Az ősz kellős közepe – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. okt. 09., 09:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hűvösebb napok után a hét közepére melegszik az idő. S e kései vénasszonyok nyara, átmeneti megtorpanás után, kitart még jövő héten is.

A múlt hét végére ismét az átlagosnál hidegebb idő vette át az uralmat a Kárpát-medencében – ezen az őszön már nem először. E hét elején sem tapasztalunk még változást: hétfőn sem lesz melegünk, bár sokfelé (például a főváros környékén) ekkor már kisüt a nap. Helyenként azonban kifejezetten borongós, délnyugaton és a keleti határnál időszakonként esős idő lesz. Kedden és szerdán is maradnak a gomolyfelhők, de a napsütést sem spórolja meg tőlünk a természet. Keddről szerdára virradóan főleg északon fog esni (ott sem sok). Szerdán a déli és délnyugati országrészt már határozottan melegebb levegő éri el, s ezen a napon többfelé is meglehet a 18-19 fok. Hét közepétől langymeleg, mediterrán eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét, így csütörtökön a 21-22 fok sem lesz ritka. Kár, hogy ennek első körben még hamar elfogy az utánpótlása, cserébe északnyugat felől (egy gyenge, csapadékot alig hozó hidegfront mögött) némileg hűvösebb levegő érkezik. Így azután pénteken a nyugati és a déli régiók kivételével inkább 20 fok alatt alakulnak a maximumok. Szombaton is némileg visszafogott felmelegedést tapasztalunk - de ez a 16, 20 fokos délutáni hőmérséklet kirándulásra pont ideális lesz! Szombat hajnalra (amikorra jelentősen csitul a hét addigi részén sokszor élénk légmozgás) azért már visszatérnek a ködfoltok is, melyek a jövő héten - a látszólagos légköri eseménytelenség mellett - idővel egyre jobban meghatározzák az időjárás jellegét. Ezzel együtt pár napra hűvösebbre fordulnak a hét közepére kissé megenyhülő (viszont lassan már 13 óránál is hosszabb ideig tartó) éjszakák is. Számottevő csapadékra azonban sem hét közben, sem hétvégén nem kell számítanunk. Vasárnap viszont ismét erőteljesen melegszik, s ez a vénasszonyok nyara típusú idő kitart a jövő hét nagy részén is!

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Az átmeneti felmelegedés se feledtetheti, milyen rohamos ütemben csökken a nappalok hossza (s ezzel együtt a nap delelési magassága). E hét végén például (Budapest környékét tekintve) már délután 6 előtt lemegy a nap, és reggel csupán 7 óra után kel – főleg ez utóbbi teszi sürgetővé, hogy néhány héten belül egy órával visszatekerjük a mutatót.

Csütörtökön, vasárnap egészen kellemes

Hétfő: Erőteljesen gomolyfelhős időnk lesz, de azért több órára kisüthet a nap, 12, 15 fokos maximumokkal számolhatunk. Legfeljebb délnyugaton, illetve a Tiszántúlon fordulhat elő kisebb eső. Főleg északon és az Alföldön élénk északnyugati szél fog fújni (délnyugaton gyenge marad a légmozgás). Éjszakára a gyengülő szélben, délnyugaton, majd északnyugaton ismét megnövekvő felhőzet mellett alaposan lehűl a levegő – reggelig egészen 3, 9 fokig. Északkeleten lesz a hidegebb, a felhősebb Dunántúlon kevésbé lesz hűvös a hajnal. Ekkor már délen eleredhet az eső is.

Kedd: Továbbra is erősen gomolyfelhős, de azért zömében napsütéses időben kicsit jobban melegszik: délután 13, 17 fokos maximumokat is mérhetünk, délen-délnyugaton lesz a melegebb, északon-északnyugaton a hűvösebb. Északon és keleten kissé élénk nyugati-délnyugati szél fog fújni. Éjszaka északon, északkeleten lesz több felhő, itt hajnalban eshet is, északon mérsékelt, délen gyenge délnyugati szél fog fújni. Reggelig 5, 9 fokig süllyednek a hőmérsékletek.

Szerda: Napközben főleg délen és nyugaton várható zavartalanabb napsütés, északon-északkeleten (például a főváros környékén is) több lesz a felhő az égen. 15, 19 fokos maximumok várhatók – délen és délnyugaton lesz a legmelegebb. Északon és keleten élénk nyugati szél fog fújni. Éjszakára mindenhol kiderül az ég, gyengül a szél is, reggelig 5, 11 fokig csökken a hőmérséklet.

Csütörtök: Zömmel gyengén felhős, napos időben többnyire 18, 22 fokos maximumok várhatók – ezen belül a kicsit felhősebb északkeleti tájakon lesz egy árnyalattal hűvösebb. Északon és északkeleten kissé élénkebb, máshol mérsékelt vagy gyenge nyugati, délnyugati szél fog fújni. Éjszaka változóan felhős, de jórészt csapadéktól mentes időnek lesz. Késő estétől egy rajtunk szinte észrevétlenül áthaladó hidegfront következtében főleg északon és keleten megélénkül a nyugati-északnyugati szél. Hajnalra is csupán 9, 14 fokig csökken a hőmérséklet.

Péntek: Többnyire sokat süt majd a nap, délután 16, 21 fokot is mérhetünk – délen és délnyugaton helyenként ismét átlépi a hőmérséklet a 20 fokot, de a némileg felhősebb északon-északkeleten maradunk 16-17 fok körül vagy az alatt. Északon, a középső országrészben (így a főváros környékén) és keleten megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél. Éjszakára gyengül a szél és csupán kevés felhő lesz felettünk. Reggelig 5, 10 fokig hűlünk, akkorra sokfelé képződik köd.

Szombat: Napközben a ködfoltok feloszlása után változóan felhős-napos időnk lesz, délutánig 16, 20 fokig melegszünk. A középső országrészben és a Kelet-Dunántúlon fújhat élénkülhet meg kissé az amúgy mérsékelt északnyugati szél. Éjszakára gyengül a légmozgás, csökken a magasabb szintű felhőzet is. Reggelig országosan 7, 11 fokig süllyed a hőmérő szála – északkeleten lesz erősebb a lehűlés. Többfelé képződik köd is.

Vasárnap: Helyenként délelőtt még ködös-párás, de déltől már mindenhol többnyire napos időnk lesz. Délután 19 és 23 fok közötti maximumokra számíthatunk – ahogy feloszlik a köd és kisüt a nap, jócskán emelkednek a hőmérsékletek. Legfeljebb mérsékelt vagy gyenge nyugati (északkeleten délnyugati) szél fog fújni. Éjszakára alig marad valami szél, a felhők is feloszlanak. Kora reggelig 8, 12 fokig csökken a hőmérséklet, ismét sokfelé képződik köd.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. okt. 09., 09:28
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához