Forró üdvözlettel – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2015. aug. 10., 07:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mit sem veszít erejéből a hőhullám: legalább péntekig napról napra ugyanolyan magas nappali és éjszakai hőmérsékleteket mérhetünk.

A múlt hét elején kezdődött hőhullám kellős közepén járunk: a vége még nem nagyon látszik, legfeljebb a végkifejlet forgatókönyvein gondolkodhatunk. Miután nyilvánvalóan ez az idei nyár, sőt az elmúlt nyarak legmakacsabbul kitartó hőhulláma, érdemes rákészülni a következő hosszú forró napra és megismerkedni azzal a nagytérségi szituációval, amely a hőséget okozza. Ahogy múlt heti bejegyzésünkben is írtuk: egy melegnyelv nyúlik be a Szahara közepéből kiindulva Európa közepébe, ennek következtében nem csak nálunk, hanem Európa jelentős részén is ugyanilyen kánikulai meleget mérnek. Sőt, ez a nálunk kevésbé szélsőségesen kontinentális klímájú, vagy mondjuk tőlünk messze északabbra fekvő tájakon, városokban (például Berlinben vagy Varsóban) még inkább szokatlannak és kevésbé elviselhetőnek számít. A melegnyelvet biztosító anticiklonális helyzet, az úgynevezett omega-blokk fennmaradását biztosítja az is, hogy az északnyugaton, Izland környéki központtal örvénylő ciklon frontjai legfeljebb ha a Rajnáig, az Alpokig és a Pireneusokig jutnak el. Miután ezek sem tudják kiűzni Délnyugat-Európából a forró levegőt, így továbbra is teljesül az európai hőség tartós fennmaradásának kulcsfontosságú feltétele.

Forr a világ bús agyveleje

Forr a világ bús agyveleje

Fotó: MTI

Itthon a következő napokban is bízvást számíthatunk 34-37 fokos napközbeni csúcshőmérsékletekre és sajnos éjszakánként is csak a városközpontoktól távolabb süllyed a hőmérséklet 20 fok alá (igaz, északkeleten, vagy a Dunántúlon a 15 fok sem elérhetetlen). Némileg segíthet a helyzeten, hogy a következő napokban csökken a levegő nedvességtartalma (ez a jól működő forró blokk szárító hatásának köszönhető): a kiszáradó levegő harmatpontja is alacsonyabb, ami kissé jobb lehűlést biztosít hajnalra, reggelre – leginkább persze az ország betonban, bitumenben, műkőben szegényebb vidékein. A szinte sivatagi körülményekben a hét második felében az hoz változást, hogy nedvesebb és kissé labilisabb levegő áramlik hozzánk (addigra az anticiklon peremére kerülünk) és részben már csütörtöktől-péntektől, de főleg szombattól nap mint nap, változatos területi leosztásban számíthatunk záporokra, zivatarokra - az már most látszik, hogy a Dunántúl kapja a záporok javát. A felhősebb idő, s a pár fokkal hűvösebb levegő hatására hétvégére (leginkább vasárnapra) az ország nyugati részén talán már kissé mérséklődik a napi felmelegedés, de a még mindig 30 fok körüli/feletti hőmérsékletek a magasabb páratartalommal kombinálva nem biztos, hogy kellemesebb körülményeket teremtenek. A hőhullámnak véget vető változás (melyet még hét elején sem lehetett látni) vasárnap kezdődik: jövő hét elején bőséges csapadékot hozva befutnak a frontok is, s a hőség napok alatt, folyamatosan fog elenyészni. De ezen a héten még garantáltan forró marad a hangulat!

Addig pedig még a levegőminőség romlásával is szembe kell néznünk: az UV sugárzás hatására képződő fotokémiai szmog, mindenekelőtt a magas ózonkoncentráció okoz gondot az ország számos vidékén, például a fővárosban.

Péntektől zivatarok

Hétfő: Napos, néha gomolyfelhős, igen meleg időnk lesz, délután 33, 36 fokos maximumokkal, mérsékelt keleti-délkeleti széllel. Éjszaka sem lesz felhő felettünk, szél is alig fúj majd, s hajnalra 15 és 24 fok közötti minimumok várhatók – a városokban és vízpartokon lesz melegebb.

Kedd: Újabb forró nap következik, délután 32, 37 fokos csúcshőmérsékletekkel, többnyire gyenge légmozgás mellett. Másnap hajnalra is 14, 24 fokig hűl a levegő: északkeleten és délnyugaton lesz a hűvösebb, a nagyvárosokban és az állóvizek (pl. a Balaton mellett) a melegebb.

Szerda: Délutánra a gomolyfelhőkkel körített, ragyogó napsütésben már 34, 38 fok várható – és legfeljebb gyenge, jellegtelen irányú szél. Éjszaka sem mindenhol enyhül gyorsan a meleg: hajnalra 15, 24 fokig hűlünk, a szokásos területi eloszlásban.

Csütörtök: Ismét egy meleg nap, délután mérsékelt, helyenként már megélénkülő keleti szélben 34, 38 fokos maximumokkal – főleg a Dunántúlon, s részben a Duna-Tisza-közén (no meg az északkeleti hegyvidéken) növekszik meg a gomolyos felhőzet, itt délután már zápor, zivatar is várható. Éjszaka csökkenő felhőzet és mérséklődő szél mellett csak lassan hűlünk: hajnalra 16, 24 fokig - délnyugaton vagy Nógrádban lesz a legfrissebb az éjszaka.

Péntek: Továbbra is a napsütés fog dominálni, délután már gomolyokkal körítve: délután esetleg északkeleten, a hegyvidéken alakulhat ki egy két kisebb zápor, zivatar. A csúcshőmérséklet 34 és 38 fok között alakul – a Nyugat-Dunántúltól az Észak-Alföld felé növekvő eloszlásban. Mérsékelt-élénk délkeleti szél fog fújni – a zivatarok környezetében hevesebb széllökések is lehetnek. Éjszaka, ismét gyenge légmozgás mellett 16 és 24 fok között alakulnak a minimumok is: a nagyvárosokon és az állóvizek partjain kívül a felhősebb vidékeken sem megyünk 20 fok alá.

Szombat: Bár ezen a napon is napsütés fog dominálni, de délután egyre magasabbra törnek a gomolyok és a már jóval többfelé (elsősorban a Dunántúlon, a Duna mentén, részben az északkeleti hegyvidéken) várható zápor, zivatar – ezek környezetében feltámad a szél is. A csúcshőmérsékletek (megint délnyugatról északkelet felé növekvő tendenciát mutatva) 33 és 37 fok között alakulnak. Éjszaka a párás, néhol felhős időben kevésbé hűlünk: a minimumok 16 és 24 fok között állnak be.

Vasárnap: Továbbra is meleg lesz, de a Dunántúlon pár fokot enyhül a kánikula. Országosan 32 és 37 fok között lesz a maximum: a kifejezett hőség az Alföldre szorul vissza. Délután a megnövekvő gomolyos felhőzetből már sokfelé várható zápor, zivatar a szokásos kísérőjelenségekkel (felhőszakadás, jég). Ezek környezetében átmenetileg megerősödhet a szél is.

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2015. aug. 10., 07:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  tiszapolgári
  2015. augusztus 11., kedd 14:53
  Valami nagy-nagy jeget kéne rakni,
  hogy lehűlhetnének az emberek.
 2. 1
  vilsi
  2015. augusztus 10., hétfő 17:25
  VÍZKULTÚRA - NE MINDIG GÁZBAN!

  Életünket gázban - levegőben - éljük le, pedig van víz is!
  Tele az ország folyókkal, termálvizekkel, esővízzel - aranynál többet ér, mégsem használjuk eléggé!

  Galgahévíz csak a nevében az, szemem előtt folyt el millió liter termálvíz, miután a tsz fölbomlott és ott hagyták a fürdőt ebek harmincadjára. Pedig, ha a falu összefog és a medencét megmenti, de jó volna most a reumáikat, sérveiket, öreg csontjaikat ott kúrálni a gyógyvízben! A zöldségesek a Galga-völgyben elszívták a rétegvizeket, a kitűnő ivóvizeskutak kiszáradtak, amiket aztán szennyvízbevezetésre, sittlerakásra használtak. Az újgazdagok csicsás, emeletes házak építésében versenyeztek, ezek most ott állnak üresen, mert a gyerekek elköltöztek. Nemcsak vízkultúra hiánya ez!

  Tele vagyunk úszóbajnokokkal, "vizes" bajnokságokat adunk - csak épp a pórnép marad szárazon.

  Több tucat a lefojtott termálkút az országban - senki nem akar helyi termálfürdőt, uszodát?
  (Kaptak 5 ezer forint-belépős "élményfürdőt" - a kivételezettek).

  Pedig a test nagyon megköszöni a vízben tartózkodást: egy uszodából mindig egészségesebben jövünk ki, mint ahogy bementünk.

  Vízben teljesen más világba jutunk:

  -testsúlyunk csökken (mint a Holdon),
  -teljesen más izmok működnek (mind), mint egy "száraz" sportnál,
  -"Ausgleich"-t, egyensúlyt érünk el a terhelésben,
  -termálban ellazulunk, a stresszt kiűzzük, a vérkeringést normalizáljuk,
  -beszélgetünk, megnyugszunk, fölüdülünk,
  -tisztábbak leszünk.

  (Mindez persze nem vonatkozik a nyári tömegnyomor-strandokra, ahová csak autóval mehetünk, ahol leégünk, ételmérgezést/bőrgombát kapunk és a tetejébe meg is lopnak.)

Komment írásához