Pörgeti a kormány Paks II-t

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 08:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Még a választások előtt megpróbálják lehívni az orosz hitelt.

Mintha nem bíznának a győzelemben – írja a Népszava, ezért a kormány több fronton próbálja bebiztosítani magát, hogy a választási eredménytől függetlenül ne lehessen meghíúsítani a paksi beruházást.

Az első lépést már megtették azzal, hogy az időközi választást a Fidesz-KDNP színeiben induló Szabó Péter nyerte meg, de a legbiztosabb megoldás, ha mielőbb elkezdik lehívni az orosz hitelt, és a 4000 milliárd forintnyira becsült költségek minél nagyobb részét elköltik vagy lekötik.

A lap úgy tudja, hogy az Európai Bizottság hamarosan nyilvánosságra hozza a beruházás állami támogatásáról szóló döntését, melynek publikálását az Orbán-kabinet igyekszik hátráltatni az osztrák parlamenti választás utáni időpontig. Ausztria már korábban jelezte, hogy amennyiben az Európai Bizottság jóváhagyja a paksi bővítés állami támogatását, azt az Európai Bíróságnál fogják megtámadni. A kormány közben abban bízik, hogy egy esetlegesen új összetételű osztrák kabinettel elkerülhető lesz ez. A lap szerint erre konkrét cselekvési terve is van a magyar kormánynak: forrásaik szerint elképzelhető, hogy a közeljövőben számos osztrák cég nyer majd magyar tendereken.

A kormány terve, hogy ősszel lehívják az orosz hitel első részét, ugyanakkor teljesen a feledés homályába merült, hogy az 5 százalék körüli kamatú orosz hitel kiváltható lenne olcsóbb piaci finanszírozással. Közben Süli János pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy Magyarországnak semmilyen beleszólása nem lesz abba, hogy kik lesznek az alvállalkozók, ez egyedül a Roszatomon múlik, bár korábban a kormány ígéretett tett a német Siemens, valamint a francia Areva és Alstom felé.

A tényleges munkálatok 2018 januárjában keződnek olyan épületek létrehozásával, melyeknek "nincs szerepük a létesítmény üzemeletetésében".

A reaktorépítés az engedélyek beszerzése után indulhat, amire jelen állás szerint 2019 tavasza előtt kicsi az esély, bár korábban kormány igyekezett úgy módosíttatni az atomtörvényt, hogy az építkezés megkezdődhessen az engedélyek beszerzése nélkül is, végül ezt Jávor Benedek EP-képviselő kezdeményezésének köszönhetően később kénytelenek voltak törölni.

Az Orbán-kabinet megpróbálná már a választások előtt elkölteni az atomberuházási keret nagy részét, ám az építkezés megkezdését számos hiányzó engedély és egy kényszerűen visszavont törvénymódosítás is hátráltatja – írja a Népszava.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 11., 08:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. szeptember 11., hétfő 21:04
  „Pörgeti a kormány Paks II-t”

  (radio)Activity.
 2. 2 rworse
  rworse
  2017. szeptember 11., hétfő 14:58
  Juszt

  Bús vezetékeiden Paksnak romvára megállék;
  Csend vala, tőzeg alól száll fel a szénteli por.
  Szél kele most, egy sír szele kél, s a csarnok elomlott
  Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.
  És mond: Honfi, mit ér epedő kebel? A romok: Orbán.
  Régi kormánya felé visszamerengni mit ér?
  Messze mulandóval komolyan vess öszve jövőkort;
  Csak száz év atomfelhő, s az ég fényre derül!
 3. 1 galambocskám
  galambocskám
  2017. szeptember 11., hétfő 10:17
  Egy kicsit off.

  A Török Szultán rugdalásról van szó - részben - és az népszerű errefelé.

  https://falramentaparlament.atlatszo.hu/2017/09/09/hodmezolazarhely-megyei-jogu-janos/

  "Nekem nem komám a kancelláriaminiszter. Ám ha hazavonul Vásárhelyre fácánra vadászgatni négy évre, akkor Isten óvja Magyarországot."


  Fetrengek a röhögéstől. Az ellenzéki fröcsögés természetesen nem érdekel, de azzal tökéletesen egyetértek hogy a Török Szultán viszi a vállán a kormányzást.

  Nélküle....még belegondolni is rémes.

  Nem véletlenül szeretném miniszterelnönek.


Komment írásához

 • Gazdaság

  Kocsmaszámtan adóemelés után

  Pultosok és proletárok

  November 1-jétől hatályosak a szerencsejáték-törvény azon módosításai, amelyek következtében a játékgépeket üzemeltető vendéglátó-ipari egységekben összességében több tízezren veszíthetik el állásukat.

  Szerző
  Tamás Gábor
  Posztolva
  2011/45. (11. 10.)
  Kommentek
  1
 • Gazdaság

  A kormány és az adósságplafon

  Elnézőpont

  A hírekkel ellentétben az Alaptörvény adósságszabálya igenis életbe lép január elsejétől, de a kormány egy kicsit valóban kivonná magát a saját szabályai alól. Az utána jövők dolgát viszont megnehezítené.

  Szerző
  Mészáros Bálint
  Posztolva
  2011. dec. 08., 13:12
  Kommentek
  0
  Elnézőpont
 • Gazdaság

  Terjeszkedik a kormánypárti közért

  A magyar lánc szebben csörög

  A Fidesznek oly kedves CBA és a Coop konzorciuma a hírek szerint megvenné a kivonulni szándékozó belga-francia Delhaize-csoport Cora-Match-Profi boltcsaládját. A kormány azonban inkább lelkes, mint okos a "nemzeti kereskedelem" megteremtésében, és alighanem akaratlanul is fölveri az üzletlánc árát.

  Szerző
  Tamás Gábor
  Posztolva
  2011/47. (11. 24.)
  Kommentek
  0
  A magyar lánc szebben csörög
 • Gazdaság

  Az evaszabályok változása

  Megszüntetve megőrzés

  Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) napjai meg vannak számlálva. Bár politikai okok miatt megszüntetni nem meri a kormány, a kulcsát olyan magasra, 40 százalékra emeli, hogy ez az adózási forma várhatóan magától elhal. Noha nemzetgazdasági jelentősége elhanyagolható volt, az eva a legstabilabb - még a legjelentősebb GDP-csökkenés idején is növekvő bevételt produkáló - adónemnek számított. Nekrológ hátra- és előretekintéssel.

  Szerző
  Ballai József
  Posztolva
  2011/46. (11. 17.)
  Kommentek
  0
  Megszüntetve megőrzés
 • A múlt heti uniós csúcsot sokan az utolsó lehetőségnek tartották a közös valuta, sőt az egész unió megmentésére. És született is pár fontos döntés: a görög államadósságról, a válság ellen bevethető új pénzügyi stabilizációs eszközökről és az európai bankrendszer feltőkésítéséről. Ezek értelméről beszélgettünk az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) magyar igazgatójával.

  Szerző
  Bojtár B. Endre, Gaal Ilona
  Posztolva
  2011/44. (11. 03.)
  Kommentek
  0
 • A Magyar Bankszövetség volt elnöke szerint Orbán Viktor legújabb adósmentő ötlete hosszú távon vágja haza annak a lehetőségét, hogy Magyarország végre növekedési pályára álljon.

  Szerző
  Gaal Ilona
  Posztolva
  2011/37. (09. 15.)
  Kommentek
  0
 • Gazdaság

  Mol-részvényeket vesz a kormány

  Nagyot tankol

  A kormány augusztus végéig visszavásárolja a Szurgutnyeftyegaztól az oroszok Molban lévő részesedését. Bár az sem érdektelen, hogy az 518 milliárd forintos vételár az IMF-hitel fölhasználása miatt meddig kúszik föl még, az igazán érdekes kérdés az, hogy milyen valódi megfontolások lehetnek az akciót kísérő hangzatos szlogenek mögött.

  Szerző
  Szabó M. István
  Posztolva
  2011/22. (06. 02.)
  Kommentek
  0
 • A problémás lakáshitelek kezelésében minden olyan szereplőnek részt kell vállalnia, aki felelős a helyzetért: az államnak, a bankoknak és maguknak az adósoknak is - állítja a hiteltanácsadó szakember. Nem kifejezetten szokványos véleménye szerint az sem tragédia, ha fizetésképtelenség miatt sok embernek kell költöznie.

  Szerző
  Mészáros Bálint
  Posztolva
  2011/9. (03. 03.)
  Kommentek
  0
 • Bár harmincszázalékos az elmaradás a 2008-as teljesítményhez képest, még így is jelentős, 151 milliárdos adózott eredményt ért el a tavalyi válságos esztendőben az OTP. A terjeszkedési stratégiájáról, a határon túli befektetéseiről, a következő kormány által követendő gazdaságpolitikáról az elnök-vezérigazgatót kérdeztük.

  Szerző
  M. László Ferenc
  Posztolva
  2010/10. (03. 11.)
  Kommentek
  0
 • Októberben majdnem bedőlt a forint, ami a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) kamatemelésre kényszerítette, vagyis az ellentétére annak, ami a világban a gazdasági recesszió miatt manapság a módi. A válság mélységéről kérdeztük a válság menedzserét.

  Szerző
  Bogár Zsolt, M. László Ferenc
  Posztolva
  2008/51. (12. 18.)
  Kommentek
  0
 • Gazdaság

  Harc a forint összeomlása ellen

  Borotvaélen

  A múlt szerdán, közvetlenül a négynapos munkaszünet előtt a jegybank 3 százalékkal megemelte az alapkamatot. A forintot védte, amelynek drámai gyengülését több milliárd eurós spekulatív tőke próbálta kiprovokálni. Ez és a vasárnapi hír egy gigászi IMF-hitelről megfogta a forintot. Hétfőn a forint/euró árfolyam normalizálódott, de a tőzsdeindex tovább zuhant. Mi ez az egész, és mekkora a baj?

  Szerző
  Dunai Márton
  Posztolva
  2008/44. (10. 30.)
  Kommentek
  0
 • Kezelhető-e, és hogyan? Mi a dolga az amerikai jegybanknak, és mi a nemzetközi intézményeknek? Az amerikai ingatlanpiaci válság kialakulását három hónapja Király Júlia, a jegybank alelnöke magyarázta el lapunknak. A krízis azóta feltáruló dimenzióiról most a Soros Fund Management és a Concorde Értékpapír Zrt. elnökét faggattuk. Soros György új könyve a válságról pár hét múlva jelenik meg Amerikában.

  Szerző
  Bojtár B. Endre
  Posztolva
  2008/18. (05. 01.)
  Kommentek
  0
 • Csődközeli helyzetbe került a közel hatvanéves múltra visszatekintő Magyar Épületszerelő (Maszer), miután türelmetlen alvállalkozói felszámolást kezdeményeztek a hónapok óta fizetésképtelen részvénytársaság ellen. A cég egyik leányvállalata, a Maszer-Generál már 2005-ben bajba jutott, a rendőrség csalás gyanújával jelenleg is nyomoz a Nemzeti Múzeumot felújító társaságnál.

  Szerző
  M. László Ferenc
  Posztolva
  2008/6. (02. 07.)
  Kommentek
  0