Két hőhullám között felfrissülés – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. júl. 24., 09:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A hét elején ismét a záporok, zivatarok veszik át a főszerepet. Átmeneti lehűlés után a hét második felében ismét melegszik az idő.

A múlt hét utolsó napjaira jellemző kánikulai, de egyben sokfelé csapadékos idő folytatódik e hét első napján is. Már hétfőre virradóra megérkezik egy hullámzó frontrendszer az északnyugati, északi határainkhoz, ami némi stagnálás után dél-délkeleti irányba mozdul el, mind többfelé okozva zivatarokat. A hullámokban érkező hétfői záporokat egy keddre virradóra átvonuló újabb csapadéktömb tetőzi be, amiből ekkor még sokfelé, majd napközben egyre inkább keleten várhatók újabb záporok, s közben nyugat felől felszakadozik a felhőzet és mind többfelé süt ki a nap. Az átvonult frontrendszer mögött napokon át a korábbiaknál jóval hűvösebb nappali hőmérsékletek várnak ránk, nyugaton zömmel 22, 25 fok körüli, esetleg az alatti, de keleten többnyire még mindig 26, 28 fokos maximumokkal, és országszerte frissítően hűvös éjszakákkal. Szerdán a nyugati és a középső országrészben (így a főváros környékén is!) lesz nagyobb a csapadék valószínűsége - köszönhetően annak, hogy a Németországot eláztató ciklon felhőzete nyugat felől ismét fölénk kúszik. Csütörtökön is kezdetben nyugaton és a középső országrészben lesz borongós-esős (és viszonylag hűvös) idő (délután alighanem már keleten is), pénteken inkább északon és északkeleten eshet, de már csak elszórtan.

Talán már pénteken is emelkedik pár fokot a hőmérséklet, majd egy igazi, strandidővel kecsegtető júliusi hétvégét kapunk ajándékba! Szombaton még a 30 fok alatti hőmérsékletek dominálnak (de már ekkor sem fogunk fázni), vasárnap már az ország nagyobb részére visszatér a kánikula, közben egy jó ideig minimális marad a csapadék valószínűsége is, legfeljebb vasárnap délután a Dunántúlra térhetnek vissza a záporokkal terhes gomolyok. Ne feledjük, immár jócskán benne járunk a nyár második felében, s a jövő hét keddjétől augusztus következik, mely a prognózisok szerint kifejezetten forró napokkal köszönt be.

Meleg, de zivataros idővel indít a hét

Hétfő: Délelőtt még csak a Dunántúlon lesz felhős, itt sokfelé záporos-zivataros idő, kora délután már a középső országrészben, majd Kelet-Magyarországon is mind többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Napközben 25, 34 fokos maximumok várhatók: a Dunántúlon és északon lesz a kevesebb, ám főleg keleten-délkeleten marad az erős kánikula (majd a zivatarok kíséretében itt is erőteljesen lehűl a levegő). Főleg a nap első felében mérsékelt keleti-délkeleti szél fog fújni, később a zivatarok környezetében erősebb lökések is lehetnek. Este főleg északon, északkeleten, illetve részben a nyugati megyékben várhatók újabb záporok, majd késő este, de még éjfél előtt nyugat felől befut egy újabb masszívabb csapadéktömb és reggelig sokfelé várható főleg konvektív csapadék. Hajnalra 15, 20 fokig csökken a hőmérséklet – keleten helyenként még trópusi éjszaka várható, nyugaton megélénkül az északnyugati szél.

Kedd: Délelőtt sokfelé várhatók záporok, zivatarok, a nap második felében főleg a Dunától keletre fog esni, az Dunántúlon és idővel a középső országrészben, a főváros környékén pár órára már kisüthet a nap. Többnyire 22 és 26 fok közötti maximumok várhatók. Főleg a középső országrészben és az Észak-Dunántúlon élénkül meg az északnyugati szél (az Észak-Alföldön délnyugati szél fog fújni).  Éjszaka északkeleten és a Délnyugat-Dunántúlon elvétve még eshet – ekkor kissé jobban felfrissül a levegő: hajnalra 12, 17 fokig hűlünk, északnyugaton-északon még ekkor is kissé élénkebb északnyugati szél fog fújni.

Szerda: Keleten, északkeleten zömmel derült, nyugaton és részben a középső országrészben erősebben gomolyfelhős, ott napközben ismét többfelé záporos-zivataros időben zömmel 21, 27 fokos maximumokat mérhetünk, ezen belül keleten-délkeleten lesz a melegebb, az ország északnyugati csücskében a leghűvösebb. Napközben (de főleg a déli óráktól) a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén mind többfelé alakulnak ki záporok, a főváros környékén már reggel, majd kora délutántól ismét esni fog. Közben a Dunántúlon előbb a délnyugati, északon és északkeleten inkább az észak-nyugati szél élénkül meg (kora estére már mindenhol ez fog dominálni). Este a középső országrészben és a Dunántúlon még mindig sokfelé várhatók záporok, zivatarok, majd éjszakára is erősen gomolyfelhős, a Dunántúlon, a középső és a déli országrészben elszórtan még csapadékos időben, mérséklődő északnyugati szélben 13, 17 fokig csökken a hőmérséklet.

Csütörtök: Keleten kezdetben talán több napsütés várható (itt sem lesz zavartalan), de az ország nyugati kétharmadán, a Dunántúlon és középső országrészben sok lesz a felhő és többfelé is előfordulhat zápor, akár zivatar is, de helyenként csendes, szinte őszies eső is hullhat. Ráadásul a csapadéktömb délután kelet felé terjeszkedik és itt is visszaveti a hőmérsékleteket. Délutánra többnyire amúgy is csak 18, 26 fokig emelkedik a hőmérséklet: ezen belül az ország keleti harmadán (pláne a Tiszántúl északi részén) lesz némileg melegebb, de a nyugati megyékben helyenként még 20 fokot sem érik el a maximumok. Napközben főleg nyugaton és középső országrészben élénkül meg az északnyugati szél. Éjszakára többnyire mérséklődik a szél, ismét jobban lehűl a levegő: 13 és 17 fok között szóródnak a minimumok!

Péntek: Napközben már több napsütés várható, délen és keleten szinte zavartalanul derült időnk lesz. Délutánra azért helyenként megnövekszik a gomolyfelhőzet, s főleg északon, a főváros környékén, vagy az Észak-Dunántúlon elszórtan kialakulhatnak kisebb záporok, de azért több-kevesebb napsütésre itt is számíthatunk. Délután már 24, 28 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk: legfeljebb a Dél-Alföldön közelíthetik meg a maximumok ismét a 30 fokot. Főleg északon és keleten kissé még élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszakára főleg északon még felfrissül a levegő: hajnalban 13, 19 fokos minimumokra számíthatunk, hajnalig a Dunántúlon még élénk északnyugati szél fog fújni.

Szombat: Zömmel száraz, napsütéses időben melegszik az idő: délután már többnyire 26, 30 fok közé emelkednek a hőmérsékletek: a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb. Leginkább a nyugati határnál illetve az ország északkeleti csücskén élénkül meg a déli-délnyugati szél. Éjszaka derült idő várható, hajnalra gyenge légmozgás mellett 15, 20 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: Kezdetben sok napsütésben lesz részünk (kora délutánig legfeljebb az Észak-Dunántúlon alakulnak ki kisebb záporok), délután 29, 33 fokos maximumokat mérhetünk. A délután derekától azért délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, s főleg a Dunántúlon újabb záporokra számíthatunk. Elsősorban a Dunántúlon élénkül meg a délies szél.  Éjszakára már kevésbé frissül a levegő: hajnalra, szinte szélcsendes időben mindössze 19, 23 fokig csökkennek a hőmérsékletek.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. júl. 24., 09:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához