban jelezte, hogy amennyiben az Európai Bizottság jóváhagyja a paksi bővítés állami támogatását, azt az Európai Bíróságnál fogják megtámadni. A kormány közben abban bízik, hogy egy esetlegesen új összetételű osztrák kabinettel elkerülhető lesz ez. A lap szerint erre konkrét cselekvési terve is van a magyar kormánynak: forrásaik szerint elképzelhető, hogy a közeljövőben számos osztrák cég nyer majd magyar tendereken.

A kormány terve, hogy ősszel lehívják az orosz hitel első részét, ugyanakkor teljesen a feledés homályába merült, hogy az 5 százalék körüli kamatú orosz hitel kiváltható lenne olcsóbb piaci finanszírozással. Közben Süli János pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy Magyarországnak semmilyen beleszólása nem lesz abba, hogy kik lesznek az alvállalkozók, ez egyedül a Roszatomon múlik, bár korábban a kormány ígéretett tett a német Siemens, valamint a francia Areva és Alstom felé.

A tényleges munkálatok 2018 januárjában keződnek olyan épületek létrehozásával, melyeknek "nincs szerepük a létesítmény üzemeletetésében".

A reaktorépítés az engedélyek beszerzése után indulhat, amire jelen állás szerint 2019 tavasza előtt kicsi az esély, bár korábban kormány igyekezett úgy módosíttatni az atomtörvényt, hogy az építkezés megkezdődhessen az engedélyek beszerzése nélkül is, végül ezt Jávor Benedek EP-képviselő kezdeményezésének köszönhetően később kénytelenek voltak törölni.

Az Orbán-kabinet megpróbálná már a választások előtt elkölteni az atomberuházási keret nagy részét, ám az építkezés megkezdését számos hiányzó engedély és egy kényszerűen visszavont törvénymódosítás is hátráltatja – írja a Népszava.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 08:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. szeptember 11., hétfő 21:04
  „Pörgeti a kormány Paks II-t”

  (radio)Activity.
 2. 2 rworse
  rworse
  2017. szeptember 11., hétfő 14:58
  Juszt

  Bús vezetékeiden Paksnak romvára megállék;
  Csend vala, tőzeg alól száll fel a szénteli por.
  Szél kele most, egy sír szele kél, s a csarnok elomlott
  Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.
  És mond: Honfi, mit ér epedő kebel? A romok: Orbán.
  Régi kormánya felé visszamerengni mit ér?
  Messze mulandóval komolyan vess öszve jövőkort;
  Csak száz év atomfelhő, s az ég fényre derül!
 3. 1 galambocskám
  galambocskám
  2017. szeptember 11., hétfő 10:17
  Egy kicsit off.

  A Török Szultán rugdalásról van szó - részben - és az népszerű errefelé.

  https://falramentaparlament.atlatszo.hu/2017/09/09/hodmezolazarhely-megyei-jogu-janos/

  "Nekem nem komám a kancelláriaminiszter. Ám ha hazavonul Vásárhelyre fácánra vadászgatni négy évre, akkor Isten óvja Magyarországot."


  Fetrengek a röhögéstől. Az ellenzéki fröcsögés természetesen nem érdekel, de azzal tökéletesen egyetértek hogy a Török Szultán viszi a vállán a kormányzást.

  Nélküle....még belegondolni is rémes.

  Nem véletlenül szeretném miniszterelnönek.


Komment írásához

 • Gazdaság

  Az LMP alternatív költségvetése

  Szinte pártprogram

  Noha számos ponton utópisztikus az LMP alternatív költségvetési javaslata, és gazdaságpolitikai irányvonalával sem értünk egyet, mégis dicséret illeti, mert alaposságban az utóbbi időben látott pártprogramokra is ráver. Ráadásul nem osztogatásra épül.

  Szerző
  Mészáros Bálint
  Posztolva
  2012. okt. 17., 07:10
  Kommentek
  5
  Szinte pártprogram
 • Gazdaság

  Konferencia a nyugdíjrendszerről

  Nyögés a vége

  Nyugdíjrendszerről szóló konferencián jártunk. Az egyéni számlás rendszer magyarországi bevezethetőségével kapcsolatban felvonultatott érvek erősen kikezdték mind a rációba vetett hitünket, mind a humorérzékünket. Kis magyar ökopornográfia.

  Szerző
  Mészáros Bálint
  Posztolva
  2012. szept. 27., 15:09
  Kommentek
  0
  Nyögés a vége
 • Miközben a kitűzött cél visszarángatni a magánszállásadókat a feketegazdaság felől, a szigorítások és az új adók éppen ellenkezőleg hatnak. Olyan tulajdonosokkal találkoztunk, akik egyszerűen leszedték a „Szoba kiadó” táblát balatoni házukról.

  Szerző
  Zsidai Péter
  Posztolva
  2012. aug. 02., 17:31
  Kommentek
  0
  Szoba nem kiadó
 • Gazdaság

  Gyanús buszbeszerzés

  Drága Mercedes!

  6-8 millió forinttal költött többet darabonként a BKK Mercedes buszokra, mint amennyi a piaci árhoz képest indokolt lett volna. A többletköltség összesen 200 millió forint körül van.

  Szerző
  - zsip -
  Posztolva
  2012. jun. 19., 06:30
  Kommentek
  0
  Drága Mercedes!
 • Gazdaság

  Utolsó pillanat a magán-nyugdíjpénztári átlépésben

  Nincs, mi alapján döntsön a tag

  A kormány sportot űz abból, hogy a magánnyugdíjpénztárak megmaradt tagjait döntés elé állítja, miközben a döntéshez szükséges információkat elhallgatja. Az ok lehet hozzá nem értés, kicsinyes bosszú és pénzszerzési manőver is.

  Szerző
  M. B.
  Posztolva
  2012. márc. 27., 23:55
  Kommentek
  0
  Nincs, mi alapján döntsön a tag
 • Gazdaság

  Jön az állami mobiltelefon

  Elnyeli a pénzt

  Félő, hogy az utóbbi évtized legsúlyosabb távközlés-politikai baklövése valósult meg a legújabb mobilfrekvencia-árverésen. A győzelmi nyilatkozatok 33 milliárd forint terven felüli bevételről harsognak, miközben 100 milliárdos nagyságrendű az adófizetők kára. Lássuk, hogyan lehet ennyit veszíteni, és mit várhatunk a negyedik szolgáltatótól.

  Szerző
  Ilyés Márton
  Posztolva
  2012. márc. 12., 15:03
  Kommentek
  1
  Elnyeli a pénzt
 • Regisztrációs díj vagy kamarai hozzájárulás? Nem mindegy, melyik jogcímen húznak ki 5000 forintot a vállalkozók zsebéből, mert az előbbi nem behajtható.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2012. febr. 28., 16:50
  Kommentek
  2
  Könyvelők támadása
 • Gazdaság

  A kohéziós alap befagyasztásáról szóló EB-döntés

  Nem politikai döntés az EU-szankció

  Pusztán jogi és gazdasági érvek is elégségesek ahhoz, hogy mi legyünk az első ország, amelynél a kohéziós támogatások visszatartását alkalmazzák. Kevés vigasz, hogy egy kis vis maior is van a történetben, bár még megúszhatjuk a büntetést.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2012. febr. 23., 19:02
  Kommentek
  1
  Nem politikai döntés az EU-szankció
 • Az Országgyűlés mégsem szavazott a dohánykereskedelmet állami monopóliumba adó törvényjavaslatról. Ha dohány, akkor jövedéki adó, arra pedig komoly lobbierők tudnak megmozdulni. Ez áll a háttérben vagy inkább új piaci szereplőktől tartanak a kereskedők?

  Szerző
  M. B.
  Posztolva
  2012. febr. 15., 06:00
  Kommentek
  1
  Csúszik a trafiktörvény
 • Igen ritka, hogy az Európai Bizottság hivatalból kötelezettségszegési eljárást indítson gazdasági és pénzügyi területen, 2004 óta összesen öt alkalommal indult ilyen. A jegybankügy ezek között is kirívó.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2012. jan. 27., 10:01
  Kommentek
  0
  Kínos az MNB-s kötelezettségszegés
 • Nem a túlzottdeficit-eljárás az igazi kihívás a magyar kormánynak, hanem az IMF és az EU pénzügyi mentőcsomagja. A fegyelmezett gazdaságpolitika nem lesz megúszható.

  Szerző
  narancs.hu
  Posztolva
  2012. jan. 25., 17:01
  Kommentek
  0
  A túlzottdeficit-eljárás nem ügy
 • Gazdaság

  Interjú Király Júliával, az MNB alelnökével

  „A fő gond az, hogy megszületett ez a törvénytervezet”

  Ha nem maradéktalanul tartja be a kormány a törvényeket, az ugyanolyan, mintha egyáltalán nem tartaná be – mondja Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Ma fogadja el az Országgyűlés az új jegybanktörvény módosító indítványait.

  Szerző
  Gaal Ilona
  Posztolva
  2011. dec. 23., 15:10
  Kommentek
  0
  „A fő gond az, hogy megszületett ez a törvénytervezet”
 • Gazdaság

  A devizahitelesek otthonvédelme

  Csónakház is végtörleszthető

  Az otthonvédelem égisze alatt végtörlesztésre van lehetőség a nyaralók, de még a csónakházak esetében is. Pedig ilyenkor nem fenyeget senkit az utcára kerülés veszélye.

  Szerző
  G.I.
  Posztolva
  2011. dec. 21., 17:12
  Kommentek
  4
  Csónakház is végtörleszthető