Hűvösebb kezdet, melegebb folytatás – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. júl. 03., 09:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hétvégéig napról napra emelkedő hőmérsékletek, és zömmel száraz idő várható. Azonban a kánikulával együtt visszatérnek a zivatarok is!

A múlt hét végén a környékünkön tevékenykedő ciklon az ilyenkor szokásosnál jóval hűvösebb levegőt pumpált ide – ugyanakkor a felettünk lévő légpárna meglehetősen szegényes a nedvesség tekintetében, így még napokig nem kell számolnunk záporokkal. Ezzel szemben a szeles, bár napos hétfőn még országszerte elmaradnak a napközbeni maximumok az átlagostól, s az elvárhatónál egy árnyalattal hűvösebb lesz, a verőfényes nappalokhoz frissítő éjszakák, hajnalok társulnak: most kell alaposan átszellőztetni a lakást! Az inga e héten kileng a másik irányba is: kedden, pláne szerdán már egészen kellemes nyárközépi meleg lesz, s legkésőbb péntekre az ország zömére visszatér a júliusra oly jellemző, egyelőre még visszafogottan kánikulai idő is. Csakhogy a fölénk áramló melegebb levegő nedvességtartalma és a rétegződésből, szélnyírásból és magasabb légköri örvényekből fakadóan a labilitása is alaposan megnő! Ez pedig a záporok, zivatarok visszatérését jelenti, s velük a fülledtség fokozódását! Csütörtökön napközben már többfelé lehet záporos csapadék (kiemelten északkeleten, keleten illetve a Dunántúl déli-délnyugati felén), míg a pénteken befuthat egy sekély ciklon (előbb a meleg, később a hidegfronti szakaszával), ami sokfelé záporokkal, zivatarokkal (meg sajnos néhol jéggel, felhőszakadással) enyhíti a meleget. A hétvége időjárása egyelőre (főleg a várható konvektív csapadék szempontjából) némileg még bizonytalanabb: most az látszik valószínűbbnek, hogy a péntekhez képest szárazabb időt hoz. Szombaton főleg északkeleten és északon fordulnak elő nagyobb valószínűséggel záporok, vasárnap pedig főleg délután alakulhatnak ki többfelé is záporok, zivatarok. De egyet szinte biztosra vehetünk: marad a meleg júliusi idő, s a csúcshőmérsékleteket szombaton is a 30 fok körül, vasárnap pedig többnyire ismét a kánikulai intervallumban kell majd keresnünk.

false

Fokozatosan melegszik

Hétfő: Változóan gomolyfelhős/napos, délután legfeljebb elszórtan záporos időben zömmel 25 fok körüli (23, 27 fokos) maximumok várhatók. Még mindig élénkebb-erősebb északi-északnyugati szél fog fújni. Éjszaka (pláne keleten) csak lassan mérséklődik az északi szél. Hajnalban mindössze 10, 16 fokos minimumokat mérhetünk.

Kedd: Közepesen gomolyfelhős, zömmel napos idő lesz, délután már 24, 28 fokos maximumokkal. Legfeljebb ekkor, a nyugati határ mentén alakulnak ki kisebb záporok, s már csak északon fújhat kissé élénkebb északnyugati szél. Éjszakára gyengül a légmozgás is, hajnalra, még mindig derült időben 13, 19 fokig süllyednek a hőmérsékletek.

Szerda: Zömmel derült, napos időben kissé jobban is melegszik az idő: délután már 26, 30 fokig. Többnyire mérsékelt, néha megélénkülő délnyugati-nyugati szél fog fújni. Délután a Dunántúl északi részén kissé megnövekszik a gomolyfelhőzet, itt, majd az északi-északkeleti országrészben kialakulhatnak záporok-zivatarok. Éjszakára gyengül a légmozgás is, hajnalra 15, 20 fokig csökken a hőmérséklet. Ekkor már csak északkeleten marad a záportevékenység, és reggelre némileg feltámad a szél.

Csütörtök: Túlnyomórészt napos időnk lesz, de északkeleten már délelőtt is hullhat záporos csapadék. Kora délutánra 24, 30 fokig melegszünk: az ország nyugati és déli felén többfelé már megközelítjük a kánikulai értékeket – az erősen gomolyfelhős északkeleten, főleg a hegyvidéki területeken azonban maradnak az előző napokra jellemző, visszafogott hőmérsékletek. Délután már többfelé is megnövekszik a gomolyfelhőzet és már területileg is kiterjedtebben (de főleg a Dunától keletre illetve a délnyugati országrészben) számolhatunk záporokkal, zivatarokkal: ezek környezetében gyorsan csökkenhet a hőmérséklet. Napközben a középső és a keleti országrészben megélénkül az északnyugati szél – de a zivatarok környezetében erősebb lökések is előfordulnak. Éjszaka visszafogott légmozgás és csökkenő felhőzet mellett 12, 19 fokig hűlünk: északkeleten alaposabban is felfrissül a levegő.

Péntek: Közepesen gomolyfelhős, de azért zömmel napos időben délután az ország nagyobb részén többnyire 27, 33 fokos maximumokat mérhetünk – délen, illetve nyugaton a legtöbbet. Északkeleten azonban csupán 25 fok körüli (23, 26 fokos) csúcsértékek várhatók. Napközben a megnövekvő gomolyfelhőzetből kezdetben a főváros környékén, valamint az északkeleti országrészben alakulnak ki záporok, zivatarok, majd részben a Dunántúlra tevődik át a záportevékenység centruma – késő délután a csapadékzóna elérheti az Alföldet is. Zivatarok környezetében pedig alaposan le is hűlhet a levegő! Az ország középső harmadán és északon kicsit élénkebb délkeleti-déli szél fog fújni. Késő estétől is marad a gomolyos felhőzet, elszórtan még mindig számolhatunk záporokkal. Hajnalra, fokozatosan megélénkülő északnyugati szélben 14, 22 fokig csökkennek a hőmérsékletek: a Dunántúlon többfelé lehet trópusi éjszaka (alighanem a fővárosban is az lesz), északkeleten jobban hűl a levegő.

Szombat: Kezdetben közepesen gomolyfelhős, inkább napos idő lesz, de napközben fokozatosan megnövekszik a gomolyos felhőzet és főleg északkeleten, majd a középső országrészben (elszórtan, kisebb valószínűséggel máshol is) alakulnak ki újabb záporok, zivatarok, s ezek környezetében hirtelen több fokot csökkenhet a hőmérséklet és megerősödhet a szél is! Ezzel együtt sokfelé megélénkül, északon megerősödik az északnyugati szél. Ennek dacára azért erőteljesen melegszik az idő: délután többnyire 27, 32 fokokat is mérhetünk: északon-északkeleten a kevesebbet, délen és nyugaton a többet. Éjszaka sem lesz hideg, de azért már frissül a levegő: hajnalra, immár gyenge szélben 16, 23 fokig süllyednek a hőmérsékletek (főleg a Dél-Dunántúlon lesz trópusi éjszakánk).

Vasárnap: Kezdetben zömmel napos időben 27 és 33 fok közötti maximumokra számíthatunk: a Dél-Alföldön és a Kisalföldön lesz talán a legmelegebb. Mérsékelt vagy gyenge, változó irányú szél fog fújni. A délután első felében némileg megnövekszik a gomolyos felhőzet és előbb az északi országrészben (így a főváros környékén), majd a Dunántúlon, a középső országrészben és az Észak-Alföldön is számíthatunk elszórtan záporokra, esetleg zivatarokra. Éjszaka már sehol nem fog esni, hajnalra 18, 23 fokos minimumok várhatók.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. júl. 03., 09:11
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához