Rádió

Klára bácsiék - Bayer Zsolt betelefonálós műsora

szerző
Krusovszky Dénes
publikálva
2016/26. (06. 30.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Bayer Zsolt kissé megfáradtan kezdett bele kétórás programja felvezetésébe, de a tőle elvárhatót így is rögtön hozta.

Azon a hajnalon, amikor Gajdics Ottó drámai hangon bejelentette új rádiója világrajövetelét, mi is ott csüngtünk az éteren, és aztán az első adásnap cselekményeire is igyekeztünk figyelemmel lenni (lásd: Valaki felsír). A nagyrészt a Simicska-médiabirodalomból kiszakadó műsorkészítői névsor, a Magyar Idők mint ikerfórum, vagy Gajdics előbb említett monológja nemigen hagyhatott senkiben sem kételyt a csatornától elvárható társadalmi-politikai vizsgálódások tárgykörét és minőségét illetően.

A Karc FM és a lényegében elődjének tekinthető Lánchíd Rádió struktúrájában, tónusában, műsoresztétikájában és technikai megoldásaiban is egyívásúnak tetszik.

Ha jól emlékszünk, az indulás körül a publikum leginkább az előre bejelentetten normasértő, radikális, a pc-beszédmódra nem egyszerűen fittyet hányó, de azt egyenesen megsemmisíteni igyekvő betelefonálós műsorra, a Paláverre volt kíváncsi. Nem véletlenül: a Bayer Zsolt, Huth Gergely, Papp Endre, Gajdics Ottó kvartett sokat ígért. De aztán se botrányról, se vad népszerűségről nemigen lehetett hallani, ami nem annyira a műsorkészítők hibájának tudható be (ők, hogy úgy mondjuk, mindent elkövettek), hanem inkább a korszellemnek: időközben az ő nyelvüket (vagy annak bizonyos elemeit legalábbis) kezdte el használni az állami műsorszolgáltatás is.

Mindenesetre némi érési időt adva a dolognak, nemrégiben ismét belehallgattunk a Paláverbe, és az élmény nem volt tanulságok nélküli. Az aznapi felelős (a többi műsorvezető által olykor „nehézbombázónak” titulált) Bayer Zsolt kissé megfáradtan kezdett bele kétórás programja felvezetésébe, de a tőle elvárhatót így is rögtön hozta: kedvcsinálónak szánt hírei, amiket beolvasott, a betelefonálói aktivitást elősegítendő, egy kivétellel mind a migránsokról szóltak (akik „mivel itt vannak, eleve köztörvényesek, ezt ne feledjük”). Az egy kivétel pedig egy kedves reménykedő futam volt, hátha az FPÖ-nek mégiscsak sikerül valahogy megvétóznia az osztrák elnökválasztást.

Ami a műsor ezután következő és lényeginek szánt részét illeti, vagyis a telefonálókkal való elbeszélgetést, azt a házigazda tulajdonképpen még a bevezetésnél is kisebb energiaráfordítással oldotta meg. Tapasztalt rókaként a „hagyd őket beszélni, és bármit mondanak, adj igazat és köszönd meg” elve alapján kezelte a műsor vendégeit. Ritkán volt rá szükség, hogy Bayernek kelljen fenntartani a műsor lendületét, de ha mégis, egy-egy jól ismert bayeri fordulat – „fehérjehalmaz”, „liberális amőba”, „idegen szívű véglény” – megoldotta a helyzetet. De legtöbbször elegek voltak a betelefonálók is.

A hallgatók által preferált problémakör hármas felosztást mutat: egyrészt a migránsok, másrészt a melegek, harmadrészt pedig a zsidók határozták meg a főbb gondolati íveket. A zsidókról például kiderült, hogy már itt vannak, és lakóparkjaik lassan ellepik az országot. Megdöbbentő, reagálta le tömören a hallgatói monológot Bayer. A migránsoktól is hasonló invázió várható a betelefonálók szerint, de érdekes módon az őket érintő futamok igazodtak a leginkább a közmédiás hangütéshez. Ami viszont erősen eltért attól, az a nyílt, önfeledt buzizás volt. Ungár Klára, vagy ahogy a műsorban emlegették, Klára bácsi és Kocsis Máté pere hallhatóan felborzolta a kedélyeket. Egy idős hölgy például a következő SMS-t küldte: „Figyeljünk a lényegre, Klári bácsi mivel akar sértegetni? Azzal, ami ő maga, rájött, hogy milyen undorító, hű, de furcsa. Nagymama” És hát Bayer mi mást mondhatott volna: „Köszönjük szépen, nagymama!”

Nehéz már megmondani, hogy a Paláverhez hasonló műsorok hatására keletkezett-e ez a düh, vagy azok csak felismerték a gyűlöletet, és teret adtak neki a népszerűség érdekében. Mindenesetre ez már alig tűnik fel, alig zavar valakit, a szemünk láttára vált köznyelvvé végül.

Paláver, Karc FM, június 21.

szerző
Krusovszky Dénes
publikálva
2016/26. (06. 30.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Karc FM
Bayer Zsolt
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 22
  grrr
  2016. július 18., hétfő 12:06
  Te is kivételt tehetnél, tiszapolgári, és megköszönhetnéd a gratulációt.

  Neked mikor lesz a születésnapod?

  Majd küldök neked egy tánc és illemtankönyvet.
 2. 21
  grrr
  2016. július 18., hétfő 10:49
  Dehogy nincs harag!

  Csak most kivételt tettem.
 3. 20
  tiszapolgári
  2016. július 18., hétfő 10:14
  18.

  Ez kb. olyan, mintha Bayer Zsolt azt írná Cohn-Benditnek és Schiff Andrásnak, hogy jól van, csöpögő orrú zsidrákok, remélem nincs harag.

 4. 19
  grrr
  2016. július 18., hétfő 09:59
  És ehhez mit szólna, Cyrano?

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRMMWTyJUxb1Sms3b-HMmCLvxLvtBHbQ8PPe0CVVEkhDKjoOCahYA

  Régebben ez volt a facebook oldalamon.

  Többek szerint lelki társak vagyunk.
 5. 18
  grrr
  2016. július 18., hétfő 09:51
  Isten éltesse a mamádat, tiszapolgári!


  Remélem soha többé nem kell megemlítenem a neked szánt hozzászólásokra reagálva.
  Igazán nem szívesen tettem.
 6. 17
  tiszapolgári
  2016. július 18., hétfő 09:15
  16.

  Kösz. Nem engedhettem meg, hogy ma is meg legyen emlegetve a baronesz által.

 7. 16
  Cyrano
  2016. július 18., hétfő 08:50
  tiszapolgári: Hosszú boldog életet kívánok a mamádnak.
 8. 15
  Cyrano
  2016. július 18., hétfő 08:46
  Hát tudja, az akinek Freud a vezetékneve. :XD

  Ha mindenki olyan lenne, mint a face-ra kipakolt fotója nem lennénk elöregedő ország.
  Nem portré, szöveg alapján szoktam véleményt alkotni.
  Bár kegyed itteni fotója is elég őszinte.
 9. 14
  tiszapolgári
  2016. július 18., hétfő 08:44
  Cyrano,

  A csajszi szónak az az egyedüli magyarázata, hogy anyámnak ma van a születésnapja.

 10. 13
  grrr
  2016. július 18., hétfő 08:12
  De ki az a Zsiga?

Komment írásához