Kicsit fázós kora ősz – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. szept. 04., 10:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Korán érkezett az őszi lehűlés és nem is egyhamar múlik el – de hétvégére egy búcsúfellépésre talán visszatér a nyár.

A magunk mögött hagyott hétvégén csigalassúsággal átvánszorgó, de derekas lehűlést okozó front és ciklonrendszer igen alapos munkát végzett: ezúttal nem csak 1-2 napra szorul délre a nyári meleg. A hét elején még igen hűvös lesz (pláne, ami az éjszakákat illeti), s ezt követően is csak lassan emelkedik a hőmérséklet. S ezt a lassú tempójú melegedést is félbeszakítja a csütörtökre virradóan gyér csapadék és megerősödő szél kíséretében befutó újabb hidegfront. A hűvös, helyenként csapadékos csütörtök után pénteken már kelleme s hőmérsékletű, napos időnk lesz. Hétvégére pedig némileg meleg (bár idővel kissé nedves és labilis) levegő áramlik fölénk, így szombatra alaposan meglódul a hőmérő szála. E napon már inkább 25 fok körüli, de többfelé jócskán e feletti maximumok várhatók, s ehhez sokfelé erős délnyugati szél társul. Némi túlzással úgy is mondhatnánk, lassan visszatér a strandidő, habár az állóvizek hőmérséklete addigra erőteljesen lecsökken majd. A legfrissebb prognózisok szerint vasárnap is marad a késő nyári meleg, de nyugaton és északon délután már zivatarokra számíthatunk!

Az előrejelzések bizonytalansága miatt most még nem látszik pontosan, mikor fut be a következő markánsabb  hidegfront, ami véget vet ennek a csalóka kései nyárnak – úgy tűnik, hogy jövő hét elején több részletben érkezik a nedves-hűvös levegő, ám így talán az egész mostani hétvégére kitarthat az utónyári meleg. És persze jövő hét közepére is kinéz nekünk egy újabb, bár nem hosszú életű melegedés.

false

Hétvégén utószezon

Hétfő: Napközben most már elsősorban keleten-északkeleten fog esni (itt is inkább csak elszórtan)  – a Dunántúlon és a középső országrészben néha a nap is kisüthet (bár továbbra is sok lesz a felhő, s például az Alpokalján is várhatók záporok). Délután többnyire 17, 21 fokos csúcsértékek várhatók (de északkeleten helyenként talán ennyi sem lesz). Az ország nagyobb részén kissé élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszaka kezdetben még az Alföld északkeleti sarkában várható csapadék, majd ott is eláll – máshol alaposabban fel is szakadozhat a felhőzet. Közben gyengül a szél is. Hajnalra 8, 13 fokig hűlünk.

Kedd: Az inkább napos Dunántúlon, valamint az ebből a szempontból átmeneti helyzetű (közepesen felhős) középső és délkeleti országrészben 20, 23 fokig emelkedik a hőmérséklet. Ám a borult, délután már többfelé csapadékos északkeleten csupán 18-19 fok körüli maximumok várhatók. Főleg az ország északi és keleti felén élénkül meg az északnyugati szél. Éjszaka északkeleten további esőkre számíthatunk, ám az ország nagyobb részén nem várható csapadék, legfeljebb gyenge délnyugati szél fog fújni. Hajnalra 10, 16 fokig hűlünk: még keleten-délkeleten a legkevésbé.

Szerda: Főleg nyugaton és északon erősebben gomolyfelhős, az Alföldön zömmel napos időben délután 21 és 26 fok közötti csúcsértékekre számíthatunk: északkeleten lesz a leghűvösebb (itt a nap első felében helyenként még esni is fog), a Dunántúl déli és keleti részén és a Dél-Alföldön a legmelegebb. Elsősorban északon, a középső országrészben és keleten élénkül meg a nyugati szél.  Délutántól kezdve megnövekszik a felhőzet, de csak elszórtan fog esni, főleg konvektív csapadék, késő este már Kelet-Magyarországon és délen alakulnak ki kisebb záporok. Északon és nyugaton megélénkül az északnyugati szél, így reggelig csupán 13, 18 fokig csökken a hőmérséklet (akkor már főleg északkeleten és a Dél-Dunántúlon fog esni).

Csütörtök: Az ország nagyobb részén felhős idő lesz, így délután is csak 16, 22 fokig emelkedik a hőmérséklet: talán még a Tiszántúlon, illetve délután a Kisalföldön lesz a legmelegebb, délnyugaton a leghűvösebb. Napközben többfelé (főleg délen, délnyugaton, a Dunántúlon, illetve északon-északkeleten) alakulnak ki záporok - a főváros környékén is eshet. Napközben főleg északon erősebb északnyugati szél fog fújni. Éjszaka délen, délkeleten, a határ mentén fog esni, de az ország nagy részén átmeneti csapadékszünet várható, kiderül az ég, gyengül a szél is, így hajnalra igen mélyre, 8, 15 fokig csökken a hőmérséklet.

false

 

Fotó: MTI/Varga György

Péntek: Már országosan is többet süt a nap, délelőtt még délkeleten fog elszórtan esni az eső, de délutánra itt is eláll. Délután 21, 24 fokos maximumok várhatók. Legfeljebb az északi határ mentén élénkül meg a délnyugati szél, máshol gyenge marad a légmozgás. Éjszaka derült idő várható, reggelig 9, 14 fokig csökken a hőmérséklet.

Szombat: A nap első felében még zömmel derült, napsütéses, de délután, pláne a Dunától keletre, már erősebben gomolyfelhős, itt helyenként záporos időben már 24, 28 fokos maximumokra számíthatunk.  Élénk, de a Dunántúl nagy részén erős délnyugati-déli szél fog fújni. Éjszaka viszonylag felhős időnk lesz - főleg az ország keleti harmadán elszórtan esni is fog! Így hajnalban sem lesz hideg: 13, 18 foknál nem lesz kevesebb, nyugaton marad a szelesebb idő.

Vasárnap: A nap nagyobb részében zömmel napos idő várható, délután többnyire 25, 29 fokos maximumokkal (a tartósan napos délkeleten helyenként meglesz a 30 is) - e napra tényleg visszatér a késő nyári meleg! Főleg nyugaton-északnyugaton erős, de máshol is élénk déli szél fog fújni. Délutánra a Nyugat-Dunántúlon és északon is megnövekszik a gomolyfelhőzet, itt elszórtan alakulnak ki záporok. Éjszaka is legfeljebb a Dunántúlon fog esni, s itt némileg megélénkül az északnyugati szél. A felhős időben nem is nagyon hűl a levegő, legfeljebb 14, 20 fokig (a Dunántúlon helyenként nem is megy 20 fok alá).

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. szept. 04., 10:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához