Kicsit még nyár – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2015. aug. 31., 10:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Néhány zavartalanul napos kánikulai nap után megérkezik a mintaszerű évszakváltó front. Azért a meleg, immár kellemesebb formában, velünk marad. Péntekig.

Az idei nyár már múlt heti bejegyzésünkben is beharangozott ötödik hőhullámával búcsúzik az augusztus – s bizony eme igen forró momentumok még szeptember első napjára, napjaira is áthúzódnak.

Bár ez a kánikula talán nem oly kimerítő, mint az augusztus eleji kéthetes forróság, hiszen a nappali hőmérsékletek nem érik el az akkori, bőven 35 fok feletti szinteket, s az éjszakák, hajnalok sem oly reménytelenül, izzasztóan melegek. Nem kis részben azért, mivel azok hossza is jócskán megnyúlt időközben: a sötét órák már több mint két és fél órával hosszabbak, mint a nyári napforduló idején. S persze ezzel együtt hasonló mértékben, napról napra zsugorodik a nappal is: később kel a Nap (immár reggel 6 után), alacsonyabban delel, és hamarabb bukik a horizont alá (bőven fél 8 előtt, vasárnap már negyed 8-kor) – a forró órák kicsit később kezdődnek, és hamarabb is kezd csökkenni a hőmérséklet.

Ezt leszámítva e hét első két napján biztosan izzadni fogunk, és kezdetben szerdán is csak a Dunától nyugatra enyhül észrevehetően a meleg. Ekkor azonban már a Kárpát-medence nyugati peremén rostokol az a frontrendszer, ami várhatóan csütörtökre virradó éjjel megérkezik hozzánk, s nem egyszerűen a hőségnek, de apránként, több lépcsőben a meteorológiai nyárnak is véget vet (el ne felejtsük: már keddtől szeptembert írunk!). No, azért csütörtökön még határozottan (késő) nyárias, amúgy az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű idő várható – köszönhetően annak, hogy a front a környékünkön hullámot vet és le is lassul. Csütörtök késő estétől már sokfelé várható zápor, zivatar, pénteken napközben pedig megint több lesz a napsütés, legfeljebb keleten lehet elszórtan csapadék, így aznap ismét késő nyárias-kora őszies idő ígérkezik. Péntek késő estétől, szombat kora hajnaltól egy mediterrán ciklonhoz kapcsolódó csapadékzóna vonul át az országon, ráadásul több hullámban, így napközben is marad az erősen csapadékos idő - és már hűvös lesz, a sokévi átlagot (ami 26-27 fok) sem közelítik meg a napi maximumok.

A nyáriasabb intermezzónak (és a csütörtökön-pénteken tapasztalható hőmérsékleti megosztottságnak) a hétvégi kiadós csapadékot okozó frontrendszer átvonulása vethet véget, hétvégétől, pláne vasárnaptól az ilyenkor szokásosnál hűvösebb, tankönyvszerűen őszies napok köszönthetnek be.

Szerdáig húzza a kánikula

Hétfő: Zavartalanul napos, kánikulai meleg lesz, délután 31, 36 fokos maximumokkal – az Észak-Alföldön lesz a legmelegebb. Az ország nagy részén élénk déli szél fog fújni. Éjszaka sem hűl le túlságosan: 18, 22 fok lesz a minimum – sokfelé, s nem is csak a nagyvárosok belsejében ragad 20 fok felett a hőmérséklet.

Kedd: Marad a napos, kánikulai meleg 30, 35 fokos maximumokkal – leginkább az Észak-Alföldön lesz erős a forróság. A Dél-Alföld és részben a Kisalföld kivételével élénk délnyugati szél fog fújni.  Éjszaka, de még hajnalban sem várható nagyobb felfrissülés: 17, 21 fok lesz a minimum.

Szerda: Nyugaton már enyhül a meleg: míg a Dunántúl nagy részén és északon délután sem lesz több 24, 28 foknál, addig keleten meglehet még a 31, 34 fok is. (Budapesten és környékén is csak 29-30 fokos maximális hőmérsékletek várhatók). Napközben az Észak-Dunántúlon, sőt a Duna mentén is már élénkebb-erősebb északnyugati szél fog fújni – de északkeleten még a délnyugati szél lesz jellemző (estig - ekkor ott is északi irányba fordul a szél) . Csapadék azonban késő estig (az Alpokalja, s néha az Észak-Dunántúl részleges kivételével) nem nagyon várható –  s éjjel is csak kevés helyen eshet bármi is. Hajnalig, reggelig 16, 20 fokig hűl a levegő, s többnyire mérsékelt északnyugati szél fog fújni.

Csütörtök: Határozott övezetesség érvényesül a hőmérsékletekben: az ország nagyobbik, nyugati, középső és északi részén 24, 27 fokos maximumok várhatók, de keleten ennél melegebb lehet: a Tiszántúlon akár 29, 30 fok is. Bár többnyire napos idő lesz, napközben kisebb záporok előfordulhatnak (estig országos léptékben azért ne számítsunk túl sok csapadékra). Többnyire mérsékelt vagy gyenge légmozgás várható. Késő este, majd éjjel  főleg a Dunántúlon, a középső országrészben és északon már több helyen várható zápor, zivatar. Hajnalban 16, 20 fok lesz a minimum: délen többfelé nem lesz kevesebb 20 foknál.

Péntek: Változóan felhős, időszakosan záporos időben délután többnyire 23 és 30 fok közötti maximumok várhatók – a Tiszántúlon lesz a melegebb, a Dunántúlon a hűvösebb. Nyugaton élénk északnyugati, de keleten-északkeleten délután már kifejezetten erős délnyugati szél fog fújni. Körülbelül éjféltől délnyugat felől kiterjedt csapadékmező érkezik, hajnalban már sokfelé hullhat főleg konvektív csapadék. Esős, záporos időben, gyengülő, majd hajnalban erősödő légmozgás mellett 15, 18 fok lesz a reggeli minimum.

Szombat: Többnyire erősen felhős, sokfelé esős, záporos időnk lesz, regionálisan (pl. délen vagy a Duna-Tisza-közén) akár komolyabb mennyiség is lehullhat. A hőmérsékletek többnyire 17 és 22 fok között tetőznek, de az ország délkeleti csücskében délig-kora délutánig akár 25 fok fölé is mehetünk (később itt is lehűl majd). Napközben például a középső országrészben (így Budapesten) néhány órás csapadékszünet következik, azután dél-délnyugat felől egy újabb, igen markáns csapadékzóna érkezhet, s  késő este, éjjel főleg az ország déli felén-harmadán további intenzív eső, akár hevesebb záporok is várhatók (északon ugyanebből csupán gyenge eső fog hullani). Ekkor már megélénkül az északnyugati szél is. Hajnalban, inkább felhős, többfelé (mondjuk egyre inkább keleten illetve délnyugaton) még csapadékos időben 13, 16 fok lesz a minimum.

Vasárnap: Délelőtt többnyire borult, többfelé esős idő lesz, délután felhőátvonulásokkal tarkított, alkalmanként még záporos, de néha napos időben 18, 21 fokig emelkedik a hőmérséklet - ezen belül megint keleten lesz egy árnyalattal  melegebb. Élénk, főleg északon kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni.

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2015. aug. 31., 10:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához