Beszökött az ősz – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2015. szept. 07., 10:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A múlt hét még kánikulával indult – ez meg szinte októberrel. És úgy is folytatódik.

Múlt hét végén – előző prognózisunknak megfelelően – végérvényesen beköszöntött az idei ősz, s e belépő igen határozottnak bizonyult.

A Kárpát-medencébe továbbra is hűvös levegő érkezik, a nappali hőmérsékletek tekintetében is messze a szeptember második hetében szokásos értékek alatt maradunk. Éjszakánként pedig jó mélyre süllyed a hőmérő szála, a kimaradók és a korán munkába indulók elővehetik a kabátokat a szekrényből. A talajközeli légáramlás iránya is egyértelmű lesz: a hét első napjaiban – legalábbis napközben – élénk, hétfőn északon kifejezetten erős északnyugati szél kíséretében zúdul be a hűvös levegő, mely egy középpontjával a Brit-szigetek felett elhelyezkedő anticiklon peremén érkezik  Északon több lesz a felhő és szerdáig alkalmanként előfordulhat kisebb mennyiségű csapadék – délen lehet több napsütés.

Csütörtökön, pénteken a felhőké lesz a főszerep: ezeken a napokon ismét többfelé várható csapadék a Kárpát-medencén átvonuló sekély ciklon hatására. Szombaton inkább  már csak keleten eshet, vasárnapra pedig remek, napsütéses kirándulóidő és már határozott melegedés ígérkezik. A változékony, hűvös, szeles napoknak talán egyedül az allergiások örülhetnek: ha más nem is, e körülmények némileg kordában tarthatják a légkör parlagfű tekintetében igen magasra szökött pollenkoncentrációját.

S miután ilyen korán köszöntött be az ősz hűvösebb szakasza, jogos a kérdés: élvezhetünk-e még szeptemberben afféle utónyári, gyümölcsérlelő meleget, hiszen ama bizonyos inga ilyenkor a másik irányban is ki szokott lengeni. Nos, a középtávú prognózisok szerint szinte biztosra vehetjük egy melegebb periódus visszatérését szeptember közepétől, azaz már a jövő hét elejétől!

Hűvös nappalok, hideg hajnalok

Hétfő: Változóan felhős időnk lesz, északon, északkeleten elszórt záporokkal: délután legfeljebb 17, 20 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Minimum élénk, de északon kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni. Csípős lesz a hajnal: már gyengébb légmozgás és csökkenő felhőzet mellett 7, 12 fokig csökken a hőmérséklet.

Kedd: Változóan gomolyfelhős-napos, s csak ritkán (legfeljebb az északkeleti határvidéken) záporos idő várható 17, 20 fokos maximumokkal. Főleg a Dunántúlon és a Duna mentén élénk északnyugati légmozgást tapasztalunk. Éjszaka változóan felhős idő lesz, esetleg északkeleten kisebb záporokkal, és mérsékelt északnyugati szél fog fújni. Hajnalban mindössze 7, 11 fok lesz a minimum.

Szerda: Északon és nyugaton erősebben, délen gyengébben felhős idő lesz, délután 18, 21 fokig melegszik az idő: északnyugaton lesz a hűvösebb, és itt délután már előfordulhatnak záporok is. Gyenge keleti, délkeleti szél fog fújni. Késő este északkeleten még további záporok lesznek. Hajnalban, többnyire mérsékelt északias légmozgás mellett 9, 13 fok várható.

Csütörtök: Kezdetben napos, majd egy délkelet felől felvonuló csapadéktömb hatására, mind többfelé záporos időben délután maximum 15, 21 fokot mérhetünk - értelemszerűen a borult, csapadékos déli, délkeleti vidékeken (délutántól már az ország keleti kétharmadán) lesz hűvösebb. Délelőtt még az északkeleti, később (a sekély ciklon elmozdulásával) néhol már a délkeleti szél élénkül meg. Délutánra már kiterjedtebben, az ország  északi és középső részén is várható eső, zápor - este és éjszaka is sokfelé hullik majd csapadék. Hajnalban felhős, kissé szeles időben 12, 14 fokig csökken a hőmérséklet – sokfelé eshet is.

Péntek: Borongós, felhős idő lesz, legfeljebb alkalmi napsütéssel és többfelé (főleg a középső és a nyugati országrészben) kisebb csapadékkal. Délután 15, 21 fokos csúcshőmérsékletek várhatók (a naposabb keleten érhetjük el a 20 fokot). Északon és északkeleten élénkül meg a keleti-délkeleti szél. Este és éjjel is többfelé fordulhat elő gyenge csapadék, szitálás - most már zömmel a keleti, északkeleti országrészben,  hajnalra borult, az ország keleti felében-harmadában többnyire esős időben, gyenge légmozgás mellett 10, 15 fokig hűl a levegő.

Szombat: Változóan felhős,  északon és keleten - főleg a nap első felében - még többfelé esős, A Dunántúlon viszont már többnyire napos időben 19, 23 fokos maximumok lehetnek - északkeleten lesz hűvösebb. Gyenge légmozgást tapasztalunk, csupán a Nyugat-Dunántúlon fújhat kicsit élénkebb déli szél. Éjjel is csak itt mozdul a levegő, máshol alig. Hajnalban csökkenő felhőzet mellett 9, 14 fokokig süllyednek a hőmérsékletek.

Vasárnap: Zömmel napos időben délután már 21, 25 fokos maximumokat mérhetünk, csapadék sehol sem várható. Az ország középső és nyugati részén élénk, északnyugaton kifejezetten erős délkeleti szél fog fújni.

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2015. szept. 07., 10:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    yoyo
    2015. szeptember 07., hétfő 17:40
    picurkám, kérlek, hass oda, hogy az időjárás egy kicsit lazuljon.

Komment írásához