Pörgeti a kormány Paks II-t

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 08:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Még a választások előtt megpróbálják lehívni az orosz hitelt.

Mintha nem bíznának a győzelemben – írja a Népszava, ezért a kormány több fronton próbálja bebiztosítani magát, hogy a választási eredménytől függetlenül ne lehessen meghíúsítani a paksi beruházást.

Az első lépést már megtették azzal, hogy az időközi választást a Fidesz-KDNP színeiben induló Szabó Péter nyerte meg, de a legbiztosabb megoldás, ha mielőbb elkezdik lehívni az orosz hitelt, és a 4000 milliárd forintnyira becsült költségek minél nagyobb részét elköltik vagy lekötik.

A lap úgy tudja, hogy az Európai Bizottság hamarosan nyilvánosságra hozza a beruházás állami támogatásáról szóló döntését, melynek publikálását az Orbán-kabinet igyekszik hátráltatni az osztrák parlamenti választás utáni időpontig. Ausztria már korábban jelezte, hogy amennyiben az Európai Bizottság jóváhagyja a paksi bővítés állami támogatását, azt az Európai Bíróságnál fogják megtámadni. A kormány közben abban bízik, hogy egy esetlegesen új összetételű osztrák kabinettel elkerülhető lesz ez. A lap szerint erre konkrét cselekvési terve is van a magyar kormánynak: forrásaik szerint elképzelhető, hogy a közeljövőben számos osztrák cég nyer majd magyar tendereken.

A kormány terve, hogy ősszel lehívják az orosz hitel első részét, ugyanakkor teljesen a feledés homályába merült, hogy az 5 százalék körüli kamatú orosz hitel kiváltható lenne olcsóbb piaci finanszírozással. Közben Süli János pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy Magyarországnak semmilyen beleszólása nem lesz abba, hogy kik lesznek az alvállalkozók, ez egyedül a Roszatomon múlik, bár korábban a kormány ígéretett tett a német Siemens, valamint a francia Areva és Alstom felé.

A tényleges munkálatok 2018 januárjában keződnek olyan épületek létrehozásával, melyeknek "nincs szerepük a létesítmény üzemeletetésében".

A reaktorépítés az engedélyek beszerzése után indulhat, amire jelen állás szerint 2019 tavasza előtt kicsi az esély, bár korábban kormány igyekezett úgy módosíttatni az atomtörvényt, hogy az építkezés megkezdődhessen az engedélyek beszerzése nélkül is, végül ezt Jávor Benedek EP-képviselő kezdeményezésének köszönhetően később kénytelenek voltak törölni.

Az Orbán-kabinet megpróbálná már a választások előtt elkölteni az atomberuházási keret nagy részét, ám az építkezés megkezdését számos hiányzó engedély és egy kényszerűen visszavont törvénymódosítás is hátráltatja – írja a Népszava.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 08:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. szeptember 11., hétfő 21:04
  „Pörgeti a kormány Paks II-t”

  (radio)Activity.
 2. 2 rworse
  rworse
  2017. szeptember 11., hétfő 14:58
  Juszt

  Bús vezetékeiden Paksnak romvára megállék;
  Csend vala, tőzeg alól száll fel a szénteli por.
  Szél kele most, egy sír szele kél, s a csarnok elomlott
  Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.
  És mond: Honfi, mit ér epedő kebel? A romok: Orbán.
  Régi kormánya felé visszamerengni mit ér?
  Messze mulandóval komolyan vess öszve jövőkort;
  Csak száz év atomfelhő, s az ég fényre derül!
 3. 1 galambocskám
  galambocskám
  2017. szeptember 11., hétfő 10:17
  Egy kicsit off.

  A Török Szultán rugdalásról van szó - részben - és az népszerű errefelé.

  https://falramentaparlament.atlatszo.hu/2017/09/09/hodmezolazarhely-megyei-jogu-janos/

  "Nekem nem komám a kancelláriaminiszter. Ám ha hazavonul Vásárhelyre fácánra vadászgatni négy évre, akkor Isten óvja Magyarországot."


  Fetrengek a röhögéstől. Az ellenzéki fröcsögés természetesen nem érdekel, de azzal tökéletesen egyetértek hogy a Török Szultán viszi a vállán a kormányzást.

  Nélküle....még belegondolni is rémes.

  Nem véletlenül szeretném miniszterelnönek.


Komment írásához

 • Gazdaság

  Harc a forint összeomlása ellen

  Borotvaélen

  A múlt szerdán, közvetlenül a négynapos munkaszünet előtt a jegybank 3 százalékkal megemelte az alapkamatot. A forintot védte, amelynek drámai gyengülését több milliárd eurós spekulatív tőke próbálta kiprovokálni. Ez és a vasárnapi hír egy gigászi IMF-hitelről megfogta a forintot. Hétfőn a forint/euró árfolyam normalizálódott, de a tőzsdeindex tovább zuhant. Mi ez az egész, és mekkora a baj?

  Szerző
  Dunai Márton
  Posztolva
  2008/44. (10. 30.)
  Kommentek
  0
 • Kezelhető-e, és hogyan? Mi a dolga az amerikai jegybanknak, és mi a nemzetközi intézményeknek? Az amerikai ingatlanpiaci válság kialakulását három hónapja Király Júlia, a jegybank alelnöke magyarázta el lapunknak. A krízis azóta feltáruló dimenzióiról most a Soros Fund Management és a Concorde Értékpapír Zrt. elnökét faggattuk. Soros György új könyve a válságról pár hét múlva jelenik meg Amerikában.

  Szerző
  Bojtár B. Endre
  Posztolva
  2008/18. (05. 01.)
  Kommentek
  0
 • Csődközeli helyzetbe került a közel hatvanéves múltra visszatekintő Magyar Épületszerelő (Maszer), miután türelmetlen alvállalkozói felszámolást kezdeményeztek a hónapok óta fizetésképtelen részvénytársaság ellen. A cég egyik leányvállalata, a Maszer-Generál már 2005-ben bajba jutott, a rendőrség csalás gyanújával jelenleg is nyomoz a Nemzeti Múzeumot felújító társaságnál.

  Szerző
  M. László Ferenc
  Posztolva
  2008/6. (02. 07.)
  Kommentek
  0
 • Az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság közvetett hatásait még senki nem tudja felmérni. Egy biztos: a magyar banki gyakorlat az elmúlt években ugyanazokkal a módszerekkel tette könnyebbé a hitelhez jutást, mint amelyek az Egyesült Államokban a válság kialakulásához vezettek. De itthon még a jenhitelek növekvő aránya is veszélyt jelenthet.

  Szerző
  Bogár Zsolt
  Posztolva
  2008/5. (01. 31.)
  Kommentek
  0
 • Az ügyfélterminál-piac hazai vezető cégét a közép-európai Technology Fast 50 "Rising Star" tavalyi vállalati listáján a második helyre rangsorolták. Az Onlinet Kft. 32 éves ügyvezetője többek között elmondta: társaságuk tudatosan tartja magát távol az állami megrendelésektől.

  Szerző
  Szabó M. István
  Posztolva
  2007/11. (03. 15.)
  Kommentek
  0
 • Legalább tíz évet ad még magának az OTP Bank élén Csányi Sándor, az ország legbefolyásosabbnak tartott üzletembere, aki a magyar bankrendszer aranykorát az ukrán és az orosz piacokon játszaná újra. Privát holdingja közben piacvezető lett a hús- és élelmiszeriparban. A politikusi lét viszont továbbra sem vonzza.

  Szerző
  Bogár Zsolt, Bojtár B. Endre
  Posztolva
  2006/51. (12. 21.)
  Kommentek
  0
 • Gazdaság

  Magyar eurókilátások

  Letesszük a garast

  A kínai piacon szír árustól euróért görögdinnyét vásárolni - globalizációs utópia helyett néhány éven belül rögvalóság, akár eme kies országban is. Persze addig temérdek szociális kiadás lefolyik még a Dunán, megérünk néhány takarékossági csomagot, és minimum egy kormányváltás is kinéz. Az euróövezethez csatlakozást követően viszont Püspökladánytól Dunkerque-ig húzódik majd a Kánaán. A közös európai fizetőeszköztől az euróhívők következetes gazdaságpolitikát és nagyobb sebességfokozatú növekedési pályát remélnek. A szkeptikusok viszont azzal riogatnak, hogy mozgó célpontot még józanon is módfelett nehéz eltalálni.

  Szerző
  Házi István
  Posztolva
  2004/12. (03. 18.)
  Kommentek
  0